Inleiding
Beroepspraktijkvorming Mediamanager
Informatiegids en opdrachten stage
Landstede Media Academy Zwolle
Cohort 2019, 2020
Opleidingsdomein Media en vormgeving (crebo nr. 79040)
Kwalificatiedossier Mediamanagement (crebo nr. 23093)
Inleiding
Je gaat beginnen met een BPV-periode bij een praktijkbedrijf. Wat eerder ‘stage’ werd genoemd, noemen we in deze informatiegids steeds beroepspraktijkvorming of BPV.
Voor je ligt de informatiegids voor deze beroepspraktijkvorming. In de gids staat wat er van je wordt verwacht gedurende je BPV-periode. Zorg er dus voor dat je deze informatiegids altijd bij de hand hebt!
Zo lang mogelijk vóór aanvang van je BPV-periode is de Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) besproken en getekend. Daarbij zijn er afspraken gemaakt over je BPV-periode. Deze afspraken bespreek je bij de start van je BPV-periode opnieuw met je praktijkbegeleider, zodat voor alle partijen duidelijk is wat erover en weer wordt verwacht. In dit gesprek is het verstandig om ook stil te staan bij de afspraken over de beoordeling van je opleiding.
Als er vragen zijn over de organisatie van de BPV, of als er andere vragen zijn, neem dan even contact op met je BPV begeleider/coach. Ook voor vragen over de begeleiding kun je bij hem/haar terecht. De contactinformatie staat in hoofdstuk 1, kopje 1.3.
Wij wensen je veel plezier tijdens je BPV!
Opleidingsteam: Landstede Media Academy 
1 Contactinformatie, regels en verzekering
1.1 Periode
Je BPV periode bestaat uit twee onderwijsperiodes waarin je alle werkdagen in het BPV-bedrijf werkzaam bent.
Startdatum
|
:
|
Zie : BPV overeenkomst
|
Einddatum
|
:
|
Zie : BPV overeenkomst
|
Totaal aantal klokuren
|
:
|
Zie: BPV overeenkomst
|
Vakantie/snipperdagen
|
:
|
De vakanties en feestdagen die een student normaal op school heeft, zijn niet meegeteld in de BPV periode.
|
Verantwoording SBU ’s
|
:
|
De studiebelastingsuren (SBU ’s) van de praktijkovereenkomst worden verantwoord op de urenregistratie in Eduarte.
|
Terugkomdagen
|
:
|
Data volgen via Coach, graag doorgeven aan je praktijkbegeleider.
|
Examinering keuzedelen |
|
Indien van toepassing: data volgen via coach |
Ziekmelding
|
:
|
Bij ziekte meld je je af volgens de procedures van het BPV bedrijf. Tevens stuur je een e-mail naar je BPV begeleider/coach!
|
BPV-vergoeding
|
:
|
Het leren moet centraal staan in de BPV-periode, niet de vergoeding. Een bedrijf mag op vrijwillige basis wel een BPV-vergoeding geven. Soms staat hierover iets in de cao of heeft het bedrijf hiervoor een regeling.
|
Voortijdige stop van de BPV
|
:
|
Mocht je voortijding moeten stoppen met de BPV, om welke reden dan ook, neem je per direct contact op met BPV begeleider/coach .
|
Legitimatie
|
:
|
In werksituaties is het wettelijk verplicht om een kopie van een identiteitsbewijs in te leveren bij de verantwoordelijke van het BPV-bedrijf/ instelling. Het kan dus zijn dat hier naar gevraagd wordt.
|
1.3 CONTACTINFORMATIE
Landstede Zwolle
Locatie Stadionplein
Stadionplein 12
8025 CP ZWOLLE
Telefoon Teamkamer Stadionplein: 088-8508490 of 088-8508492
E-mail:media-academy@landstede.nl
Wanneer er vragen zijn of problemen ontstaan tijdens de BPV, kunt u en kun jij contact opnemen met Landstede, maar neem eerst contact op met de coach. Dit kan telefonisch via bovenstaande gegevens of via e-mail of Teams. Het e-mailadres van de coach is bekend bij de student.
