Alcohol

Alcohol

alcohol onder de achttien

Alcohol bij je? Komt je duur te staan.

Het is zover. Vanaf 1 januari zijn jongeren onder de 18jaar strafbaar als zij op een openbare plek – op straat, in een café, park, stationshal, etc. – alcohol bij zich hebben. Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) start maandag 17 december 2012 een campagne met de titel 'Alcohol bij je? Komt je duur te staan.' Daarmee worden jongeren en ouders geïnformeerd over deze maatregel uit de nieuwe Drank- en Horecawet.

Staatssecretaris Van Rijn: 'Alcohol is schadelijk voor jongeren. Het heeft een negatief effect op de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen. De kans op alcoholvergiftiging is groter voor jongeren. Bovendien is er vaak sprake van overlast van jongeren onder invloed van alcohol.'

45 euro boete

Of het nu gaat om bier, wijn, mixdrankjes of sterke drank, in alle gevallen zijn jongeren strafbaar en kunnen ze van politie of buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente een boete van 45 euro krijgen. De Drank- en Horecawet is aangescherpt om jongeren beter tegen de schadelijke gevolgen van alcohol te beschermen. Ook kunnen gemeenten en de politie overlast door alcoholgebruik beter bestrijden met deze maatregel.

video opdracht

 

 

 

opdracht. 1A

Stap 1: Beschrijf in minimaal tien en maximaal twintig zinnen wat jij belangrijke informatie vond uit het bovenstaande filmpje.

TIP, MAAK TUSSENDOOR AANTEKENINGEN!

Let op het gebruik van hoofdletters en punten. Maak goede en duidelijke zinnen.

Stap 2:

- Laat je tekst door een andere leerling lezen .

- Vraag aan die leerling wat voor tips hij geeft om je tekst te verbeteren,

- Noteer je naam boven het verslag, noteer de naam van de leerling die je verslag heeft gelezen in je verslag.

stap 3: Schrijf daarna je tekst opnieuw. Ben je er zelf tevreden over?

stap 4:Je moet beide teksten IN EEN Bestand uploaden.

wat is alcohol

 

 

 

Wat is alcohol?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd.

Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterke drank.

In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% en in gedistilleerd, zoals jenever 35%.

Naast bier, wijn en gedistilleerd zijn er nog meer soorten drankjes op de markt. Onder jongeren zijn vooral de zogenaamde mixdrankjes populair, evenals shooters en alcopops.

 

 

 

 

 

 

 

Werking in je lichaam

Werking in lichaam

Opname in het lichaam
Alcohol wordt gedronken. Via de slokdarm komt het in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag in de dunne darm. In de dunne darm wordt de alcohol snel in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed naar de lever. Daar wordt de alcohol afgebroken.

Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen genoemd. Alcohol beïnvloedt vooral de werking van de stofjes gaba en glutamaat.

Verdoving hersenen
De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

Alcohol wordt voornamelijk afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat er na een avond stevig drinken ‘s ochtends nog steeds alcohol in het bloed aanwezig is.

 

vragen A 1 t/m 7

Vragen:

A1. Tot hoeveel % alcohol wordt een drank zwak alcoholisch genoemd?

A2. In welke drank zit meer alcohol in wijn of bier?

A3. Waar in je lichaam wordt het meeste alcohol in je bloed opgenomen.

A4. Wat doet de alcohol met je hersenen?

A5. Wat merk jij er van als je alcohol drinkt?

A6. Hoe lang duurt het voordat 1 glas alcohol door je lever uit je bloed is gehaald?

A7. Straks in het filmpje verteld iemand dat hij zo'n twintig bier drinkt op een avond.

Hoe lang duurt het voordat de alcohol uit zijn bloed is verdwenen.

standaard glazen

Standaardglazen

Standaardglazen

?

 

 

 

 

Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).

Dus wanneer je elk drankje uit het daarvoor bestemde glas drinkt, weet je hoeveel alcohol je binnen krijgt.

