uitleggen waarom het Suezkanaal belangrijk was voor Nederland en andere landen met kolonies in Oost-Afrika en Azië.
uitleggen welke rol Egypte heeft gespeeld bij de aanleg en het gebruik van het Suezkanaal.
omschrijven wat de Suezcrisis van 1956 inhield.
Werkwijze
Activiteiten
Stap
Groepsgrootte
Activiteit
Stap 1
Alleen
Tekst lezen over de reden voor de aanleg van het Suezkanaal en de bouw ervan.
Stap 2
Alleen
Tekst lezen over de relatie tussen het Suezkanaal en het Modern Imperialisme.
Stap 3
Alleen
Tekst lezen over wie er in de loop van de tijd de macht over het Suezkanaal had.
Stap 4
Alleen.
Inleveren word document met de antwoorden op de vragen.
Benodigdheden
Geen bijzonderheden.
Tijd
Voor deze opdracht heb je 3 lesuren nodig.
Kennisbank
In deze opdracht gaat het over de aanleg van het Suezkanaal. Dit kanaal, dat door Egypte loopt, vormt de verbinding tussen de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. Het was van groot belang voor de expansie van Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië in Afrika en Azië. De periode waarin deze uitbreiding plaatsvond, ongeveer van 1880 tot 1920, noemt men het Modern Imperialisme.
Bestudeer uit de Kennisbank onderbouw nog een keer het item Modern Imperialisme om je geheugen op te frissen.
Zee scheepvaartroute door de woestijn
Een vaarverbinding door Egypte tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan, daar zou de zeescheepvaart enorm profijt van hebben. Dat vond ook Darius de Grote, van 522 tot 485 voor Christus koning van Perzië. Zijn oplossing was een kanaal tussen de Nijl en de Rode zee. Dankzij dit kanaal konden de schepen vanuit de Indische Oceaan de Middellandse Zee bereiken en bijvoorbeeld naar Carthago (in het huidige Tunesië) varen zonder helemaal rond Afrika te hoeven gaan. Het kanaal van Darius is in de loop van de tijd in onbruik geraakt.
Het idee voor een kanaal bleef wel bestaan, dit keer voor zeeschepen. Het was de Fransman Ferdinand de Lesseps die in het midden van de negentiende eeuw het idee verder ging uitwerken.In 1859 ging de eerste spade de grond in. Op 17 november 1869 werd het kanaal geopend. Vanaf de opening mocht de Kanaalmaatschappij het kanaal 99 jaar lang uitbaten. Het bedrijf bestaat nog steeds en heet nu SUEZ.
In 1859 ging de eerste spade de grond in. Op 17 november 1869 werd het kanaal geopend. Vanaf de opening mocht de Kanaalmaatschappij het kanaal 99 jaar lang uitbaten. Het bedrijf bestaat nog steeds en heet nu SUEZ.
Stap 2
Suezkanaal
Het Suezkanaal, hulpmiddel voor landen met kolonies
Dankzij het Suezkanaal duurde een scheepsreis van Europa naar Azië en
Oost-Afrika enkele weken in plaats van enkele maanden.
Toen de Lesseps met het plan kwam om het Suezkanaal te graven,
hadden Frankrijk en Engeland al kolonies in Azië en Afrika.
Maar ze wilden wel uitbreiding. Ook Italië en Duitsland hadden behoefte aan kolonies. Deze vier landen streefden allemaal naar welvaart, macht en invloed in de wereld en een groot koloniaal bezit kon daaraan bijdragen.
Dit streven naar uitbreiding en naar wereldmacht heet Modern Imperialisme.
Daar heb je over gelezen in de Kennisbank onder 'Wat kan ik al'.
Ook voor Nederland had het Suezkanaal grote voordelen. Met Nederlands-Indië als kolonie maakte het kanaal de handelsroute een stuk korter. De suiker, koffie, tabak en andere landbouwproducten uit Nederlands-Indië kwamen hier door de veel kortere reistijd veel sneller aan. Net als de tin, steenkool en olie. En niet alleen voor de Nederlandse Handel-Maatschappij. Vanaf 1870, net nadat het Suezkanaal in gebruik werd genomen, mochten Nederlanders eigen bedrijven beginnen in Nederlands-Indië. Ook voor hen was het kanaal een zegen.
Stap 3
Nasser 1918-1970
De macht over het Suezkanaal
Toen het Suezkanaal werd aangelegd en in gebruik werd genomen, maakte Egypte deel uit van het Ottomaanse rijk. Egypte was nog geen zelfstandig land en het kanaal was eigendom van de Kanaalmaatschappij. De aandelen van het bedrijf waren in handen van de Franse regering en van kedive (onderkoning) Ismael van Egypte.
Engeland was eerst tegen de aanleg van het kanaal. Maar na de voltooiing wilde het land er toch van profiteren. Engeland deed zijn best meer zeggenschap over het kanaal te krijgen. Dat begon al in 1875 toen de Engelse regering de aandelen kocht van de onderkoning. Ismaïl deed ze van de hand, omdat Egypte diep in de schulden zat.
Aan het eind van de negentiende eeuw ging Engeland zelfs over op bezetting van Egypte. Na 1914 werd het land officieel van het Ottomaanse Rijk losgemaakt en omgevormd tot een Brits protectoraat. De Engelsen waren min of meer de baas in Egypte.
Tegen de Engelse overheersing kwam meer en meer verzet en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was het gedaan met de Britse overheersing. Egypte werd een onafhankelijke staat met een eigen regering. Niet lang daarna kwam ook de vraag aan de orde wie er de baas was over het Suezkanaal. De Egyptische president Nasser had er zo zijn ideeën over.
Hij wilde in 1956 het Suezkanaal van Egypte werd, omdat hij graag het beheer over deze belangrijke vaarweg in eigen bezit wilde hebben. Schepen moesten altijd al tolgeld betalen om door het kanaal te mogen varen. Dit geld kon hij goed gebruiken voor de aanleg van een belangrijke stuwdam, de Aswan-dam. Nasser liet ook de monding van het Suezkanaal blokkeren. Israël was vanuit de Rode Zee nu niet niet meer te bereiken. Israël viel Egypte aan om de vaarweg weer open te krijgen. Engeland, Frankrijk waren vielen op 26 juli 1956 Egypte ook aan. Ze waren bang dat ze door Egypte belemmerd zouden worden in het gebruik van het kanaal, de belangrijke vaarroute naar hun koloniën in Azië. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten steunden het standpunt van Egypte. Na internationale druk trokken Engeland, Frankrijk en Israël zich terug. Ze moesten accepteren dat het Suezkanaal vanaf toen onder Egyptisch bestuur viel.
Bekijk onderstaand filmpje over de Suezcrisis. Welke rol had de blokkade door Nassar op de internationale handel? Bespreek het met een klasgenoot.
Stap 4
Inleveren via its learning document met antwoorden
Begrippenlijst
Suezkanaal
Kanaal door Egypte dat de Middellandse Zee met de Indische Oceaan verbindt. Het is bedoeld voor zeeschepen. Het Suezkanaal is geopend in 1869 en vormt de scheiding tussen Afrika en Azië.
Modern Imperialisme
Periode van 1880 - 1920. Streven naar uitbreiding en macht door Frankrijk, Engeland, Duitsland en Italië in Afrika en Azië.
Het arrangement Suezkanaal vmbo-kgt34 - kopie 1 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Harry Maas
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-10-02 12:49:16
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.