1.4 VERZEKERING
Landstede heeft via de Besturenraad een ongevallenverzekering afgesloten, die ook van toepassing is op jou als student gedurende je (feitelijke) BPV betreffende werkzaamheden. De school vrijwaart de BPV biedende organisatie tegen eventuele aanspraken van derden op grond van artikel 6: 170 BW, wegens fouten van de student tijdens de uitoefening van de BPV. De school is aansprakelijk voor schade toegebracht aan de BPV biedende organisatie door een onrechtmatige daad van de student tijdens de uitoefening van de met beroepspraktijkvorming samenhangende werkzaamheden. Deze vrijwaring en aansprakelijkheid gelden uitsluitend indien en voor zover de aansprakelijkheidsverzekering van de school daarvoor dekking biedt. Indien noodzakelijk, kunt u/jij hierover contact opnemen met de BPV-coördinator van de opleiding.
2 Begeleiding
2.1 Begeleiding Meeloopstage (tweedejaars & derdejaars)
Tijdens de BPV wordt de student zowel door school (schoolbegeleider) als door het BPV-bedrijf (praktijkbegeleider) goed begeleid.
Als praktijkbegeleider wordt van u verwacht dat u:
- de student introduceert in het bedrijf.
- samen met de student vaststelt aan welke opdrachten (werkprocessen) wordt gewerkt en bespreekt op welke manier de student hier aan gaat werken.
- regelmatig tijd vrijmaakt om met de student de gang van zaken te bespreken en eventueel het
takenpakket of de BPV-doelen bij te stellen. De student zorgt dat hierover concrete afspraken
worden gemaakt.
BPV begeleider (vanuit de opleiding)
Deze BPV begeleider neemt in het begin van de stageperiode telefonisch contact op. De BPV begeleider komt een keer op bezoek (tenzij anders is afgesproken). Tijdens dit bezoek wordt het volgende besproken:
- Het functioneren van de student binnen het bedrijf;
- De beroepshouding;
- De vorderingen van de opdrachten;
- De eindevaluatie
3 Beoordeling
Elke opleiding in het MBO kent een zogeheten kwalificatiedossier (KD). Dit is een document waarin precies staat wat je opleiding inhoudt. Het crebonummer van de opleiding mediamanager is 25199.

Onderstaande tekst is afkomstig uit het KD, Mediamanager en omschrijft wat een mediamanager doet, hoe hij dat doet en bij wat voor soort bedrijven.
Context
De mediamanager werkt vaak bij bedrijven als communicatiebureaus, reclamebureaus, gespecialiseerde ontwerpbureaus en vormgeefstudio's, webdesignbureaus, multimediabedrijven, evenementen organisaties, audiovisuele bedrijven, tv-productiebedrijven, uitgeverijen en drukkerijen. Hij kan ook werkzaam zijn bij bedrijven met een aparte afdeling voor vormgeving, realisatie en/of vermarkten van media-uitingen. In de mediabranche zijn naar verhouding weinig grote en veel kleine bedrijven.
Typerende beroepshouding
In de mediabranche is kwaliteit leveren van groot belang. De mediamanager streeft er over het algemeen naar een zo hoog mogelijke kwaliteit te halen. Echter, er is altijd maar een beperkt budget beschikbaar. De mediamanager stelt zich daarom voortdurend de vraag: hoe kan ik een zo goed mogelijk product leveren met het beperkte budget dat ik heb?
Klantgerichtheid en goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar, gezien alle partijen waar de mediamanager contact mee heeft. Hij is een teamspeler, die met de betrokken medewerkers de gewenste resultaten weet te boeken. Tegelijkertijd functioneert hij zelfstandig ten opzichte van zijn leidinggevende.
Continue het best passend advies aan klanten geven vraagt om een voortdurende proactieve houding waarbij flexibel moet worden ingespeeld op specifieke situaties.
Ontwikkelingen in de mediabranche volgen elkaar in hoog tempo op. Het is cruciaal dat de mediamanager op de hoogte is van essentiële ontwikkelingen en in de uitvoering van werkzaamheden op die ontwikkelingen blijft inspelen. Hiertoe moet hij een innovatieve houding ontwikkelen die ertoe leidt dat hij zijn beroepscompetenties blijft ontwikkelen. Hij doet dit door te reflecteren op zijn beroepsmatig handelen en door in kaart te brengen wat goed gaat en wat beter kan. Hij staat open voor activiteiten die hij moet verrichten om zijn beroepscompetenties verder te ontwikkelen. In overleg met zijn leidinggevende voert hij deze activiteiten ook uit.
