Opdracht: Bestrijding werkloosheid - hv23

Opdracht: Bestrijding werkloosheid - hv23

Intro

Bekijk de krantenkop.

Wat denk jij?
Volgens deze krantenkop neemt het aantal banen toe als de inkomens stijgen.
Kun je dat uitleggen? Overleg met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Bestrijding werkloosheid - hv23 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-12-01 10:00:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Goede tijden, slechte tijden', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie hv23. De opdracht begint met een intro, hier is een krantenkop over werkgelegenheid weergegeven. Samen met een klasgenoot moet je nadenken over deze krantenkop. Na de intro komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit vier verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting, een eindopdracht en een reflectie. Voor deze opdracht heb je een rekenmachine nodig. Bij stap 1 is er een opdracht over de overheid en werkloosheid. Eerst wordt bij deze opdracht een vraag gesteld over minder belasting betalen, daarna komen er vragen over andere manieren om werkloosheid te bestrijden. Bij stap 2 is er een opdracht over arbeidstijdverkorting. Bij deze opdracht worden vragen gesteld over arbeidstijdverkorting. Bij stap 3 is er een opdracht over de bestrijding werkloosheid. Eerst komen er vragen over de jeugdwerkloosheid en de verschillen tussen regio's. Vervolgens moet je vragen beantwoorden over het bijscholen of omscholen. Bij stap 4 is er een opdracht over loonmatiging. Hier worden vragen gesteld over loonmatiging. Na de laatste stap komt er een opdracht waar de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Dan komt de eindopdracht: Kees is werkloos. Hier moet je meerdere vragen beantwoorden over werkloosheid. Na de eindopdracht wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VWO 2; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Economie; Werkloosheid en vacatures; Goede tijden, slechte tijden;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arbeidstijdverkorting, arrangeerbaar, bestrijding werkloosheid, bijscholing, economie, goede tijden slechte tijden, hv23, loonmatiging, overheid, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht (extra): Werkloosheid -vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/73816/Opdracht__extra___Werkloosheid__vmbo_kgt34

VO-content Economie. (2018).

Opdracht: Bestrijding werkloosheid - kgt2

https://maken.wikiwijs.nl/127472/Opdracht__Bestrijding_werkloosheid___kgt2

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open