Priemgetallen

Priemgetallen

Priemgetallen

Doel van de les

Aan het einde van deze opdrachten weet je wat een priemgetal is en krijg je een idee waar priemgetallen voor gebruikt worden.

Wat is een priemgetal

Priemgetal

Volgens wikipedia is een priemgetal een natuurlijk getal groter dan 1 dat slechts twee natuurlijke getallen als deler heeft, namelijk 1 en zichzelf. Het kleinste priemgetal is dus 2, want het heeft alleen 1 en 2 als delers.

Om dit te kunnen begrijpen moet je eerst weten wat een natuurljk getal is: Natuurlijke getallen zijn alle positieve hele getallen, te weten 0,1,2,3,4,5,\ldots Deze getallen worden aangegeven met het symbool \N. Er is geen overeenstemming of het getal 0 bij de natuurlijke getallen hoort. In de traditionele definitie beginnen de natuurlijke getallen bij 1 (van daaraf begint men immers te tellen), maar vanaf de negentiende eeuw ziet men de definitie opduiken die 0 wel tot de natuurlijke getallen rekent. In de wiskunde wordt tegenwoordig vrij algemeen het getal 0 tot de natuurlijke getallen gerekend.

Priemgetallen vormen een belangrijk onderwerp in het deelgebied van de wiskunde, dat getaltheorie genoemd wordt.

Priemgetallen werden reeds door de oude Grieken bestudeerd. Er zijn oneindig veel priemgetallen. Het bewijs hiervoor wordt gegeven door de stelling van Euclides.

Sinds de uitvinding van de elektronische computers is het grootst bekende priemgetal bijna altijd een mersennepriemgetal geweest.

mersennepriemgetal: een positief geheel getal dat precies één kleiner is dan een macht van twee, in een formule ziet dit er als volgt uit:

{\displaystyle M_{n}=2^{n}-1}

Het grootste bekende priemgetal (gevonden in december 2018) is het getal 282 589 933-1 en bestaat uit 24 862 048 cijfers. De volgende tabel geeft de grootste bekende priemgetallen van de genoemde soorten:

Priemgetal Aantal decimale cijfers Soort Datum Gevonden door
282 589 933 − 1 24 862 048 mersennepriemgetal december 2018 Patrick Laroche (Gimps)
277 232 917 − 1 23 249 425 mersennepriemgetal 26 december 2017 Jon Pace
19 249 × 213 018 586 + 1 3 918 990 niet een mersennepriemgetal (Proth-getal) 26 maart 2007 Seventeen or Bust
150 209! + 1 712 355 factoriaal priemgetal oktober 2012 PrimeGrid
1 098 133# - 1 476 311 primoriaal priemgetal maart 2012 PrimeGrid
3 756 801 695 685 × 2666 669 ± 1 200 700 priemtweeling december 2011 PrimeGrid

 

De Electronic Frontier Foundation heeft in 2009 een prijs van 100.000 dollar toegekend aan GIMPS voor het als eerste ontdekken van een priemgetal dat ten minste uit 10 miljoen cijfers bestaat. Door dezelfde organisatie zijn ook prijzen van respectievelijk 150.000 en 250.000 dollar uitgeloofd voor priemgetallen van respectievelijk minimaal 100 miljoen en 1 miljard cijfers.

 

Nu we weten wat een priemgetal is, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat je ermee kunt of waar het gebruikt wordt.

In de natuur is er in de evolutionaire strategie een voorbeeld van priemgetallen.

De cicaden (insecten van het geslacht Magicicada) brengen het grootste deel van hun leven als larven ondergronds door. Ze verpoppen zich en komen vervolgens pas na 13 of 17 jaar uit hun holen, waarna zij rondvliegen, paren en dan na hoogstens een paar weken sterven. De logica van de 13- en 17-jarige cyclus is dat men veronderstelt dat deze priemgetalintervallen het voor roofdieren erg moeilijk maken zich in een richting te ontwikkelen dat zij zich in enige mate als roofdieren op Magicicadas kunnen specialiseren. Als Magicicadas met niet-priemgetal-tussenpozen zou verschijnen, zeg elke 12 jaar, dan zouden roofdieren, die elke 2, 3, 4, 6 of 12 jaar zouden verschijnen er zeker van kunnen zijn om Magicicades exemplaren tegen te komen om deze vervolgens te verorberen. Door natuurlijke selectie zouden zij hier langzamerhand beter in kunnen worden. Over een 200-jarige periode zou de gemiddelde roofdierbevolking tijdens hypothetische uitbraken van 14- en 15-jaar cicaden tot 2% hoger zijn dan tijdens uitbraken van 13- en 17-jaar cicaden. Hoewel klein lijkt dit voordeel genoeg te zijn om de natuurlijke selectie in de richting van een priem-genummerde levenscyclus van deze insecten te sturen.

