Inleiding
Cliënten die een lichamelijke en eventueel bijkomende psychische beperking hebben waardoor ze geen regulier of aangepast werk kunnen doen, willen ook hun dagen zinvol besteden. Zorgboerderij De Plantage speelt in op deze behoefte en biedt de mogelijkheid mee te werken op een boerderij.
Cliënten kunnen iedere werkdag van acht uur in de ochtend tot vier uur in de middag aan de slag met allerlei werkzaamheden. Zoals de verzorging van kleine en grote dieren, onderhoud, technische klusjes en kleine bouwwerkzaamheden. Er wordt vanuit De Plantage bekeken wat de behoeften, mogelijkheden en interesses van iedere individuele cliënt zijn en het werkaanbod wordt hierop afgestemd
Planning
Pit 9
Wanneer?
|
Wat gaan we doen?
|
Met wie?
|
12-2-2019
|
Doelgroep kiezen, planning maken
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
19-2-2019
|
Gezamenlijke leervraag bedenken, persoonlijke leervragen bedenken
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
26-2-2019
|
Bronnen en leeractiviteiten verdelen en maken
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
5-3-2019
|
Bronnen en leeractiviteiten uitwerken
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
12-3-2019
|
Deelproduct 1
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
19-3-2019
|
Deelproduct 2
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
26-3-2019
|
Deelproduct 3
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
2-4-2019
|
Deelproduct 4 en 5
|
Jordie, Heaven, Julienny, Elise, Margriet
|
Gezamelijke leervraag
Gezamenlijke leervraag
- Welke methodiek past het beste in een jongeren centrum.
Persoonlijke leervraag
Persoonlijke leervraag Jordie Hof :
- Werken aan mijn impulsiviteit
Persoonlijke leervraag Elise Jobing :
- Het leren nee zeggen, zodat ik tijd heb voor mezelf
Persoonlijke leervraag Heaven Hansma :
- Het minder druk maken om anderen, meer aan mezelf denken.
Persoonlijke leervraag Julienny Puriel :
- Meer kennis op doen over bepaalde doelgroepen
Persoonlijke leervraag Margriet Hagen :
- Ik wil binnen de duur van deze pit kennis opdoen over hoe je een professionele website met informatie opbouwt voor de gekozen doelgroep
Ik wil binnen de duur van deze pit kennis opdoen over hoe je de doelgroep het beste kan begeleiden en wat daarvoor nodig is.
Bronnen en leeractiviteiten
- Stap 3 Bronnen en Leeractiviteiten
Op welke manier(en) kan een plek op een zorgboerderij gefinancierd worden?
Om een kleine zorginstelling te kunnen financieren kunnen de verzorgers een AWBZ ( algemene wet bijzondere ziektekosten ) uitkering/subsidie aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de instelling aan de eisen van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) voldoen. Zodra de instelling hieraan voldoet kan het een erkend zorgbedrijf worden, en dus een ook subsidie aanvragen waarmee zij de zorg voor cliënten kunnen bekostigen.
De locatie zelf is vaak al eigendom van de zorgboer. Deze valt buiten een subsidie of uitkering. Met een AWBZ erkenning kan een zorgboerderij afspraken maken met een zorgkantoor en kunnen zij de mogelijkheid krijgen om hun zorgboerderij te laten financieren door middel van ZIN (Zorg In Natura). Dit is een andere vorm van het persoonsgebonden budget, die de cliënten vaak krijgen, om de zorg mee te kunnen betalen.
Uitkeringen en/of subsidies voor het opstarten van een zorgboerderij of het onderhouden daarvan komen dus vanuit de gemeente, en de geleverde zorg wordt betaald aan de zorgboeren door de cliënten zelf, door middel van een PGB.
Bij welke instantie moet een cliënt aangeven dat hij bij een zorgboerderij wil werken?
Bij de gemeente, aan sommige vormen van dagbesteding kan iedereen meedoen, zoals activiteiten in de buurt of vrijwilligerswerk. Voor dagbesteding onder toezicht van professionele hulpverleners is meestal een indicatie nodig. Deze wordt vastgelegd een beschikking. Een beschikking regelt u via de gemeente. Een andere mogelijkheid is dat u een indicatie voor langdurige zorg (Wlz-zorg) aanvraagt bij het CIZ. Dit is bedoeld voor mensen die langdurig, 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebben.
