Leven op Mars

Leven op Mars

Inleiding

Mars gefotografeerd door de Hubble telescoop
Mars gefotografeerd door de Hubble telescoop

In de afgelopen jaren zijn er enorme doorbraken geweest in het onderzoek naar ons heelal. Ons eigen zonnestelsel kennen we al best wel goed. We weten welke planeten hierin zitten, hoe die eruit zien en nog veel meer. De planeet die wij nader gaan onderzoeken is Mars. Dit is de planeet die samen met Venus het dichtste bij de aarde ligt. Sinds 1975 worden alle bijzonderzeden van Mars onderzocht. Er werd veel onderzoek gedaan naar de oppervlakte van Mars, hoe ziet dat eruit? zijn er levende wezen (planten, dieren)? wat zit er in de grond? Is er water op Mars? En zo zijn er nog honderden vragen te bedenken waar ze al onderzoek naar hebben gedaan. Eén van de meest bijzondere onderzoeken die ze nu doen is: 'Kan de mens leven op Mars?'

Wat wij daarom gaan onderzoeken is dus wat er nodig is voor de mens om te kunnen overleven op Mars. Jullie gaan nadenken over hoe het op Mars is, jullie gaan onderzoeken wat er nodig is om Mars leefbaar te maken en jullie gaan een eigen plan bedenken voor hoe het er dan uit komt te zien.

Opdrachtbeschrijving

Er zijn nog geen mensen op Mars geweest
Er zijn nog geen mensen op Mars geweest

In deze webquest gaan jullie op zoek naar jullie eigen informatie over Mars en de basisbehoeften voor een mens om te overleven. Jullie bedenken een plan voor hoe de mens op Mars kan overleven. Jullie bedenken oplossingen voor problemen of gebrekken op Mars waar de mens niet zonder kan. Een voorbeeld is dat er te weinig zuurstof is op Mars waardoor de mens er niet kan ademen. Ademen is een basisbehoefte voor mensen dus zal daar een oplossing voor gevonden moeten worden. 

Allereerst gaan jullie met elkaar een mindmap maken om te kijken wat jullie al van Mars afweten. Daarna begint het onderzoek doen naar Mars en de basisbehoeften van de mens, hiervoor staan er filmpjes en teksten bij de infobronnen. Hierna gaan jullie aan de slag om te bedenken hoe de mens op Mars kan overleven. Dan delen jullie de plannen en oplossingen die jullie hebben bedacht met de rest van de leerlingen. Uiteindelijk kijken jullie terug op de opdracht en wat jullie hebben geleerd. 

Voor deze opdracht is samenwerking nodig. Ook een goed plan van aanpak zorgt ervoor dat het uitvoeren vlot en prettig verloopt. Er is veel te onderzoeken en te bedenken dus ga hard aan de slag. 

Wat denk jij?

Voordat jullie kunnen beginnen met een onderzoek is het handig om te kijken wat jullie al weten over het onderwerp. Om hierachter te komen gaan jullie een mindmap maken en een aantal vragen beantwoorden. Pak voor de mindmap een A3 papier en schrijf groot in het midden Mars, schrijf hierna alle dingen die jullie al weten over Mars er om heen.

Verder beantwoorden jullie vast wat vragen over Mars die vaststellen wat jullie al weten, zodat het na het onderzoek te vergelijken is met de kennis die jullie nieuw hebben opgedaan.

Verwerking

Jullie gaan een plan bedenken voor hoe de mens op Mars kan overleven. Om jullie plan te ondersteunen maken jullie tekeningen en plattegronden van hoe jullie kolonie op Mars er komt uit te zien. Uiteindelijk hebben jullie minimaal één basisbehoefte van de mens weten te verbeteren op Mars. Gebruik de filmpjes en teksten bij Infobronnen om op ideeën te komen en de problemen die de mens op Mars tegen komt te onderzoeken.

Aarde en Mars
Aarde en Mars

Aan het einde af

Aan het einde af:

- Een plan voor de mens om op Mars te wonen.

- minimaal 1 uitgewerkt probleem voor de mens om te overleven op Mars.

- minimaal 2 tekeningen of plattegronden van het plan.

Infobronnen

Plan van NASA om Mars te bewonen
Plan van NASA om Mars te bewonen

Vanaf hier gaan jullie bezig met het zoeken naar informatie over Mars en hoe wij mensen Mars zouden kunnen bewonen. Hieronder staan al een aantal filmpjes, teksten en plaatjes om jullie op weg te helpen. Jullie kunnen ook altijd zelf informatie zoeken in boeken of op websites. 

https://wikikids.nl/Mars_(planeet)
Wikikids: Mars

https://wikikids.nl/Leven_op_Mars
Wikikids: Leven op Mars

https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/mars/mars
Spacepage: Mars

https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/de-aarde
Spacepage: Aarde

http://derodeplaneet.weebly.com/benodigdheden-voor-leven.html
benodigheden voor leven

https://schooltv.nl/item/mars-de-rode-planeet/
Schooltv: Mars de rode planeet

https://schooltv.nl/item/popup/het-zonnestelsel-hoe-ziet-ons-zonnestelsel-eruit/#autoplay
Schooltv: het Zonnestelsel

Mars rover
Mars rover

https://www.youtube.com/watch?v=KQqHDEYpIvI
Could We Live on Mars? (Engels)

https://www.youtube.com/watch?v=-X-ZJWgBxtM
Rare dingen gevonden op Mars

Deel en vergelijk

het Zonnestelsel
het Zonnestelsel

Kijk nu terug naar de antwoorden die jullie hebben ingevuld bij Wat denk jij? Vergelijk de antwoorden met de kennis die jullie nu hebben en zoek naar verschillen in de antwoorden van nu en toen. 

