OneDrive

OneDrive

Werken met OneDrive

Jullie hebben allemaal toegang tot Office 365. Vanaf hier heb je toegang tot onder andere Word, Powerpoint maar ook OneDrive. OneDrive is een programma waarin je bestanden op kunt slaan in “de Cloud”. Dat betekent dat je bestanden dan niet op de computer staan maar juist ‘ergens’ op een server. Vanaf ieder device kun je dan altijd, na inloggen in Office 365, bij je bestanden.

De eerste stap is het maken van een duidelijke mappenstructuur. Zo kun je altijd makkelijk je werk terugvinden voor bijvoorbeeld Engels. Daarna leren jullie hoe je werk opslaat in OneDrive. In de komende opdrachten gaan we hiermee aan de slag.
 

OneDrive opstarten

Log in op Office 365 en klik vervolgens op het icoontje van OneDrive.

Mappen maken en bewerken

Als je OneDrive hebt opgestart kom je terecht in een scherm met in het midden een leeg vlak waar straks je mappen en documenten in komen te staan. Aan de linkerkant staat een menu met onder andere je naam, 'recent', 'gedeeld' en 'prullenbak' en een balk aan de bovenkant met 'nieuw', 'uploaden', 'synchroniseren' en 'flow'. We gaan vooral aan de slag met de eerste twee knoppen.

Klik op 'nieuw' in de balk en vervolgens op 'map' in het menuutje dat verschijnt.

 

Door te klikken op Map, kun je een nieuwe map aanmaken. Je kunt dan meteen een naam geven aan de map. Klik tenslotte op maken om de map te maken.

Maak voor alle leerjaren een map aan: Klas 1, Klas 2, Klas 3 etc...

 

Maak vervolgens een nieuwe map aan voor elk vak in de map van het jaar waar je nu in zit. Denk aan de vakken in het lijstje hieronder. Heb je vakken die niet in de lijst staan, voeg ze dan toe of laat vakken weg uit de lijst die je niet hebt. Klik daarvoor eerst op de map van het juiste jaar en maak dan nieuwe mappen aan.

-Nederland.

-Wiskunde

-Engels

-Biologie

-ICT

-Rekenen lezen

-Mens en Maatschappij

-I discover Nature

-I discover

-Lichamelijke opvoeding

Bestanden opslaan

Zoek een opdracht op je laptop op die je gemaakt hebt voor een vak. Deze ga je opslaan in de map van het juiste vak in het juiste leerjaar. Kies eerst de juiste map van het leerjaar, dus Klas 1, Klas 2... en klik vervolgens op de map van het vak. 

In de balk erboven zie je onder andere de volgende knoppen:

Klik op uploaden, dan op 'bestanden' in het menuutje dat verschijnt en zoek vervolgens het bestand op je laptop op. Klik tenslotte op 'openen'. Je bestand wordt nu geupload in OneDrive. Afhankelijk van de grootte van het bestand kan het even duren. Vanaf nu kun je het op iedere computer openen wanneer je inlogt in Office365.

Mappen delen en samen bewerken

Het is mogelijk om met meerdere personen te werken in een map of zelfs een bestand.

Wanneer je een map wilt delen klik je in de balk op de knop 'delen':

Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

Bovenin kun je aapassen wie de map mogen zien en eventueel aanpassen, Daaronder voer je het e-mailadres in van degene die de map mag zien en eventueel bewerken. Als je dat hebt gedaan klik je op verzenden. De ander ontvangt nu een e-mail met daarin een link naar jouw map. Als hij of zij daar op klikt kan deze persoon ook in de map. Eventueel kun je er ook voor kiezen de koppeling te kopieren met de onderste knop en deze via de mail te versturen. De andere persoon kan deze koppeling echter ook overnemen van jouw scherm.

Wijzigingen in de mappen worden automatisch opgeslagen. Let er wel op dat er gewerkt wordt in elkaars mappen en dat het dus ook mogelijk is om ongewild elkaars mappen te verwijderen. Ga hier dus wel serieus en respectvol mee om!

Bestanden delen en samen bewerken

Het is echter ook mogelijk om samen tegelijkertijd in hetzelfde bestand te werken. Dit is handig wanneer jullie samen een opdracht maken en ieder een eigen stuk schrijft.

Open eerst het document of powerpoint waarin jullie samen gaan werken. Rechts bovenin vinden jullie de volgende knop 'Delen':

Wanneer je hierop klikt krijg je weer hetzelfde venster als bij het mappen delen en ook de werking ervan is hetzelfde. Wijzigingen in een document worden automatisch opgeslagen.

  • Het arrangement OneDrive is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-09-20 12:34:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze lessenserie ga je aan de slag met OneDrive. Je leert onder andere een duidelijke mappenstructuur te maken zodat je je werk makkelijk terug kunt vinden en je leert documenten op te slaan.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.