Mediawijsheid

Mediawijsheid

Mediawijsheid

Mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan onze mediasamenleving

Alle verschillende media die je gebruikt geeft je informatie over de wereld om je heen. Dat kan gaan over en recept om te koken, over de laatste politieke ontwikkelingen, dat kan gaan over de beste manier om snel een goede conditie op te bouwen of dat kan gaan over infromatie over jouw biologiewerkstuk over RDNA. Er is bijna geen onderwerp of er is geen informatie over te vinden. Eén van de belangrijkste competenties van Mediawijsheid is dat je leert hoe je al deze informatie op waarde moet schatten. Er staat zoveel informatie op internet dat het onvermijdelijk dat er tegenstrijdige informatie op het internet staat.  

zoek voor de grap maar eens op hoeveel eieren je per dag kunt eten zonder dat het ongezond wordt. 

Nepnieuws

zo maak je een nepvideo

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/179183-nepnieuws-hoax-en-alternatieve-feiten.html

Videobewerking

Een schreeuwende kop

De kop moet de inhoud van de tekst in een paar woorden samenvatten. Maar een kop doet meer. Een kop moet ook de aandacht trekken. En dit heeft een aantal consequenties. Zo kunnen commerciele doeleinde het winnen van het vertelen van de hele waarheid. Een kop waarin schandalen in worden aangekondigd trekken immers meer aandacht.  Bekijk de volgende afbeelding eens:

En, denk je dat deze krantenkop nog kopers aantrekt?

Een goede kop

https://nos.nl/artikel/2300688-zorgen-om-over-deepfakes-risico-op-oplichting-en-afpersing.html

Goochelen met getallen

Getallen zijn de ultieme feiten toch? Zodra je een goede website leest waarop getallen wordt genoemd kun je er vanuitgaan dat dat 'de waarheid' is, toch?

Helaas. Cijfers zijn vaak maar de helft van de waarheid. En dat bedoel ik dan letterlijk. Een voorbeeld. Stel je leest dat er wereldwijd 244 miljoen migranten zijn. Wat zegt zou gevoel dan? Dat lijkt een heleboek. Maar vergelijk het eens met de hele wereldbevolking. Dat zijn er zeven miljard (7.000.000.000). Dat is ongeveer 3%. En is drie procent veel? 

Tip 1: één getal is letterlijk de halve waarheid. Je hebt (bijna) altijd twee getallen nodig om te begrijpen wat een bedrag betekent. 

Naast halve waarheden, zijn cijfers vaak ook goed in rookgordijnen optrekken. Daarmee wordt bedoeld dat het op het eerste gezicht volkomen duidelijk lijkt wat er wordt bedoeld, maar dat bij goed lezen de waarheid onduidelijker is. Een notoire voorbeeld zijn de slachtoffers van een oorlog. Zo is te lezen dat het totaal aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog rond de 35 miljoen ligt. Dat is een verschrikkelijk aantal slachtoffers!!!! Maar wat is een slachtoffer precies? Dacht jij ook als eerste aan overleden soldaten? Bij het goed bestuderen van de Bron bleek dat die 35 miljoen slachtoffers alle mensen en soldaten waren die in de jaren 1914-1918 als gevolg van alle oorlogshandelingen ziek, gewond of gedood waren. 

Tip 2 Wat wordt er precies bedoeld met de getallen.

 

 

Cijfer liegen niet. 

 

Wat betekenen cijfers eigenlijk?

De macht van het algoritme

Het algoritme
Een algoritme is een eindige reeks opeenvolgende instructies, die je gebruikt om een probleem op te lossen. Stel je hebt honger en een zak aardappelen.. Dan is een culinair algoritme wel handig: eerst aardappelen schillen, dan in reepjes snijden en hop hop in de frituur d’r mee. Even wachten en… da’s nog eens een lekker algoritmmmmmmmm! Dit voorbeeld komt uit België, en het kent dan ook maar een volgorde van 3 bewerkingen. Maar ook dan kan het al goed misgaan als je die volgorde door elkaar gooit. De naamgever van het algoritme is de oosterse wetenschapper Mohammed ibn Moesa Chwarizmi, ook wel bekend als Al-Chwarizmi. Hij schreef simpelweg over ‘een eindige reeks instructies’. Dat klopt vandaag de dag nog altijd, al is die reeks wel langer en langer geworden. De zoekmachines op internet werken met een bijna eindeloze reeks instructies. Als je kleine zusje iets wil weten over ‘poesjes’, dan gaan de algoritmes voor haar aan het werk. Op basis van haar zoekgeschiedenis en haar voorkeuren komen voor haar logische resultaten tevoorschijn. Maar iemand anders krijgt met dezelfde zoekopdracht, iets heel anders te zien. Bedankt, Al Chwarizmi!

Hoe YouTube rechtse radicalisering in de hand werkt - de Volkskrant

Privacy

digitaal pesten

https://nos.nl/artikel/2305140-taakstraf-voor-tieners-na-zelfmoord-jongen-14-om-naaktfoto.html

https://nos.nl/artikel/2307230-tieners-maken-nepaccount-van-leraar-en-vragen-leerlingen-om-naaktfoto-s.html

Social media

https://nos.nl/op3/artikel/2301989-hoe-instagram-ervoor-zorgt-dat-jij-blijft-scrollen-en-liken.html