Jullie zitten inmiddels in het derde jaar van het vwo en hebben in deze jaren veel verschillende landen voorbij zien komen in het aardrijkskundeboek en in de lessen. Maar op de wereld vinden we nog zoveel meer landen! Met jullie klasgenoten gaan jullie zelf een aantal landen ontdekken en leren kennen. In groepjes van 3 à 4 leerlingen gaan jullie een aardrijkskundige beschrijving maken van een door jullie gekozen land. De resultaten verwerken jullie in een zogenaamde Storymap, met behulp van kaarten en afbeeldingen.
De belangrijkste vragen binnen de aardrijkskunde zijn Wat, Waar en Waarom daar? Met deze vragen kun je een gebied beschrijven én verklaren. Jullie gaan vooral het gekozen land beschrijven, dus met de vragen Wat en Waar. Beschrijven doe je op basis van kenmerken van het gebied. Daarbij maken we een onderscheid tussen de natuurlijke kenmerken en bevolkingskenmerken.
Jullie gaan kijken door verschillende brillen, vanuit verschillende dimensies:
De fysische dimensie (natuurlijke omgeving),
De sociaal-culturele (kenmerken van bewoners, taal, leefomstandigheden),
De economische (werkgelegenheid, geld verdienen),
De demografische (aantal mensen en de veranderingen daarin),
De politieke dimensie (wie heeft het voor het zeggen).
De opdracht
De doelen van de opdracht
Je leert een geografische beschrijving maken van een door jullie gekozen gebied
Je leert werken met Storymaps en GIS
Je leert landen op de wereld beter kennen doordat er met de klas verschillende landen onderzocht worden
Wat gaan jullie doen?
Jullie gaan een aardrijkskundige beschrijving maken van een door jullie gekozen land. Welk land jullie kiezen is helemaal aan jullie. Werk voor het gekozen land de onderwerpen uit het schema in de bijlage uit. Zoek informatie op internet, in boeken en in de atlas. Ook via The World Factbook kun je veel informatie vinden: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/.
Vergeet niet om bij de gegevens te zetten waar je het vandaan hebt!
De resultaten verwerken jullie in een Storymap. Een storymap is een soort PowerPoint, maar met meer geografische mogelijkheden. Je kunt zelf kaarten maken en uiteraard foto’s en tekst toevoegen. Lees verderop hoe dat in zijn werk gaat.
Proces
Jullie krijgen 4 lessen de tijd om te werken aan de opdracht. Tijdens de 5e les vinden de presentaties plaats. Zie het kopje ‘planning’ voor een overzicht.
Resultaat
De Storymaps leveren jullie in, hier krijgen jullie een cijfer voor. Het lesuur daarna (zie planning) presenteren jullie de landen aan elkaar. Dit doen we in een markvorm. Jullie krijgen als het ware een eigen ‘kraampje’, waar jullie de Storymap en jullie land presenteren. Zie voor uitleg hierover 'markvorm presentatie'.
Planning
Datum
Wat?
De week van 4 maart
2 zelfwerklessen om te werken aan de opdracht
De week van 11 maart
2 zelfwerklessen om te werken aan de opdracht
De week van 18 maart
Italiëreis, mevrouw Burger en meneer van Herk afwezig
ArcGIS is een online platform waarmee je zelf kaarten kunt samenstellen van bestaande gegevens, je zelf kaarten kunt creeëren en deze kunt delen. GIS staat voor geografische informatiesystemen. Door het verwerken van gegevens in een kaart werk je aan je geografisch wereldbeeld en kun je goed relaties tussen bepaalde gegevens laten zien.
Aan de slag
Ga naar http://www.arcgis.com/index.html en klik op ‘aanmelden’. Maak een (openbaar) account aan. Je kunt daar Facebook of je Google account voor gebruiken, maar ook een heel nieuw account starten.
