Wind

Wind

Welkom!

Had jij vanmorgen tegenwind op de fiets? Of had je lekker de wind in je rug? De wind is iets waar we elke dag mee te maken hebben, zeker hier in Nederland aan de kust. Maar hoe ontstaat wind precies? Vandaag gaan we het daar over hebben. Via deze Wikiwijspagina ga je zelfstandig met dit onderwerp aan de slag. Hierbij gelden de volgende lesdoelen:

Aan het eind van de les kun je…

  • Beschrijven wat wind is.
  • Uitleggen hoe hoge en lagedrukgebieden ontstaan.
  • Uitleggen dat wind van hoge naar lage druk stroomt.
  • Uitleggen wat de schaal van Beaufort betekent en snap je die ook volledig.
  • Weten wat de wet van Buijs Ballot inhoudt.

 

Hierboven zie je het prachtige programma 'Windy'. Die gaan we gebruiken om te kijken naar de wind. Maak na het kijken de onderstaande vragen ter introductie van deze les.

Wind en luchtdruk

Wind is bewegende lucht. De lucht om de aarde is altijd in beweging. Deze lucht trekt van gebieden waar veel lucht is naar gebieden waar minder lucht is. Lucht heeft gewicht en met dit gewicht drukt lucht op de aarde. Dit wordt luchtdruk genoemd. Hoe groter het luchtdrukverschil, hoe sneller de luchtstroom en dus hoe harder de wind.

Bekijk het filmpje hieronder en beantwoord daarna de volgende vragen.

De schaal van Beaufort

 

In 1805 werd er door meneer Francis Beaufort een schaal bedacht die aangeeft hoe hard de wind waait. Deze schaal is oplopend in kracht en gaat van 0-12. Als het bijvoorbeeld windkracht 0 is, is de wind niet, tot bijna niet aanwezig. Bij windkracht 1 is het een heel licht briesje, waar wij als mensen ook nog niet heel veel van merken. Windkracht 2 is ook nog zwak, maar deze voelen wij mensen wel lichtelijk in ons gezicht. Zo gaan we door naar windkracht 3, waar losliggend stof opwaait. Hier waait de wind gemiddeld met 12-19 km/u. Vanaf windkracht 4 begint je haar in de war te zitten en voel je jouw kleding wapperen in de wind. Bij windkracht 5 kunnen vuilnisbakken omvallen, je kan hierbij ook al last krijgen van waaiend stof in je ogen. Dit is het punt waarbij de wind al vrij krachtig is.

Vanaf windkracht 6 noemen we de wind krachtig en gaat de wind met 39-49 km/u, dit is het moment dat je al liever niet meer met een paraplu over straat loopt, die waait dan namelijk bijna uit je handen. Windkracht 7 wordt al een harde wind genoemd. Vanaf dit punt krijgen wij mensen al lichte problemen om tegen de wind in te lopen of fietsen. Nu zijn we aangekomen bij windkracht 8, het moment waarop wij ons eigenlijk niet meer lekker kunnen voortbewegen.

Windkracht 9, het punt waarbij we de wind een ‘storm’ kunnen noemen. Vanaf dit moment is het af te raden (als ouders zijnde) om met je jonge kind over straat te gaan. Hier gaat de wind al met 75-88 km/u. Bij windkracht 10 is het voor volwassenen af te raden om over straat te gaan, want vanaf dit punt hebben mensen, maar ook gebouwen mogelijkheden op schade. Dit is een zware storm. Vanaf dit punt wordt het alleen nog maar gevaarlijker om naar buiten te gaan, dus als mens zijnde zou ik ten alle tijden binnen blijven als je hoort dat het weerbericht zegt dat de wind een windkracht heeft van 10+. Nu zijn we bij windkracht 11 aangekomen, dit is een zeer zware storm. Zelfs bossen zijn slachtoffer aan de kracht van de wind vanaf windkracht 11. Dit zijn dan ook windsnelheden van maar liefst 103-117 km/u.

En dan nu als laatste, zeker ook als krachtigste de ‘orkaan’, windkracht 12. We noemen de wind pas een orkaan als de wind een snelheid bereikt van meer dan 117 km/u. Vanaf dit moment kan eigenlijk alles slachtoffer worden van de destructieve kracht van de wind. Vanaf deze snelheden zijn er nog meer categorieën, maar deze vallen niet meer binnen de schaal van Beaufort.

 

Wet van Buijs Ballot

Hieronder zien we mijn zelfgemaakte kennisclip over de wet van Buys Ballot. Let goed op, want de informatie gaan we terugvragen bij de "Test jouw kennis".

Test jouw kennis!

Extra, extra, extra! - Grote Windsystemen

We hebben al een hoop geleerd over hoe de wind stroomt en hoe luchtdruk werkt. Op de meeste plaatsen op aarde is dit telkens verschillend, maar op sommige plekken is hier een standaard voor gemaakt omdat het een constant terugkerend effect was. Dit noemen wij de grote windsystemen. Op sommige plaatsen op aarde is er een blijvend maximum aan luchtdruk. Andere plaatsen op aarde hebben precies het tegenovergestelde, namelijk een aanhoudend minimum aan luchtdruk. Zo heb je bij de evenaar een plaats waar het altijd heel warm is. Warme lucht stijgt op, op de evenaar vinden we dus een lagedrukgebied. Op 30 graden Noorderbreedte en Zuiderbreedte vinden we een hogedrukgebied. Op 60 graden weer een lagedrukgebied en op de Noord- en de Zuidpool tenslotte vinden we een hogedrukgebied. 

 

Bronnen

Bronnenlijst:

 

De Geo Basisboek (2016), Amersfoort: Thiememeulenhoff, KNMI. (z.d.).

 

Externe bronnen:

Windy.com - https://www.windy.com/?52.431,4.915,3

Schooltv beeldbank - https://www.youtube.com/watch?v=xzrM7Q2iylM

 

Afbeeldingen:

Zonder auteursrechtelijke afbeeldingen van google advanced search.

  • Het arrangement Wind is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marijn Schipper Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-03 19:54:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Windy vragen

    Extra verdiepende oefening bij de grote windsystemen.

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.