Opdracht: Strijd om de rente - h45

Opdracht: Strijd om de rente - h45

Inleiding

Bekijk de volgende situatie:

"In de landen van de Economische en Monetaire Unie (EMU) ontstaat in 2007 een discussie over de ontwikkeling van de rente. Aanleiding zijn de stijgende koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en een oplopende inflatie.
In juni 2007 verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt tot 4%. Omdat de inflatie in de EMU blijft stijgen, worden verdere renteverhogingen niet uitgesloten. Sommige economen zeggen dat de rentetarieven omlaag zouden moeten. Er ontstaat een debat over de gewenste richting van de verandering van de rentestand."


In deze opdracht bestudeer je de mogelijke gevolgen van veranderende wisselkoersen en de effecten van een renteverandering op de economische situatie in een land.
Het eindproduct is een argumentenschema waarin jullie de argumenten vóór en de argumenten tegen een renteverhoging door de ECB voor de verschillende betrokkenen op een rijtje zetten.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Strijd om de rente - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-08 09:47:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Goede tijden, slechte tijden', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie h45. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt er een opdracht over de euro & de vreemde valuta, de rol van de overheid en monetair beleid ECB. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, twee stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen voor een Europees land als de koers van de euro ten opzichte van de dollar stijgt? En welk rentebeleid moet de Europese Centrale Bank voeren als er sprake is van een stijging van de koers van de euro en oplopende inflatie? De onderzoekvraag is onderverdeeld in meerdere deelvragen. Belangrijke onderwerpen zijn: de wisselkoers, import & export, oplopende inflatie en het rentebeleid van de ECB. Bij de eerste stap ga je nadenken over de koersstijging. Bij stap 2 ga je als eindproduct samen met een klasgenoot antwoord geven op de hoofdvraag door middel van een argumentenschema. Ter afsluiting is er een toets over de euro & de vreemde valuta, de rol van de overheid en monetair beleid ECB. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Economie; Centrale banken en rentebeleid; Goede tijden, slechte tijden; Conjunctuurbeleid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, concurrentiepositie, economie, goede tijden slechte tijden, h45, import en export, inflatie, rentebeleid ecb, stercollectie, wisselkoers
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open