Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken ... verslagen havo 4/5 Naomi Steenbergen
Boekenoverzicht
Boek 1 - Echte mannen eten geen kaas / Maria Mosterd
Boek 2 - Free Lotus / Chantal Creemers
Boek 3 - De zee zien / Koos Meinderts
Boek 4 - De oesters van Nam Kee / Kees van Beijnum
Boek 5 - Oesters / Rascha Peper
Boek 6 - Het gouden ei / Tim Krabbe
Boek 7 - De zoon uit Spanje / Tessa de Loo
Boek 8 - Vals Licht / Joost Zwagerman
Boek 9 - Tweestrijd / Linda Jansma
Boek 10 - Een mooie jonge vrouw / Tommy Wieringa
Boek 1 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag Nederlands
Naomi Steenbergen H4E
Recensieopdracht
niveau 1


Titel: Echte mannen eten geen kaas.
Auteur: Maria Mosterd.
‘’Ik zal je nooit vergeten Manou Paco Reytha…”
Het boek ‘echte mannen eten geen kaas’ gaat over de 12-jarige Maria die in handen komt van een loverboy, genaamd Manou. Ze gaat voor het eerst naar de middelbare school en een paar maanden later wordt ze nagefloten door een groepje Antilliaanse jongens die staan te hangen op het schoolplein. Na een paar weken krijgt Maria contact met Manou. Ze wordt aan de drugs gezet en moet met allemaal verschillende ‘vrienden’ van Manou seks hebben. Manou krijgt daar geld voor, hij is tenslotte de baas van dit loverboy gebeuren. Maria had geen eigen mening meer en was helemaal in macht van Manou, ze deed niks meer zonder zijn toestemming. Maria is helemaal stoned en krijgt daardoor ruzie met alles en iedereen, inclusief haar moeder. Ze heeft veel verdriet van haar breuk met haar moeder, maar zo erg had Manou Maria al gehersenspoeld. Ze gaf niks meer om haar moeder. Maria gaat niet meer naar school, omdat ze naar Manou moet. Ze ging van de ene flat naar de andere flat. Manou vond Maria een bijzonder meisje en daarom had hij haar nog niet doorverkocht, maar dat mocht Maria natuurlijk niet weten. Haar school en haar moeder hebben Maria naar een gesloten instelling laten verhuizen, het verloopt daar niet helemaal als hoe ze het voor zich zag. Manou vond haar zelfs daar, maar Maria kon niet mee. Maria wou wel steeds terug naar Manou, maar ze werd elke keer verhinderd. Maria heeft al maanden geen contact meer gehad met Manou en gaat nu naar India met andere meisjes die iets heftigs mee hebben gemaakt. Haar hele gedachte staat nog in het teken van Manou. Ze komt in het vliegtuig erachter dat ze nooit verliefd is geweest op Manou, maar dat ze van hem is gaan houden.
‘Hey dushi, waar ben je?’ hoorde ik een bekende stem zeggen. ‘Ehm, in de snackbar,’ zei ik en keek naar buiten. Ik zag een donkere auto aan de overkant van de straat staan. ‘Je ziet me al staan, of niet?’ klonk de stem. ‘Ja ik denk ’t wel,’ zei ik en nam een hap van mijn kroket. Manou stapte uit de auto. Waarom staat hij hier, hij woont niet eens in de buurt, dacht ik. En hij weet niet eens waar ik woon. Manou kwam binnen en kwam bij me zitten. ‘Honger?’ vroeg hij en begon te lachen. ‘Ik ken het gevoel,’ zei hij en bestelde een broodje frikandel. ‘Voel je je al wat beter?’ ‘Ja, het gaat wel,’ zei ik. En nam nog een hap. Ik had zo’n honger opeens. ‘Weet je moeder dat je hier bent?’ vroeg Manou. ‘Nee, dat hoeft ze ook niet te weten,’ zei ik. Ik werd al boos als ik aan haar dacht. ‘Oké, luister, ik wil even wat duidelijk maken: ik heb met je gebald, maar je bent niet mijn vriendin, dat weet je.
Analyse schrijfster:
De schrijfster wil je meesleuren in hoe het loverboysleven eraan toe gaat. Ze neemt hier een voorbeeld dat veel voor komt. Ze kiest er namelijk voor om een jong meisje te pakken die nog niet veel ervaring heeft. Maria trapt dus in de val van Manou en geeft alles op voor die jongen. Ik vind dat de schrijver dit goed heeft gekozen, want zo zie je hoe het allemaal kan ontstaan en welk doelwit die loverboys hebben. Later in het verhaal zegt de schrijver dat Maria aan de drugs en de seks gaat beginnen. Daar staan de loverboys nou eenmaal bekend om. Ze laat zo zien wat er allemaal met je gaat gebeuren als je in zo’n wereldje terecht komt. En hoe de relaties met vertrouwde personen eronder gaat lijden.
Eindoordeel:
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Ik schrok er wel een beetje van dat dit verhaal echt gebeurd is. Er zijn ook nog meer boeken die dit verhaal vanuit een ander personage vertellen. Ik vond de emotionele spanning en de dreigmomenten in het boek het leukst, omdat je jezelf daar echt een beeld bij kon bedenken. Het boek had ook geen moeilijke woorden, je kon dus gemakkelijk doorlezen. Sommige gedeeltes in het verhaal waren heel langdradig, dat je eigenlijk een beetje afwijkt van het verhaal. Mijn verwachting van het boek was best laag. Ik kon me niet zo goed voorstellen wat de titel met het verhaal te maken had. Het enigste wat ik kon bedenken was dat het over buitenlanders ging. Mijn tip voor de volgende lezers, het is een leuk boek om te lezen. Maar het kan ook wel langdradig zijn.

Onderstreept is mijn eigen mening.
Boek 2 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag 2
Naomi Steenbergen
Standaardverslag
niveau 1

