Arm en rijk (oud)

Arm en rijk (oud)

Introductie

Introductie

Er zijn veel landen in de wereld. Sommige zijn arm, anderen rijk. In deze quest ga je leren hoe die verschillen tussen landen eruit zien. Je maakt een werkstuk in pages met de opdrachten en je gaat je eigen levensloop vergelijken met die van iemand uit een arm land. Veel plezier!

 

Tijdbesteding

(6 uur)

 

Begeleiding

Meneer Boll vind aardrijkskunde echt te gek. Hij helpt je graag bij het uitvoeren van deze quest. Zoek mij op tussen de kleine en de grote pauze rond het plaza op woensdag als je vragen hebt!

 

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

 

Building Learning Power

 

 

Deze opdracht gaat voornamelijk over twee aspecten van vindingrijkheid:

  • Verbeelden, omdat je je verplaatst in de levensloop van iemand anders op basis van cijfers.
  • Koppelingen maken, omdat je bepaalde kennis verbind tot een geheel.

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik vind de verschillen tussen de mensen en landen interessant." "Ik wil later andere mensen gaan helpen en dan is het goed om iets van hun achtergrond te kennen." "Hoe zou het leven eruit zien van een leeftijdsgenoot in een arm land? "Zonder dat ik naar een ander land ga, kan ik toch iets leren over de situatie daar."

 

Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze Quest tot een goed einde te brengen en waarom.

Verderkijker

Vraag van deze quest:

In deze quest staat de volgende quest centraal: 'In welke mate verschilt jouw levensloop ten opzichte van een leeftijdsgenoot in een arm land?'

 

 

Routeplanner

De opdrachten van deze quest werk je uit in de app pages Afbeeldingsresultaat voor pages

Week 1

(3 uur)

Introductie 'Arm en rijk'

  • Seesaw: lever één pages document in met de motivatiemotor, de introductieopdracht en opdracht 1 t/m 3.

Week 2

(3 uur)

Verdieping 'Arm en rijk'

  • Maak opdracht 4, 5 en de eindopdracht.
  • Verwerk de feedback die je gekregen hebt op wat je in week 1 hebt ingeleverd.
  • Seesaw: lever je volledige pages document opnieuw in en bied het ter beoordeling aan bij Mr. Boll

Introductieopdracht: Collage arm en rijk

Voordat je met het thema Arm en rijk aan de slag gaat, ga je bij jezelf na wat je al weet over dit onderwerp. Deze twee vragen beantwoord je:

  • Wat versta jij onder armoede?
  • Wanneer ervaar je dat je rijk bent?
A. Schrijf eerst wat woorden op waar jij aan denkt bij deze vragen. Die helpen je bij het zoeken van afbeeldingen. Bespreek jouw woorden met een klasgenoot. Denkt jouw klasgenoot aan dezelfde dingen als hij of zij over arm en rijk nadenkt?

 

B. Verzamel vervolgens afbeeldingen en maak een collage in de app PicCollage. Lees te tekst hieronder voor de instructie over je collage. Benodigde app:

 

Een collage bestaat uit knipsels die op een ander papier geplakt zijn en samen een nieuwe afbeelding vormen. Deze afbeelding gaat over een bepaald onderwerp. Voor de knipsels kun je gebruik maken van foto’s, tekeningen, stukjes tekst uit kranten of advertenties, enzovoorts. Het is belangrijk dat in je collage de volgende dingen zichtbaar worden:

  1. Het onderwerp van je collage en wat er overgebracht moet worden
  2. Zoek zoveel mogelijk soorten knipsels (plaatjes, tekstjes, links naar filmpjes, tekeningen) die allemaal te maken hebben met de informatie die je wilt vertellen.
  3. Bedenk een goede titel voor je collage.
  4. Bewerk de collage op een creatieve manier.
  5. Zet een afbeelding van je collage in je pages document.

Opdracht 1: Inkomen

A. Een laag gemiddeld inkomen per inwoner is één van de kenmerken van ontwikkelingslanden. Op de website van indexmundi zijn alle landen vergeleken op basis van het inkomen per hoofd van de bevolking. De munteenheid is hier de dollar. Op dit moment is de dollar bijna evenveel waard als de euro. Op de website wordt gesproken over het BNP (Bruto Nationaal Product (= de waarde van alle in een land geproduceerde producten in één jaar = gelijk aan het inkomen van alle inwoners samen). Als je wil weten wat het gemiddeld inkomen per persoon is dan kijk je naar het BNP/hoofd (Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking. Als je landen wilt vergelijken, kun je dan beter het BNP gebruiken of het BNP/hoofd? Leg uit waarom.

 

B. Kijk naar de afbeeldingen. Het zijn allemaal reisfoto’s. De foto’s staan willekeurig door elkaar. Welk land is het armst? En welke het rijkst? Schrijf de volgens jou juiste volgorde in je pages document.

