Examinering studenten Welzijn

Examinering studenten Welzijn

Introductie

Welkom op de Wiki 'examinering'. In deze Wiki vinden jullie alle informatie met betrekking tot het examineringsproces van de beroepsgerichte examens. Dit zijn de examens die jullie afnemen in de beroepspraktijk. Deze wiki is, naast jouw docent, een leidende informatiebron voor jullie.

Verloop examinering

In het tweede studiejaar van je opleiding start je met examinering. Gedurende het studiejaar ontvang je wekelijks begeleiding en ondersteuning van de docent bij het examineringsproces. Hieronder volgt een stappenplan betreffende dit proces.

Belangrijk! Examinering is een variabel proces. De documenten worden elk blok aangepast. Gebruik dus altijd deze wiki voor de meest recente informatie.

Stappen examinering

Jullie starten met ingang van het tweede jaar van de opleiding aan het kwalificerende deel van de studie. De examinering zal zowel op stage als school plaatsvinden. In dit document lees je de gang van zaken met betrekking tot het examineren evenals jullie rechten en plichten tijdens dit proces. Het is van belang om te weten dat er in deze periode meer dan ooit aanspraak gedaan zal worden op jullie eigen verantwoordelijkheid. Het examineringsproces is onderverdeeld in fasen en jullie zijn de constant leidende factor binnen deze fasen. Alle examens vinden plaats binnen een complexe context en op het niveau van de werkprocessen.

 

 

Stap 1. Voorbereiding examens

Voordat je kunt examineren wordt er van je verwacht dat je gedegen onderzoek doet. Om je goed voor te bereiden op het examen werk je aan oefenopdrachten. Deze oefendrachten vind je in de digibib van consortium. Toegang tot de digibib krijg je door het aanschaffen van een licentie (voor instructie zie formulieren). Wanneer je de oefenopdracht met een voldoende hebt afgerond wordt het examen voor je aangevraagd.

Examenplanning

  • In de examenplanning kun je zien welke werkprocessen je wanneer moet afronden
  • Je start met het doorlezen van alle oefenopdrachten waar je het komende studiejaar aan gaat werken
  • Je bespreekt de oefenopdrachten met je BPV begeleider en onderzoekt op welke wijze jij uitvoering kan geven aan de oefenopdrachten in de dagelijkse beroepspraktijk
  • Na deze oriëntatiefase maak je een planning aan de hand van het planningsformulier met de 5 W's. Je maakt daarnaast afspraken over de inleverdatum van je bewijsstukken en het invullen van de feedbacklijst. Je bespreekt jouw planning met je BPV docent en BPV begeleider.
  • De oefenopdracht wordt beoordeeld door je BPV begeleider middels het GO formulier beroepsgerichte examens en een ingevuld feedbackformulier en door je BPV docent middels het GO formulier beroepsgerichte examens
  • Wanneer alle documenten correct zijn ingevuld en voorzien van alle handtekeningen waar nodig, wordt het examen aangevraagd

Stap 2. Uitvoering examens

Jullie examineren op school en in de beroepspraktijk. Dat betekent dat jouw examinator vanuit het werkveld op de hoogte moet zijn van het proces van examineren.

De onderstaande informatie brief geef je aan je werkbegeleider en/of jouw examinator, zodt hij of zij weet wat er van hem/haar verwacht wordt.

Wanneer examinatoren meer behoefte hebben aan informatie in de vorm van een een training, is dit mogelijk bij ZON. Dit is een gratis training waar instellingen zich voor kunnen aanmelden.

Aanmelden kan via de onderstaande link:

https://www.netwerkzon.nl/nl/praktijkopleider-docent-cordinator/training-werkbegeleiders/

Open bestand Instructie examinator werkveld

Tijdens het uitvoeren van de examens maken jullie gebruik van de onderstaande documenten.

 

Naast de bovenstaande afspraken zijn de volgende punten belangrijk:

- Ieder product wat je schrijft laat je zien aan je examinator. Vervolgens tekent jouw examinator een paraaf voor gezien op jouw product. Let op: dit is géén beoordeling!

- Zorg ervoor dat op alle gedragsbeoordelingen met blauwe pen een paraaf staat.

- Een examinator vanuit het werkveld beoordeelt niet het product. Dit wordt beoordeeld op school.