Naomi Steenbergen
H4E
Nederlands
Titel: Free Lotus.
Auteur: Chantal Creemers
De samenvatting:
Meadow en Samuel hebben al 8 jaar een relatie. Samuel gaat nu voor zijn werk naar Rusland. Honey (zus Meadow) woont in Amerika met haar vader en komt nu weer naar Nederland. Tussen Honey en Meadow loopt het niet zo lekker. Honey trakteerde Meadow en haarzelf een vakantie naar Portugal, in het hotel ‘Free Lotus’. Meadow vertrok als eerste naar Portugal en Honey kwam de volgende dag aan. Meadow en Honey hebben Dune, Ben, Ernst den Hollander, Enrico, Phillipa, Nina, Pipa, Carlos en Lilly-Rose leren kennen, ze zijn nu vrienden. Meadow heeft na een nachtje uitgaan een oogje gekregen op de 22-jarige Enrico, maar ze wil er niks van maken omdat zij ouder is dan hem. Een paar dagen later vertelt Dune dat Ben haar ten huwelijk heeft gevraagd, nu vraagt ze aan Meadow om hem te verleiden en te kijken of hij te vertrouwen is. Als ze dat zou doen kreeg ze 10 duizend euro. Lilly-Rose vindt Ben maar niks en biedt Meadow nog eens 10 duizend euro aan als ze ook met Ben naar bed zou gaan. Meadow besluit dit te doen en de volgende dag gaat ze met Ben op Jeepsafari. In die avond verblijven ze in een hotel waar ze ook seks hebben en Ben snoof vaak drugs. Dune was overstuur door dit nieuws maar wou het nog niet uitmaken, en Meadow had ondertussen al 20 duizend euro bij elkaar verzamelt. Toen Meadow die volgende avond naar bed ging, stond er met lippenstift ‘I will kill you whore’ geschreven op de spiegel. Toen ze Pipa en Nina ging halen was die tekst verdwenen. Meteen daarna was Cooper (haar hond) ineens verdwenen, maar na wat obstakels had ze hem weer teruggevonden. Die volgende middag was Cooper weer verdwenen en Meadow kreeg een brief dat ze 10 duizend euro moest afgeven of ze zag haar viervoeter niet meer terug. De volgende dag kreeg Meadow weer een brief met een plattegrond erop. Ze volgde de plattegrond en graafde in het zand, daar lag een doos. In die doos lag Cooper dood. Aan de zijkant van die doos zat weer een brief, het zinnetje ‘Let je wel goed op?’ stond alweer in de brief. Meadow had geen idee wie dit gedaan had en wie er van dat geld afwist, ze vertrouwde op dat moment niemand meer. In de tussentijd was Meadow er ook nog achter gekomen dat ze zwanger was, maar dan van Samuel. Daarna kreeg Meadow nog 2 brieven en moest naar een eiland komen, ze deed dat. Ze moest op het eiland, haar 10 duizend euro in een kistje doen. En vlak daarna zag ze Honey staan voor haar neus. Ze had een mes in haar hand. Zij was degene die Cooper had vermoord en de brieven had geschreven. Ze wou Meadow vermoorden omdat Meadow wel een goede jeugd heeft gehad en zij niet. Na een groot gevecht, werd Honey opeens van achter geraakt door iets en was dus dood. Meadow ging snel terug naar het hotel waar haar moeder haar stond op te wachten, ze had het geld alweer meegenomen. Ze moest daarna na het politiebureau om haar verhaal te doen. Er werd daar verteld dat Carlos haar van achter had geraakt en dat Honey vroeger uit huis gegaan was naar een pleeggezin. Bij dat pleeggezin werd ze seksueel misbruikt. Net voordat Meadow terug naar Nederland zou gaan, had ze Phillipa snel haar 20 duizend euro aan haar gegeven, want Phillipa had een zwaar gehandicapt broertje waarvoor ze met een klein beetje geld voor moest zorgen. Toen ze terug was in Nederland kreeg ze een brief van Carlos waarin stond dat hij 2 maanden in de cel moest zitten en daarna in Nederland zijn straf verder moest uitvoeren. Ze had ook een brief van Dune gekregen, zij vertelde dat ze het uit had gemaakt met Ben en vroeg hoe het nu ging met Meadow. Ze vertelde ook dat Ben al een tijdje een relatie had met Honey. Toen Meadow naar het graf wou lopen van Honey, liep ze langs een boekenwinkel. Daar zag ze het boek ‘Free Lotus’ liggen die Ernst den Hollander had geschreven, het boek ging over Meadows verhaal in Free Lotus. Op haar rekening stond er opeens weer 20 duizend euro. Dat geld had ze van Ernst gekregen omdat zijn boek zo goed werd verkocht dat er een overschot aan geld was. Toen ze na 3 weken bij haar moeder geleefd had, wou ze weer naar haar eigen huis. Die volgende ochtend stond Samuel met een kleine puppy in zijn handen voor de deur. Ze waren allebei gelukkig, want Meadow was zwanger en ze had een puppy gekregen. Ze liepen allebei naar buiten en deden de deur achter zich dicht.
Aantal woorden: 786.
Verhaalelementen:
Past de titel bij het verhaal?
Ja, ik vind de titel bij het verhaal passen. Want het hotel waar Meadow verblijft heet Free Lotus en in dat hotel gebeurt veel. Ik vind de titel pakkend en mysterieus, dat vind ik goed gekozen door de schrijfster.
Wat is de tijdsduur van het boek?
De tijdsduur van het boek is ongeveer 1 jaar.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Free Lotus. Een hotel in Portugal.
Informatie over de schrijfster:
Naam: Chantal Creemers.
Chantal is al vroeg begonnen met schrijven. Ze kon zichzelf altijd uiten in haar verhalen. Chantal heeft een leuke jeugd gehad en was een brave meid. Ze woont nu in Amsterdam met haar man en twee kinderen. Ook heeft ze gestudeerd in Maastricht. Ze deed de opleiding beeldende kunst. Ze heeft ook op de universiteit in Amsterdam gezeten. Daar deed ze de opleidingen communicatiewetenschapen. Ze heeft al haar diploma’s behaald.
Mijn mening over het boek:
Ik vond dit boek een leuk boek om te lezen, omdat dit verhaal mij heel erg aantrok om steeds verder te lezen. In het begin had ik wel moeite met het lezen, want toen was het nog niet echt interessant. Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe spannender het boek werd en hoe nieuwsgieriger ik werd. In de tekst stonden ook best veel moeilijke woorden, maar die woorden waren niet belangrijk om het verhaal te begrijpen. Ik vond het boek best wel origineel, want er gebeuren zoveel dingen tegelijkertijd dat je de voorspelbaarste dingen niet eens meer ziet aankomen. Ik had het einde heel anders voorgesteld van het boek. Ik dacht dat er nog van alles ging gebeuren tussen Enrico en Meadow, maar dat was dus niet Het verhaal wekt ook gevoelens op, want ik kreeg medelijden met Meadow. Ze zag haar hond Cooper dood in een doos liggen, dat vond ik wel echt zielig. Ik vind het boek een mooi design hebben, omdat het er netjes en verzorgd uitziet.
Aantal woorden: 173.
Boek 3 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag 3
Naomi Steenbergen H4E
Standaardopdracht
niveau 2