Wie bepaalt of een client een plek krijgt op een zorgboerderij
Cliënten kunnen op verschillende manieren bij een zorgboerderij terechtkomen. In de meeste gevallen zal een client eerst zelf willen komen kijken. Het is belangrijk dat het klikt met de zorgboer en zorgboerin en de reeds aanwezige cliëntenhulpboeren die er werken. In elke provincie is er een contactpersoon die je kan helpen bij het regelen van een plek op een zorgboerderij.
Op basis waarvan wordt bepaald of een client een plek krijgt op een zorgboerderij ?
Op een zorgboerderij zijn er plekken voor mensen met een :
Krijgen cliënten die werkzaam zijn bij een zorgboerderij een inkomen? Motiveer je antwoord
De cliënten krijgen geen inkomen omdat de zorg en begeleiding die hun krijgen op een zorgboerderij betaalt moet worden dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld met een PGB of door middel van geld van de gemeente of van de uitkeringsinstantie.
Wat houdt de Participatiewet precies in?
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.
Valt werken bij een zorgboerderij onder de Participatiewet? Motiveer je antwoord.
Ja, de participatie wet houdt in dat je ergens gaat werken maar ondersteuning nodig hebt. Als je gaat werken bij een zorgboerderij houdt dat ook in dat je er gaat werken onder toezicht/ondersteuning van een begeleider. Om te kunnen werken bij een zorgboerderij heb je ook een indicatie/beschikking nodig en daarom valt het onder de participatiewet.
Wat houdt appelwaarde in?
je geeft waarde aan de spullen en materialen en de opbouw binnen het bedrijf.
Wat zijn de hoofdlijnen van ondersteunen bij arbeidsmatige dagbesteding?
- het benutten en ontwikkelen van de talenten van de cliënt (oog voor individuele mogelijkheden);
- het bieden van een veilige omgeving waarin sociale contacten en activiteiten kunnen plaatsvinden;
- het stimuleren van participeren naar vermogen;
- het maximaal benutten van de maatschappelijke waarde van de cliënt;
- het maximaal ontwikkelen van de arbeidsvaardigheden van de cliënt;
- het waar mogelijk doorstromen van de cliënt naar beschut werk
Welke vaardigheden spelen een rol als je begeleider bent bij een zorgboerderij?
- Creativiteit; Om steeds weer leuke en uitdagende activiteiten te kunnen verzinnen, heb je een flinke dosis creativiteit en improvisatietalent nodig. Een positief ingesteld karakter is daarbij erg prettig, want met een energieke uitstraling zorg je voor een positieve sfeer en kun je je cliënt helpen bij het verleggen van zijn grenzen.
- Communiceren; Je kunt je goed inleven in je cliënten. Hierdoor weet je een boodschap of een instructie op een heldere manier over te brengen. Goed kunnen communiceren betekent ook goed kunnen luisteren. Door goed te luisteren naar het verhaal van je cliënt, kun je inschatten welke activiteiten ze kunnen en willen doen. Je rapporteert objectief en in heldere taal over je cliënt aan je collega's en aan direct betrokkenen van de cliënt. Je bent in staat om uit te leggen waarom bepaalde methoden en middelen worden gebruikt.
- Methodisch werken; Afhankelijk van de zorgvraag van de cliënt stel je samen met collega's een behandelplan op. Het is belangrijk dat je daarom systematisch, planmatig en doelgericht kunt werken. Daarnaast moet je veel geduld hebben. Je begeleidt de bewoners stapje voor stapje naar een nieuwe persoonlijke overwinning. En dat kan even duren.