 

 

 


Andere soorten drankjes
Er zijn echter ook drankjes waar geen standaardglazen voor zijn. Dat maakt het moeilijk om te schatten hoeveel alcohol je nu eigenlijk drinkt. Hieronder staan de meest voorkomende drankjes omgerekend naar aantal standaardglazen.


  blikje bier = 1.3 standaardglas


halve liter bier = 2 standaardglas 


   ?


?

Effecten per glas

Onderstaande informatie kan een indicatie zijn voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten.

 biertje
1-3 glazen (0 - 0,5 promille): Ontspannen - ontremd - vrolijk
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

biertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertje
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten - tipsy
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect ).

biertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertje
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

biertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertjebiertje
15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos

Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

25 biertjes
20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand. 

 

 

 

vragen A8 t/m 13

Vragen

A8. Wat wordt er bedoeld met tipsy zijn?

A9. Wat wordt er bedoeld met dronken zijn?

A10. Waarom bestaan er standaard glazen voor bepaalde alcoholische dranken?

A11 Zoek op internet een afbeelding van een glas bier, een glas wijn en een glas met sterke drank die gevuld zijn.

A12 Zet eronder hoeveel gram alcohol er in het glas zit

Let op! Het gaat om de hoeveelheid alcohol niet om de totale hoeveelheid bier, wijn of sterke drank.

A 13 Eigen mening. Beschrijf in minimaal tien zinnen wat jij vindt van alcohol drinken.

jongeren en alcohol

Jongeren verdragen alcohol slechter

De grens voor aanvaardbaar alcoholgebruik bij jongeren ligt lager dan bij volwassenen. De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van een jongere. Bovendien verdragen jongeren alcohol slechter omdat ze nog in de groei zijn, minder wegen en kleiner zijn. De effecten van alcohol voelen ze hierdoor sneller en heviger.

Hoeveel is nog gezond? En op welke leeftijd?

Jonge kinderen drinken alcohol Stockfoto - 4835073

onder de zestien nee

Het advies van het Trimbos instituur is om kinderen onder de 16 jaar nog geen alcohol te laten drinken. Drinken onder zestien jaar brengt te veel risico's met zich mee.

Boven de 16 jaar geldt:

Jonge mensen tijd doorbrengen in nachtclub een evenement te vieren Stockfoto - 12327652

  • Hoe minder, hoe beter! 
  • Drink in ieder geval minder (vaak) dan de richtlijn voor aanvaardbaar gebruik voor volwassenen.
  • Drink niet elke dag. Beperk je alcoholgebruik tot het weekend. Dus hooguit één of twee avonden per week.
  • Naar school of werk? Drink de avond ervoor niet.
  • Nog op de fiets of anders aan het verkeer deelnemen? Drink géén alcohol.

 

wist je dat....

 

 

 vrouw zelfmoord met pillen en de alcohol Stockfoto - 5941683

Wist je dat....

..als je heel veel alcohol drinkt in korte tijd, je bewusteloos kunt raken? Wanneer je dan moet overgeven, kan dit gemakkelijk tot verstikking en dus de dood leiden. Leg daarom iemand die knock-out is gegaan door de alcohol, altijd op zijn zij.

feiten en fabels

 

 

 

 Set van verschillende dranken en flessen. Vector illustratie. Stockfoto - 11098542

Feiten en Fabels

Je hoort vaak de vreemdste verhalen over alcohol. Je wordt sneller nuchter door over te geven, alcohol drinken werkt stimulerend, en als je goed tegen drank kan, wat kan het dan voor kwaad om veel te drinken? Lees de nuchtere feiten over hardnekkige alcoholfabels.

Fabel: Alcohol is een stimulerend middel

Feit: Alcohol heeft een verdovende werking op je hele lichaam. Het deel van de hersenen waarin de angstgevoelens en remmingen zich bevinden, zijn daarbij als eerste aan de beurt. Sommige worden daardoor vrolijker en spraakzamer. Maar je kan ook sneller geïrriteerd en gefrustreerd raken en zelfs agressief worden. Een opstootje, scheld- of vechtpartij kan je avondje stappen goed verpesten!

