Peer Tutor
Peer betekent letterlijk gelijke, collega, leeftijdsgenoot, soortgenoot, medeleerling.
Peer2Peer betekent dat gelijken (medeleerlingen in jouw geval) elkaar coachen, begeleiden, aanmoedigen en/of ondersteunen in hun studieloopbaan op school.
Op het Liemers College werken we met twee Peer rollen: De PeerTutor en de PeerLeader. In deze module wordt uitgelegd wat beide rollen inhouden en hoe je je kunt aanmelden voor één van deze rollen.
Elke locatie van het Liemers College heeft eigen docentcoaches die de training tot Peer Tutor of Peer Leader leiden en die je begeleiden tijdens het gehele traject. Op de locatie Heerenmaten zijn mevrouw van den Berg en meneer Stevens de docentcoach.
Een eerste indruk krijg je al door onderstaande video over Peer2Peer op het Liemers College locatie Heerenmaten te bekijken.
Peer2Peer Liemers College Didam
Meer informatie over het gehele Peer2Peer traject kun je vinden op de volgende peer2peer-edu.nl.
Wat doet een Peer Tutor?
Peer Tutoren helpen en ondersteunen medeleerlingen die moeite hebben met bepaalde vakken.
Als je goed bent in een bepaald vak, dan kan het leuk zijn om andere leerlingen – die minder goed zijn – te helpen. Als hun cijfers omhoog gaan is dat ook jouw verdienste. Door een ander iets uit te leggen, word je er zelf ook beter van. De kracht van Peer2Peer is dat je makkelijk benaderbaar bent voor je medeleerling en je moeilijke lesstof waarschijnlijk op een begrijpelijke en plezierige wijze kunt uitleggen. De drempel voor je medeleerling, om jou te vragen het nog een keer uit te leggen op een manier waarop hij het beter snapt, is dan laag!
De taken van een Peer Tutor zijn:
Uitleggen. Wat betekent iets, hoe zit het in elkaar of hoe werkt het? Bij uitleggen moet je rekening houden met wat de leerling die jij helpt al weet en kan. Op deze wijze sluit je aan bij wat hij al kan. Soms zal je het op een andere manier moeten uitleggen, of stuur je aan met hints en tips.
Helpen met huiswerk. Soms loopt een leerling vast met zijn huiswerk. Hij snapt bijvoorbeeld niet wat er gevraagd wordt of weet niet welke eerste stap hij moet zetten. In dat geval kun je helpen met het aanleren van oplossingstrategieën voor het maken van opdrachten.
Helpen bij de studieplanning. Veel leerlingen hebben moeite met het plannen van hun huiswerk, het maken van schoolopdrachten en het leren voor toetsen. Dat plannen van al die taken voor verschillende vakken hebben ze niet geleerd. Daardoor presteren ze minder dan ze kunnen. Je kunt ze helpen met het organiseren van hun agenda en het maken van een planning voor een toets.
Op toetsen voorbereiden. Je kunt op verschillende manieren leren. Maar die manieren zijn niet allemaal even goed. Je moet je manier van leren afstemmen op je leerstijl en ook op de leertaak. En jij hebt natuurlijk ook studietips als ervaringsdeskundige.
Motiveren. Soms heeft een leerling weinig zelfvertrouwen en ziet hij het even niet zitten. Jij bent dan als het ware zijn coach en moedigt hem aan om door te gaan, in zichzelf te geloven. Je helpt hem zelfvertrouwen te winnen.
Waaraan moet je voldoen om Peer Tutor te worden?
Voor de rol van Peer Tutor zijn de volgende eigenschappen/kenmerken belangrijk:
- Het lijkt je leuk om iemand in zijn/haar leerproces te begeleiden, hints en tips te geven zodat hij/zij zelf op de antwoorden komt.
- Je scoort ruim voldoende/goed op één of meerdere vakken.
- Je bent goed en duidelijk in uitleggen.
- Je kunt je verplaatsen in de ander.
- Je kunt goed luisteren, bent sociaal en communicatief vaardig.
- Je neemt initiatief.
- Je vindt het leuk om iemand te motiveren en te begeleiden in zijn studiehouding en studievaardigheden.
Als je medeleerlingen gaat steunen en helpen, dan is het belangrijk dat je ze probeert te begrijpen en makkelijk met hen om kunt gaan. Je hebt daar kennis en vaardigheden voor nodig op sociaal en communicatief gebied. Het is ook belangrijk dat je weet hoe sommige leerlingen leren en hoe je iets duidelijk en gestructureerd kunt uitleggen. En dat je openstaat voor iedereen, dus dat je om kunt gaan met leerlingen van verschillende achtergronden.
Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende tijd in een week hebt om dit erbij te doen, zonder dat het ten koste van je eigen schoolwerk gaat.
Wat leer je in de training?
