Vandaag gaan wij leren hoe we kleuren zien en dat gaan jullie doen aan de hand van deze webpagina. Deze webpagina is voor een 2 havo klas bedoelt.
Als eerst verwijs ik je naar het startfilmpje waar je gaat leren wat je vandaag gaat doen en hoe je het gaat doen. Alles wat in het fimplje wordt besproken staat ook nog hieronder vermeld voor extra duidelijkheid.
Inhoud van deze les
Na het kijken van het intro filmpje gaan jullie door naar de kennisclip waarin de lesstof wordt behandelt. Daarna moeten jullie minimaal 1 werkblad maken, werkblad 1 of 2, en krijgen jullie een eindtoets hierover. Om deze les af te sluiten moeten jullie een beoordling invullen en als je daar klaar mee bent mag je natuurkunde spelletjes spelen.
Kennisclip
Als eerst gaan jullie een kennisclip kijken waarin het lesmateriaal behandelt wordt. Het is dus belangerijk dat je goed voorbereid bent om aantekeningen te maken dus pak je pen en aantekeningenboek erbij.
Tijdens de kennisclip worden er drie checkvragen gesteld. Heb jij maar geen fouten dan kun je door naar werkblad 2. Heb je één of meer fouten dan verwijs ik je door naar werkblad 1.
Oefenen
Maak oefenblad 1 of 2 af. Probeer dit individueel te doen maar als je er echt niet uitkomt steek je vinger op om hulp te krijgen van de docent.
Ben je bezig met werkblad 1 en wil je meer uitdaging probeer dan werkblad 2!
Eind toets
Jullie hebben een lesdoel en doormiddel van de eindtoets kan je reflecteren of je deze doel behaald hebt! Je krijgt geen cijfer voor deze toets.
Maak de toest individueel en kijk of je de toetsvragen hebt gehaald. Heb je de leerdoelen niet gehaald maak het dan voor jezelf duidelijk wat je nog moet doen om het lesdoel voor het eind van de les wel te kunnen halen.
Beoordeling
Ben je helemaal klaar met werkblad 1 of 2 en heb je de eindtoets al gehaald, dan kun je een eindbeoordeling maken van wat jij van de les vondt. Klik daarvoor op de tab Beoordeling.
Leerdoel
Leerdoel:
Aan het einde van de les kan je in je eigen worden uitleggen waarom een voorwerp zijn kleur heeft bijvoorbeeld waarom een bloem paars is.
Inhoud
Voorkennis Ophalen
Wil jij nog je voorkennis ophalen gaan dan aan het werk met de onderstande applet. Als jij door wil gaan naar de les klik dan door naar het kennisclip. In de kennisclip wordt ook kort ge voorkennis opgehaald.
Heb jij veel moete met de oefenvragen? Klik dan hier voor een paar start vragen en voer in deze code: KNQHRF
werkblad 2
Welkom bij werkblad 2. Omdat je bijna geen fouten had tijdens het beantwoorden van de vragen tijdens de kennisclip kan je wat extra uitdaging gebruiken! Hieronder staat meer informatie over licht die je nodig hebt om het werkblad goed te kunnen maken. Maak ook hierbij aantekingen.
Wat is licht?
Het is lastig om goed te kunnen begrijpen wat licht is en na het afronden van dit hoofdstuk weten jullie nog maar heel weinig over licht. Daarom wilde ik extra informatie over licht geven zodat jullie daar een beter beeld bij hebben.
Licht is energie
Licht is eigenlijk een vorm van energie. Om precies te zijn is het een vorm van elektromagnetische energie. Dit weten jullie omdat zichtbaar licht een deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum. Dat verklaart ook waarom een donker oppervlak warm wordt wanneer het in de zon ligt, omdat een donker oppervlak het energie absorbeert in de vorm van warmte. Verschillende kleuren licht hebben ook verschillende niveaus van energie. Dit klinkt misschien raar maar aan het begin van het jaar hebben wij een experiment gedaan met de brander waaruit bleek dat wanneer een vlam blauw is, het heter is dan een rode vlam. Dit is omdat blauw licht meer energie heeft dan rood licht. Hoeveel energie licht heeft is afhankelijk van zijn frequentie.
Geluidsgolven en licht golven
In hoofdstuk 5 hebben wij geleerd over geluid en dat er geluidsgolven zijn. Geluidsgolven hebben een frequentie en een golflengte. De frequentie was het aantal trillingen in 1 seconde en de golflente is de lengte van 1 golf. In afbeelding 1 wordt dit weergegeven.
Licht beweegt ook voort in de vorm van een golf en deze golven hebben ook een frequentie en golflengte. De frequentie bepaald de kleur van de lichtgolf en bepaald ook hoeveel energie een lichtgolf heeft. Hoe hoger de frequentie hoe meer energie er is. Zoals in afbeelding 2 wordt weergegeven dat blauw licht een grotere frequentie heeft en dus heeft blauw licht meer energie. Wat ook opvalt is dat als de frequentie groter wordt, de golflengte kleiner wordt. De grote van de golflengte is weer van belang voor de breking van licht.
Wanneer wit licht op een prisma valt wordt het licht gebroken wanneer het licht van lucht naar stof gaat en dan wordt het weer gebroken wanneer het van een stof naar lucht gaat. Door de breking zien wij dat wit licht opgemaakt is van rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Maar dan vraag jij je misschien af waarom de kleuren splitsen want dat doet wit licht niet in de lucht?
Wanneer wit licht van lucht naar een stof gaat (zoals het materiaal van een prisma) breek het wit licht. Maar licht met een grotere golflengte ervaart een grotere brekingshoek van de normaallijn. Daarom splitsen de kleuren uit elkaar. Rode lichtgolven worden onder een grotere hoek gebroken dan violette lichtgolven. In lucht zien wij dat niet omdat de breking van de lichtgolven in lucht heel dicht bij elkaar liggen. Dit kan je zien in afbeelding 3.
Baselier, J. (z.d.). Sucuri WebSite Firewall - Access Denied [Foto]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://jarnobaselier.nl/radiosignalen-wat-zijn-het/
Ducksters. (z.d.). Physics for Kids: Light Spectrum [Foto]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://www.ducksters.com/science/light_spectrum.php
Natuurkundeuigelegd. (z.d.). Prisma - Uitwerkingen [Foto]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://natuurkundeuitgelegd.nl/uitwerkingen.php?opgave=prisma
PhET Interactive Simulations. (2018a, 6 november). Kleuren zien [Video]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://phet.colorado.edu/nl/simulation/color-vision
PhET Interactive Simulations. (2018b, 6 november). Lichtbreking [Video]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://phet.colorado.edu/nl/simulation/bending-light
Wonder World. (2018, 20 mei). VANTABLACK - The Darkest Material on Earth [Video]. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=fg2x0L4YAuU
Het arrangement Kleuren zien is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Balance Paagman
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-12-18 12:52:40
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Werkblad 1
Oefenblad 2
Eindtoets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.