Stap 3. Afronding examens

De voortgang van examinering is een belangrijke overgangsnorm (zie studiegids) en daarmee voorwaarde voor overgang naar jaar 3, net zoals:

- Aanwezigheid; boven de 80%

- Voortgangsresultaten

- Beroepshouding

- BPV met positief resultaat afgerond (zie BPV gids)

 

De deadline voor het inleveren van examinering voor het tweede studiejaar wordt vooraf vastgesteld door de BPV docenten;

- alle oefenopdrachten zijn dan al goedgekeurd

- Alle examens afgenomen en ondertekend.

 

 

Kwalificatiedossier

Kwalificatiedossier

Het kwalificatiedossier beschrijft de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te behalen. Elk dossier bevat een of meer kwalificaties en iedere kwalificatie leidt tot een diploma. Hoe beter de diploma-eisen aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven, hoe groter de kans op een baan voor een beginnende beroepsbeoefenaar en hoe beter bedrijven hun vacatures kunnen vervullen. Alle kwalificatiedossiers samen, aangevuld met de keuzedelen, vormen de kwalificatiestructuur.

Basisdeel, profieldelen en keuzedelen

Een kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel en een of meer profieldelen. Het basisdeel bevat de generieke onderdelen Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (uitsluitend voor niveau 4). Verder bevat het gemeenschappelijke elementen, die gelden voor alle kwalificaties in het dossier: kerntaken, werkprocessen, vakkennis, vaardigheden en houdingsaspecten. Het profieldeel beschrijft de specifieke onderdelen. Keuzedelen zijn een plus op de kwalificatie en maken de opleiding compleet.

Kwaliteitscriteria

Voor de kwalificatiestructuur gelden criteria, die zijn vastgelegd in het toetsingskader van het ministerie van OCW. Het toetsingskader beschrijft zowel de kwaliteitseisen voor de kwalificatiedossiers en -structuur als het proces. De Toetsingskamer beoordeelt de kwaliteit van de voorgestelde kwalificatiedossiers, keuzedelen en certificaten op doelmatigheid, uitvoerbaarheid, herkenbaarheid, transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid.

Begeleider specifieke doelgroepen (25476)

Open bestand kwalificatiedossier

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (79140)

Open bestand kwalificatiedossier

Pedagogisch medewerker kinderopvang (25603)

Open bestand kwalificatiedossier

Gespecialiseerd medewerker kinderopvang (92632)

Open bestand kwalificatiedossier

Begeleider gehandicaptenzorg (25475)

Open bestand kwalificatiedossier

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (92661)

Open bestand kwalificatiedossier

Examenplanning

Cohort 2019

Open bestand Examenplanning PBSD cohort 2019

Open bestand Examenplanning BSD cohort 2019

Open bestand Examenplanning PMK cohort 2019

Open bestand Examenplanning GPM cohort 2019

Cohort 2020

Open bestand Examenplanning BSD cohort 2020

Open bestand Examenplanning PBSD cohort 2020

Open bestand Examenplanning GPM cohort 2020

Open bestand Examenplanning PMK cohort 2020

Cohort 2021

Open bestand Examenplanning PBSD cohort 2021

Open bestand Examenplanning BSD cohort 2021

Open bestand Examenplanning PMK cohort 2021

Open bestand Examenplanning GPM cohort 2021

Formulieren

Lay-out bewijzen examinering

De ingeleverde documenten moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen jullie vinden in onderstaand document

Open bestand lay-out examinering

GO formulier beroepsgerichte examens

De oefenopdracht wordt beoordeeld door je BPV begeleider en BPV docent middels het GO formulier beroepsgerichte examens. 

Open bestand GO formulier voor examens

Handleiding inloggen consortium oefenexamens

Voordat je kunt examineren wordt er van je verwacht dat je gedegen onderzoek doet. Om je goed voor te bereiden op het examen werk je aan oefenopdrachten. Deze oefendrachten vind je in de digibib van consortium. Toegang tot de digibib krijg je door het aanschaffen van een licentie. Hieronder vind je de instructie voor de DIGIBIB

Open bestand Handleiding inloggen consortium digibib

Formulier 360 graden feedback

Open bestand 360 graden feedbackformulier

Rapportage voortgang

Open bestand Rapportage voortgang

  • Het arrangement Examinering studenten Welzijn is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Welzijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-09-29 12:22:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Examinering studenten Welzijn
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Welzijn, Team. (2021).

    Wiki voor BPV begeleiders studiejaar 2021-2022

    https://maken.wikiwijs.nl/179930/Wiki_voor_BPV_begeleiders_studiejaar_2021_2022