Energiebronnen

Energiebronnen

Inleiding

Waarom stoppen we niet met het gebruik van gas?

Opdracht

Beste onderzoeker,

Wij zijn al een lange tijd afhankelijk van gas voor energie. Gas zorgt onder andere voor verwarming in het huis en dankzij gas kunnen we de lekkerste appeltaarten maken in onze gasovens.

Maar er is een probleem. Het gas raakt op en we zullen moeten overschakelen naar elektriciteit om ons huis te verwarmen en lekkere taarten te kunnen bakken in onze ovens.

De huizen in Nederland zullen in de toekomst volledig afhankelijk zijn elektriciteit, maar dat gaat niet zomaar. Dit kost veel geld en zal nog even gaan duren. Daarnaast is de manier waarop wij elektriciteit opwekken niet goed voor het milieu. We zullen dus nieuwe, duurzame energiebronnen moeten gaan gebruiken.

Kun jij ons hierbij helpen?

Wat denk jij?

Hier ga jij aangeven wat je verwacht, wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn. Dit is je hypothese.

 

Aan het einde van het onderzoek kun je controleren of je hypothese klopt.

 

Let op: Je maakt de hypothese zonder enige voorbereiding, dus als je conclusie anders is dan je hypothese is dit niet erg.

Verwerking

De hypothese heb je net ingevuld, nu ga je echt beginnen met het onderzoek.

 

Wat ga je precies onderzoeken?

 

Jij gaat onderzoek doen naar vier voorbeelden van duurzame energiebronnen:

 

- Zonne-energie

- Windkracht

- Waterkracht

- Biomassa

 

Bij de infobronnen staan een aantal bronnen die je in ieder geval bij dit onderzoek kunt gebruiken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar informatie.

 

Je hebt inmiddels een werkblad gekregen waarop je aantekeningen kunt maken van de informatie uit de informatiebronnen. Je kunt er ook voor kiezen om deze informatie te verzamelen in een Word-document. Nadat je over elke energiebron informatie hebt verzameld ga je deze vergelijken. Uit de verzamelde informatie ga je proberen een conclusie te vormen. Dit is dus de energiebron waarvan jij denkt dat het de energiebron van de toekomst is. 

 

Aan het einde van de les gaan we alle bereikte conclusies bespreken, dus zorg dat je jouw conclusie kan onderbouwen met informatie.

 

Veel succes!

 

 

Infobronnen

Met de hulp volgende informatiebronnen ga je aan de slag met het onderzoek. Er zijn meerdere sites en filmpjes beschikbaar. Daarnaast mag je natuurlijk ook zelf op het internet zoeken naar informatie, let er daarbij wel op dat het betrouwbare informatie is. Als je hier over twijfelt vraag je het even aan een klasgenootje of de leerkracht.

Duurzame energiebronnen

De verschillen tussen Windenergie en zonne-energie

Zonnepanelen

Biomassa

Verschillende energiebronnen
Naast de informatie over waterkracht, kun je op deze site ook informatie vinden over de andere drie energiebronnen

Windkracht

Met deze bronnen kun je al veel informatie opzoeken. Als iets nog niet duidelijk is mag je ook zelf zoeken naar informatie over de verschillende energie bronnen.

 

De Conclusie

Klik op start als je klaar bent voor het invullen van de conclusie

Oefening: De Conclusie

Start

Afsluiting

De leerkracht

Deze webquest is gemaakt in het kader van een opdracht voor het vak wereldoriëntatie. Ik ben een tweedejaarsstudent van de PABO op Windesheim Zwolle. De webquest is te gebruiken bij een les onderzoekend leren over het onderwerp duurzame energie. De webquest is ontworpen voor groep 8, maar zou ook gebruikt kunnen worden voor een groep 7 of groep 6.

Het doel bij deze les is dat de leerlingen oefenen met het doen van onderzoek naar een bepaald onderwerp. Hierbij gebruiken ze de kennis die ze hebben opgedaan voor het vormen van een conclusie. Daarom zou de les ook kunnen worden gebruikt als voorbereiding op het maken van een werkstuk. Op deze manier maken de leerlingen kennis met het doen van onderzoek, bronnengebruik en het vormen van een conclusie.