Geschiedenis Tijdvak 02 02 - MM

Van Rome tot een wereldrijk

Rome
Rond 600 v. Chr. ontwikkelde zich uit enkele kleine dorpen de stad Rome. Dat gebeurde op een plek waar mensen de rivier de Tiber konden oversteken.

264 v. Chr.
De inwoners van Rome vochten met stammen in de omgeving. Ze wilden meer landbouwgrond en macht over de handel. Tegen 264 v. Chr. viel een groot deel van Italië onder de heerschappij van Rome.

218 v. Chr.  
Rome was machtig geworden.
Aan de andere kant van de Middellandse Zee lag Carthago. Rome en Carthago vochten tegen elkaar in de Punische oorlogen (264 v. Chr. - 146 v. Chr.).


133 v. Chr.
Rome won de Punische oorlogen en vernietigde de stad Carthago in 146 v. Chr. Zo kwam het grondgebied en de Middellandse Zeekust grotendeels in handen van Rome en daarmee ook de handel over zee.

Aan de andere kant van het Middellandse Zeegebied vroegen de Grieken de hulp van Rome tegen de Macedonische overheersling. De Griekse steden kwamen onder Romeins bestuur te staan.

44 v. Chr.
De bekendste Romein, Julius Caesar (100-44), zorgde voor een grote groei van het Romeinse Rijk. Hij sloot bondgenootschappen met vele landen.

14 na Chr.
Caesar werd in 44 v. Chr. door tegenstanders vermoord. Zijn neef en adoptiezoon Octavianus volgde hem op. Hij kreeg de naam Augustus (de verhevene).

In zijn tijd ontstond de Pax Romana, ofwel Romeinse vrede.
Het was een periode van twee eeuwen waarin er geen oorlog was. Zo kon de handel zich ontwikkelen. Er werden veel wegen aangelegd en er werden grote bouwwerken gebouwd.

90 na Chr.
De opvolgers van keizer Augustus zorgden in deze eeuw voor de laatste uitbreidingen. Zo werden onder keizer Claudius Engeland en Wales veroverd.

115-117 na Chr.
Onder keizer Traianus was het Romeinse Rijk het grootst.

Colofon

Het arrangement Geschiedenis Tijdvak 02 02 - MM is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-03-12 10:44:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2017).

Geschiedenis Tijdvak 02 02

https://maken.wikiwijs.nl/101051/Geschiedenis_Tijdvak_02_02

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open