Fabel: Alcohol is een goede dorstlesser

Feit: Van alcohol krijg je juist meer dorst. Alcohol stimuleert de aanmaak van vochtafdrijvende hormonen. De nieren gaan hierdoor sneller werken, waardoor je extra vocht kwijtraakt.

Fabel: Alcohol is voedzaam

Feit: In een glas bier zitten 100 kcal, dat is gelijk aan twee bitterballen. In een mixdrankje zitten al gauw evenveel calorieën als in een kroket. Alcohol vertraagt bovendien de afbraak van vet en heeft daardoor nog eens een extra dikmakend effect omdat je meer vet opslaat. Mannen krijgen door stevig alcoholgebruik de befaamde bierbuik, vrouwen krijgen een peerfiguur (vooral vet op de heupen, bovenbenen en armen).

Fabel: Je wordt weer nuchter door eten, bewegen, overgeven of in de frisse lucht lopen

Feit: De lever doet  1 à 1,5 uur over het afbreken van een glas alcohol. Dat kan je niet versnellen. Door te fietsen, lopen of dansen maak je adrenaline aan. De verdoving raakt wat naar de achtergrond en je lijkt nuchterder. Eten zorgt ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen maar het wordt niet sneller afgebroken. Door overgeven raak je alleen de alcohol kwijt die nog niet in je bloed terecht is gekomen en die je op dat moment dus ook nog niet voelt. Je wordt dus niet sneller nuchter.

Fabel: Zolang ik niets voel van de alcohol, kan het geen kwaad

Feit: Er zijn mensen die ‘goed' op alcohol reageren. Ze kunnen stevig drinken zonder dronken te worden en waar anderen stoppen kunnen zij nog een tijdje doorgaan. Het lichaam is gewend geraakt aan grote hoeveelheden alcohol waardoor je meer moet drinken om het gewenste effect te bereiken (bijvoorbeeld de roes). Ondertussen wordt alles wat met alcohol in aanraking komt aangetast, zoals je keel, mond, slokdarm, maag, lever, hart- en bloedvaten. Juist deze drinkers lopen dus een extra grote kans op lichamelijke schade en hebben een extra risico verslaafd te raken.

Fabel: Alcohol verbroedert en veroorzaakt geen agressie

 

Groep van het bedreigen van Teenagers Opknoping samen Buiten Drinken Stockfoto - 9875779

Feit: Agressie wordt veroorzaakt door een groot aantal factoren. Uit onderzoek blijkt dat jongeren en horecaondernemers alcohol als de belangrijkste factor noemen voor agressie tijdens het uitgaan. Belangrijker dan drugs. Daarnaast zijn persoonlijke omstandigheden, de samenstelling van de groep en omgevingsfactoren belangrijk. De invloed van deze factoren wordt versterkt naarmate men meer alcohol heeft gebruikt.

Fabel: Alleen de beste hersencellen blijven over

Feit: Het doden van de hersencellen door alcohol gebeurt in willekeurige volgorde. Het is dus onzin dat alcohol eerst de langzaamste en slapste hersencellen aanvalt. Wie langdurig gemiddeld 25 of meer glazen per week drinkt, heeft kans op schade aan de hersenen. Het geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en men kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.

Fabel: Alcohol drinken is goed voor de nachtrust

Feit: Alcohol drinken kan er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van de slaap is juist minder. Alcohol heeft invloed op de remslaap. Daardoor worden dromen gestoord en word je minder uitgerust wakker.

 

 


 

alcohol op....

Wat merk je als je alcohol gedronken hebt?

Je reageert trager

Yound mooie vrouw in depressie, alcohol drinken  Stockfoto - 9035778

Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen.   In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageer je al gauw te laat. En komt veel later tot stilstand met mogelijk ernstige gevolgen.


Je ziet minder

Na alcoholgebruik heb je de neiging om recht vooruit te kijken, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Zo zie je plotseling overstekende voetgangers al gauw te laat.


Je concentreert je slechter

Alcohol maakt suf en vermindert je concentratie. In de praktijk blijkt dat concentratieverlies vooral gevaarlijk is als er weinig verkeer is en je het gevoel hebt dat er niet veel mis kan gaan. Het gevolg is 'onbegrijpelijke' ongevallen: een auto die op een stille weg in een flauwe bocht tegen een boom rijdt.

