Welke materialen heb je iedere les nodig?
Tijdens de wiskundelessen heb je de volgende materialen nodig:
- Schrift met een kantlijn van 2/3 hokjes
- Pen, potlood, puntenslijper en gum
- geodriehoek
- rekenmachine
- passer
- drie kleurpotloden
- 2 markeerstiften
Het examenprogramma
Het wiskunde-examen kun je grofweg in 4 grote onderwerpen indelen.
Er zijn nog een aantal onderwerpen die nu nergens bij horen. Deze komen aanbod in een vijfde onderwerp. Het onderwerp rekenen. Wil je precies zien welke wiskunde onderdelen bij de verschillende wiskunde onderwerpen aan bod komen, klik dan op de onderdelen in de knoppen rechts in het scherm. Daar staat precies welke onderdelen er in dat onderwerp horen
Er zijn verschillende websites die je helpen om opgaven in deze onderwerpen te verdelen.
Binnen onze lessen maken we veel gebruik van de website: wiskunde-examens.nl
Je kunt ook eens kijken op: examenblad.nl hier vindt je alle informatie over examens.
Onderwerpen oefenen
Omgaan met formules
Zodra we werken met een formule, of we moeten zelf een formule maken bij een verhaaltje, tabel of grafiek dan hebben we het over onderwerp omgaan met formules.
Ook het invullen van een tabel en het tekenen van een grafiek hoort hierbij.
De volgende verbanden komen aan bod.
- Lineair verband
- Kwadratische verband
- Exponentiëel verband
- Machts verband
- Wortel verband
- Omgekeer evenredig verband
- Evenredig verband
- Periodiek verband
Je opent dit onderwerp door op deze link te klikken.
Meten en meetkunde
Bij het onderwerp meten en meetkunden horen veel verschillende aspecten.
- Het omrekenen van maten
- Het berekenen van de inhoud of oppervlakte van figuren,
- Werken met een vergrotingsfactor
- Werken met schaal, een kaart en windrichtingen.
- Het meten, tekenen en berekenen van (kijk)hoeken en kijklijnen.
- Het maken van een dwarsdoorsnede van een ruimte figuur.
- Het driedimentionale assenstelsel.
Je opent dit onderwerp door op deze link te klikken
Pythagoras
Weet je van een rechthoekige driehoek twee zijden en moet je de derde zijde berekenen, kort om je werkt alleen met de zijden van een rechthoekige driehoek, dan pas je pythagoras toe.
Door op deze link te klikken open je het onderwerp.
Goniometrie
Bij het werken met goniometrie werk je altijd in rechthoekige driehoeken.
Weet je twee zijden en moet je een hoek berekenen,
-o f -
weet je één zijde en één hoek en moet je een andere zijden berekenen, dan gebruik je goniometrie.
Kort om werk je met zijden en hoeken binnen een rechthoekige driehoek. Dan gebruiken we goniometrie
Door op deze link te klikken open je het onderwerp.
Procenten en verhoudingen
Het onderwerp procenten spreekt voor zichzelf.
Met verhoudingen bedoelen we de gemiddelde snelheid berekenen of het mengen van verf. Een schaal berekening is eigenlijk ook een vorm van verhoudingen. Het onderwerp schaal hebben we behandeld bij meten en meetkunde.
Door op deze link te klikken open je het onderwerp.
Rekenen
Alle opgaven die je niet bij de vorige vier onderwerpen kunt plaatsen horen bij dit onderwerp.
Denk hierbij aan het omgaan met grote getallen of werken met de vuistregels.
Door op deze link te klikken open je het onderwerp
Je examen voorbereiden
Je hebt al heel wat jaren wiskunde onderwijs achter de rug. In al die jaren heb je de verschillende wiskunde onderwerpen je eigen gemaakt. Je hebt al veel oefeningen gedaan en als we het hebben over bijvoorbeeld Pythagoras dan kun je voor jezelf daar een plaatje bij bedenken.
