Geografische beschrijving met Storymap

Welkom AM3A!

Jullie zitten inmiddels in het derde jaar van het vwo en hebben in deze jaren veel verschillende landen voorbij zien komen in het aardrijkskundeboek en in de lessen. Maar op de wereld vinden we nog zoveel meer landen! Met jullie klasgenoten gaan jullie zelf een aantal landen ontdekken en leren kennen. In groepjes van 3 à 4 leerlingen gaan jullie een aardrijkskundige beschrijving maken van een door jullie gekozen land. De resultaten verwerken jullie in een zogenaamde Storymap, met behulp van kaarten en afbeeldingen.

De belangrijkste vragen binnen de aardrijkskunde zijn Wat, Waar en Waarom daar? Met deze vragen kun je een gebied beschrijven én verklaren. Jullie gaan vooral het gekozen land beschrijven, dus met de vragen Wat en Waar. Beschrijven doe je op basis van kenmerken van het gebied. Daarbij maken we een onderscheid tussen de natuurlijke kenmerken en bevolkingskenmerken.

Jullie gaan kijken door verschillende brillen, vanuit verschillende dimensies:

  • De fysische dimensie (natuurlijke omgeving),
  • De sociaal-culturele (kenmerken van bewoners, taal, leefomstandigheden),
  • De economische (werkgelegenheid, geld verdienen),
  • De demografische (aantal mensen en de veranderingen daarin),
  • De politieke dimensie (wie heeft het voor het zeggen).

De opdracht

De doelen van de opdracht

  • Je leert een geografische beschrijving maken van een door jullie gekozen gebied
  • Je leert werken met Storymaps en GIS
  • Je leert landen op de wereld beter kennen doordat er met de klas verschillende landen onderzocht worden

 

Wat gaan jullie doen?

Jullie gaan een aardrijkskundige beschrijving maken van een door jullie gekozen land. Welk land jullie kiezen is helemaal aan jullie. Werk voor het gekozen land de onderwerpen uit het schema in de bijlage uit. Zoek informatie op internet, in boeken en in de atlas. Ook via The World Factbook kun je veel informatie vinden: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/.

Vergeet niet om bij de gegevens te zetten waar je het vandaan hebt!

De resultaten verwerken jullie in een Storymap. Een storymap is een soort PowerPoint, maar met meer geografische mogelijkheden. Je kunt zelf kaarten maken en uiteraard foto’s en tekst toevoegen. Lees verderop hoe dat in zijn werk gaat.

 

Proces

Jullie krijgen 4 lessen de tijd om te werken aan de opdracht. Tijdens de 5e les vinden de presentaties plaats. Zie het kopje ‘planning’ voor een overzicht.

 

Resultaat

De Storymaps leveren jullie in, hier krijgen jullie een cijfer voor. Het lesuur daarna (zie planning) presenteren jullie de landen aan elkaar. Dit doen we in een markvorm. Jullie krijgen als het ware een eigen ‘kraampje’, waar jullie de Storymap en jullie land presenteren. Zie voor uitleg hierover 'markvorm presentatie'.

Planning

Datum

   Wat?

De week van 4 maart

   2 zelfwerklessen om te werken aan de opdracht

De week van 11 maart

   2 zelfwerklessen om te werken aan de opdracht

De week van 18 maart

   Italiëreis, mevrouw Burger en meneer van Herk afwezig

24 maart

   Mailen Storymap naar 0924123@hr.nl

25 maart

   Marktvormpresentaties

 

Aan de slag met ArcGIS

ArcGIS is een online platform waarmee je zelf kaarten kunt samenstellen van bestaande gegevens, je zelf kaarten kunt creeëren en deze kunt delen. GIS staat voor geografische informatiesystemen. Door het verwerken van gegevens in een kaart werk je aan je geografisch wereldbeeld en kun je goed relaties tussen bepaalde gegevens laten zien.

Aan de slag

Ga naar http://www.arcgis.com/index.html en klik op ‘aanmelden’. Maak een (openbaar) account aan. Je kunt daar Facebook of je Google account voor gebruiken, maar ook een heel nieuw account starten.

