Inleiding
Duurzame, groene of hernieuwbare energie is energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit betekent dat je niets hoeft af te pakken van de aarde. Je beschadigt niets van de aarde. Wij gaan het tijdens deze les hebben over drie soorten groene energie, namelijk:
- Zonne- energie
- Wind- energie
- Water- energie
Wat is het precies? Wat zijn de voor en nadelen van deze soorten energie? Daar gaan we het deze les over hebben!
Opdracht
Vandaag gaan jullie zelf een voertuig of elektrisch apparaat ontwerpen, wat werkt op duurzame (groene) energie. Jullie doen dit in groepjes van vier.
Wat weet jij al? En hoe weet jij dit?
Wat weet jij al over duurzame (groene) energie? En hoe weet jij dit? Schrijf dit op en deel dit vervolgens met elkaar in je werkgroepje.
Verwerking
Jullie gaan nu aan de slag met de opdracht. Je werkt hierbij dus in viertallen. Twee van jullie gaan informatie op doen over duurzame energie. Denk hierbij aan de voor en nadelen hiervan. Je mag hiervoor een Chromebook gebruiken. TIP! Gebruik/bekijk de bronnen op de volgende pagina. De andere twee gaan een elektrisch apparaat of een voertuig ontwerpen. Zij doen dit op A4 papier. Vervolgens wordt dit ontwerp geplakt op een grote poster. Hier zullen ook de voor en eventuele nadelen van het apparaat/voertuig op komen te staan. Denk met je groepje na waarom mensen jullie apparaat aan zouden moeten schaffen? Schrijf dit ook op jullie poster. Als de poster af is en/of de tijd voorbij is presenteren jullie je poster aan jullie klasgenoten!
Infobronnen
Hieronder staan websites/filmpjes over het onderwerp duurzame energie:
https://eneco-energieles.podium.nl/thema/56/thema-1/1
https://wikikids.nl/Energie
https://wikikids.nl/Zonne-energie
https://wikikids.nl/Windenergie
https://wikikids.nl/Waterenergie
https://www.youtube.com/watch?v=Z_OVinEfLso
Deel en vergelijk
Jullie gaan met je viertal je ontwerp presenteren aan de klas. Jullie worden niet beoordeeld met een cijfer. Wel maak je er echt een presentatie van, je probeert je klasgenoten echt te overtuigen om jouw ontwerp te kopen. Ook vertel je de verdere opgedane kennis. Bijvoorbeeld de voor en nadelen van groene energie. Je vertelt ook hoe de samenwerking was binnen jullie groepje en wat je leuk/fijn vond aan deze manier van werken.
De leerkracht
Bij deze opdracht is het als leerkracht belangrijk dat je de kinderen veel vrijheid geeft, om hun eigen ontwerp te maken. Je moet wel zorgen dat je overzicht houdt. Loop veel rond en help de leerlingen waar het nodig is. De opdracht is uit te voeren in de bovenbouw. Per groep zou je zelf kunnen kijken voor extra uitdaging. Denk er als leerkracht ook aan dat je de volgende materialen nodig hebt voor de les:
- Chromebooks
- Poster (Groot vel (gekleurd) papier)
- A4 papier
- Stiften/potloden
- Scharen
- Lijmpotjes
- De webquest voor de leerlingen