Vragen over de leerlijn Alfabetisering

De Leerlijn Alfabetisering Nieuwkomers, gemaakt door Kennisinstituut voor Taalverwerving ITTA, kwam voor docent Marly Stienen van de ISK van de Purmerendse Scholengroep onverwacht gelegen. Schoolinfo interviewde haar over haar ervaring met de Leerlijn en de bijbehorende training.

Hoe werd je bekend met de Leerlijn Alfabetisering Nieuwkomers?
“Ik blijf graag op de hoogte wat er speelt op ISK-gebied en volg alles wat LOWAN, de adviesorganisatie over onderwijs aan nieuwkomers, aanbiedt aan informatie over nieuw lesmateriaal en methodes. Via de nieuwsbrief van LOWAN hoorden wij over de Leerlijn en de bijbehorende training.”

Waarom heb je de training gevolgd?
“Wij hadden vorig schooljaar vijf ISK’s op onze school, waarvan één alfabetiseringsklas voor alfa A en B. De teamleider vroeg me een leerlijn te ontwikkelen. Toen ik zag dat er al een gemaakt was, dacht ik: ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden!”

Wat is het meest vernieuwende dat je hebt geleerd?
“Ik ben ontzettend onder de indruk van hoe compleet de leerlijn is. De beschrijvingen van streefdoelen zijn steeds uitgesplitst naar niveau en vaardigheden. Daarnaast zijn er zo veel beschrijvingen van bestaand lesmateriaal opgenomen, die ook steeds weer gekoppeld zijn aan streefdoelen. Het hele pakket is direct bruikbaar.”

Hoe ga je de leerlijn in de praktijk toepassen?
“Ik heb de leerlijn doorvertaald voor onze ISK door het te koppelen aan het materiaal waar we nu veel mee werken. En ik heb onze eigen opdrachten aangevuld met het nieuwe materiaal dat ik heb leren kennen tijdens de training. Dat heb ik in de zomervakantie afgerond en ga ik nu delen met de alfacollega’s.”

Hoe wordt er binnen jouw school op gereageerd?
“Er waren twee collega’s mee naar de training en die waren gelijk enthousiast. Er zijn ook andere collega’s die wat meer moeten wennen aan nieuw materiaal, verwacht ik. Maar die hebben vast ook zeker interesse in hoe ze hun huidige lesmateriaal kunnen aanvullen en vergelijken met andere lesmateriaal.”

Wat heeft je verrast?
“Je vindt al het materiaal op één plek. Het is heel compleet en makkelijk te doorzoeken. Gecombineerd met de hoge kwaliteit, ik weet ik dat ik kan vertrouwen op de inhoud, is de Leerlijn heel sterk.”

Welke tips heb je voor anderen die overwegen de Leerlijn te gebruiken?
“Verdiep je goed in de leerlijn, je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Vertrouw op de deskundigheid van ITTA.”

Hoe kan de leerlijn nog beter voor je worden gemaakt?
“Het allereerste stapje van alfabetiseren, het analyseren en synthetiseren van klanken mag misschien nog meer worden uitgelicht. Voorbeelden van andere docenten vind ik ook heel waardevol. Zoals TPRS (Teaching Proficiency through Reading and Storytelling) wat nog nieuw voor mij was, heeft me waardevolle nieuwe inzichten gegeven.”

 

 

 

 

 

Colofon

Gemaakt met Wikiwijs Maken Het arrangement Lesvoorbeeld NT2 Acht vragen aan docente Marly over de Leerlijn Alfabetisering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Alfabetisering
Laatst gewijzigd
2019-08-28 22:30:17
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Leerlijn Alfabetisering Nieuwkomers, gemaakt door Kennisinstituut voor Taalverwerving ITTA, kwam voor docent Marly Stienen van de ISK van de Purmerendse Scholengroep onverwacht gelegen. Schoolinfo interviewde haar over haar ervaring met de Leerlijn en de bijbehorende training.
Leerinhoud en doelen
Nederlands als tweede taal;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
alfaisk

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Alfabetisering. (2019). Lesvoorbeeld NT2 ISK de Leygraaf: praktijkvoorbeeld werken met de leerlijn alfabetisering
https://maken.wikiwijs.nl/147832/Lesvoorbeeld_NT2_ISK_de_Leygraaf__praktijkvoorbeeld_werken_met_de_leerlijn_alfabetisering
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open