Present simple vs. Present continuous.

Present simple vs. Present continuous.

Introductie, recap en lesdoel.

Hello, dearest students!

Welkom bij het leerarrangement wat ik voor jullie heb gemaakt. Helaas kan ik vandaag niet aanwezig zijn bij de les, maar hoop ik dat ik doormiddel van dit arrangement jullie toch iets kan bijbrengen.

Als jullie vorige week goed hebben opgelet, weten jullie nog wat de Present Simple is, namelijk de tegenwoordige tijd in het Engels. Een werkwoordsvorm die we gebruiken om feiten en gewoonten uit te drukken. Hierbij is de shit-regel natuurlijk van levensbelang --> Bij de he/she/it vorm komt er altijd een s achter de stam van het werkwoord.

I walk to school everyday.

You walk to school everyday.

He/she/it walks to school everyday.

Ook zijn de rijtjes van de ongeregelmatige werkwoorden: To be en To Have, bijzonder handig om uit je hoofd te leren. Tot slot zijn een aantal uitzonderingen (exceptions) ook nog van belang.

Werkwoorden die eindigen met -y wordt -ies voor gebruikt bij de he/she/it vorm:
To carry: I carry, you carry, he/she/it carries

Werkwoorden die eindigen met een -s klank wordt -es voor gebruikt bij de he/she/it vorm:
To watch:
I watch, you watch, she watches

Ik zal jullie op een verdere pagina nog voorzien van een recap-oefening over de present simple. Tot zover even deze korte recap, de present simple is namelijk niet de enige werkwoordsvorm waar we mee aan de slag zullen gaan. De present continuous is namelijk net zo belangrijk!

De present continuous wordt in verscheidene situaties gebruikt, namelijk: Het beschrijven van handelingen die op dit moment plaatsvinden, het uiten van irritaties en om te beschrijven wat iemand heeft gepland voor in de nabije toekomst.  

He is walking to the store right now
You are always playing on your phone
I am buying a guitar tomorrow

Verdere uitleg over de present continuous zal volgen in de vorm van een kennisclip, dan krijgen jullie toch mijn stem nog even te horen!

De reden waarom het zo van belang is om het verschil te (her)kennen tussen de present simple en de present continuous, is omdat er in de Nederlandse taal niet zo'n verschil bestaat.
"Zij lopen naar de winkel" en "Zij zijn naar de winkel aan het lopen" betekent in wezen hetzelfde.

In het Engels is het belangrijk om goed naar signaarwoorden te kijken om verschillende tenses te kunnen onderschijden. "Every day" zal waarschijnlijk over een gewoonte gaan -> Present simple en "Right now" impliceert dat iets nu plaatsvindt -> Continuous

Ons lesdoel is de volgende: "Nadat jullie dit arrangement hebben afgewerkt, zijn jullie in staat om het verschil tussen de present simple en de present continuous te herkennen, weten jullie wanneer beide werkwoordsvormen toegepast moeten worden en kunnen jullie (korte) zinnen formuleren in de vorm van de present simple/continuous."

Good luck!/Veel succes!

Voor eventuele vragen kun je mij mailen op het volgende adres: Wiebe.borkent11@hotmail.com

 

 

 

Colofon

Het arrangement Present simple vs. Present continuous. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Wiebe Borkent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-04-26 16:37:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit leerarrangement herhalen we de regels van de present simple, leren we de regels van de present continuous en het verschil met de present simple. Hoe kunnen we ze onderscheiden en in welke context moeten we ze gebruiken? Dit leren de leerlingen door middel van theorie, voorbeelden, oefeningen en een afsluitende, formatieve toets.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
present continuous., present simple.

Bronnen

Bron Type
Kennisclip: present simple vs. present continuous
https://www.youtube.com/watch?v=EBANCdHTaxs
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open