Je weet dus al heel veel van wiskunde. Je hebt ook ervaren dat wiskund een doe-vak is. Alleen de verschillende termen en begrippen uit het hoofdleren is niet voldoende om een goed cijfer te kunnen halen. Je moet veel opgaven maken om de stapjes onder de knie te krijgen. Het is dus net als met trainen voor je sport. Vindt je bepaalde onderdelen lastig of heb je deze nog niet onder de knie, maak dan extra oefeningen.
Je toets/examen voorbereiden.
Korte kleine stukjes.
20 a 30 minuten is oké. Weet dat jij je ongeveer 20 a 30 minuten volledig kunnen concentreren. Daarna kunnen je het beste 15 minuten pauze nemen. Niet meer, niet minder. ‘Uren achter je huiswerk…’ is niet efficiënt: huiswerk kan op deze manier sneller en beter. Net als leren zwemmen, tennissen of andere vaardigheden is het veel effectiever om het leerwerk in kleine hapklare stukjes in te delen die je nog eens herhaalt na verloop van tijd.
Denk aan de tijd.
Huiswerk wordt het meest effectief gemaakt en geleerd net nadat de schooldag is afgelopen en jij je kort (maximaal een uur) heeft ontspannen. Of net na het avond eten (tot maximaal een uur na de maaltijd). Laat op de avond nog snel een woordenlijst leren of wiskunde sommen maken is niet effectief en zorgt voor een minder goede nachtrust.
Het meest effectief is om dagelijks op hetzelfde moment het huiswerk te leren en maken. Er komt zo een vast patroon, een gewoonte en gewoonten zijn op de langer termijn gemakkelijk vol te houden.
Het nieuwe leren vs het oude leren
Een veel gebruikte manier van leren is in een tekst alle ‘belangrijke’ stukken te arceren met een marker. Echter legt deze manier van leren geen structuren of verbanden waardoor het geleerd snel vergeten wordt.
Een effectieve manier van het leren van nieuwe stof is gebruik maken van flitskaartjes. Flitskaartjes zijn kaartje waar op de voorkant een begrip, wiskunde opgave of een woordjes geschreven wordt en op de achterkant de betekenis, uitleg of het stappenplan voor de berekening.
De methode van de flitskaartjes is al heel oud. Tegenwoordig zijn er allerlei websites die een soort gelijke manier aanbieden. Een van de websites waar je bijvoorbeeld goed kunt oefenen met leren van woordjes is www.wrts.nl, quizlet.com
Leren voor een vak als geschiedenis, aardrijkskunde of later in klas 2 biologie vraagt een andere aanpak. Hier moet je vaak verbanden leren leggen en structuren leren herkennen. Een zeer effectieve manier van leren is dan gebruik maken van een mindmap. Voor tips over het maken van een mindmap:
http://www.jijbenteensuperheld.nl/super-slim/mindmap-maken-zo-maak-je-een-mindmap-7-stappen/
Afleiding!
Wil je uren aan je huiswerk zitten en weinig bereiken. Leer dan met de tv aan, de xbox/playstation aan en youtube of andere social media in de buurt. Je bent zo heel ineffectief met je tijd en aandacht bezig.
Nee, leren met een telefoon in je buurt, een tv aan of leuke muziek op, zorgen er alleen voor dat je makkelijk bent afgeleid.
Geef je telefoon even aan je ouders als jij jezelf niet kunt dwingen deze weg te leggen. Er zijn overigens wel enkele studies die laten zien dat je met klassieke muziek op de achtergrond (volumeknop op 3) jij je beter kunt concentreren. Dit is altijd muziek waar niet bij gezongen wordt. De muziek van Vivaldi, Bach, Mozart en Boccherini is zeer geschikte studiemuziek
Maak een oefentoets.
Denk zelf eens goed na over vragen die een docent in de toets gaat stellen. Schrijf deze op en zoek hier het antwoord bij. Kijk ook goed naar de vragen uit het werkboek of tekstboek. Als je thuis al eens een oefentoets of oefenoverhoring hebt gedaan scoor je vaak op de echter toets beter.
Deze tips kun je hier downloaden en bijvoorbeeld in je schrift plakken