Titel: De zee zien
Auteur: Koos Meinders
Samenvatting:
Kees is een 15-jarige jongen die opgroeit in een groot gezin va de jaren 60. Hij is eenzaam terwijl hij leeft in een groot gezin. Hij heeft geen vrienden, maar op een dag ontmoet hij Jan. Jan sloeg hem een bloedneus en dat maakte hun vrienden. Kees had een bijbaantje bij de tomatenplukkerij van Piet van Vliet. Hij verdiende niet veel, maar het was iets. In de tuin van Piet van Vliet stond een 23 meter hoge schoorsteentoren. Jan had een zusje: Marijke. Kees vond zMarijke super leuk en begon verliefd op haar te worden. Als hij bij Jan op visite was, nam hij spulletjes van Marijke mee naar huis. Die spullen deed hij bij zijn Marijke verzamelkist. Jan was een badboy en Kees helemaal niet. Kees was heel erg gelovig opgevoed. Op een dag gingen Jan en Kees naar de tuin van Piet van Vliet om daar naar de schoorsteentoren te kijken. Jan vroeg of je van daaruit de zee kon zien. Elke keer als we daar terug kwamen, vroeg hij het weer. Elke keer maar weer opnieuw. Jan en Kees hadden afgesproken samen die schoorsteentoren omhoog te klimmen. Op een dag was het zover, Kees was doodsbang. Jan klom omhoog en riep dat Kees ook moet komen. Kees ging 5 meter het trappetje op, maar daarna ging die weer naar beneden. Jan klom zingend omhoog, Kees was trots op zijn dapperheid. Kees zwaaide en Jan zwaaide terug. Toen viel Jan naar beneden met een plof op de grond. Kees was weggerend en deed net alsof er niks gebeurd was. Nu Kees 70 jaar is, loopt hij nog steeds met dit geheim rond. Hij heeft het alleen ons vertelt. Marijke, zijn kinderen, zijn ouders en eigenlijk niemand heeft Kees dit nooit vertelt.
Past de titel bij het verhaal?
Ja, de titel past bij het verhaal. Want ook na Jan zijn val, vraagt Kees zich steeds af of Jan nou de zee had gezien. De zee komt elke keer terug in het verhaal.
Wat is de tijdsduur van het boek?
Het boek duurt 38 jaar, maar het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een dorp. Ik weet niet welk dorp.
Informatie over de schrijver:
De schrijver is Koos Meinderts. Hij is 65 jaar oud.
Hij zit ook een orkestje, dat heet ‘Klein Orkest’.
Hij werkt af en toe ook samen met cabaretiers.
Hij schrijft ook volwassen en kinderboeken.
Mijn mening:
Dit boek vond ik heel spannend om te lezen. De lezer had vooraf ook meer informatie over het verhaal dan de hoofdpersoon zelf. Ik wist in het begin van het boek al dat Jan dood zou gaan, maar dat wist Kees nog niet. Ik vond het wel leuk gedaan dat hij het verhaal vertelde in het verleden, maar dat je daarna nog een verhaal leest over hoe hij nou door het leven gaat. Soms was het boek wel even verwarrend met de personages. Sommige mensen hadden hele lange namen zoals: Piet van Vliet en loek-paling-in-je-broek. Zij werkte allebei op de tomatenplukkerij. Soms was moeilijk te begrijpen wie hij nou precies bedoelde. Het verhaal sleep je wel mee, ik wou weten wanneer Jan nou zou vallen. Dat duurde nog best lang. Ik vond het ook heel leuk dat de schrijver Kees zijn leven van nu beschreef. Dan weet ik ook hoe hij nou met het geheim omgaat. Ik vond het een leuk boek.
Boek 4 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag 4
Naomi Steenbergen H4E standaardopdracht.
niveau 2

Titel: De oesters van Nam Kee.
Auteur: Kees van Beijnum.
Samenvatting:
Berry is naar het oude vakantiehuisje van zijn ouders in Frankrijk gevlucht. Hij wordt hier opgepakt door de Franse politie. Hierna vertelt Berry vanuit de gevangenis zijn verhaal, en over zijn psychiater. Hij liegt tegen zijn moeder dat hij een Gymnasiumdiploma heeft, maar is al jaren gestopt met school. Hij hangt elke dag rond met zijn vrienden Otman, Jamal en de laatste mode, vaak bij de snackbar van Fast Eddie. Berry liegt tegen hun dat zijn vader is opgepakt jaren geleden, maar zijn vader is allang dood. Vervolgens vertelt hij over zijn eerste ontmoeting met Thera, die hij ontmoet doordat hij haar twee lichtgevende hoorntjes verkoopt aan haar in Amsterdam. De tweede keer dat hij Thera ontmoete was in een kelder van een café, daar was ze stripper voor geile mannen. Uiteindelijk eten ze oesters bij Nam Kee, Thera’s lievelingseten. Berry vindt het smerig maar eet het voor haar. Af en toe vertelt hij over wie hij echt is. Berry heeft een broer die Rein heet. Allebei hebben ze een ander beeld van hun vader en daardoor is er vaak ruzie tussen hun twee. Volgens Rein zou zijn vader afscheid willen nemen tijdens de laatste vakantie, want hij zou willen gaan scheiden. Hij had een ander. Voordat het zover was kreeg hij een hartstilstand. Thera woont op een oud zolderkamertje in Amsterdam, gehuurd van een oud vrouwtje. Die woont nu in een verzorgingstehuis. Thera wil graag naar het buitenland alleen daar is geld voor nodig. Samen bedenken ze dan een plan om aan geld te komen. Ze adverteren in de krant voor de verhuur van een gemeubileerd appartement met tuin in Amsterdam. Ze laten 15 sleutels van het appartement maken, en zo verhuren ze meerdere keren hetzelfde appartement. Ze vertrekken de dag daarna met 22.000 gulden naar het Hilton Hotel. Ze zitten daar 3 nachten. Ze zullen nog een nachtje in het Hilton blijven, daarna 3 dagen Parijs. Uiteindelijk 4 dagen naar Parijs en eindigen in Arizona. Maar alles vervalt wanneer Thera weer last krijgt van haar epilepsie. Het verblijf in het Hilton eindigt dan ook in het ziekenhuis, waar Thera na een ernstige aanval zes dagen moest blijven. Thera trekt daarna weer in bij haar moeder. Berry probeert op alle mogelijke manieren in contact met Thera te komen, maar haar moeder staat in de weg. Uiteindelijk vertelt Thera ze niets meer met hem wil. Een tijdje later komt Berry erachter dat Thera terug is naar haar ex-man Ben. Ook hier probeert Berry contact met haar te zoeken, maar Ben staat hem dwars. Berry krijgt een geweer van Otman te leen. Toen Berry bij Ben voor de deur stond, viel het geweer uit Berry zijn achterzak. Thera, Ben en Berry waren alle drie geschrokken. Later die middag was Berry met zijn vrienden op een buurtmiddag waarbij de burgemeester aanwezig zou zijn. Berry pakt een steen en gooit die tegen de burgemeester zijn hoofd aan. Hij rent weg en vlucht terug naar Frankrijk. Daar wordt hij later opgepakt en is hij in de gevangenis beland. (Het begin van dit verhaal.)
Aantal woorden: 511.
Past de titel bij het verhaal?
Ik vind de titel niet bij het verhaal passen, want het boek gaat helemaal niet over die oesters bij het restaurant Nam Kee. Het gaat over alles en nog wat en die oesters zijn helemaal niet belangrijk daarbij. Maar aan de andere kant grijpt de titel me toch wel.
Wat is de tijdsduur van het boek?
De tijdsduur is ongeveer 22 jaar. Maar Berry vertelt vanuit de gevangenis (nu) zijn verhaal, hoe hij daar terecht is gekomen (1997).
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en gedeeltelijk in Frankrijk. Berry leeft in Amsterdam. Vroeger woonde hij met zijn vader, moeder en broer in Frankrijk.
Informatie over de schrijver:
De schrijver van dit boek is Kees van Beijnum. Hij is 64 jaar oud. Hij groeide op in de Amsterdamse Warmoesstraat, waar zijn moeder een café had. Voordat hij ging schrijven was hij journalist. Zijn boek ‘de oester van Nam Kee’ heeft een F.Bordewijk-prijs gekregen. Hij schrijft boeken die dicht bij de realiteit liggen, dingen die ook ieder mens zou kunnen mee maken.

