Theorie
Filmpje
Tekst
Er zijn verschillende soorten vragen:
Je hebt bij interviews vier soorten vragen:
1. Vragen naar informatie.
2. Doorvragen ( verduidelijken)
3 Gevoelsvragen
4 Samenvattingsvragen
Vb:
1. Heb je wel eens drugs gebruikt?( antwoord: Een keer voor de lol)
2. Wat is daar nu voor lolligs aan?
3. Hoe voelde je erna?
4. Dus jij zegt nu dat......?
Hoe maak je een interview
Hoe maak je een interview?
Een interview is een vraaggesprek. Je maakt van tevoren een aantal vragen over een bepaald onderwerp, waarna je uit de antwoorden informatie kunt halen, die je nodig hebt.
Voor het interview: Als je een interview wil maken, moet je beginnen met zelf informatie te verzamelen over het onderwerp, waar je meer over wil weten. Dan ga je nadenken, wat je precies wil weten van degene die je gaat interviewen. Probeer een lijstje te maken van deze onderwerpen. Als je dit lijstje hebt, kun je één of twee vragen per onderwerp maken. Als je meer vragen per onderwerp hebt, krijg je waarschijnlijk hetzelfde antwoord, maar als je te weinig vragen hebt, mis je misschien stukken. Let hier dus goed op!
Tijdens het interview: Tijdens het interview moet je op een paar dingen goed letten! Vraag maar één ding tegelijk. Voeg niets toe aan het antwoord van de geïnterviewde. Vraag door als je meer wilt weten. Ben zelf stil als de ander spreekt, en ben ook niet bang om af en toe een stilte te laten vallen. Vat op het eind het antwoord nog eens samen.
Ga niet zomaar zonder begeleiding bij een vreemde binnen!
Na het interview: Na het interview ga je het antwoord/de antwoorden verwerken. Je begint met alles op volgorde neer te zetten. Dit hoeft niet per se letterlijk, maar het moet wel hetzelfde betekenen. Dit kan er ongeveer zo uitzien:
VOORBEELD Interviewer: Dag meneer Con, mag ik u iets vragen? Geïnterviewde (Meneer Con): Ja natuurlijk, waarmee kan ik je helpen? Interviewer: Ik wilde eigenlijk het volgende weten………. Geïnterviewde(Meneer Con): ..............................................
Hierna ga je kijken of je overal wel meet wat je wilt meten. De stukken die niet over je onderwerp gaan, schrap je uit het interview. Zorg wel dat het een begrijpelijk verhaal blijft!
Op het einde lees je het interview nog een keer helemaal door en zoek je naar spelfouten of andere dingen die niet helemaal kloppen. Deze kun je dan nog verbeteren.
Hierna is je interview klaar!
Verdere info
1. Bepaal het doel van je interview. Doe je het interview voor een blad (schoolkrant), een onderzoek, radio, televisie of…? En wat wil je precies weten?
2. Wie ga je interviewen? Als je dat weet kun je gaan kijken bij wie je die informatie kunt halen. Als je een interview doet voor een onderzoek, zoek je dus iemand die verstand heeft van dat onderwerp. Wil je iemand voor de schoolkrant interviewen, dan zoek je iemand die iets te vertellen heeft dat de lezers van de schoolkrant interesseert of die iedereen die de schoolkrant lees, kent.
3. Waar gaat het interview over? Wat is jouw hoofdvraag? Dat is afhankelijk van het doel van je interview.
4. Welke deelvragen heb je? Maak niet alleen maar vragen waarop je met ja of nee kan antwoorden. Het beste zijn vragen die beginnen met wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Dit zijn ‘open vragen’ waarbij iemand meer uitleg moet geven.
5. Zet de vragen in de juiste volgorde. Als je iemand gaat ondervragen, moet je ervoor zorgen dat het gesprek goed loopt. De volgorde waarin je de vragen stelt, helpt daarbij. Begin met een vraag als: ‘Hoe gaat?’, of: ‘Heeft het bij jullie ook zo geregend?’ Begin met de gemakkelijke en algemene vragen, en bewaar de moeilijke vragen voor later. Zo stel je iemand op zijn gemak.