Dronken chauffeur opknoping uit zijn gecrashte auto Stockfoto - 10959441

Je denkt nog prima te kunnen rijden

Onder invloed denk je meer te kunnen en durf je vaak meer risico te nemen. Zo denk je na een paar glazen nog prima te kunnen rijden, misschien zelfs nog wel beter. De werkelijkheid is anders.


Hoeveel mag u drinken als u nog moet rijden?


Lagere limiet voor beginnende bestuurders: 0,2 promille

Als je nu je rijbewijs haalt  geldt de nieuwe alcohollimiet van 0,2‰. Dit betekend minder dan 1 glas alcohol Deze limiet geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. Met meer op mag je niet rijden.

Gevorderde bestuurders: 0,5 promille

 

Rij je al vijf jaar of meer dan geld dit 0,5? dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. Dit geldt ook voor rijden op de fiets en scooter.

Waarom deze norm?


Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot.

 Angry politieambtenaar trekt ruim dronken chauffeur, rijden met een open bier. Stockfoto - 3010331

Boetes & straffen

Rijden onder invloed is een misdrijf. Je kunt dan ook een zware straf verwachten.  het is de rechter die de strafmaat vaststelt! Heb je echt teveel op dan geld voor jou de LEMA of de EMA.

 

 

 



 

 

 

vragen 14 t/m 24

Vragen

A14 eigen mening: Hierboven staat informatie over de gevaren van alcohol bij jongeren. vind jij het belangrijk om het te weten?

A 15 Hoe maak jij duidelijk aan anderen dat je liever niet teveel drinkt, of liever helemaal niet?

 100 procent BOB nul procent op

A16. Wat wordt er bedoeld met deze afbeelding.

A17 Waarom is alcohol geen goede dorstlesser?

A18 Is er een manier om sneller nuchter te worden, waarom is dat zo?

A19 Als je alcohol drinkt val je sneller in slaap, waarom ben je dan niet uitgeruster de volgende morgen?

A20 waarom reageer je langzamer als je alcohol hebt gedronken?

A21 Waarom zie je overstekende voetgangers vaak niet als je alcohol hebt gedronken?

A22 Je concentratie neemt af als je alcohol drinkt. Waarom is dat extra gevaarlijk als er weinig verkeer is op de weg? Wat voor soort ongeluk denk je dat er dan vaak gebeurt?

A23 Als je door de politie wordt aangehouden kun je een boete krijgen voor een overtreding, wat is het verschil met bestraft worden voor een misdrijf?

A24 Waar of niet waar?

1. Als je bier uit een bierglas drinkt, krijg je evenveel alcohol binnen, als wanneer je wijn uit een wijnglas drinkt


2. In een limonadeglas wijn zit evenveel alcohol als in een limonadeglas jenever.
3. Bier wordt gemaakt van graan, wijn van druiven en wodka van aardappelen
4. In bier zit gemiddeld 10% alcohol
5. In wijn zit gemiddeld 12% alcohol
6. In bier zit meer alcohol dan in een breezer
7. Alcohol is giftig
8. In de Middeleeuwen werd meer bier dan water gedronken
9. Het duurt gemiddeld 30 minuten voordat je lever een glas bier heeft afgebroken
10. Als je jong bent kun je beter geen alcohol drinken, omdat je lichaam nog in de groei is en alcohol daarom extra schadelijk is.

rekenopdracht

  • Het arrangement Alcohol is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Barbara Aalders Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-15 10:08:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/POaJ6uggLAI
    https://youtu.be/POaJ6uggLAI
    Video
    https://youtu.be/Z1kt5MnIWJY
    https://youtu.be/Z1kt5MnIWJY
    Video
    https://youtu.be/POaJ6uggLAI
    https://youtu.be/POaJ6uggLAI
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Aalders, Barbara. (z.d.).

    Geven genotsmiddelen plezier? - kopie 1

    https://maken.wikiwijs.nl/139359/Geven_genotsmiddelen_plezier____kopie_1

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.