 

 

C. Zoek van elke foto het Bruto Nationaal Product op per hoofd van de bevolking.
Je gebruikt hiervoor de site www.indexmundi.com. Welk land is het armst? En welke het rijkst? Schrijf de juiste volgorde in je pages document. Had je het goed ingeschat bij opdracht B? De foto's zijn genomen in:
A. Cambodja
B. Ghana
C. Indonesië
D. Rwanda
E. Oeganda
F.  Canada
G. Singapore
H. Griekenland
I. Peru

Opdracht 2: Gezondheidszorg

Vaak wordt gezegd dat gezondheid niet te koop is. Maar in Afrika sterven er nog veel mensen omdat ze simpele geneesmiddelen niet kunnen betalen. Bekijk dit filmpje over de gezondheidszorg in Kenia en beantwoord de vragen.

A. Welke twee grote ziektes worden genoemd in dit filmpje?

B. Een maatstaf voor de gezondheidszorg in een land is de gemiddelde levensverwachting. Dat is de gemiddelde levensduur. Bekijk de website van indexmundi opnieuw. Wat is de levensverwachting van iemand in Nederland? En wat is het land met de laagste levensverwachting?

Opdracht 3: Bevolkingsopbouw

Ondanks de lage levensverwachting is de bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden hoger dan in niet-ontwikkelingslanden. Het aantal kinderen per gezin is in ontwikkelingslanden vaak zo groot omdat ouders kinderen nodig hebben om in hun 'oude dag' te kunnen voorzien. De verwachting is dat in het jaar 2050 ruim 80% van de mensen in Afrika of Azië woont, de werelddelen met de meeste ontwikkelingslanden. Je ziet hier twee afbeeldingen over bevolkingsopbouw van mannen en vrouwen in Nederland en in Angola. Kijk goed naar beide diagrammen. De vorm van de diagrammen verschilt. Welke verklaring geef je hiervoor?

Dit is het einde van de opdrachten in week 1. Lever je pages document in via  Seesaw en vraag Mr. Boll om feedback.

Opdracht 4: Scholing

Je zou het misschien niet zeggen, maar het is echt een voorrecht om naar school te mogen gaan. Er zijn veel landen waar het absoluut onmogelijk is voor kinderen om op school te leren. Bekijk het filmpje over Maritza en beantwoord onderstaande vragen.

 

A. Wat maakt het voor Maritza een extra grote uitdaging om naar school te gaan?

B. In het filmpje komen een aantal verklaringen langs waarom er niet veel kinderen naar school gaan. Schrijf er tenminste drie op.

C. Als je wil kijken hoe het met de scholing in een land zit. Dan kun je daarvoor de alfabetiseringsgraad gebruiken. Een alfabeet is iemand boven die kan lezen en schrijven, het tegenovergestelde is een analfabeet. Die kan dus niet lezen en schrijven. Zoek op wat de alfabetiseringsgraad is op indexmundi en vergelijk Guatemala met Nederland aan de hand van deze statistiek.

Eindopdracht: De levensloop van twee mensen

In deze laatste opdracht ga je de levensloop van twee mensen maken. De ene ben jij. De ander komt uit een arm land wat je zelf mag uitkiezen. Wat je beschrijft is zoveel mogelijk gebaseerd op statistiek van de website indexmundi zoals je bij de bovenstaande stappen hebt geleerd. Je beschrijft in ieder geval de volgende dingen:

Hoe groot is het gezin? 

Hoelang is er scholing

Wat is de vrije tijdsbesteding?

Wat voor werk wordt er gedaan.

Leeftijd van trouwen

Leeftijd waarop de kinderen worden geboren

Leeftijd waarop je opa/oma wordt

Leeftijd van sterven

 

Ik zal je een voorbeeld geven van hoe een levensloop eruit komt te zien.

Wees, Afrika, Afrikaanse, Kind, Portret, Zwart Wit, Arm

Dit is Nia uit Congo. Ze komt uit een gezin met ... kinderen.

Etc.

 

 

Show

Seesaw: Lever je pages document opnieuw in bij de activity 'Show arm en rijk' met daarin:

De verwerkte feedback van de introductieopdracht en opdracht 1 t/m 3.

De uitwerking van opdracht 4 en 5 en de eindopdracht.

 

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Hoe is de show ontvangen, welke feedback heb je gekregen?
  • Wat heb je van deze quest geleerd?
  • Kun je de vraag van de quest beantwoorden? Geef kort antwoord.
  • Het arrangement Arm en rijk (oud) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-10-01 09:45:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij de totstandkoming van deze wikiwijs is gebruik gemaakt van de stercollecties voor aardrijkskunde. https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.