Goud: Zoek een sponsor

Goud: Zoek een sponsor

Doel

Na deze uitdaging kun je helder communiceren met de juiste mensen die van invloed kunnen zijn voor jou en jouw sport. Daarnaast heeft het ook als doel dat je duidelijke afspraken kunt maken.

Ontwikkeling

Je ontwikkelt jezelf op de volgende gebieden bij deze uitdaging:

  • Zelfregulering
  • Kritisch denken
  • Communiceren
  • Sociale vaardigheden

Uitdaging

Als je wel eens naar een voetbalwedstrijd op tv hebt gekeken, zijn de sponsorborden rondom het voetbalveld je vast niet ontgaan. Of is het je wel eens opgevallen dat die ene tennisser in de pauze nét dat éne flesje water of sportdrank drinkt? En heb je het race-pak van Max Verstappen wel eens goed bekeken?

(Top)Sport beoefenen kost vaak veel geld, vaak zelfs meer dan je zelf of je ouders kunnen betalen. Sponsoring kan dan heel handig zijn. Een sponsor is een persoon, een organisatie, een bedrijf, een instelling of een merk dat investeert in een sporter. Een sponsor geeft bijvoorbeeld geld, maar kan ook zorgen voor kleding, trainingsmaterialen, voeding of voedingssupplementen of andere dingen die een sporter goed kan gebruiken. De sponsor vraagt hier vaak wel iets voor terug. De sporter draagt bijvoorbeeld het logo op zijn of haar kleding, promoot dit merk op Instagram of treedt op in een reclame. Hierdoor wordt de sponsor bekender bij het publiek. Sponsoring kan eenmalig zijn, bijvoorbeeld voor een trainingskamp, maar ook voor een langere tijd.

De uitdaging: zoek een sponsor!  Verdeel je aanpak in drie fasen:

  1. Oriëntatie
  2. Maak een plan
  3. Voer je plan uit

Je mag zelf bedenken hoe je je oriënteert. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de sponsoring in jouw sport, bijvoorbeeld rondom wedstrijden, op tv of op social media. Hoe trekken sponsoren de aandacht van het publiek? Je kunt natuurlijk ook in gesprek gaan met een sporter van wie je weet dat hij of zij een sponsor heeft. Hoe is hij of zij hier aan gekomen, wat doet de sponsor voor hem/haar, wat wil de sponsor van hem/haar terug? Weet je nog andere manieren om je te oriënteren? Doe dat vooral!

Gebruik de informatie die je verzamelt voor jouw eigen plan. Vragen waar je in je plan over na zou kunnen denken zijn:

  • Wie of wat zou jou kunnen sponsoren?
  • Hoe kun jij in contact komen met deze sponsor?
  • Waarom past deze sponsor bij jou en jouw sport?
  • Wat heb jij nodig van jouw sponsor? Gaat het om een eenmalige sponsoring, of wil je liever voor langere tijd gesponsord worden?
  • Wat kun jij terug doen voor jouw sponsor?

Ben je tevreden over je plan? Voer het uit!

Klaar? Laat zien hoe je jouw zoektocht naar een sponsor eruit heeft gezien en wat het jou heeft opgeleverd. Hoe je dat doet, mag je zelf kiezen: denk bijvoorbeeld aan een filmpje, een verslag, een Powerpoint- of Prezi-presentatie of een folder. Check hiervoor de Toolbox.

 

Veel succes & plezier!

 

Medicine, Cooperation, Hand, Partnership, Handshake

  • Het arrangement Goud: Zoek een sponsor is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-15 12:42:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    (Top)Sport beoefenen kost vaak veel geld, vaak zelfs meer dan je zelf of je ouders kunnen betalen. Een sponsor is een persoon, een organisatie, een bedrijf, een instelling of een merk dat investeert in een sporter. Met deze opdracht ga je op zoek naar je eigen sponsor.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    goud, talentskills