Voordat je als Tutor aan de slag gaat, krijg je eerst een training van 3 middagen. In deze training leer je:
- Je uitlegvaardigheden vergroten.
- Waar je op moet letten bij het kennismaken met je bijlesleerling.
- Hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie.
- Welke verschillende leerstijlen er bestaan en hoe je dit kunt gebruiken bij het geven van bijles.
- Hoe je kunt bijsturen in het leerproces.
- Hoe je kunt helpen met plannen en andere studievaardigheden.
- Je leert goed observeren en de kracht van non-verbaal gedrag.
- Je leert op een veilige en effectieve manier feedback geven.
Wat heb je er zelf aan?
De opbrengsten zijn niet alleen voor jouw bijlesleerling erg groot maar ook voor jou als Peer Tutor.
Beroepsvaardigheden die je niet 1-2-3 op school leert, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen, empathie en begeleidingsvaardigheden. Vaardigheden en competenties die je in de praktijk, als je gaat studeren en ook in de beroepspraktijk enorm van pas komen. Hierdoor heb je een voorsprong op andere leerlingen die geen peer rol hebben vervuld.
Studievaardigheden. Dat betekent dat je leervaardigheden (’leren hoe te leren’) zullen toenemen. Als jij weet hoe een ander leert en begeleid wil worden, ga je automatisch nadenken hoe dat voor jou zelf is. Je kunt daardoor je eigen proces van leren beter aansturen. Uit studies blijkt dan ook dat Peer Tutors meer studiesucces hebben na het vervullen van die rol. Zij studeren sneller af, halen hogere cijfers en stromen makkelijker door naar het vervolgonderwijs.
Je betekent wat voor een ander. Jij kunt het verschil maken in iemands schoolperiode. Niet iedereen is goed in alle vakken. Juist door een medeleerling iets uitgelegd krijgen is heel fijn. Door jou groeit iemand in zijn zelfvertrouwen omdat hij de lesstof beter snapt. En natuurlijk verbeteren ook zijn schoolprestaties. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat hulp bieden aan een ander de ‘hulpbieder’ gelukkiger maakt!
Last but not least, het Peer Tutor certificaat dat van enige waarde is! Als je je rol als Peer Tutor goed hebt vervuld, dat betekent dat je aan alle voorwaarden op de competentiekaart hebt voldaan, dan ontvang je na afloop van het peer coach-traject een Peer2Peer certificaat. Dat certificaat levert je bij een aantal mbo’s, hogescholen en universiteiten voorrang op bij de instroom omdat je een aantal EVC’s (Erkende Verworven Competenties) hebt behaald, zoals de hierboven genoemde beroeps- en metacognitieve vaardigheden.
Hoeveel tijd kost het?
De Peer Tutor training
Om Peer Tutor te kunnen worden, vragen wij je 3 dagdelen (3 x 4 uur) een training te volgen om je op te leiden en voor te bereiden op je rol. In de training word je samen met andere Peer Tutoren opgeleid. Deze trainingen zijn meestal in de ochtend van 8.30 uur tot 12.00 uur.
De bedoeling is dat je zo min mogelijk andere lessen mist. Indien dat toch niet lukt, krijg je vrijstelling voor deze specifieke lessen.
Het bijles geven
Het is belangrijk dat je je bijlesleerling minimaal 1x per week ontmoet om bijles te geven. Het liefst op een vast moment en op een vaste plaats. Kies zelf samen met je bijlesleerling een geschikte plaats en tijd (tijdens een mentoruur, z-uur, tussenuur of na school). Je bent dan per bijlesleerling ongeveer 1½ uur per week bezig. Die 1½ uur bestaat uit een bijles van 50 minuten en voorbereidingstijd.
Intervisie
Samen met je DocentCoach en andere Peer Tutors kom je verschillende keren bij elkaar om met elkaar door te spreken hoe het begeleiden van je bijlesleerling je afgaat. Door ervaringen uit te wisselen en elkaar feedback te geven kun je tips en adviezen krijgen die je helpen bij je rol als Peer Tutor. Deze intervisie momenten duren meestal 1 lesuur en zijn 1 of 2 keer per periode.
Ik wil Peer Tutor worden!
Als je het leuk lijkt om Peer Tutor te worden dan kun je onderstaand inschrijfformulier invullen.
Het inschrijfformulier bestaat uit 3 delen: Een motivatie van jezelf, een aanbeveling van je mentor en een aanbeveling van de vakdocent(en), van de vakken waar je bijles in wilt gaan geven.
Op basis van je motivatie en aanbevelingen wordt er een selectie gemaakt.
Dit formulier lever je in bij één van de docentcoaches:
- Meneer Satters
- Mevrouw Das
- Mevrouw Wildekamp
- Mevrouw Pacilly
Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ook bij de docentcoach terecht.
Peer Leader