Mijn mening:
In het begin van dit boek dacht ik: wat ben ik aan het lezen? Ik vond allemaal maar een beetje saai en niet echt heel spannend. Daarna kwam ik in een stukje dat me begon te interesseren. Toen ik het eenmaal een beetje leuk begon te vinden, kon ik wel goed doorlezen. Ik vind het boek wel verwarrend, want hij vertelt vanuit de gevangenis zijn verhaal. Het is dus even schakelen wanneer hij iets anders vertelt. Ik vond ook dat er na een paar leuke hoofdstukken weer een saai hoofdstuk kwam. Dat vind ik dan heel vermoeiend lezen. Het boek bevatte ook wel moeilijke woorden, maar die waren niet echt nodig om het verhaal te begrijpen. Maar desondanks vind ik het toch wel een leuk boek, alleen het einde is open. Dus je weet niet hoe het verder gaat nu en hoe het gaat met Thera (ex-vriendin Berry). Ik vind dat wel jammer, want ik wil zo graag weten hoe het afloopt. Maar ik vind het wel een aanrader om eens een keer te lezen.
Boek 5 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag 5
Naomi Steenbergen
H4E Nederlands.
Recensie opdracht
niveau 3

Titel: Oesters
‘Frank, ik hou van je.’
Het boek ‘oesters’ gaat over Olga die een relatie heeft met de drieënzestigjarige man Frank. Zij zelf is eenentwintig jaar oud. Ze studeert in Amsterdam en gaat vaak naar Frank Winter in Zeeuws–Vlaanderen, bijna elk weekend. Hij heeft een handeltje in de kunst. Ze voelt zich veilig met hem in de buurt, ook al is hij wat ouder. Hij rookt 1 à 2 pakjes sigaretten per dag. Ze neemt hem op een dag mee naar haar ouders. Haar moeder is in schok. Haar dochter met een vent van drieënzestig! De moeder vindt hem wel aardig, maar het idee is nog steeds absurd. Olga praat ook met een psycholoog: Herr Dokter Kroch. Maar ze wil zichzelf niet openstellen naar hem. Olga had een keer een afscheidsfeestje van een collega, Hannah. Daar ontmoette ze Harold. Ze kende hem al, maar nog niet zo heel goed. Harold deed twee studies tegelijkertijd en was een slimme jongen. Alles wat hij wil, krijgt hij. Zo ook Olga. Ze kregen een relatie. Maar ze had ook Frank nog. Op een gegeven moment komen de mannen erachter wat Olga allemaal verzwijgt. Frank begrijpt het, want hij is toch maar een oude ‘boerenlul’. Hij is er niet erg blij mee. Harold heeft het er moeilijk mee en zegt tegen Olga dat ze Frank uit haar leven moet verwijderen. Olga wil dit niet en komt fel in opstand. Ze wil Frank niet kwijt. Ze houdt van Frank, maar niet zoals ze van Harold houdt. Ze vindt Frank een vaderfiguur, maar kan hem niet loslaten. De mannen hebben elkaar ontmoet en het ging prima. Ze vonden elkaar aardig en netjes. Nu Olga getrouwd is met Harold, heeft ze al op verschillende plekken op de wereld gewoond. In Amerika heeft ze 3 jaar gewoond. Nu woont ze in Wenen en is ze diplomatenvrouw. Frank lag twee weken geleden in het ziekenhuis, ze weet niet waarom. Ze is er onrustig. Na een paar dagen is Frank weer thuis. Ze is nog steeds gelukkig met Harold en ze schrijft nog brieven met Frank. Op een dag werd ze gebeld, Frank is overleden. Olga heeft veel verdriet, maar ze hoort dat Frank haar in zijn testament had gezet. Ze ging een paar weken later naar Zeeuws-Vlaanderen om te kijken wat hij achtergelaten had voor haar. Het was het schilderij dat altijd op zijn bureau stond, met een doek eroverheen. Het was zijn meest kostbare bezit. Ze heeft er nog een tijdje naar staan kijken en kon Frank maar niet vergeten. Nu heeft ze besloten het verleden achter zich te laten en door te gaan met leven. Maar ze twijfelt nog steeds aan de keuze die ze voorgaande jaren had gemaakt, had ze toch liever Frank dan Harold als man?
‘Ze liep naar hem toe, sloeg haar armen om zijn hals en zei zonder verdere verleiding: ‘Frank ik hou van je.’ Zijn vingers streken door haar haar. ‘Ja, veulen van me.’ ‘Maar ik moet er nog es over…’ ‘Olga! Ik had er niet over moeten beginnen. Natuurlijk trouw jij nog lang niet en zeker niet met mij! Je moet…’ ‘Hoe kan je dat nou zeggen, ‘’zeker niet met mij’’! Ik hou toch…’ ‘Ja, ja, ik weet het.’
Analyse schrijver:
De schrijfster vertelt hoe het leven is als je verliefd bent op een oude man. Ze wil de gevolgen laten zien. Ze wil ook de emoties van de mensen om de hoofdpersoon heen tonen. Dat haar moeder bijvoorbeeld heel veel verdriet heeft om de relatie van haar dochter. De schrijfster wil ook laten zien dat je de liefde altijd kan kantelen. Olga ontmoet een man van haar eigen leeftijd en is daar nu mee getrouwd. Ze kan Frank niet missen en blijft hem toch opzoeken. De schrijfster laat zo zien dat Olga in conflict is met haar zelf. De schrijver laat dus in dit boek zien wat verliefd zijn op een oudere man allemaal met zich meebrengt.
Eindoordeel:
Ik vond het boek wel te doen. In het begin was het boek saai, want er gebeurde niet zoveel. Daarnaast vond ik dat sommige zinnen echt te lang waren. Het stukje tekst werd hierdoor een stuk minder leuk om te lezen. De locatie werd heel erg uitgebreid verteld en dat houdt de spanning ook wel een beetje weg. Maar toen ik wat meer in het midden van het boek kwam, werd het boek wel weer spannender. Olga ontmoete een andere man en ging twijfelen wie van de heren ze het liefst als vriend heeft. Dit werd goed uitgewerkt en uiteindelijk heeft ze toch een keuze gemaakt. Het einde beschrijft die keuze. Het verhaal werd nu sneller verteld en dat vond ik wel prettig. Er gebeurde nu steeds vaker wat dingen achter elkaar. Ook was het vervelend dat het boek soms andere talen bevatten. Dat komt omdat sommige bij personen Duits of Amerikaans zijn. Je moet dus een beetje kennis hebben van die talen. Ik heb toevallig Duits en Engels in mijn pakket. Ik kon het boek wel volgen, maar ik kan me voorstellen dat mensen die dit niet hebben dat niet kunnen.
Onderstreept is mijn eigen mening.
Boek 6 - havo 4 Naomi Steenbergen H4E
Boekverslag 6 Naomi Steenbergen H4E
Brief aan de uitgeverij opdracht.
niveau 3