- Samenwerken; Doorgaans werk je in teamverband. Je moet samen met collega's en in wisselende samenstellingen een vastgesteld doel kunnen bereiken. Samen met andere professionals, zoals orthopedagogen, psychologen en verpleegkundigen, stel je een behandelplan voor de cliënt op, waaraan iedere professional vanuit zijn eigen professie een bijdrage levert. Je deelt tijdig belangrijke informatie met elkaar en staat open voor de mening van anderen. Je stuurt elkaar bij door feedback te geven.
- Stressbehendigheid; Je moet stevig in je schoenen staan en kalm blijven bij spanningen en emoties. Als je te maken krijgt met een cliënt die een acute psychose krijgt, dan moet je direct kunnen ingrijpen en crisishulpverlening toepassen.
- Flexibiliteit; Als begeleider is het belangrijk om flexibel te zijn, want wat iemand vandaag leuk vindt, kan morgen alweer saai of stom zijn. Flexibiliteit betekent ook dat je er tegen kunt dat je niet van tevoren weet wat een dag zal brengen. Je wordt in je werk geconfronteerd met diverse situaties en onverwachte reacties en gedragingen van cliënten. Vooral als je werkzaam bent in een instelling waarbij je zorgt voor een groep, loop je soms de benen uit je lijf.
- Professionele houding; Als je je alles persoonlijk aantrekt, wordt je werk erg zwaar. Je moet in bepaalde mate afstand kunnen bewaren. Het is belangrijk dat je de balans vindt tussen betrokkenheid en het houden van afstand uit zelfbescherming.
Welke comorbiditeit kan voorkomen bij een lichamelijke beperking ?
Hoe kun je rekening houden met een psychische beperking in het geven van voorlichting op een website?
Duidelijk geschreven taal, korte zinnen en niet te moeilijk woorden.
Indien informeel betrokkenen de client ondersteunen bij het vinden van een plek op een zorgboerderij, waarmee houd je dan rekening mee als je informatie plaats op je website?
- Doelgroep
- Activiteiten die plaats vinden op de zorgboerderij
- Mogelijkheden voor de cliënten Werken wonen en logeren
- De begeleiding voor de cliënten
Producten
Deelproduct 1 Fotoreportage
Jongerencentrum
Jongerencentrum
Jongerencentrum
Deelproduct 2 Interview
- Hoe ziet u werkdag eruit in het jongerencentrum?
Mijn werk dag ziet er als volgt uit in het jongerencentrum, tijdig aanwezig zijn voorraad controleren. De grotere taken, dus niet het ranja zetten. Maar kijken als alles er is en kijken als alles er is. Als we open gaan is het observeren. Kijken hoe de jongeren zich gedragen en het doen maar ook kijken naar hoe de jongeren het doen en zich gedragen.
- Hoe worden de jongeren begeleidt?
Wij gebruiken de presentie methode, het kern begrip is aandacht, onvoorwaardelijke acceptie. Je moet ze zien, ze mogen er zijn.
- Hoe stimuleren jullie de jongeren?
Wij stimuleren ze grotendeels door ze uit te dagen en te begrenzen, door bijvoorbeeld te wijzen op hun taal zo stimuleren we om gedrag te veranderen, we dagen ze ook uit met spelletjes. Hierdoor worden ze gestimuleerd om ergens hun focus op te leggen.
- Helpen jullie de jongeren bij persoonlijke problemen?
Ja, tot zekere hoogte, waar kan verwijzen we warm door.
- Hoe word het jongerencentrum gefinancierd?
Grotendeels word het jongerencentrum gefinancierd door de stichting en door de gemeente.
- Helpen de jongeren bij het inzamelen van geld?
Activiteit gericht, dus als er activiteiten zijn kunnen we activiteiten organiseren waarbij jongeren geld inzamelen
- Krijgen jullie veel verschillende culturen in het jongeren centrum binnen?
Ja, we krijgen gelovigen binnen zowel christen als katholiek als moslim, hier zit een geloof aan vast.
- Zijn er regels in het jongerencentrum?
Er zijn een paar regels in het jongerencentrum, deze zijn er om het grofe taalgebruik van bepaalde jongeren te beperken, ook zijn er jongeren die in het jongerencentrum altijd met hun jas aan zitten. Sinds kort is ook hier een regel voor gemaakt zodat de jongeren hun jas bij binnenkomst uitdoen.
