Waarom observeren?
In de beroepspraktijk van de maatschappelijk werker en de sociaal werker zijn observeren, registreren, rapporteren en interpreteren belangrijke basisvaardigheden. Op grond van observaties en interpretaties worden, vaak door begeleiders, hulpverleningsplannen opgesteld en bijgesteld. Dit heeft dus verstrekkende gevolgen voor de cliënten.
Observeren en interpreteren zijn een wezenlijk bestanddeel van de werkprocessen B1-K1-W1 / W5 en B1-K2-W2 (MZ) en de werkprocessen B1-K1-W1 & W8 (SW).
Aan de hand van theorie, (eigen) praktijk en oefeningen wordt duidelijk wat nodig is om goed te kunnen observeren en hoe je de gegevens interpreteert.
Week 1
Week 2
Week 3
Buitenschoolse opdracht
Vandaag gaan jullie aan de slag met alle stappen die bij observeren horen. Jullie hebben geleerd wat observeren is, dat je een stappenplan moet maken en op welke manier je een observatie kunt vastleggen.
Jullie gaan een buitenopdracht uitvoeren in deze les. Jullie maken tweetallen en jullie bedenken wat jullie willen observeren. De observatie zelf duurt minimaal 20 minuten (neem dit op in het plan van aanpak). De volgende stappen gaan jullie uitvoeren:
–Jullie schrijven een stappenplan (zie bij bronnen + Methodiek en begeleiden voor maatschappelijke zorg blz 75)
–Jullie gaan minimaal 20 minuten observeren.
–Jullie maken (uitgebreid) aantekeningen en/of turven.
- Spreek af wat de bedoeling van de observatie is
- Spreek af welke deelvragen er zijn
- Soreek af welke concrete gedragingen bij deze deelvragen horen
- Ga na welke concrete gedragingen bekeken kunnen worden: waar, door wie, wanneer en hoe lang
- Spreek af hoe de observatie in kaart wordt gebracht
Wees je bewust van je ‘voorkeur’ en waar jij je aandacht als eerste op richt
Week 4
Bronnen
Dalm, V. & Farla, M. (Reds.) (2017). Methodiek en begeleiden voor maatschappelijke zorg. Meppel, Nederland: Edu'Actief b.v. Thema 4: Signaleren en obeserveren
Bil, P. de (2004). Observeren, registreren, rapporteren en interpreteren. Soest, Nederland: Uitgeverij Nelissen.