Cybersecurity
Inleiding
Hoi, en welkom bij mijn lessenserie over digitale gevaren!
In deze lessenserie ga ik het met jullie hebben over de gevaren van het internet. ik introduceer jullie tot het onderwerp door middel van een video, en dan beginnen we snel met het eerste hoofdstuk.
Spam
Dan beginnen we nu met het eerste hoofdstuk, namelijk spam. kijk eerst rustig naar de video, en maak daarna de vragen!
De vragen
1. Wat is spam?
2. Wat voor soorten dingen kan spam bevatten?
3a. Wat is een botnet?
3b. Wat is de functie van de botnet bij het spammen.
4. Waarom spammen mensen? noem 3 voorbeelden.
5. Is spam een effectieve vorm van reclame maken? noem 1 argument voor en 1 argument tegen.
6. Is spam gevaarlijk? Onderbouw je antwoord.
Phishing
Nu je klaar bent met hoofdstuk 1, kunnen we door naar hoofdstuk 2: phishing. Deze bekende en veelgebruikte vorm van cybercriminaliteit is heel effectief, en het lijkt erop dat het de komende tijd alleen maar meer gaat voorkomen. Kijk snel de video en maak daarna de vragen.
De vragen
1. Wat is phishing?
2. Welke soorten phishing heb ik genoemd?
3. Hoe werkt phishing? Noem bij elk soort phishing het plan van aanpak.
4. Is phishing gevaarlijk? onderbouw waarom wel/niet.
5. Wat zijn de herkenningspunten van een algemene phishingmail? Noem er 2.
6. Waar staat Http en Https voor?
7. Wat is het verschil tussen spear phishing en whaling?
8. Hoe zorg je ervoor dat je niet in zo een mail trapt? noem 2 tips.
DDoS-aanvallen
En nu beginnen we aan hoofdstuk 3: DDoS-aanvallen. deze aanvallen waren de laatste tijd vaak in het nieuws, en beginnen ook steeds vaker voor te komen op websites. maar wat moet het nou voorstellen, zo een DDoS-aanval? Kijk snel de video en maak de vragen.
De vragen
1. Waar staat DDoS voor?
2. Hoe zet je een DDoS aanval op?
3. Wat gebeurt er tijdens een DDoS aanval met de website?
4. Waarom is de website onbereikbaar tijdens zo een aanval?
5. Waarom voeren mensen DDoS aanvallen uit?
6. Is een DDoS aanval gevaarlijk? Onderbouw je antwoord.
Virussen
En dan nu het laatste hoofdstuk: Virussen! Het meest bekende en eigenlijk ook de meest veelzijdige vorm van cybercriminaiteit. Let goed op tijdens dit hoofdstuk, want je zult later veel met virussen te maken krijgen! Veel plezier met het kijken naar de laatste video!
De vragen
1. Wat is een virus?
2. Wat doet een virus onder andere? Noem 2 voorbeelden.
3. Waar heeft een trojan horse zijn naam aan te danken?
4. Wat is het verschil tussen scareware en ransomware?
5. Wat is het verschil tussen normale virussen en trojan horses?
6. Maak in een tabel een lijstje van elk virus met:
- Welk soort virus het is.
- Hoe het verspreid wordt.
- Wat het virus doet.
- Hoe je ervoor zorgt dat zo een virus niet op je computer komt / van je computer af gaat.
Bedankt voor het volgen van deze serie, tot de volgende keer!
Antwoorden
Hier staan de antwoorden voor alle vragen! Niet spieken he?! ;)
Spam
1. Wat is spam? Spam is alle mails die op grote schaal worden rondgestuurd door botnets, die meestal reclame, malware of phishing mails bevatten.
2. Wat voor soort dingen kan spam bevatten? Reclame, Phishing mails of malware.
3a. Wat is een botnet? Een botnet is een verzameling van gehackte of geïnfecteerde computers die gebruikt worden om bijvoorbeeld spam te verspreiden of DDoS aanvallen mee te plegen.
3b. Wat is de functie van de botnet bij het spammen? De botnet word door de spammer gebruikt om grote aantallen mails te verspreiden.
4. Waarom spammen mensen? Noem 3 voorbeelden. Om reclame te verspreiden, om te phishen of om malware te verspreiden.
5. Is spam een effectieve manier van reclame maken? Noem 1 argument voor en 1 argument tegen. Voor: Spam bereikt heel veel mensen, dus vergroot je de kans dat iemand jouw product koopt. Het is ook een makkelijke manier om veel mensen te bereiken, en soms ook een goedkopere en betere manier dan bijvoorbeeld een bord langs de weg huren. Tegen: De meeste spam word er makkelijk uit gefilterd, spam heeft van zichzelf een slechte naam dus helpt het niet als jouw bedrijf bekend staat "omdat ze veel spammen".
