PIT 9 - de zorgboerderij

PIT 9 - de zorgboerderij

Gezamenlijke leervraag

Hoe kunnen wij een mooie duidelijke website maken over een zorgboerderij binnen 9 weken?

Persoonlijke leervraag

Anice :

- Hoe kan je elke cliënt structuur bieden als iedere cliënt andere begeleiding nodig heeft.

- Welke vaardigheden als begeleider zijn hierbij nodig om dat mogelijk te maken.

 

Domina :

- Voor het einde van deze periode wil ik graag al mijn onderdelen van het versnellen af en ingeleverd hebben. Een examenplanning hebben gemaakt voor de komende periode en alles wat me nu nog onduidelijk op een rijtje zien te krijgen.

 

Kirsten :

- Hoe ontwikkel ik mijzelf als ik het gevoel heb gestagneerd te zijn.

 

Marina :

- Hoe om te gaan met lesstof wat je niet interessant vindt.

 

 

 

Bronnen & leeractiviteiten

 

Op welke manier(en) kan een plek op een zorgboerderij gefinancierd worden?

Om een kleine zorginstelling te kunnen financieren kunnen de verzorgers een AWBZ ( algemene wet bijzondere ziektekosten ) uitkering/subsidie aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de instelling aan de eisen van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) voldoen. Zodra de instelling hieraan voldoet kan het een erkend zorgbedrijf worden, en dus een ook subsidie aanvragen waarmee zij de zorg voor cliënten kunnen bekostigen.

De locatie zelf is vaak al eigendom van de zorgboer. Deze valt buiten een subsidie of uitkering. Met een AWBZ erkenning kan een zorgboerderij afspraken maken met een zorgkantoor en kunnen zij de mogelijkheid krijgen om hun zorgboerderij te laten financieren door middel van ZIN (Zorg In Natura). Dit is een andere vorm van het persoonsgebonden budget, die de cliënten vaak krijgen, om de zorg mee te kunnen betalen.

Uitkeringen en/of subsidies voor het opstarten van een zorgboerderij of het onderhouden daarvan komen dus vanuit de gemeente, en de geleverde zorg wordt betaald aan de zorgboeren door de cliënten zelf, door middel van een PGB.

Bij welke instantie moet een cliënt aangeven dat hij bij een zorgboerderij wil werken?

Via de website zorgboeren.nl kun je bij het kopje ‘zorgboerderij zoeken’ kijken welke zorgboerderij misschien geschikt is. Per boerderij kun je kijken of er plek beschikbaar is. Je kunt zelf contact leggen met de zorgboerderij en vragen of je er terecht kunt.

Wie bepaalt of een cliënt een plek krijgt op een zorgboerderij?

Op basis van een indicatie/ziektebeeld. Meestal gaat de cliënt zelf of samen met de verzorger kijken of de zorgboerderij past bij de cliënt. Daarnaast is het belangrijk dat de cliënt goed kan opschieten met de zorgboer/boerin en de andere zorgvragers. Daarna kan er gekeken worden wanneer de cliënt kan komen, welke begeleiding er nodig is en wat de kosten zijn. Ook moet het vervoer van en naar de boerderij geregeld worden.

Op basis waarvan wordt bepaald of een cliënt een plek krijgt op een zorgboerderij?

Als de cliënt goed aansluit bij de zorgboerderij

Krijgen cliënten die werkzaam zijn bij een zorgboerderij een inkomen?