De brief:
Naomi Steenbergen
Mondriaanlaan 1
5342 CN, Oss
Uitgeverij Prometheus
Herengracht 48
1015 BN, Amsterdam
Oss, 12 juni 2019
Betreft: Gouden Ei.
Geachte heer/mevrouw,
Mijn naam is Naomi Steenbergen en ik ben 27 jaar. Ik ben geboren en getogen in Oss en heb een grote passie voor schrijven. Het liefst schrijf ik romans of misdaadverhalen. Ik werk al 4 jaar als schrijver en heb zojuist een boek geschreven. Vandaar dat ik u deze brief stuur. Ik zou graag willen dat u mijn boek uitgeeft. Ik heb hard aan dit boek gewerkt en vind het zelf een realistisch verhaal.
Het boek dat ik wil uitgeven heet ‘Het gouden ei’. Saskia had ooit een droom over een gouden ei. Ze vond dit een enge droom, want ze zat vast in het gouden ei. De titel vind ik zelf pakkend en lekker kort, daarom heb ik het boek ‘het gouden ei’ genoemd. Het thema dat ik heb toegepast is verdwijning. Het verhaal gaat over Rex en Saskia die met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk. Ze zijn er bijna, maar ze besluiten nog even bij een benzinestation te stoppen. Saskia gaat wat drinken halen, maar ze komt niet meer terug. Rex wordt ongerust en gaat alarm slaan. Hij loopt naar de chef van benzinestation en beschrijft de situatie. Als hij later terug bij de auto komt, zijn de fietsen van het dak gestolen. Dit stukje van het boek is nog rustig, maar ik ga de spanning opbouwen. Namelijk in het tweede gedeelte, acht jaar na de spontane verdwijning van Saskia. Rex is op vakantie met Lieneke (een meisje die hij heeft leren kennen). Ze willen wel samen een relatie beginnen, maar Rex kan Saskia niet vergeten. Hij weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren en dat zit hem erg dwars. Op een gegeven moment vertel ik iets over de ontvoerder, Lemonre. Hij is scheikundedocent en wil al een langere tijd vrouwen ontvoeren. Hij heeft een middeltje gecreëerd waarmee hij mensen even zijn/haar bewustzijn mee kan wegnemen. Hier laat ik het verhaal al naar een climax lopen.
In het verhaal krijg je te lezen dat Lemonre op dat benzinestation stond en Saskia in de val had gelokt. Hij zette haar in zijn auto en diende het zelfgemaakte middeltje toe. Rex startte acht jaar na de ontvoering weer een opsporingsadvertentie naar de krant. Hij kreeg verschillende tips binnen, zo ook van Lemonre. Op een gegeven moment ontmoeten Lemonre en Rex elkaar. Rex krijgt door dat deze man zijn Saskia heeft ontvoerd en uiteindelijk dus ook heeft gedood. Rex wil weten wat hij allemaal met haar heeft gedaan. Lemonre zegt dat hij dat niet kan zeggen, maar dat Rex het zelf moet ondervinden. Rex krijgt onbewust ook het zelfgemaakte middeltje toegediend en is dus zijn bewustzijn een tijdje kwijt. Hij wordt wakker in een doodskist. Hij is levend begraven en weet nu ook wat er met Saskia is gebeurd. Lieneke probeert al een tijdje contact met Rex te krijgen, maar het heeft geen resultaten. Rex en Saskia zijn van de aardbodem verdwenen zonder dat iemand weet wat hun situatie is. Hiermee laat ik de spanning opeens doodlopen. Ik heb er dus voor gekozen het boek een anticlimax te geven en het verhaal in een hij/zij-perspectief te schrijven. Je leest alleen wat de hoofdpersoon voelt en denkt. Mijn verhaal heb ik gericht op de doelgroep jongeren van 15-18 jaar en het boek is geschreven op niveau 3. Je moet het verhaal kunnen begrijpen, maar ook aantrekkelijk vinden. Ik denk dat deze doelgroep met dit niveau dat wel aankunnen, want het verhaal kan ook echt gebeurd zijn.
Tenslotte wil ik u alvast bedanken voor het lezen van deze brief. Ik hoop dat u net zo enthousiast bent als ik en dat u mijn boek wil uitgeven. Het zou fijn zijn als u binnen drie weken reageert. Voor als u mij wilt mailen is dit mijn e-mail: 19956@hethooghuis.nl.
Met vriendelijke groet,
Naomi Steenbergen.
Boek 7 - havo 5 Naomi Steenbergen H5E
Boekverslag 7
Standaardverslag
niveau 2