Resultaat van de beroepsgroep
Het realiseren van mediaprojecten en -producties, waarbij het productieproces optimaal verloopt en de resultaten zo veel mogelijk voldoen aan gestelde eisen en randvoorwaarden op het gebied van kwaliteit, budget, efficiëntie, creativiteit en techniek.
Bron 1 : Uit kwalificatiedossier Mediamanagement vanaf 2015
|
3.2 beoordelingscriteria: De Trajectlijnen
Het kwalificatiedossier omvat kerntaken en werkprocessen. Dit zijn een soort indicatoren of meetpunten, waaraan je aan het eind van je opleiding moet voldoen. Hieraan kan de school zien of jij beroepsbekwaam bent. Tijdens je opleiding werk je door het volgen van lessen en maken van opdrachten aan deze werkprocessen. In het onderstaande schema staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding en daarbij de verschillende niveaus waarop je de werkprocessen kan uitvoeren: de trajectlijnen.
Tijdens je meeloopstage in het tweede jaar is het Gevorderd niveau (kolom 2) een goede richtlijn.
Tijdens je stage in het tweede jaar behoor je uiteraard de werkprocessen op Beroepsbekwaam niveau (kolom 3) uit te voeren.
Op bijlage 2 van deze BPV gids vul je in aan welke werkprocessen je hebt gewerkt. Je praktijkbegeleider geeft feedback op je uitgevoerde opdrachten/werkprocessen tijdens de evaluatiegesprekken en vult een waardering in.
Het is voor jou en je praktijkbegeleider goed om de werkprocessen aandachtig door te nemen, vragen hierover kan je stellen aan je schoolbegeleider.



4 Voor de start van je BPV
Leren doe je overal en bijna altijd. Thuis, op je werk, bij je sportclub of vereniging, op school, maar ook tijdens de BPV, in de praktijk. Juist in de praktijk leer je alles over het werken in een team en werk je aan de ontwikkeling van je zelfredzaamheid. Opdrachten moeten het liefst in de praktijk uitgevoerd worden, of in een situatie die lijkt op de praktijk. Veel studenten vinden ‘iets doen’ of ‘iets maken’ vaak leuker vinden dan iets leren uit een boek.
In de BPV periode kom je enkele dagen terug naar school. De leervragen die je in de praktijk verzamelt en daar niet direct kunt beantwoorden, neem je mee naar school. Daar is tijd en ruimte om die leervragen te verkennen door middel van reflectie en verder te beantwoorden door theorie op school.
Om een zinvol leerproces te bevorderen, bespreek je goed met je praktijkbegeleider wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Hij/zij is het aanspreekpunt voor jou in het leerproces op je BPV-bedrijf.
Om je werk goed te kunnen doen moet je de organisatie leren kennen. Je komt veel nieuwe mensen tegen, waarmee je moet samenwerken. Ieder bedrijf is anders. Het leerproces zal dus bij iedere student weer anders verlopen. Het is daarom belangrijk, dat je steeds gefocust blijft op je doel. Maar wat is dat doel dan? En wat ga je doen tijdens je BPV periode?
3.1 Voor de start van de BPV
Voor de start van de BPV periode, is het belangrijk om een aantal zaken rond te hebben. Streep onderstaande punten één voor één af als je deze klaar hebt.