Mensen die op een dagbesteding werken kunnen niet deelnemen aan het "gewone" arbeidsproces. Soms hebben ze een verstandelijke beperking, een psychiatrische aandoening of beiden. Ze krijgen dan een uitkering, vaak Wajong of WAO. Vanwege hun beperking hebben ze veel begeleiding nodig en is het werktempo lager dan op " gewone" werkplaatsen. Om die reden kan er geen uur salaris uitbetaald worden.  Er zijn werkplaatsen die werk aannemen en daar stuksprijs voor ontvangen. Hetzelfde werk en dezelfde beloning als iemand die dit werk thuis doet. Het gaan dan om dingen als dozen vouwen, kralen voor insectengordijnen rijgen, vullen van distributie zakjes etc. De opdrachtgever betaald dan tussen de 2 en 5 cent per stuk. Het kan zijn die iemand in zijn eigen tempo hard werkt en 20 dozen in een ochtend vouwt. Dan zou hij 1 euro verdiend hebben voor de baas, de dagbesteding. Hier kan soms een kleine vergoeding tegenover gesteld worden, maar het is zeker minder dan een "salaris" .

Wat houdt de Participatiewet precies in?

De participatiewet heeft als doel om zoveel mogelijk mensen, met of zonder arbeidsbeperking weer deel te laten nemen in de arbeidsmarkt.

Valt werken bij een zorgboerderij onder de Participatiewet?

Ja ik vind van wel, alleen is het wel zo dat cliënten die werken op een zorgboerderij over het algemeen ander werk verrichten dan mensen zonder een ‘beperking.’ Dit geldt niet alleen voor mensen die op een zorgboerderij werken maar voor alle dagbestedingen die worden gehouden. Voor mensen met een beperking wordt dit namelijk wel gezien als hun werk.

Wat houdt appélwaarde in?

Twee muzische middelen en hun appelwaarden. Materiaal heeft een appélwaarde, dit betekend een uitnodiging in gebruik. Een appélwaarde is datgene wat het materiaal bij een persoon teweeg brengt. Je hebt drie soorten appélwaarden. Sensopatisch appél, dymentioneell appél en tematisch appél. Sensopatisch appél: Dit omvat alle zintuigelijke of fysieke omgang met het materiaal. Dymentioneel appél: dit omvat de omgeving en de mogelijkheid die iemand daarin ziet om te bewegen, dit omvat zowel de beweging van voorwerpen als de beweging van het lichaam. Tematisch appél: dit omvat de persoonlijke betekenis van de activiteiten. Sensopatische en dymentionele appéls spelen mee in Thematische appéls.

Wat zijn de hoofdlijnen van ondersteunen bij arbeidsmatige dagbesteding?

Arbeidsmatige dagbesteding betreft veelal groepsactiviteiten gericht op het zinvol besteden van de dag, aangepast aan de mogelijkheden en interesses van de cliënt. Het gaat om het leveren van een (geringe) arbeidsprestatie onder begeleiding. Er is hierbij geen sprake van een arbeidscontract. Deze vorm van dagbesteding kan bijvoorbeeld bestaan uit activiteiten als het inpakken of sorteren van producten, of ondersteunen bij het serveren van maaltijden

De doelen van arbeidsmatige dagbesteding zijn:

  • Het benutten en ontwikkelen van de talenten van de cliënt (oog voor individuele mogelijkheden)
  • Het bieden van een veilige omgeving waarin sociale contacten en activiteiten kunnen plaatsvinden
  • Het stimuleren van participeren naar vermogen
  • Het maximaal benutten van de maatschappelijke waarde van de cliënt
  • Het maximaal ontwikkelen van de arbeidsvaardigheden van de cliënt
  • Het waar mogelijk doorstromen van de cliënt naar beschut werk.

Welke vaardigheden spelen een rol als je begeleider bent bij een zorgboerderij?

Als begeleider moet je beschikken over sociale vaardigheden. Je moet als begeleider empathie kunnen tonen. Als begeleider moet je goed kunnen kijken en luisteren. Als begeleider moet je beschikken over creatieve en handige vaardigheden. Als begeleider moet je geduld hebben. Als begeleider moet je iets planmatig kunnen aanpakken. Eventueel is een gezonde dosis humor ook van belang als begeleider

Welke comorbiditeit kan voorkomen bij een lichamelijke beperking?