Naomi Steenbergen
H5E
Nederlands
06-01-2020
Samenvatting:
Gerlof de Wildt is een oude docent van klassieke talen. Hij is vader en weduwe. Gerlof praat in zijn hoofd nog iedere dag tegen zijn overleden vrouw, Ida. Gerlof heeft kanker. Zijn kinderen hebben besloten om van vandaag zijn 80e en laaste verjaardag een familiefeest te maken. In het boek ligt Gerlof al in het ziekenhuis zijn dood af te wachten en blikken we terug op het moment van zijn 80e verjaardag.
Gerlof heeft 4 kinderen: Hilde, Edwin, Frank en Bardo. Hilde is de oudste dochter en maakt de uitnodigen voor het feest. Edwin is de oudste zoon en is getrouwd met Floor. Floor had vroeger een relatie met Bardo, de verdwenen zoon van Gerlof. Bardo is op zijn 19e het huis uit gezet. Frank is het jongste kind van Gerlof. Frank is een homofiele fotograaf. Floor en Edwin hebben samen een dochter, Steffie.
Het is de dag waarop Gerlof zijn 80e verjaardag viert. Iedereen staat op het punt om de cadeau’s aan Gerlof te geven,maar dan komt Bardo binnen. Hij is slordig gekleedt en komt opvallend binnen. Bardo woont in Spanje en verzorgd bomen. Bardo wil zijn vader een fijne verjaardag wensen door middel van drie kussen. Gerlof slaat dit over, hij heeft immers zijn zoon in geen dertig jaar meer gezien. Bardo vertelt dat hij is getrouwd met een Spaanse vrouw en dat hij twee kinderen heeft. Voor Gerlof is dit een enorme verrassing, hij heeft opeens twee kleinzonen. Na een gespannen maaltijd gaat Bardo met Steffie de flamingo dansen. Na het dansen nodigt Bardo Steffie uit, om maar eens naar Spanje te komen. Steffie wil dat wel, maar mag het niet van haar vader Edwin.
Oude foto’s worden bekeken na het meningsverschil van Bardo en Edwin. Hieruit blijkt dat Ida onderweg was naar Spanje om haar zoon Bardo te zien, maar is tijdens die rit verongelukt. Gerlof wist hier niks van. Ondertussen wordt dde band tussen Bardo en Gerlof steeds iets hechter. Dan wordt door Hilde gevraagd wie voor Gerlof zal zorgen. Niemand heeft tijd en Edwin komt met de oplosing om hem naar een verzorgingstehuis te brengen. Maar opeens zegt Bardo dat hij zijn vader wel wil verzorgen.
Frank en Edwin gaan als eerste naar huis en Floor help Hilde nog even met de afwas. Dan gaat Hilde naar huis en blijven Bardo en Floor alleen over. Nu komen de oude herrineren weer naar boven. Bardo en Floor waren verliefd op elkaar vroeger. Floor was 16 jaar toen ze zwanger raakte van Bardo, die inmiddels al volwassen was. Het kind kwam ter wereld, maar is één dag daarna overleden. Bardo moest hals over kop het huis verlaten van zijn vader. Nu verleidt Bardo Floor om samen opnieuw de liefde met hem te bedrijven, Floor stemt mee in. Na een heftige nacht valt ze in slaap. Later wordt ze wakker gemaakt door haar man Edwin. Hij was teruggereden, omdat Floor nog niet thuis was gekomen en treft hun naakt in de woonkamer aan.
Edwin vertelt het nieuws aan iedereen door. Iedereen is van mening dat Bardo weer moet vertrekken. Bardo maakt zich klaar om te gaan, maar heeft nog een gesprek met zijn vader. Bardo zegt dat Gerlof niet bang moet zijn voor de dood, dit geeft Gerlof moed. Een paar minuten later is iedereen aan het wachten waarneer Bardo zal vertrekken. Bardo vertrekt nu.
Twee maanden later zitten Steffie en Floor in de bus naar Spanje, ze gaan Bardo opzoeken. Ze hebben het vertrek geheim gehouden voor Edwin, maar op de dag van vertrek heeft Floor een briefje achtergelaten voor Edwin. Er staat op: ik volg de stem van mijn hart. Ze gaat een relatie aan met Bardo.
In het laatste hoofdstuk krijgen we de laatste gedachtes van Gerlof te zien. Hij denkt over zijn vrouw Ida. Hoe hun relatie was en hoe ze omgingen met de kinderen. Hij denkt na over Bardo. Hij kan zichzelf niet vergeven dat hij Bardo ooit heeft weggestuurd uit huis. Hij denkt terug aan de tijd op zijn werk en collega’s. Dan ziet Gerlof zijn vrouw Ida voor zich. Ida zegt: ‘Welkom in de eeuwigheid’. Gerlof is vertrokken van de wereld en terecht gekomen in de hemel, bij zijn vrouw Ida.
Verhaalelementen:
Past de titel bij het verhaal:
Ja, want Bardo is de verloren zoon uit Spanje. Eigenlijk is het een andere benaming voor Bardo. Het verhaal draait immers om de relatie tussen Bardo en zijn vader Gerlof.
Wat is de tijdsduur in van het boek?
De tijdsduur van het boek is 2 dagen.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af in het huis van Gerlof.
Informatie over de schrijfster:
Naam: Tessa de Loo.
Tessa de Loo is een schuilnaam voor de Nederlandse schrijfster: Johanna Martina (Tineke) Duyvené de Wit. Ze is geboren op 15 oktober 1946 in Bussum. Na haar eindexamen op de middelbare school te Oss, studeerde Tessa de Loo aan de Universiteit Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde. Ze is lerares Nederlands geweest. Ze heeft 18 boeken uitgebracht, waarvan vier boeken een prijs hebben gewonnen. Ze leeft nu in Portugal, waar ze tot op het heden woont en werkt.

Mijn mening:
Ik vond dit boek verwarrend om te lezen, want je leest iedere keer dezelfde
gebeurtenis. Alleen je leest het steeds uit iemand anders ogen. De verjaardag van
Gerlof werd door Gerlof zelf, Frank, Hilde, Edwin, Floor, Steffie en Bardo vertelt.
Ik vond dit verwarrend, want er zijn zoveel mensen in dit verhaal, dat ik af en toe de weg kwijt was wie nou aan het vertellen was. Daarnaast vond ik ook dat er best wel wat moeilijke woorden in het verhaal stonden. De woorden waren niet belangrijk voor het verhaal, maar wel vervelend op het moment zelf. Het verhaal vond ik origineel. Ik zie niet veel boeken die gaan over een verdwenen kind. Daarom vond ik dit boek ook realistisch, mensen zouden dit in het gewone leven ook kunnen meemaken. Ook vond ik dat dit boek weinig bladzijdes had, maar wel kleine lettertjes. Het boek vond ik leuk om een keertje te lezen, maar ik zou het niet opnieuw willen lezen. Na een keer het boek te hebben gelezen, weet je wel wat er gebeurt is.
Aantal woorden: 176.
Boek 8 - havo 5 Naomi Steenbergen H5E
Boekverslag 8