Zorg dat de Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) door alle partijen digitaal is getekend.
|
|
Zorg dat je deze BPV Gids met inhoud altijd bij je hebt.
|
|
Geef een exemplaar van de BPV gids (of de link naar de BPV gids) aan je praktijkbegeleider.
|
|
Neem de BPV gids door met je praktijkbegeleider.
|
|
Maak heldere afspraken over de evaluatiegesprekken die je met je praktijkbegeleider gaat voeren.
|
|
Maak met jezelf de afspraak om elke week het blog bij te houden. Spreek met je praktijkbegeleider af dat je deze bespreekt tijdens de evaluatiegesprekken.
|
|
Vul aan het begin van de BPV het Individueel Leerplan in (bijlage 1).
|
|
Je uren registreer je in Eduarte, doe dit dagelijks of in elk geval wekelijks. Je praktijkbegeleider krijgt automatisch inloggegevens waarmee hij/zij in Eduarte de uren kan goedkeuren.
|
|
Zorg dat je praktijkbegeleider weet wie je BPV begeleider/coach is en dat hij/zij de contactgegevens van jouw opleiding heeft.
|
|
5 Tijdens de BPV periode
Tijdens de BPV periode kun je jezelf zien als aspirant-werknemer. Dit betekent dat je je ook als een werknemer gedraagt. Je werkt in het ritme van het bedrijf. Door in de praktijk bezig te zijn, krijg je meer inzicht in het vakgebied. In de BPV leer je niet alleen praktische vaardigheden van het beroep, maar ook hoe je in een bedrijf moet functioneren.
5.1 UREN BIJHOUDEN
Je moet tijdens je BPV je uren zorgvuldig bijhouden.
De gewerkte BPV-uren dien je in via Eduarte. Op onderstaande instructiefilm zie je hoe. Vergeet aan het eind van de werkweek niet te vragen of je BPV-begeleider de uren goedkeurt.
https://web.microsoftstream.com/video/18d1fe91-d530-4c7a-a16c-99aaf9a65097?list=studio
Je gaat zelf een digitaal logboek bijhouden. In dit logboek noteer je dagelijks wat je werkzaamheden waren, ook sla je zaken die met je werkzaamheden te maken hebben op bij het logboek. Dus als jij communiceert met klanten, sla je mailwisselingen op. Gemaakte offertes en voorstellen bewaar je, planningen, briefings, (deel)producten. Je gebruikt de info uit het logboek en alle erbij bewaarde documenten om een stageverslag te maken. Je deelt het stageverslag in hoofdstukken, gebaseerd op de kerntaken. Elk werkproces is een paragraaf. Je somt in elke paragraaf op welke werkzaamheden je hebt verricht die vallen onder het desbetreffende werkproces, en voegt daar het bewijsmateriaal aan toe dat je hebt verzameld. Als je weer terugkomt op school, gebruiken we het verslag om de Rubric/ leermeter in te vullen, zo kunnen we precies zien jij je ontwikkeld hebt tijdens je stage.
Ook voeg je je persoonlijke leerdoelen in, of je ze hebt behaald, en hoe je ze hebt behaald. Daar voeg je de eerste opdracht aan toe en samen vormen zij hoofdstuk 1. De volgende hoofdstukken bestaan steeds uit de kerntaken en bijbehorende werkprocessen, het werk dat je daarvoor hebt uitgevoerd en het bijbehorende bewijs.
Het stageverslag, dat je netjes opmaakt en voorziet van een voorblad en inhoudsopgave, moet ingeleverd worden bij je coach.
Wanneer je samen met je BPV-begeleider overlegt waaraan je gaat werken, is het ook van belang dat je het Individueel Leerplan in gaat vullen.
Je geeft hierin aan, waar je aan gaat werken, en stelt jezelf een doel. Dit doel kan een beroepsmatig doel zijn, maar ook een persoonlijk ontwikkelpunt. Bijv. professioneel de telefoon aannemen, in contact zijn met klanten, of initiatief tonen.
Zie hiervoor bijlage 1.
5.3 OVERIGE OPDRACHTEN
De volgende vaste opdrachten plan je in, en voer je uit tijdens je BPV periode. Ook staan
hier de eisen in opgenomen voor de verslaglegging in je blog.
OPDRACHT 1: ONTDEK HET BEDRIJF
In het begin is alles nieuw voor je. Daarom is het goed om meteen te beginnen met deze
opdracht, waarin je het bedrijf goed leert kennen.
Je gaat in een verslag / dossier de volgende punten uitzoeken en vastleggen:
• Neem je Sollicitatiebrief/ motivatiebrief op in het verslag.
• Neem je CV op in het verslag.