De comorbiditeit die kan voorkomen bij een lichamelijke beperking is een angststoornis of een depressie. In het algemeen is het zo dat als iemand last heeft van een depressie dit gepaard gaat met verschillende lichamelijke klachten. Waarschijnlijk wordt door een depressie ook de ervaring van pijnprikkels anders: er treedt een soort verlaging van de pijndrempel op. Door de ontregeling van de serotonine- en noradrenaline-systemen in het brein. Normaal heeft een mens een zekere weerstand tegen pijn, maar die drempel lijkt te verlagen bij depressie waardoor er meer pijnsignalen binnenkomen. Mensen gaan er vervolgens weer meer op letten, wat het pijngevoel nog verder verergert.

Hoe kun je rekening houden met een psychische beperking in het geven van voorlichting op een website?

Op onze website houden we rekening met ons taalgebruik, dus gebruiken we makkelijke en begrijpelijke worden.

Indien informeel betrokkenen de cliënt ondersteunen bij het vinden van een plek op een zorgboerderij, waarmee houd je dan rekening mee als je informatie plaatst op je website?

Wij vragen altijd eerst toestemming aan de ouder/verzorger van de cliënt. Als zij niet willen dat hun kind op de foto gaat respecteren wij dat. Daarnaast delen wij nooit persoonlijke/inhoudelijke informatie op onze website.

Producten

Deelproduct 1 : fotoreportage

Deelproduct 2 : interview

Interview zorgboerderij Kardinge

Welke werkzaamheden bieden jullie aan?

Wij bieden veel verschillende werkzaamheden aan. Wij hebben dieren die wij verzorgen en waarvan we de hokken schoonmaken. We hebben een houtafdeling waar wij kloven, houthakken en onder andere vogelhuisjes maken. We hebben een moestuin en een siertuin die wij onderhouden. De groenten verkopen wij. Verder verzorgen wij nog paardrijlessen.

Zijn er ook taken voor mensen die niet veel kunnen/willen?

Er zijn geen taken voor mensen die lichamelijk niet veel kunnen omdat wij wel enige zelfstandigheid verwachten. Er is veel te doen en dat moet ook gedaan kunnen worden.

Wie bepaalt of een cliënt een plek krijgt op de zorgboerderij?

Iedere zorgboerderij heeft een bepaalde visie waar een cliënt aan moet voldoen. Onze visie is heel breed dus wij vragen iedere cliënt met een zorgvraag voor een intake.

Welke stappen moet een cliënt doorlopen om uiteindelijk bij jullie te kunnen werken?

Een cliënt krijgt eerst een rondleiding en een intakegesprek. Na dit gesprek word er overlegd als de cliënt aan de visie voldoet en of hij/zij in de groep past.

Hoeveel cliënten zijn er momenteel op de zorgboerderij?

De groep bestaat uit 22 cliënten.

Hoe worden de cliënten begeleid?

De cliënten worden niet individueel begeleid maar in een groep. Dit vergt veel zelfstandigheid van de cliënt. De begeleiding staat naast de cliënten.

Welke vaardigheden heb je nodig als je begeleider zou willen worden op een zorgboerderij?

Je hebt natuurlijk interesse nodig voor een boerderij. Ook is enige kennis belangrijk. Niet alleen van een boerderij maar ook van de doelgroep. Verder heb je veel geduld nodig om met deze doelgroep te kunnen werk. Overzicht kunnen houden is zeer belangrijk in deze groep.