Naam: Naomi Steenbergen
Klas: H5E
Opdracht: Recensieopdracht
Titel: Vals Licht
Schrijver: Joost Zwagerman
‘’Simon, stop,’’ zei ze.
Het boek ‘vals licht’ gaat over Simon Prins die verliefd wordt op Lizzie Rosenfeld. Zij is een prostituee in Amsterdam. Ze doet dit werk om geld te verdienen, ze doet dit helemaal alleen. Er is geen loverboy in dit verhaal. Simon komt oorspronkelijk uit Alkmaar, maar is naar Amsterdam verhuisd voor zijn studie. Simon loopt af en toe door de Ruysdaelkade in Amsterdam, hij ontmoet Lizzie. Zij neemt hem mee naar huis, wat tegen de beroepscode is. Ze heeft een onderwaterkamer. Simon en Lizzie gaan elkaar steeds vaker zien en Simon raakt verliefd op haar. Hij wil alles over haar weten en is nieuwsgierig. Lizzie kan dagen zonder slaap, eet iedere dag veel vitaminepillen en later op de dag veel snoep. Simon is nogsteeds heel nieuwsgierig naar haar en naar waar haar geld naartoe gaat. Hoe langer hij Lizzie kent, hoe meer duidelijkheid hij krijgt over haar. Simon komt erachter dat Lizzie over alles liegt. Over haar werk, ex-vriendjes, drugsgebruik, etc. In het begin van hun relatie liegt Simon mee, maar op een gegeven moment is hij dit beu. Hij gaat soms letterlijk opzoek naar de feiten.
*Stukje uit het boek:
‘Niemand mag het weten.’ Om het geheim van haar hoererij intact te houden was een ware waakzaamheid geboden. Waakzaamheid: het werd zijn tweede natuur. Nooit had zij ze hem gegeven, maar Simon kende de instructies. Wees op je hoede als je met je kennissen over mij, over ons praat. Bespreek met mij de verhalen dieje vertelt over waar, wanneer en hoe we elkaar hebben ontmoet. Hoed je voor de achteloze verspreking. Meet je stalen gezicht aan als op een feestje of verjaardag het gesprek aan de borreltafel op prostitutie komt. bloos op zulke momenten niet. Bloos niet! Lieg alsof je nooit anders hebt gedaan.
*Analyse en schrijver:
Het zit zo, Simon is dolverliefd op Lizzie. Simon wordt zo behandeld door Lizzie, dat hij overal in meegaat. Lizzie liegt over haar bestaan en Simon doet daar aan mee. Simon gelooft niet meteen alles. Hij denkt er wel twee keer over na, maar toch doet hij wat er gevraagd wordt. Al snel volgen er meer leugens van Lizzie, waar Simon vervolgens achterkomt. Hij krijgt het steeds moeilijker. Hij houdt nog wel van Lizzie, maar hij is al die leugens zat. Hij zit in een strijd met zichzelf. Hij had eerder voor zichzelf moeten kiezen en niet de wereld van de leugens moeten stappen. Hij gaat Lizzie vaak achterna, om te zien of zij de waarheid zegt en niet liegt. Lizzie vind het erg dat ze overal liegt, maar het ziet er niet naar uit dat ze zichzelf probeert te veranderen op dat gebied. Ik vind dat Simon beter naar zichzelf moet kijken. Als er al zoveel leugens zijn geweest, moet hij een keer de knoop doorhakken. Hij krijgt zelf allemaal lichamelijke en mentale klachten, omdat Lizzie zijn nummer 1 is. Hij zet alles voor haar opzij en ik vind dat hij dat eerder had moeten stoppen. Je moet ook aan jezelf denken. Hij had misschien beter de relatie kunnen beëindigen en als vrienden verder kunnen gaan. Wellicht dat er na een aantal jaren weer een relatie kan ontstaan. Of misschien had hij dan gezien wat hij zichzelf allemaal had aangedaan.
Joost Zwagerman is een Nederlandse schrijver van onder andere romans, novelles en verhalen. Maar hij schreef ook poëzie, essays en columns. Hij is geboren op 18 november 1963 in Alkmaar. Hij is gestorven op 8 september 2015. Hij schreef ‘vals licht’ en kreeg hiervoor een nominatie voor de AKO-literatuurprijs in 1992.
*Eindoordeel:
Ik vond het boek leuk om te lezen, want ik kon het verhaal gemakkelijk inbeelden. Het verhaal was op sommige stukken langdradig, waardoor ik de aandacht verloor. Maar als er weer een nieuw stukje kwam, was mijn concentratie weer terug. Het boek bevatte moeilijke woorden, zoals riposteerde, meesmuilend, serviel, jubelend en gefingeerd. Ik vond dit wel storend tijden het lezen, echter was dit niet voor belang voor dit verhaal. Het verhaal was nog prima te begrijpen. Mijn verwachtingen van dit boek waren niet zo hoog. Ik zag dat dit boek kleine letters had en dacht dat dit boek weinig afwissling zou hebben. Maar het tegendeel is waar, in het verhaal vinden juist veel gebeurtenissen plaats. Bijna in ieder hoofdstuk was er een nieuwe gebeurtenis. Als ik dit boek nog een keer zou moeten lezen, zou ik na ieder hoofdstuk even opschrijven waar het over ging en of er nieuwe personages zijn geintroduceerd. Zo weet je beter hoe de relaties tussen de personages zijn. Daarnaast sluiten de hoofdstukken op elkaar aan. Wat in hoofdstuk 1 vertelt is, kan in hoofdstuk 4 terugkomen. Door de gemaakte aantekeningen, is de link in het verhaal wellicht makkelijker te leggen. Bovendien kun je naar je aantekeningen kijken, als je even niet meer weet waar de vooraf gelezen hoofdstukken over gingen.
Lijntje onder tekst = eigen mening.
Boek 9 - havo 5 Naomi Steenbergen
Boekverslag 9

Naam: Naomi Steenbergen
Klas: H5E
Opdracht: Standaardverslag
Titel: Tweestrijd
Schrijfster: Linda Jansma
Samenvatting:
Hanna's wereldje is perfect. Voor de buitenwereld althans, want al vanaf het begin van haar huwelijk met de rijke en gerenommeerde gynaecoloog Axel Kolman wordt haar leven beheerst door intimidatie, bedreigingen en geweld. Alles verandert als Maurice en Sonja van Buren de villa aan de overkant van de straat betrekken. Hun aanhoudende bemoeienis zorgt ervoor dat Hanna besluit weg te lopen. Een beslissing die haar duur komt te staan en die haar voor een bijna onmogelijke keus stelt? Tweestrijd gaat over het gevecht van een jonge gehersenspoelde vrouw die moet kiezen tussen overleven, of ten onder gaan aan het geweld van de man waar ze van houdt.
Bron: www.hebban.nl
Verhaalelementen:
Past de titel bij het verhaal?
Ja, want Hanna zit erg in tweestrijd met zichzelf. Ze weet niet goed wat ze moet doen. De titel beschrijft in één woord wat het probleem is van dit verhaal.
Wat is de tijdsduur van het boek?
Het verhaal duurt van vrijdag 7 mei tot zondag 21 november.
Waar speelt het verhaal zich af?
Hetverhaal speelt zich af in het huis van Hanna en de buren, een precieze locatie is niet gegeven.
Informatie over de schrijfster:
Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema, bijna allemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen. Door haar filmische beschrijvingen en oog voor detail weet zij haar lezerspubliek aan zich te binden. Ook haar gedegen research draagt bij aan de authenticiteit van haar verhalen en zorgt ervoor dat ze als levensecht worden ervaren. Inmiddels heeft Linda zeven titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Houvast, Tweestrijd en Kwetsbaar – de heruitgave van Caleidoscoop (2010) – waarmee zij de Schaduwprijs 2011 won, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Daarnaast werd Schuilplaats uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013, stond Kwetsbaar op de longlist van de Gouden Strop en Houvast en Verbroken op die van De Diamanten Kogel.
Bron: www.lindajansma.nl