6. Maak een afspraak met degene die je wilt interviewen. Dat kun je telefonisch of per mail doen. Telefonisch is beter, dan heeft diegene al het gevoel dat hij jou kent.
7. Houd het interview. - Wees beleefd, zet je telefoon uit en neem eventueel iets voor de geïnterviewde mee. - Houd goed in de gaten waar je naartoe wilt met je vragen, en vraag door. Als iemand iets echt niet wilt vertellen dan kan dat natuurlijk, respecteer dat ook. - Maak aantekeningen en/of een opname. - Als je het interview wilt publiceren (bijvoorbeeld in de schoolkrant) moet je afspraken maken over het laten controleren. Ook als je het niet officieel wilt presenteren is dit trouwens netjes.
Om mensen lekker te laten vertellen, moet je: - goed luisteren; - laten merken dat je goed luistert bijvoorbeeld door af en toe te knikken.
8. Werk het interview uit tot een goed leesbaar stuk. Zorg dat het interview een kop en een staart heeft. Het mooiste is als het begin bij het einde aansluit. Sluit af met een conclusie, het antwoord op je hoofdvraag. Zorg dat het verslag er netjes uitziet, met duidelijke kopjes. Je kunt er ook foto´s of plaatjes in zetten als je dat wilt.
9. Evalueer het interview. - Hoe vond je het om een interview te houden? - Wat ging goed bij het interviewen? - Wat heb je geleerd?
10. Tips! - Stel jezelf netjes voor en vertel waar je het interview voor doet. - Zorg dat je op tijd bent en dat je het telefoonnummer hebt van degene die je interviewt, zodat je kunt laten weten als je iets later komt. - Bedenk voor wie je het artikel schrijft (wie is je lezer?). - Laat het interview een dag liggen en kijker de volgende dag nog een keer naar.
Open vragen
Open vragen
Wat zijn het?
Beginnen met een W of een H:
Wie? Wat? Waarom? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Hoezo?
Wat doen ze?
Je krijgt meer informatie van de ander.
Voordelen
Door middel van open vragen, creëer je in een gesprek:
- meer sfeer;
- je krijgt meer informatie, waarop je kunt doorvragen;
- minder druk bij jezelf om vragen te stellen en een gesprek aan de gang te houden;
- doordat de ander meer over zichzelf vertelt zal hij zich beter begrepen voelen.
Nadelen
Open vragen kunnen als nadeel hebben dat als iemand zeer makkelijk praat, jij de leiding over het gesprek kunt verliezen.
Voorbeeldvragen
- Wat vind je van de school waarop je zit?
- Waar heb je hiervoor gewerkt?
Gesloten vragen
Gesloten vragen
Wat zijn het?
Beginnen met een werkwoord: Ben je..? Ga je…?
Het antwoord is een JA of een NEE!
Wat doen ze?
De ander kan met een ja of een nee antwoorden.
Voordelen
Bij gesloten vragen heb je te maken met zowel nadelen als voordelen.
- het antwoord is duidelijk, geen gedraai eromheen
- je kunt je gesprekspartner sturen
- door middel van een gesloten vraag kun je leiding in een gesprek houden
- je kunt met een gesloten vraag iets samenvatten (b.v. Je bent dus erg tevreden over je school?)
Nadelen
Gesloten vragen hebben de volgende nadelen:
- je krijgt weinig info, waardoor je je gesprekspartner niet goed zult kunnen begrijpen, dus kans op miscommunicatie
- er ontstaat weinig sfeer in het gesprek
- de druk van praten/ vragen stellen ligt bij jou
Voorbeeldvragen
- Zullen we dit dan maar afspreken?
- Zullen we het volgende week maandag bespreken?
- Dus je bent overtuigd van de voordelen van mijn idee?
Opdracht