Delen

Zoek een groepje op dat net als jullie klaar is met de opdracht. Wissel jullie plan uit en vertel wat jullie ideeën waren. Geef elkaar feedback op de plannen, tekeningen en plattegronden.

Hier een aantal punten waar jullie op kunnen letten:

Welke problemen worden er aangepakt?

Hoe is het plan uitgewerkt?

 

Extra

Het plan is af en de tekeningen en plattegronden zien er geweldig uit. Om dit plan nu te kunnen gaan uitvoeren is er iets erg belangrijks nodig ..... GELD!! en veel ook. Maak daarom voor de rijkaards in de wereld een verkooppraatje om jullie plan te verkopen. Vertel over de problemen die jullie hebben gevonden en jullie oplossingen daarvoor, bedenk voordelen voor wonen op Mars en geef de rijkaards een prijs die jullie nodig hebben om leven op Mars mogelijk te maken.  

Schrijf een korte tekst met al de bovenstaande punten erin om jullie plan de ruimte in te schieten!

Beoordeling

Ga voor de laatste keer samen zitten met elkaar als groepje. Zet op een blaadje 'dit ging goed' aan 1 kant en 'dit ging minder goed' aan de andere kant. Overleg met elkaar over de punten in de webquest die in deze twee categoriën passen. Wees niet bang om met elkaar te reflecteren op hoe het is gegaan, dit is belangrijk om te weten wat volgende keer zo moet blijven of anders moet.

De webquest zelf

Als afsluiter gaan jullie reflecteren op wat jullie hebben geleerd en op de webquest zelf. 

Hiervoor staan er een aantal vragen die jullie kunnen beantwoorden als jullie op start drukken. Er zijn geen foute antwoorden dus wees gerust en vul in wat jullie mening is.

Oefening: Afronding

Start

Info leerkracht

Deze webquest gaat in op de probleemstelling: 'Kan de mens op Mars overleven? En zo ja hoe dan.' De kinderen gaan op zoek naar informatie over mars en de primaire basisbehoeften van de mens om te overleven. Ze gaan stapsgewijs met een plan aan de slag om het voor mensen mogelijk te maken om op Mars te kunnen wonen. 

Doelen voor deze les zijn: 

De kinderen werken samen aan een oplossing voor een probleem die ze wordt gegeven. 

De kinderen zijn in staat met ontwerpen en producten te reageren op geconstateerde behoeften, wensen en mogelijkheden.

De kinderen oefenen met een stappenplan maken en gebruiken. 

 

De webquest is bedoeld voor groep 7/8. De bronnen in deze webquest zijn daarom ook voor deze doelgroep. De webquest zelf bestaat uit aspecten van het onderzoekend en ontwerpend leren. De kinderen kunnen zelf aan de slag, de rol van de leerkracht is voornamelijk die van observeerder en begeleider. 

Ik wens iedereen veel plezier en succes met deze webquest!

  • Het arrangement Leven op Mars is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Michiel Steenhoven Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-03-08 10:39:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De kinderen komen in aanraking met de droom ooit de planeet Mars te kunnen bewonen. Ze gaan onderzoeken of dit mogelijk is of wat er moet zijn om dit mogelijk te maken. Deze webquest zijn de kinderen bezig met natuur/technische aspecten, dit doen ze met behulp van een onderzoekend en ontwerpend perspectief
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    bovenbouw, leven op mars, mars, natuurkunde, ruimte, techniek

    Bronnen

    Bron Type
    https://wikikids.nl/Mars_(planeet)
    https://wikikids.nl/Mars_(planeet)
    Link
    https://wikikids.nl/Leven_op_Mars
    https://wikikids.nl/Leven_op_Mars
    Link
    https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/mars/mars
    https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/mars/mars
    Link
    https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/de-aarde
    https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/de-aarde
    Link
    http://derodeplaneet.weebly.com/benodigdheden-voor-leven.html
    http://derodeplaneet.weebly.com/benodigdheden-voor-leven.html
    Link
    https://schooltv.nl/item/mars-de-rode-planeet/
    https://schooltv.nl/item/mars-de-rode-planeet/
    Link
    https://schooltv.nl/item/popup/het-zonnestelsel-hoe-ziet-ons-zonnestelsel-eruit/#autoplay
    https://schooltv.nl/item/popup/het-zonnestelsel-hoe-ziet-ons-zonnestelsel-eruit/#autoplay
    Link
    https://www.youtube.com/watch?v=KQqHDEYpIvI
    https://www.youtube.com/watch?v=KQqHDEYpIvI
    Link
    https://www.youtube.com/watch?v=-X-ZJWgBxtM
    https://www.youtube.com/watch?v=-X-ZJWgBxtM
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Hypothese stellen

    Afronding

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.