Mijn mening:
Toen ik de eerste pagina van dit boek las, was het meteen drama. Tot aan het einde van het boek is het drama. Doordat er zoveel drama was, werd ik steeds nieuwsgieriger naar de rest van het verhaal. Ik vond dit verhaal ook realistisch. Huiselijk geweld komt ook voor in de echte wereld. Verder kon ik me goed inleven in Hanna. De ene keuze die ze maakte begreep ik en de andere keuze vond ik onbegrijpelijk. Ik vond de schrijfstijl fijn om te lezen, het is goed te volgen. Het verhaal gaat niet kris kras alle kanten op en er is orde in het verhaal. Dat vind ik prettig.
Boek 10 - havo 5 Naomi Steenbergen
Boekverslag 10


Naam: Naomi Steenbergen
Klas: H5E
Opdracht: Standaardverslag
Titel: Een mooie jonge vrouw
Schrijver: Tommy Wieringa
Samenvatting:
Prof. dr. Edward Landauer is 42 jaar als hij de bloedmooie Ruth Walta (27 jaar) ziet fietsen. Hij is op slag op haar verliefd. Hij weet in een café haar adres te achterhalen en hij nodigt haar uit voor een roeitochtje. Toch weet hij dat hij veel ouder is en hij is eigenlijk jaloers op leeftijdgenoten van zijn vriendin. Dat leeftijdsverschil wordt hem ook nog eens duidelijk gemaakt door de Friese vader van Ruth, die zegt dat het verschil tussen hen twee later nog veel duidelijker zal worden. Ook verneemt hij van haar vader dat ze al een keer getrouwd is geweest. Dat heeft ze voor hem verzwegen. Edward en Ruth gaan op uitnodiging van de farmaceutische industrie skiën in Aspen (VS). Daar blijkt Ruth veel principiëler dan Edward. Ze wil zoiets nooit meer doen. Ook is ze vegetariër, want ze denkt dat dieren ook pijn kunnen lijden als ze gedood worden. Ze is tegen massaslachtingen wanneer er een dierenziekte uitbreekt. Edward vindt dat echter noodzakelijk. Het klassieke verhaal van de idealist (Ruth) tegenover de realist (Edward).
Op een bepaald punt komt de broer van Ruth (Friso) bij hun aan de deur. Hij zoekt een plek om te verblijven, want zijn vrouw is bij hem weggegaan en heeft hem met Hunter achtergelaten. Ruth is helemaal ondersteboven van Hunter. Daardoor wordt Ruth haar kinderwens duidelijk. Noodgedwongen stemt Edward daarmee in. Ze trouwen eerst in 2005 en dan begint de tocht naar het kind. Het zaad van Edward is niet al te sterk, maar uiteindelijk komt er toch een baby: Morris. Het jongetje is echter een huilbaby en Edward kan daar slecht tegen. Intussen heeft hij ook al enige tijd een minnares. De jonge assistente Marjolein van Unen is weliswaar minder mooi dan Ruth, maar wel seksueel aantrekkelijk voor hem.
Intussen gaat zijn zwager Friso met zijn zoon Hunter op een camping wonen en Edward moet het verblijf betalen. Zijn zoon Morris houdt echter niet op met huilen en Ruth zegt dat dit komt door de aanwezigheid van Edward. Hij moet van haar eerst op zolder gaan slapen en later zelfs het huis uit. Dan brengt hij enkele nachten op kantoor door, wat zijn baas uiteindelijk te weten komt. Die vraagt hem bovendien over zijn relatie met Marjolein. Baas Jaap vindt dat daar een einde aan moet komen. Hij mag ook niet meer op kantoor slapen en gaat daarom een nacht in het huisje van Friso en Hunter op de camping slapen. Een dag later geeft hij zijn laatste college voor de zomervakantie en hij vertelt zijn studenten over de kip die bij een experiment ooit bij zijn leeftijdgenoten werd weggehaald. Die kip redde het niet. Het is natuurlijk symbolisch voor de situatie tussen hem en Ruth. Edward staat te huilen in een inmiddels lege collegezaal. Maar er is één meisje die bij hem blijft en contact met hem zoekt.
Bron: www.scholieren.nl
Verhaalelementen:
Past de titel bij het verhaal?
Ja, want de titel beschrijft Ruth (vrouw hoofdpersonage). Zij is die jonge mooie vrouw waar Edward over droomt en vertelt. Daarnaast is de titel kort en krachtig en vertelt meteen waar het verhaal over gaat.
Wat is de tijdsduur in het boek?
De tijdsduur is 7 jaar, maar er worden wel hele stukken overgeslagen.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in Utrecht af, maar Amsterdam wordt ook vaak genoemd.
Informatie over de schrijver:
De schrijver is Tommy Wieringa. Hij bracht zijn jeugd grotendeels door in Aruba. Toen hij terugkwam in Nederland, woonde hij een lange tijd in Geesteren. Hij zat op de Vrije School in Zutphen en studeerde later in geschiedenis in Groningen. Daarna studeerde hij journalistiek in Utrecht. Hij is als schrijver doorgebroken met het boek ‘Joe Speedboot’. Daarvoor heeft hij veel prijzen gewonnen. Het schijnt dat Tommy een columnist is voor het NRC Handelsblad. Wieringa heeft ook in een muziekgroepje gezeten, Donskoy. Hij experimenteerde met muziek en poëzie, maar uiteindelijk is dat niks geworden.


Bron: www.wikipedia.nl
Mijn mening:
Ik vind dat dit boek moeilijke woorden bevat, zoals fundamentaal, weggeëbd, taxonomie en empathisch.
Maar die woorden waren niet van belang om het verhaal te begrijpen. Ik kon het verhaal lezen zonder dat ik over ieder woord moest nadenken. Ik vond het verhaal origineel, het gaat over een oudere man die verliefd wordt op een jongere vrouw en ook nog is een laborant is. Door de flaptekst wist ik dat het boek over leeftijdsverschil ging en was benieuwd daarna. Mijn oom en tante schelen 23 jaar. Hierdoor kon ik verbanden leggen tussen het verhaal en mijn familie. Ik kan het verhaal dus goed realiseren. Nu ik dit boek gelezen heb, zou ik andere boeken willen lezen van deze schrijver. Ik vind dat deze schrijver geen langdradige stukken in zijn verhaal heeft en er gebeurd iedere bladzijde iets. Dit vind prettig en daardoor kan ik mijn aandacht meer in het verhaal houden. Ik vind dit boek een echte aanrader.
Overige opdrachten
Terugblik havo 4
complete mindmap
foto linksboven mindmap
foto rechtsboven mindmap
foto onderaan mindmap
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder