Demo Wikiwijs

Demo Wikiwijs

Introductie

Hallo en welkom bij Wikiwijs! Bekijk eerst het introductiefilmpje van Wikiwijs.

Maak een account aan via www.wikiwijs.nl door te klikken op 'Maken'. Je kunt als instelling Windesheim kiezen, of misschien je stageschool.

Deze pagina is direct een voorbeeld van hoe Wikiwijs er uitziet. Ik heb in mijn 'arrangement' een 'Kop 1' aangemaakt met de naam Introductie [1]. Vervolgens heb ik een tekstelement toegevoegd waarin ik dit stukje typ [2].

Klik onderaan op het pijltje (>) om verder te gaan.

Afb1
Afbeelding 1

 

Probeer het zelf

Deel 1

'Deel 1' is gemaakt met het onderdeel 'kop 2'. Zoals je kunt zien, is dit een subtitel onder 'Probeer het zelf'.

Je hebt een account aangemaakt. Maak nu een nieuw arrangement en kies een klas waarvoor je een proefversie gaat maken. Maak een 'kop 1' aan, geef het een naam en schrijf daarin een stukje tekst ter introductie/inleiding. Bekijk ook de stijlen, lettertypes en -kleuren en voeg een afbeelding in.

 

Als je klaar bent, druk je rechts boven het menu op 'Preview' om te zien hoe het er nu uitziet. Daarna druk je onderaan weer op het pijltje (>).

Deel 2

Onder het kopje 'Vormgeving' kun je de kleur van het menu aanpassen en bijvoorbeeld ook het standaardlettertype. Probeer dit uit.
Bij de introductie zag je een filmpje dat op de pagina zelf werd getoond. Voeg nu zelf een filmpje toe door in het menu rechts op het element 'Video' te klikken.

 

Bekijk daarna via Preview het resultaat tot nu toe.

Deel 3

Behalve tekst, afbeeldingen en video's kun je ook verschillende vragen en toetsen toevoegen.

Bekijk het onderstaande voorbeeld van verschillende soorten vragen en klik ook in het menu op 'Eindtoets'.

Voorbeeld

 

Als je een link toevoegt, wordt deze standaard geopend in hetzelfde venster. Via 'Doelvenster' kun je er ook voor kiezen om de link in (bijvoorbeeld) een nieuw tabblad te openen. De knop is gemaakt met de optie 'Link als knop invoegen' (zie Afbeelding 2).

Maak zelf ook een paar verschillende vragen.

Afb2
Afbeelding 2

 

Deel 4

In de eindtoets kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 50 vragen te maken, waarvan er 20 willekeurig aan de leerling worden gevraagd. Op die manier krijgt niemand dezelfde vragen.

Als een leerling een toets gemaakt heeft, kan hij/zij het resultaat helaas niet simpelweg downloaden, en de resultaten zijn vaak te lang om er één screenshot van te maken. Je kunt in Wikiwijs ook niet inzien wie wat maakt en zodra een leerling op een andere 'Kop 1' klikt, of naar een andere pagina doorlinkt, blijven de gemaakte vragen niet staan.

Dat laatste schijnt wel mogelijk te zijn als Wikiwijs in de ELO wordt gezet. Dat zou je wellicht kunnen regelen met de afdeling ICT. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, mijn stageschool gebruikt namelijk geen ELO.

Onderaan de startpagina van Wikiwijs vind je ook nog een handleiding. In het menu vind je ook de link naar deze handleiding.

En dan nog iets anders

Misschien ken je LessonUp al? Een presentatietool die in de basis lijkt op PowerPoint, maar je kunt ook interactieve elementen toevoegen, zoals een meerkeuzevraag, open vraag, sleepvraag etc.

Ga naar www.lessonup.com. Vul bovenin bij Leerling pin code onderstaande cijfers in. (Ik moet even kijken of het zo werkt; je kunt een link namelijk alleen delen in de betaalde versie van LessonUp).

3288

 

Geef antwoord op de vragen over Wikiwijs.

 

 

Tip/thuis:

Bekijk het onderwijsconcept Kunskapsskolan van het Van Kinsbergen College:

https://vankinsbergencollege.nl/onderwijs/

www.tumult.nl/onderwijs-naar-zweeds-voorbeeld-hoe-werkt-kunskapsskolan/

En eventueel inspirerende docu: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2014-2015/onderwijzer-aan-de-macht.html 

Handleiding

Handleiding Wikiwijs
Deze handleiding legt uit hoe je leermateriaal kunt maken in Wikiwijs. Ook wordt aandacht besteed aan het combineren van arrangementen, vormgeving en samenwerken aan een arrangement.

  • Het arrangement Demo Wikiwijs is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tessa Lammers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-14 16:07:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/1CouGWiheyY
    https://youtu.be/1CouGWiheyY
    Video
    Handleiding Wikiwijs
    https://maken.wikiwijs.nl/41818/Handleiding__Werken_met_Wikiwijs___Maken
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.