• Neem een samenvatting van het sollicitatiegesprek op in je verslag.
• Verwerk de antwoorden van deze vragen in je verslag:
o Hoe lang bestaat het bedrijf / instelling?
o Hoe is het bedrijf / instelling ontstaan?
o Welke dienst en / of producten levert het bedrijf / instelling?
o Welke klanten heeft het bedrijf/ instelling?
o Hoe doet het bedrijf / instelling de acquisitie (klanten werven)?
o Benoem de taken van collega’s.
• Maak een organogram van het bedrijf / instelling, hieronder zie je een voorbeeld:

OPDRACHT 2: LANDSTEDE LOOPBAAN & BURGERSCHAP
In je leerbedrijf kun je uitstekend input krijgen voor je LLB. Maak hierover afspraken met
je coach en/of LLB-docent. Uitwerkingen van opdrachten bewaar je in je LLB-portfolio.
Op een aantal vaste momenten tijdens de BPV-periode maak je afspraken met je praktijkbegeleider over de werkzaamheden die je gaat uitvoeren en evalueer je de wijze waarop je hebt gefunctioneerd tijdens de voorgaande werkzaamheden. Je BPV begeleider/coach vanuit school gaat in elk geval twee keer in gesprek met jou en het bedrijf om dit proces te begeleiden/ ondersteunen.
Het is belangrijk voor je leerproces dat de werkprocessen uit de trajectlijnen die in hoofdstuk 2 staan beschreven, zoveel mogelijk de revue passeren.
Tijdens je BPV spreek je ook vaste evaluatiemomenten af met je praktijkbegeleider. Hierin bespreek je bijvoorbeeld wekelijks hoe het gaat, wat er goed gaat en wat je kan verbeteren. Voorafgaand, en tijdens het gesprek bespreek je deze punten:
- Vul Bijlage 2 in, wanneer je een evaluatiegesprek hebt met je praktijkbegeleider.
- Bespreek je ILP (Individueel Leerplan, bijlage 1). Op welke punten ben je gegroeid? Aan welke punten wil je komende tijd werken? Misschien pas je het ILP tussentijds aan.
- Check of je urenverantwoording klopt, en werk deze bij.
6 Eind van de BPV
Als je BPV bijna afgelopen is, zijn er een aantal punten die je moet controleren en afronden.
- We willen zowel jou, als je praktijkbegeleider vragen om het evaluatieformulier van de BPV in te vullen. Deze vind je in bijlage 3 en 4.
- Zorg dat je uren in Eduarte zijn afgetekend door de BPV-begeleider van het bedrijf.
- Zorg dat bijlage 6: Voldoende voor je BPV wordt ingevuld en ondertekend. Ook dit formulier moet in je examendossier, us je levert het in bij je coach.
- Zorg dat je stageverslag up-to-date en af is.
- Bewaar alles wat je hebt gemaakt tijdens je stage en wat kan dienen als bewijs voor de werkprocessen in het stageverslag. Dit dient dit als bewijs voor je leermeter.
In het eindgesprek, dat je samen met je BPV begeleider/coach vanuit school inplant, neem je bovenstaande ingevulde formulieren mee.

Bijlage 1: Individueel Leerplan
Bijlage 2: Evaluatie voortgang leerproces
/userfiles/3e27374d5ac42977dedf17dbb1766687a8f423b7.pdf
Formulier voor het meten van de voortgang in het leerproces
|
BPV opdrachten vanuit het bedrijf + werkprocessen uit de opleiding waaraan is
gewerkt tijdens de BPV opdracht
|
Waardering*
|
Verbeterpunten
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waardering: 4 de uitvoering gaat goed 3 de uitvoering voldoet
2 de uitvoering kan beter 1 de uitvoering kan veel beter.
Bijlage 3: Evaluatieformulier leerproces (praktijkbegeleider)
Bijlage 4: Evaluatieformulier leerproces (student)
Bijlage 4: Evaluatieformulier leerproces student
Landstede wil het leerproces in de BPV steeds verbeteren. Daarvoor hebben we je mening nodig. Hier ga je op school een enquete over krijgen.
Bijlage 6: Voldoende voor je BPV