6. Is spam gevaarlijk? Dat hangt ervan af. Als je er reclame mee verspreid, is het niet heel gevaarlijk. als je er malware of phishing mails mee verspreid, is het al een stuk gevaarlijker.
Phishing
1. Wat is phishing? Phishing is mails versturen waarin je je voordoet als iets of iemand anders met als doel om iemands persoonlijke gegevens te stelen of in iemands computer te komen.
2. Welke soorten phishing zijn er / heb ik genoemd? Phishing, spear phishing en whaling.
3. Hoe werkt phishing? Noem bij elke soort phishing het plan van aanpak. Phishing: Stuur door middel van spam algemene mails naar mensen, door je bijvoorbeeld voor te doen als een bank. Spear phishing: Stuur mails naar specifieke mensen, met persoonlijke info erin zodat het een echte betrouwbare mail lijkt. Whaling: Stuur mails naar mensen met een hoge rang in een bedrijf, door je voor te doen als een medewerker of iemand uit zijn persoonlijke kring.
4.Is phishing gevaarlijk? Onderbouw waarom wel of niet. Phishing is wel gevaarlijk, omdat iemand probeert jouw persoonlijke gegevens te stelen, wat nooit goed is.
5. Wat zijn de herkenningspunten van een algemene phishing mail? Noem er 2. Er zitten veel spelfouten in, de link die is meegestuurd is niet beveiligd, de phisher benadrukt dat je snel moet handelen, en bind vaak consequenties aan het wachten met handelen.
6. Waar staan Http en Https voor? HyperText Transfer protocol, en HyperText Transfer Protocol Secure.
7. Wat is het verschil tussen spear phishing en whaling? Whaling is hetzelfde als spear phishing, maar dan word er iemand met een hoge rang getarget.
8. Hoe zorg je ervoor dat je niet in zo een mail trapt? Noem 2 tips. Check op spelfouten, check het e-mail adres, check de links bij onbekende mails.
DDoS aanvallen
1. Waar staat DDoS voor? DDoS staat voor Distributed Denial of Service.
2. Hoe zet je een DDoS aanval op? Je stuurt een botnet aan om zo vaak mogelijk verbindingen te maken met een website of server.
3. Wat gebeurt er tijdens een DDoS aanval met de website? De website word traag, of gaat compleet offline.
4. Waarom is een website onbereikbaar tijdens zo een aanval? Door een overbeladen server of website door de hoeveelheid connecties.
5. Waarom voeren mensen DDoS aanvallen uit? Om kattekwaad uit te halen, of uit wraak.
6. Is een DDoS aanval gevaarlijk? onderbouw je antwoord. Een DDoS aanval is voor een website zelf niet gevaarlijk, maar het kan wel als rookgordijn dienen voor grotere misdaad. Ook kunnen DDoS aanvallen gevaarlijk zijn voor een bedrijf, aangezien het klanten kan verliezen.
Virussen
1. Wat is een virus? Een virus is een crimineel stukje software wat schade kan doen aan een computer, een computer deel kan laten worden van een botnet, privegegevens stelen, en nog veel meer.
2. Wat doet een virus onder andere? Noem 2 dingen. Een virus kan gegevens stelen, schade doen aan je computer, je computer aan een botnet toevoegen, bestanden versleutelen.
3. Waar heeft een trojan horse zijn naam aan te danken? Aan de manier waarop hij je computer binnenkomt, namelijk door zich voor te doen als een normaal bestandje, zoals een spel of iets anders op het internet.
4. Wat is het verschil tussen scareware en ransomware? Bij scareware is het een popup op een website en zit dus niet op jouw computer. bij ransomware zit er al slechte software op je computer. bij scareware kom je met de schrik weg, terwijl bij ransomware je hele computer op slot word gegooid.
5. Wat is het verschil tussen een normaal virus en een trojan horse? De manier waarop ze binnen komen. bij de meeste normale virussen gaat dit via mails, terwijl je bij trojan horses meestal het van het internet downloadt.
6. Maak in een tabel een lijstje van elk virus:
Normale virussen: Meestal verspreid via mail, doet van alles, van gegevens stelen tot gegevens versleutelen. Door anti-virussoftware bescherm je jezelf tegen de meeste virussen.
Trojan horses: Word meestal verspreid als bestand op het internet. Doet hetzelfde als normale virussen en met anti-virussoftware bescherm je jezelf ook tegen deze virussen.
Scareware: Word verspreid als popup op het internet. Als je erop klikt installeert het virussen en malware op je computer. Zorg ervoor dat je niet op deze popups klikt, en maak regelmatig backups om ervoor te zorgen dat je zo nodig je computer kunt resetten.
Ransomware: Word op alle eerder genoemde manieren verspreid. Ransomware kan jouw computer of specifieke bestanden versleutelen om een betaling te eisen. Ook hier moet je regelmatig backups maken om zo nodig je computer te resetten.