Didactische werkvormen

Didactische werkvormen

Inleiding

Welkom bij het arrangement didactische werkvormen. Dit arrangement is bedoeld voor studenten onderwijsassistent.

Kern: Theorie

Wanneer je begint te merken dat de leerlingen de lessen minder interessant vinden, kun je ervoor kiezen om een andere didactische werkvorm toe te passen. Leerlingen hebben afwisseling in de lessen nodig om de aandacht er bij te houden. Af en toe een spel of samenwerkingsvorm ertussen maakt het interessant voor de leerlingen. Ze weten niet wat ze voor de les kunnen verwachten. Ze zullen nieuwsgierig worden naar wat jij te vertellen hebt.

 

Verschillende didactische werkvormen

Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat jouw leerlingen de leerstof blijven onthouden. Je moet er wel aan denken dat het voor jou prettig moet zijn om deze les te geven. Er zijn vijf verschillende soorten didactische werkvormen.
 

Instructievorm

Deze vorm bestaat uit een leerkracht die voor de klas staat en leerlingen die luisteren en vragen stellen. Jij als leerkracht moet zorgen dat je alle kennis in huis hebt om deze stof over te brengen. Voorbeelden van instructievormen zijn: presentaties, demonstraties en verhalen vertellen. Alle lesvormen hebben zo hun voordelen en hun nadelen. De voordelen van de instructievorm is dat je precies weet wat je de leerlingen verteld hebt. Zo kunnen de leerlingen achteraf niet bij jou komen dat sommige vragen in de toets nooit behandeld zijn in de les. Het is ook efficiënt, de hele klas luistert mee. Zo hoef je niet leerstof meerdere keren uit te leggen. Nadelen zijn wel dat de leerlingen erg passief zijn. Leerlingen leren het meeste wanneer ze meerdere zintuigen gebruiken.
 

Interactievorm

Hier zorg je voor een kleine discussie in de klas. Jij stelt vragen aan de leerlingen en zij moeten jou daar antwoord op geven. Alle leerlingen mogen op elkaar reageren. Zorg er wel voor dat dit in een goede structuur gaat. De leerkracht geeft de beurten, de leerlingen steken vingers op. Leerlingen leren het meeste wanneer ze de leerstof aan elkaar uitleggen. De interactievorm heeft dus een groot voordeel, leerlingen leren hier veel van wanneer het goed begeleid wordt. Ook leerlingen die verlegen zijn kun je hier een beurt geven. Ze hebben al een aantal antwoorden gehoord dus het kan bijna niet misgaan. Het nadeel van deze vorm is, is dat er nooit een duidelijk antwoord is. Sommige leerlingen gaan dan twijfelen, want ze willen het beste antwoord. Ook is deze vorm erg tijdsintensief.
 

Opdrachtvorm

Dit is een vorm waar leerlingen een opdracht zelfstandig uitvoeren. Ze gaan zelf op onderzoek uit en lossen de leervragen op. Deze vorm zorgt ervoor dat de leerlingen hun eigen kennis gebruiken of op onderzoek uitgaan om tot een antwoord te komen. Ze worden hierdoor zelfstandig en vragen minder aan de leerkracht. Zorg ervoor dat de opdracht duidelijk is. Jouw doel is dat de leerlingen dit zelfstandig doen, niet dat jij alles voor moet zeggen. Een voordeel hiervan is, is dat je makkelijk kunt toetsen welke leerlingen de opdracht begrepen hebben en welke niet. Zo kun je de leerlingen die de opdracht minder goed begrepen hebben een extra instructie geven. Ook kun je inschatten hoe lang de leerlingen voor deze opdracht nodig hebben. Een nadeel hiervan is, is dat het tijdsintensief is. Sommige leerlingen zijn juist heel snel klaar en anderen juist niet.
 

Samenwerkingsvorm

Dit heet ook wel coöperatief leren. Bij coöperatief leren is het de bedoeling dat de leerlingen gaan samenwerken. Dit is goed voor zowel de sociaal-emotionele als voor de cognitieve ontwikkeling. De leerkracht loopt alleen rond wanneer er vragen zijn over wat de leerlingen moet doen of om tips te geven. De leerlingen moeten samen tot antwoorden komen. Na de samenwerkingsvorm kun je de interactievorm gebruiken om de gevonden bevindingen van elkaar te bekijken of te beluisteren. Voordelen hiervan zijn dat dit een goede manier is om te leren. Leerlingen gebruiken alle zintuigen en zijn actief bezig. Het zorgt naast de cognitieve ontwikkeling, ook voor een bevordering van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Nadelen kunnen zijn dat de opdracht verkeerd begrepen kan worden, of dat één leerling al het werk doet. Je kunt dus niet toetsen welke leerling de opdracht begrepen heeft.
 

Spelvorm

Leerlingen vinden spellen altijd heel leuk. De leerlingen zijn actief bezig en er is ruimte voor een grapje tussendoor. Een spelvorm zorgt ervoor dat de leerstof op een speelse manier wordt uitgelegd en op een actieve manier wordt getoetst. Spelvormen zijn er in verschillende vormen:

  • Rollenspellen (personen, dieren of voorwerpen uitbeelden)
  • Gezelschapsspellen (ganzenbord of memorie)
  • Simulatievorm (de werkelijkheid nadoen)
  • Beslissingsspel (de leerlingen maken beslissingen)

 

Waar leren leerlingen het meeste van?

Jouw doel voor een les is, is dat de leerlingen ervan leren. Door verschillende werkvormen te combineren kun jij je klas aanzetten tot betere prestaties. We leren:

  • 10% van wat we lezen
  • 20% van wat we horen
  • 30% van wat we zien
  • 50% van wat we horen en zien
  • 70% van wat we met anderen bespreken
  • 80% van wat we evalueren en nabespreken
  • 90% van wat we anderen uitleggen


90% van wat we leren, gebeurt dus wanneer we anderen leerstof uitleggen. De interactievorm, spelvorm en coöperatief leren zijn het meest efficiënt.
 

Voorbeelden van didactische werkvormen

Instructievorm

  • Presentatie
  • Spreekbeurt
  • Demonstratie

 

Opdrachtvorm

  • Werken uit werkboek
  • Werkstuk maken
  • Zelfstudie
  • Werkbladen

 

Samenwerkingsvorm

  • Woordenweb
  • Flitsen (letters, tafels, jaartallen gebeurtenissen)
  • Wissel uit (overleggen)
  • Dobbelen (elke zijde van de dobbelsteen heeft een betekenis (bijvoorbeeld een getal, letter of woord)

 

Spelvorm

  • Memorie
  • Ganzenbord
  • Rollenspel

 

Kies per leerdoel

Kies jouw didactische werkvorm per leerdoel. Is jouw leerdoel dat de leerlingen zelfstandig moeten leren werken, dan is een opdrachtvorm de beste keuze. Wil je dat jouw leerlingen op een actieve manier met elkaar bezig zijn op een leuk manier, dan kun je kiezen voor coöperatief leren of de spelvorm.

Kern: oefenen

Oefenen

Kies van elke groep didactische werkvormen en beschrijf hoe je die zou kunnen gebruiken in een les op een school

Verwerking

Aflsuitende opdracht: Toets

Start

  • Het arrangement Didactische werkvormen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jos Stokman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-06-11 15:41:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.