Heb je een account aangemaakt? Klik op ‘kaart’ bovenin het scherm van de ArcGISpagina. Zie je dit niet? Controleer dan of je ingelogd bent.

Open een nieuw tabblad en ga naar https://storymaps.arcgis.com/en/ en klik op ‘My stories’. Misschien ben je automatisch ingelogd, zo niet, log dan in.

Het is belangrijk dat je 2 tabbladen hebt openstaan. ArcGIS kaart ('mijn kaart') en ArcGIS Storymap ('my stories'). Deze programma’s communiceren als het ware met elkaar. In ArcGIS kaart kun je zelf kaarten maken. De kaarten die je maakt kun je gebruiken in je Storymap, een presentatieprogramma.

 

Kaarten maken

Als het goed is heb je het scherm ArcGIS kaarten openstaan. Hierin kun je zelf elementen op kaarten plaatsen en dus zelf kaarten maken. Links in dat scherm staan de stappen die je doorloopt als je een kaart maakt. Hieronder zie je ook een link naar een uitgebreidere handleiding en een aantal filmpjes. 

Bedenk welk land je gaat beschrijven. Met vormen en pijltjes kun jij de informatie op de kaart zetten die je wilt weergeven. Ga eerst eens op ontdekking in het programma en kijk wat er allemaal mogelijk is. Wanneer je de informatie hebt gevonden voor je geografische beschrijving kun je bedenken welke gegevens je op verschillende kaarten wilt weergeven. 

Handleiding van ArcGIS Online

In bovenstaand filmpje wordt kort (en snel) uitgelegd hoe je elementen op je kaart kunt toevoegen en hoe je je kaart kunt opslaan en delen. Het delen is in dit geval niet nodig, daar kom je zo achter bij het kopje 'Storymap'.

Je kunt gegevens in een excelbestand zetten en deze inladen in je kaart. De symbolen kun je wijzigen. Dit is te zien in bovenstaand filmpje.

Storymap maken

Het eindproduct is een Storymap. Je kunt het vergelijken met PowerPoint, maar het ziet er allemaal niet iets flitsender uit. In het filmpje hieronder wordt kort laten zien wat de basisonderdelen zijn. Je kunt verschillende 'vormen' kiezen waarin je je presentatie wil maken. Probeer vooral zelf dingen uit om erachter te komen wat er mogelijk is en wat je wil gebruiken. Er wordt ook kort laten zien hoe je de gemaakte kaarten in ArcGIS in kunt voegen. Heb je vragen, schroom niet en stel ze aan de docent.

Kijk in het beoordelingsformulier waar de Storymap op beoordeeld wordt, dan heb je een goed beeld waar je op moet letten tijdens het maken van de presentatie.

Inspiratie nodig? Of een beter beeld krijgen wat de mogelijkheden zijn? Bekijk een van de volgende Storymaps. 

Seven Wonders: The new list

Plastic Soup

Lichtvervuiling

Marktvormpresentatie

Jullie gaan presenteren in een marktvorm. Je staat dus niet met je groepje voor de klas, fijn hè? Tijdens een marktvorm presentatie heeft ieder groepje een eigen 'kraampje'. In dat kraampje presenteer je je eigen land. Natuurlijk laat je de Storymap zien, maar je mag je kraampje ook leuk aankleden. Je gaat als het ware je land verkopen. Hoe creatiever en hoe meer over de top, hoe leuker deze les wordt!

Je groepje bestaat uit 3 tot 4 leerlingen. Elke leerling moet de informatie kunnen vertellen over het land met behulp van de Storymap. Je loopt ook rond door het klaslokaal. Het doel is om zoveel mogelijk landen te leren kennen en het is een leuke mogelijkheid om te zien wat je klasgenoten hebben gemaakt.

Bijlage: Geografische beschrijving

Bijlage: beoordelingsformulier

Open bestand Beoordelingsformulier

Welk land ga je beschrijven?

Hieronder is een link naar een Google Forms formulier. Vul hier in met wie je in het groepje zit en welk land je gaat onderzoeken. Zo weten de docenten meteen welke landen er beschreven worden en wie met wie samenwerkt!

Linkje naar Google Forms