- Wat gebeurd er als de jongeren meerdere keren de regels overtreden?
Gaan we in gesprek met de jongeren. Desnoods passen we de regels aan.
Deelproduct 3 Verslag aanbod
Jongeren centrum
Het jongeren centrum is bedoeld voor jongeren tussen 10 en 23 jaar. Iedereen vanaf groep zes op de basisschool mag langskomen.
Er zijn stagiaires, vrijwilligers en jongerenwerkers aanwezig en zij organiseren allerlei activiteiten voor de jongeren, bijvoorbeeld; met elkaar koken, filmavond, sport toernooien met als doel om de jongeren een tijdsbesteding aan te bieden.
Het jongeren centrum staat open voor ontmoeting en recreatie. Er is een playstation, een pingpong- en pooltafel en er wordt regelmatig films of sport gekeken op een groot scherm. Verder is er een multimedia studio waar er gewerkt wordt aan films en muziek.
Het is vooral de bedoeling dat de jongeren zich welkom voelen en zij kunnen hierbij ook werken aan hun sociale ontwikkeling. De begeleiding begeleidt doormiddel van gespreksvoering en daardoor kunnen zij een band opbouwen met de jongeren. Het is belangrijk om de jongeren aandacht te geven en altijd te respecteren en accepteren om hoe zij zijn.
Infographic
Infographic
Brief aan jezelf
Brief aan jezelf
Lieve Heaven,
Tijdens deze opdracht heb ik geleerd dat verandering in de klas mij heel goed heeft gedaan. Twee klassen zijn samengevoegd en er werden andere groepjes gemaakt. De PIT opdracht ging over het maken van een eigen website. Tijdens deze PIT ging het eigenlijk over een zorgboerderij, we mochten er wel voor kiezen om iets anders te kiezen maar dat moesten we wel aangeven. Daarom hebben we er voor gekozen om een jongerencentrum te doen omdat iemand in ons groepje daar ervaring mee had. Ik moet eerlijk toegeven dat de credits van deze PIT naar Jordi gaan, hij heeft veel initiatief getoond en op tijd de opdrachten ingeleverd. Door dat de samenwerking tussen ons goed verliep hebben we een planning gemaakt wie wat moest doen. De communicatie verliep door een groepsapp die we hadden aangemaakt. Dit is een PIT waar ik een goed gevoel bij heb en de mensen waar ik graag nog een keer mee samen zou willen werken. We zitten in het laatste jaar en ik merk dat ik de opdrachten beter begrijp en de verdieping er van ook leuk vindt. We hebben met elkaar afgesproken dat we alles wat we bij werken naar elkaar toe sturen zodat als er iemand ziek is er wel door gewerkt kan worden. Het was een opdracht waar we veel van hebben geleerd. We moesten een website maken en wij hebben er voor gekozen om een Wiki te maken. Ik vond dat heel leerzaam omdat er na de vakantie ook een examen is genaamd persoonlijk profileren. Voor dat vak moeten we ook een Wiki maken. Omdat ik dat graag wil leren heb ik aangegeven dat ik de Wiki wel wilde maken zodat ik voor mijn examen goed bezig kan. Niet alleen tijdens pit heb ik mezelf ontwikkeld, maar tijdens deze hele periode. Ik heb me goed aan mijn planning gehouden zodat ik minder stress had en lekker mijn ding kon doen. Ook vind ik dat ik het laatste jaar meer ontspannen ben omdat ik voor mijn gevoel heel veel dingen al een keer gedaan heb. Mijn sociale leven, school, stage en werk valt prima te combineren omdat ik goed plan en me ook aan de planning hou.
Ik wil nog even toevoegen dat ik graag nog een keer in dit groepje een samenwerkingsopdracht zou willen uitvoeren. De samenwerking verliep goed waardoor we goed konden door werken en de PIT zelfs een week eerder hebben ingeleverd.
Ook wil ik tegen mezelf zeggen dat ik het zo goed doe en zo door moet gaan. Het geeft mij rust en tijd voor mezelf.
Liefs,
Bronnen