Priemgetallen worden ook toegepast in verschillende delen van de informatietechnologie, onder andere bij het beveiligen van digitale informatie, door middel van cryptografie, maar waarom zijn priemgetallen nou zo belangrijk.

De zoektocht naar priemgetallen is geen prestigezaak voor verveelde wiskundigen. De getallen hebben een bijzonder praktisch nut en de mathematische logica erachter is een fundamentele bouwsteen in tal van applicaties in de moderne digitale wereld. Dat komt omdat ieder geheel getal zonder uitzondering uitgedrukt kan worden als een product van uitsluitend andere priemgetallen. Priemgetallen zijn getallen die je niet verder uit elkaar kan trekken (je kunt ze alleen maar door het getal 1 en zichzelf delen). Ontbind je een groot getal in steeds kleinere getallen, dan is het onvermijdelijk dat je na verloop van tijd op priemen strandt. Hieronder een voorbeeld:

De ontbinding in factoren van kleine getallen is niet zo moeilijk. Het gaat bovendien met ieder geheel getal. Het getal 144 kun je dus schrijven als 2 x 2 x 3 x 3 x 2 x 2. Dit zijn weer allemaal priemgetallen.

 

Het is niet zo moeilijk om een relatief laag geheel getal te ontbinden in priemfactoren. Je hebt er je hersenen en een beetje tijd voor nodig en je hebt dit in de 1e klas al moeten doen. Hoe groter de getallen, hoe moeilijker echter de ontbinding wordt. Er is immers, voor zover wiskundigen weten, geen efficiënte formule waarmee je eender welk getal kan ontbinden.

Er bestaan natuurlijk wel technieken, maar uit hoe meer cijfers een getal bestaat, hoe moeilijker en minder efficiënt die worden. Een brutekrachtaanval op het getal 8 voor de ontbinding in 2 x 2 x 2 is niet zo moeilijk, maar wanneer een krachtige supercomputer de opdracht krijgt om een getal met 500 cijfers te ontbinden in priemfactoren, dan heeft die meer tijd nodig dan de totale leeftijd van de aarde.

Er bestaat met andere woorden geen wiskundige maar wel een praktische limiet voor de grootte van getallen die we kunnen ontbinden in priemfactoren en op dat feit is moderne computerbeveiliging gebouwd.

Eerst en vooral staan we even stil bij de manier waarop een beveiligde connectie tussen computers tot stand komt. Beveiligde verbindingen over het internet worden per definitie opgezet in een onbeveiligde omgeving. Dat gebeurt door encryptiesleutels uit te wisselen. Die sleutels zijn publiek te onderscheppen, maar ze dienen enkel om data te versleutelen. De sleutel voor de decryptie verschilt van de encryptiekey, en die wordt niet zomaar verzonden.

De absurde rekenkracht die nodig is om getallen in factoren te ontbinden maakt die werkwijze mogelijk. Beeld je ter illustratie twee gigantische priemgetallen in, bestaande uit honderden cijfers. Wanneer je die priemgetallen met elkaar vermenigvuldigt, krijg je een enorm getal dat deelbaar is door één, zichzelf en de twee priemgetallen waaruit het is opgebouwd. De priemen vermenigvuldigen om het grote getal te krijgen is niet moeilijk, maar andersom is het praktisch onmogelijk om, zelfs met ’s werelds krachtigste supercomputer, het enorme getal terug in z’n factoren te ontbinden.

Het grote getal kan in dit geval dienst doen als publieke sleutel. Die sleutel wordt over het internet verzonden om de beveiligde verbinding op te zetten. De computer die de key ontvangt, versleutelt er data mee, maar kan die zelf niet ontcijferen. Dat kan geen enkele computer, behalve degene die de publieke sleutel in eerste instantie genereerde. Dat systeem is immers op de hoogte van de twee priemgetallen waaruit de publieke sleutel bestaat.

Onderschept een hacker de sleutel dan kan hij data versleutelen, maar zonder de twee oorspronkelijke priemgetallen is decryptie onmogelijk. Twee computers die sleutels uitwisselen met elkaar kunnen zo beveiligd over het internet communiceren. Ze krijgen ieder een sleutel, coderen er data mee, zenden die naar hun respectievelijke communicatiepartner en enkel daar kan de data ontcijferd worden. Hoe de encryptie zelf precies in z’n werk gaat, is een ander verhaal, voor nu is het belangrijk te weten dat priemgetallen het fundament van het proces zijn.

Terug naar keuzemenu

Terug naar keuzemenu

  • Het arrangement Priemgetallen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tom Boensma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-03-20 14:39:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit arrangement kunnen leerlingen zich verdiepen in priemgetallen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Terug naar keuzemenu
    https://maken.wikiwijs.nl/135148/Verbreding_VWO#!page-4842218
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Boensma, Tom. (2018).

    Binaire getallen

    https://maken.wikiwijs.nl/135162/Binaire_getallen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.