Voorblad
Welkom bij het leerarrangement GIS!
Introductie
Welkom op deze wikiwijspagina!
Dit leerarrangement staat in het teken van het programma GIS. GIS staat voor Geografisch informatiesysteem. Nu vragen jullie je wellicht af: 'wat heeft dit te maken met Aardrijkskunde?'. Sla de Bosatlas maar eens open. Deze staat vol met verschillende kaarten en informatie. Al deze informatie moet worden verzameld. Om in een oogopslag al deze informatie inzichtelijk te maken zijn kaarten ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld de klimaatsoorten binnen Europa.
Atlaskaart Klimaat (wikibooks)
Met behulp van deze pagina kunnen leerlingen van VWO 3 aan de slag met het programma QGIS. Binnen dit programma kunnen de leerlingen kaarten maken en data analyseren die betrekking hebben tot Aardrijkskunde. Hierbij wordt ingezoomd op demografische en economische aspecten. GIS wordt steeds belangrijker in ons leven. Het wordt dan ook op grote schaal en voor velen toepassingen ingezet. Dit zijn wellicht toepassingen waarvan je niet eens wist dat hier GIS bij kwam kijken.
Instaptoets
Lesdoelen
Met behulp van dit leerarrangement kunnen jullie zelfstandig aan de slag met QGIS. Door gebruik te maken van de kennisclips en lesstof zullen jullie vaardig worden met het programma QGIS. Het is belangrijk om te weten dat QGIS geen gemakkelijk programma is, maar wanneer je regelmatig de informatie van deze pagina bekijkt zul je de opdrachten gemakkelijker kunnen maken. Wanneer je alle opdrachten en lesactiviteiten hebt afgerond voldoe je aan de volgende lesdoelen:
- De leerlingen kunnen drie voorbeelden van GIS toepassingen noemen
- De leerlingen kunnen datasets laden in QGIS
- De leerlingen kunnen data inzien in QGIS
- De leerlingen kunnen data analyseren
- De leerlingen kunnen een thematische selectie maken (classificeren)
- De leerlingen kunnen zelfstandig een kaart maken
Lesactiviteiten
Om de lesdoelen te behalen zullen we veel moeten oefenen met QGIS. Dit gaan jullie doen aan de hand van een reeks diverse lesactiviteiten. Door gebruik te maken van diverse activiteiten verkrijg je verschillende inzichten op het gebied van GIS. De lesactiviteiten die voorkomen in dit arrangement zijn de volgende:
- Onderzoek naar GIS toepassingen op het internet
- Bestuderen van kennisclips
- Gebruiken van QGIS
- Oefenopdrachen voor het programma QGIS
- Toets over de functies en mogelijkheden van QGIS
QGIS logo
Lesstof
GIS toepassingen
GIS staat voor Geografisch informatie systeem en hiermee kan je data zien op een kaart. In Nederland staat bijvoorbeeld veel meetapparatuur. Deze apparatuur meet zaken zoals temperatuur en neerslag. Al deze gegevens worden opgeslagen. Het is dan nog een groot bestand met alleen maar data. Wanneer we willen zien waar in Nederland de meeste regenval valt kunnen we dat weergegeven in een kaart. Door alle gegevens in de kaart te laden hebben we een volledige neerslagkaart. Dit is slechts één voorbeeld van de vele manieren om GIS in te zetten
Weeronline.nl
Daarnaast wordt GIS ook ingezet om data snel te verwerken. Tijdens de verkiezingen komt de uitslag per gemeente binnen bij de NOS. Dit is een flinke hoeveelheid aan informatie. Het is dan erg relevant om de data in een kaartje te laten zien. Hierdoor kan je voor de kijker inzichtelijk maken in welke gemeente welke partij het grootste is geworden. Dit kan je dan weer vergelijken met de vorige verkiezingen. Nederland telt zo'n 380 gemeenten. Je kunt je dus voorstellen dat dit niet één voor één behandeld kan worden bij de NOS. Hiervoor gebruiken ze dan ook GIS kaarten.
NOS/ANP
Kennisclip
In deze kennisclip behandelen we een reeks verschillende functies van QGIS
QGIS
QGIS is een gratis versie voor het gebruiken van GIS. Hierin kunnen we data laden en inzien. In de kennisclip is een uitleg weergegeven over QGIS. Alle functies je nodig hebt voor de opdrachten zijn hierin weergegeven. Om te kunnen starten met QGIS moet je eerst de gratis desktop versie van QGIS 2.4.0 downloaden. De onderstaande bestanden zijn de kaartlagen die we gaan gebruiken.
Oefenen
Opdracht 1:
Quizlet link
Opdracht 2:
In de onderstaande link staat een digitale Quiz die je met je telefoon kunt maken.
Kahoot
Extra lesstof
Eindopdracht
Bronnen
Atlas van Europa/Klimaat [Foto]. (2019, 24 februari). Geraadpleegd op 5 april 2019, van https://nl.wikibooks.org/wiki/Atlas_van_Europa/Klimaat#/media/File:Climates_of_Europe.png
QGIS. (z.d.). QGIS [Foto]. Geraadpleegd op 5 april 2019, van https://www.qgis.org/nl/site/getinvolved/styleguide.html
Http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=neerslag&ws=kaart&wom=Gemiddeld%20aantal%20droge%20dagen. (z.d.). Klimaatatlas [Foto]. Geraadpleegd op 5 april 2019, van http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=neerslag&ws=kaart&wom=Gemiddeld%20aantal%20droge%20dagen
BusinessInsider. (2017, 16 maart). Voorlopige uitslag: VVD komt uit op 33 zetels, de PVV is de tweede partij [Foto]. Geraadpleegd op 5 april 2019, van http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=neerslag&ws=kaart&wom=Gemiddeld%20aantal%20droge%20dagen