Mavo 3 nask 1  Thema 1 "Het weer en materialen"

2019-2020 Mavo 3 nask 1 Proefwerk 1

2019-2020 Mavo 3 nask 1 Proefwerk 1

Over deze site

Werkwijze

In de lessen wordt kort theorie uitgelegd en daarna kun je via deze website de verwerkingsopdrachten maken. De docent kan volgen wat je wel en niet doet en hoe je het doet.

De practica die hier staan worden ook uitgevoerd en soms ingeleverd (staat er bij aangegeven).

Ook staan hier de leerlijsten onder de titel kennenlijst(en), dit zijn alle begrippen die je moet kennen (weten) voor de toets en kunnenlijst(en), dit zijn de vaardigheden, welke begrippen je moet kunnen uitleggen, welke berekeningen je moet kunnen maken.

Naast deze website kun je ook je boek gebruiken, je werkboeken of andere opdrachten.

Verplicht zijn de startopdrachten (iedere les begint met een startopdracht die je rustig en zelfstandig gaat maken), de inlever practica, de exit-opdrachten (aan het eind van de les is er een exit-opdracht die ingeleverd moet worden en die je terug krijgt met tips).

Daarnaast zijn keuze opdrachten, jij kiest welke verwerking je gaat doen. In de les krijg je steeds te horen welke keuzes jij hebt.

Tip: Doe je best, meer vraag ik niet. 

Kennen lijsten met oefeningen

Open bestand Kennenlijst thema 1 Het weer en Materie.docx

Het weer; luchtdruk

Lucht bestaat uit luchtmoleculen.

Hoe licht moleculen ook zijn, moleculen wegen wel iets, dit noemen we de massa. Omdat er heel veel lucht moleculen zijn wordt de massa ook steeds meer.

De luchtmoleculen worden door de aarde naar beneden getrokken, dit noemen we het gewicht (Fg). Het gewicht is een soort kracht, daarom is de eenheid Newton (N) en het symbool is de letter F (Force).  De kracht waarmee de luchtlaag naar beneden duwt komt overeen met 10 Newton op iedere vierkante centimeter.

De luchtdruk is ongeveer 10 N/cm2. Dus op 1 cm2 duwt de lucht met een kracht van 10 N.

Open de link hieronder.

Ga pompen en kijk wat er gebeurt met het aantal moleculen binnen de ruimte en de luchtdruk (zie de barometer die getekend is)

Het tweede wat je kunt bekijken is het maken van wind. Ga onder in het menu naar diffusion. Vul de linker kant met 20 moleculen (number of particles), rechts laat je leeg. Kijk hoe snel de deeltjes naar rechts gaan als je de middenlijn weg haalt (remove divider). Herhaal dit met 200 moleculen aan de linker kant.

klopt het dat met meer moleculen aan één kant de snelheid van het verplaatsen groter is? Dus als het luchtdrukverschil groot is, waait het harder.

https://phet.colorado.edu/sims/html/gas-properties/latest/gas-properties_en.html

Practicum

Je gaat nu een practicum doen. Dit practicum staat gepland voor vrijdag 30 september.

Daarvoor moet je het document dat hieronder staat downloaden. Per groepje moet er één invulverslag ingeleverd worden via magister, elo, opdrachten. Bij de opdracht staat dit practicum ook. 

Sla het document op, vul het in en lever het na afloop digitaal in voor 7 september.

Open bestand Practicum 1 De Ballon.docx

De luchtdruk wordt gemeten met een barometer. Er bestaan verschillende soorten barometers.

Om de luchtdruk te kunnen vergelijken hebben we een eenheid voor luchtdruk afgesproken maar die is niet overal hetzelfde. In Nederland gebruiken we meestal de millibar (mbar), de gemiddelde luchtdruk is 1013 mbar. In België gebruiken ze de hectoPascal (hPa) (de luchtdruk is 1013 hPa) 1 mbar is evenveel als 1 hPa, en bij berekeningen gebruiken we meestal de newton per vierkante centimeter (N/cm2) (de luchtdruk is 10,13 N/cm2).

 

Luchtdruk

Berekenen van de absolute druk.

Overdruk: De druk in de afgesloten ruimte (noemen we de absolute druk) is groter dan de druk daarbuiten (noemen we de luchtdruk).

In het voorbeeld is de druk binnen de zoen de absolute druk (die is 1013 mbar). De druk onder de stolp die noemen we de luchtdruk (die is 200 mbar).

De overdruk (hoeveel is de druk in de afgesloten ruimte meer dan de luchtdruk) kun je uitrekenen door de volgende formule:

  • overdruk = absolute druk - luchtdruk
  • overdruk = 1013 - 200
  • overdruk = 813 mbar

Omdat er een overdruk is duwt de lucht in de zoen hard naar buiten toe. Bij het duwen neemt het ook de poreuze, sponsachtige zoen mee naar buiten. Daarom zet het schuim uit. Gelijktijdig ontsnapt er ook lucht uit de zoen, dus als de luchtdruk weer toeneemt (eind van het filmpje) wordt alles samengeduwd.

Het weer; temperatuur

Het meten van de temperatuur

  • Het arrangement 2019-2020 Mavo 3 nask 1 Proefwerk 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Remco de Jong Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-09-02 15:10:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Energie; Materie; Natuurkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=3l4JiFF3B_E
    https://www.youtube.com/watch?v=3l4JiFF3B_E
    Video
    https://phet.colorado.edu/sims/html/gas-properties/latest/gas-properties_en.html
    https://phet.colorado.edu/sims/html/gas-properties/latest/gas-properties_en.html
    Link
    https://www.youtube.com/watch?v=vJZX491kgRk
    https://www.youtube.com/watch?v=vJZX491kgRk
    Video