Heb je een account aangemaakt? Klik op ‘kaart’ bovenin het scherm van de ArcGISpagina. Zie je dit niet? Controleer dan of je ingelogd bent.
Open een nieuw tabblad en ga naar https://storymaps.arcgis.com/en/ en klik op ‘My stories’. Misschien ben je automatisch ingelogd, zo niet, log dan in.
Het is belangrijk dat je 2 tabbladen hebt openstaan. ArcGIS kaart ('mijn kaart') en ArcGIS Storymap ('my stories'). Deze programma’s communiceren als het ware met elkaar. In ArcGIS kaart kun je zelf kaarten maken. De kaarten die je maakt kun je gebruiken in je Storymap, een presentatieprogramma.
Kaarten maken
Als het goed is heb je het scherm ArcGIS kaarten openstaan. Hierin kun je zelf elementen op kaarten plaatsen en dus zelf kaarten maken. Links in dat scherm staan de stappen die je doorloopt als je een kaart maakt. Hieronder zie je ook een link naar een uitgebreidere handleiding en een aantal filmpjes.
Bedenk welk land je gaat beschrijven. Met vormen en pijltjes kun jij de informatie op de kaart zetten die je wilt weergeven. Ga eerst eens op ontdekking in het programma en kijk wat er allemaal mogelijk is. Wanneer je de informatie hebt gevonden voor je geografische beschrijving kun je bedenken welke gegevens je op verschillende kaarten wilt weergeven.
In bovenstaand filmpje wordt kort (en snel) uitgelegd hoe je elementen op je kaart kunt toevoegen en hoe je je kaart kunt opslaan en delen. Het delen is in dit geval niet nodig, daar kom je zo achter bij het kopje 'Storymap'.
Je kunt gegevens in een excelbestand zetten en deze inladen in je kaart. De symbolen kun je wijzigen. Dit is te zien in bovenstaand filmpje.
Storymap maken
Het eindproduct is een Storymap. Je kunt het vergelijken met PowerPoint, maar het ziet er allemaal niet iets flitsender uit. In het filmpje hieronder wordt kort laten zien wat de basisonderdelen zijn. Je kunt verschillende 'vormen' kiezen waarin je je presentatie wil maken. Probeer vooral zelf dingen uit om erachter te komen wat er mogelijk is en wat je wil gebruiken. Er wordt ook kort laten zien hoe je de gemaakte kaarten in ArcGIS in kunt voegen. Heb je vragen, schroom niet en stel ze aan de docent.
Kijk in het beoordelingsformulier waar de Storymap op beoordeeld wordt, dan heb je een goed beeld waar je op moet letten tijdens het maken van de presentatie.
Inspiratie nodig? Of een beter beeld krijgen wat de mogelijkheden zijn? Bekijk een van de volgende Storymaps.
Jullie gaan presenteren in een marktvorm. Je staat dus niet met je groepje voor de klas, fijn hè? Tijdens een marktvorm presentatie heeft ieder groepje een eigen 'kraampje'. In dat kraampje presenteer je je eigen land. Natuurlijk laat je de Storymap zien, maar je mag je kraampje ook leuk aankleden. Je gaat als het ware je land verkopen. Hoe creatiever en hoe meer over de top, hoe leuker deze les wordt!
Je groepje bestaat uit 3 tot 4 leerlingen. Elke leerling moet de informatie kunnen vertellen over het land met behulp van de Storymap. Je loopt ook rond door het klaslokaal. Het doel is om zoveel mogelijk landen te leren kennen en het is een leuke mogelijkheid om te zien wat je klasgenoten hebben gemaakt.
Hieronder is een link naar een Google Forms formulier. Vul hier in met wie je in het groepje zit en welk land je gaat onderzoeken. Zo weten de docenten meteen welke landen er beschreven worden en wie met wie samenwerkt!
Het arrangement Geografische beschrijving met Storymap is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Katy Burger
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-03 13:23:01
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.