Verslag aanbod

Welke werkzaamheden bieden wij aan:

Verzorging van de dieren (voeren, water geven en borstelen)

Een aantal cliënten helpt de boer mee met het verzorgen van de varkens

  • Schoonhouden stallen
  • Gezondheid van de dieren controleren
  • Paardrijden
  • Knuffelen met de dieren
  • Honden verzorgen en borstelen
  • Met de honden wandelen
  • Eieren uithalen en schoonmaken
  • Eieren verkopen
  • In de tuin meehelpen (schoonhouden, planten verzorgen)
  • In de kas werken
  • Schoonhouden van het erf
  • Bakken van taart, cake, koekjes enz.
  • Knutselen, schilderen, tekenen
  • Muziek luisteren

In de winkel werken en bediening op het terras

Hoe wordt er rekening gehouden met een lichamelijke en eventuele bijkomende psychische beperking tijdens de werkzaamheden op een zorgboerderij:

Er is altijd een begeleider aanwezig

We hebben een verschillende begeleiders die minimaal 1 keer per week gesprekken heeft met zijn/haar cliënten.

Wij hebben per 3 cliënten 1 begeleider, zodat hij/zij een goede vertrouwensband kan opbouwen met de cliënten.

We begeleiden de cliënten met als doel de zelfredzaamheid te bevorderen. Er wordt wel per cliënt gekeken wat hun draagkracht is zodat het geen last wordt.

Er worden groepsgerichte activiteiten aangeboden. Dit doen we omdat de ene cliënt veel meer draagkracht en lichamelijke mogelijkheden heeft in vergelijking met andere cliënten. Hier wordt een tussenweg in gevonden bij het aanbieden van de activiteiten.

Hoe ziet de begeleiding er specifiek eruit?

Het is de bedoeling dat we werken volgens een dagprogramma, dit biedt structuur en geeft rust voor de cliënten. Ook is het de bedoeling dat er vaste cliënten komen waarvan duidelijk is wie welke dag komt. Zo kan de begeleiding de activiteit aanpassen.

Welke doelen kunnen nagestreefd worden?

Wij stellen samen met de cliënten persoonlijke leerdoelen vast waaraan gewerkt wordt. Deze leerdoelen sluiten aan bij de ontwikkeling van onze cliënten. We proberen onze cliënten uit te dagen nieuwe dingen te proberen. Er wordt veel geoefend met communiceren, samenwerken en sociale vaardigheden.

Deelproduct 3 : verslag aanbod

Zorgboerderij de Weide

 

Aan de rand van Winschoten, grenzend aan een prachtig natuurgebied, ligt de zorgboerderij de Wieden. Hier werken mensen met een beperking of een specifieke hulpvraag, op een veilige werkplek. De werkzaamheden en het werktempo zijn afgestemd op ieders niveau. Door de grote variatie aan werkplekken kan iedereen tot zijn recht komen. De samenwerking tussen mensen met een verschillende beperking biedt kansen om elkaars mogelijkheden en kwaliteiten te stimuleren. Wij bieden daarbij ondersteunende begeleiding. Op het terrein zijn speelvoorzieningen en een kinderboerderij. De Wieden kan rekenen op het inzet van een groot aantal enthousiaste vrijwilligers.

Op de Wieden werken mensen met verschillende achtergronden samen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met;

- een afstand tot de arbeidsmarkt

- een verstandelijke beperking

- een psychische of psychiatrische hulpvraag

- een lichamelijke beperking

- een zintuiglijke beperking

Iedere deelnemer krijgt een werkplek waarbij het persoonlijk welbevinden voorop staat. Daardoor kan iedereen een bijdrage leveren aan het werk dat moet gebeuren, een goede werksfeer en het ontvangen van onze bezoekers. We hebben in totaal plaats voor ongeveer 20-30 deelnemers.

Deelproduct 4 : infographic

Voor wie is De Weide er?

 

Op boerderij De Weide werken mensen met verschillende achtergronden samen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met:

  • een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt
  • een verstandelijke beperking
  • een psychische of psychiatrische hulpvraag
  • een lichamelijke beperking
  • niet-aangeboren hersenletsel
  • een zintuiglijke beperking
  • een burnout

Ook bieden we graag plaats aan mensen die door een (traumatische) gebeurtenis behoefte hebben aan rust en ruimte om weer tot zichzelf te komen.

 

Iedere deelnemer krijgt een werkplek waarbij het persoonlijk welbevinden voorop staat. Daardoor kan iedereen een bijdrage leveren aan het werk dat moet gebeuren, een goede werksfeer en het ontvangen van onze bezoekers.

 

Wij werken nauw samen met verschillende (zorg)organisaties. Heeft u een PGB of een verwijzing van het wijk/sociaal team of van een zorginstelling, meldt u zich dan gerust bij ons.

 

 

 

Aanmelden bij De Weide!

 

Deelnemers kunnen op verschillende manieren een werkplek op De Weide verkrijgen :

 

Zorginstelling

Mensen met een specifieke begeleidingsvraag kunnen via een zorginstelling bij ons komen. Dat kan een zorginstelling zijn waarmee De Weide samenwerkt, maar dat is niet verplicht.

 

Persoonsgebonden Budget (PgB)

Op basis van een indicatie voor dagbesteding met ondersteunende begeleiding kan een deelnemer zelf zijn werk-dagbestedingsplek inkopen. In dat geval heeft De Weide individuele overeenkomsten met de PgB-houder. We kunnen verwijzen naar adviseurs die ondersteuning bieden bij de aanvraag van een PgB.

De meeste deelnemers werken niet fulltime op De Weide. Een te sterke wisseling in de bezetting leidt tot een onrustig werkklimaat, daarom willen we graag dat een deelnemer meerdere dagdelen per week werkt. Dit kan in overleg worden vastgesteld.

 

Via Gemeenten/Wijk- of sociale teams (WMO)

U kunt ook bij ons terecht na overleg met het sociaal- en/of wijkteam binnen uw gemeente.

Agenda

Dagelijks            

  • Het blote voetenpad
  • Dieren speurtocht

 

Wekelijks          

  • Bloemen plukken in de pluktuin : maandag
  • Wandelen & knuffelen met de geiten : woensdag
  • Pony rijden : woensdagmiddag
  • Thee drinken in de tuin : dinsdag- en donderdagochtend

 

Maandelijks      

  • Koken & Kletsen : Iedere 1e woensdagavond v/d maand
  • Cursus bloemen & planten : iedere 3e donderdagavond v/d maand

Aanvullende informatie

De zorgboerderij

Zorgboederij de weide is een ecologische zorgboerderij . 

De doelgroep

Op boerderij De Weide werken mensen met verschillende achtergronden samen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met:

  • een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt
  • een verstandelijke beperking
  • een psychische of psychiatrische hulpvraag
  • een lichamelijke beperking
  • niet-aangeboren hersenletsel
  • een zintuiglijke beperking
  • een burnout

Ook bieden we graag plaats aan mensen die door een (traumatische) gebeurtenis behoefte hebben aan rust en ruimte om weer tot zichzelf te komen.

Contact

Adres :

Klaprooslaan 87

9863 KY Winschoten

tel. 050 3168840

 

info@deweide.nl

 

Openingstijden :

  • Maandag 12:00 – 17:00 uur
  • Dinsdag 09:00 - 16:30 uur
  • Woensdag 09:00 - 16:30 uur
  • Donderdag 09:00 - 16:30 uur
  • Vrijdag 09:00 - 16:30 uur
  • Zaterdag 12:00 – 17:00 uur

Zondag en in de avonduren gesloten (behalve op reservering/alleen verhuur ruimtes voor b.v. familiefeestjes/kinderpartijtjes en vergaderingen).

 

 

Nieuwsbrief : De Weide

Aanmelding Nieuwsbrief De Weide

Emailadres :

 

Voornaam :

 

Achternaam :

 

 

Lees hier de laatste nieuwsbrief De Weide

Bronnen

 

  • Boek: persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen thema 2.
  • Foto's: De mikkelhorst 
  • Intervieuw: Kardinge Zorgboerderij

 

  • Het arrangement PIT 9 - de zorgboerderij is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Domina Niemeijer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-05-06 13:44:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.