Powerpoint
Powerpoint is een handig programma waarin je makkelijk presentaties kunt maken. In deze handleiding ga je leren hoe je met powerpoint een presentatie in elkaar zet en waar je op moet letten bij het maken ervan. In deze opdracht ga je een presentatie over je hobby maken.
Opdracht 1
Klik op de knop Powerpoint in office 365 en klik daarna op de knop ‘Nieuwe lege presentatie’. Als je dat hebt gedaan zie je een scherm voor je met aan de bovenkant een balk met een vierkantje met kleine vierkantjes erin, dan ‘Powerpoint online’ en vervolgens ‘Presentatie’. Als je op ‘Presentatie’ klikt kun je de naam van je presentatie veranderen. Zo kun je hem altijd terug vinden onder die naam. Je presentatie wordt automatisch opgeslagen in je Onedrive. Mocht je dus later verder willen gaan dan kun je je presentatie daar terug vinden, onder de naam die je net hebt gegeven.
Onder de balk vindt je allerlei knoppen terug waar we later mee verder gaan. Aan de linkerkant van het scherm zie je een overzicht van al je dia’s (dat is nu nog één witte dia). In het midden zie de dia waar je nu in werkt.
Opdracht 2
Klik op het vak waarin ‘Klikken om een titel toe te voegen staat’ en verander de titel van de dia (bijvoorbeeld ‘Voetbal’ als dat je hobby is). In het vak eronder kun je ook extra tekst toe voegen.
Opdracht 3
In de ruimte aan de linkerkant kun je nieuwe dia’s toevoegen. Klik met de rechtermuisknop onder de bovenste dia en klik met je linkermuisknop op ‘Nieuwe dia’. Deze verschijnt onder de bovenste dia. Als je erop klikt verschijnt hij ook in het middelste scherm.
Opdracht 4
De indeling van deze dia is anders dan de eerste dia. Door met je rechtermuisknop op deze dia aan de linkerkant te klikken komt een menu tevoorschijn. Klik op ‘Indeling…’. Je komt terecht in een nieuw scherm waar je de indeling kunt aanpassen. Klik bijvoorbeeld op ‘Inhoud van twee’ en vervolgens rechts onderin op ‘Indeling wijzigen’ om op je dia een nieuwe indeling te krijgen. In dit geval kun je twee kolommen met tekst maken. Als dit niet goed is kun je op dezelfde manier een nieuwe indeling kiezen.
Opdracht 5
Schrijf in deze tweede dia een kort stukje over je hobby. Vertel bijvoorbeeld wat je hobby is en waarom je het zo leuk vindt of graag doet. Selecteer je tekst door met je linkermuisknop te klikken en vast te houden op de eerste letter van je tekst en sleep de muis helemaal door naar het eind van de tekst. De tekst heeft nu een grijze balk eromheen gekregen en is geselecteerd. Je kunt de linkermuisknop weer loslaten maar klik nergens in de dia. Wel kun je nu op ‘Start’ linksboven klikken. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst naast het woord ‘Calibri’. Een lijst met lettertypen verschijnt. Met het balkje aan de rechterkant kun je naar beneden scrollen. Kies een lettertype uit die je mooi vindt en klik er op. De geselecteerde tekst verandert nu in dat lettertype.
Opdracht 6
Voor de lettergrootte kun je precies hetzelfde doen. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst naast het getal 28 en kies een lettertype uit de lijst. Ook nu verandert je geselecteerde tekst mee.
Opdracht 7
Voeg nu een plaatje in van je hobby. Zoek in Google een plaatje op en klik met de rechtermuisknop op het plaatje. Klik op kopiëren met de linkermuisknop en ga terug naar Powerpoint en druk tegelijkertijd de knoppen Ctrl en V in. Je plaatje verschijnt nu in Powerpoint. Als je met je muis op het plaatje staat verandert de muis in vier pijltjes die alle kanten op wijzen. Als je nu op de linkermuisknop drukt en vast houd kun je het plaatje verschuiven. Laat je de knop los dan blijft je plaatje op de nieuwe plek staan. Met het ronde pijltje aan de bovenkant van het plaatje kun je het draaien. Klik dan met de linkermuisknop op de pijl en houd de knop vast. Draai dan je muis om het plaatje heen. Als je de muisknop weer loslaat verandert het plaatje naar de nieuwe plek. Als je op één van de bolletjes aan de rand van het klikt en vasthoudt met de linkermuisknop, dan kun je plaatje groter of kleiner maken. Let op dat de verhoudingen van het plaatje dan wel kunnen veranderen.
Opdracht 8
Opdracht 9
Het is mogelijk om het ontwerp van je dia aan te passen. Klik op ‘Ontwerpen’ in de balk boven je dia en klik helemaal links op het pijltje bij ‘Meer thema’s’. Klik op één van de thema’s. Deze wordt nu toegepast op al je dia’s. Als je geen thema wilt kun je ook de kleur van de achtergrond veranderen. Klik hiervoor op het pijltje van ‘Achtergrond aanpassen’ en kies ‘Opvulling effen’. Er verschijnt een menuutje met kleuren waar je uit kan kiezen. Kies een kleur en je zit dat de dia die je geselecteerd hebt van kleur verandert. De andere dia’s veranderen niet. Als je dat wilt ga je in het menu van ‘Achtergrond opmaken’ naar ‘Op alles toepassen’. De kleur van de dia die je nu geselecteerd hebt word dan op alle dia’s toegepast.
Opdracht 10
Je kunt tekst en plaatjes ook met een animatie laten verschijnen of verdwijnen. Zoek een dia met een plaatje en een stuk tekst. Selecteer het plaatje of de stuk tekst en klik in de balk boven je dia de knop ‘Animaties’. Klik in het menu dat verschijnt op ‘Vervagen’. Je ziet nu een 1 in een rood vakje verschijnen. Dit staat voor de volgorde waarin het plaatje verschijnt. Selecteer een ander plaatje of tekst in dezelfde dia en klik op het pijltje naast de knop ‘Binnenvlie…’. Je ziet nu een menu verschijnen met nog meer animaties. Scroll naar beneden. Kies één van de rode knoppen onderin uit (bijvoorbeeld ‘Splitsen’) en klik erop. Er verschijnt nu een 2 in een rood vierkantje naast de tekst of plaatje. Als je klikt op de knop ‘Eerder’ of ‘Later’ kun je de volgorde van de animaties veranderen.
Opdracht 11
Je kunt de dia afspelen wanneer je wilt. Je kunt je presentatie dan controleren en bepalen of je tevreden bent of niet. Klik op de knop ‘Beeld’ en klik links in de balk op de knop ‘Vanaf begin’. Je presentatie begint af te spelen. Met de spatiebalk of de rechter-pijl toets ga je verder door de dia. Wil je terug naar een vorige dia, druk dan op de linker-pijl toets.