Digitale les platentektoniek.

Digitale les platentektoniek.

De inleiding.

Een blije meneer Langerak.
Een blije meneer Langerak.

Beste leerling,

Welkom bij deze digitale les over platentektoniek. Op dit moment weet je nog niet wat platentektoniek is, of misschien ook wel. Aan het eind van deze les weet jij alles over dit onderwerp en kun je het beter uitleggen dan meneer Langerak zelf. Je weet begrippen als covergentie en hypocentrum haarfijn uit te leggen.

 

Terwijl je door het lesmateriaal heen navigeert, zal je een paar filmpjes zien, dus is het handig om je oortjes paraat te houden. Ook komen er een paar linkjes aan de pas die alleen geopent kunnen worden via de computer. Als laatste vind je aan het eind van het materiaal een oefentoets, die je natuurlijk perfect gaat maken met onwijs veel plezier.

Veel succes en plezier!!!!

 

Met vriendelijke groet,

Meneer Langerak

 

 

 

 

 

Het stappenplan.

Om goed door deze digitale les heen te navigeren kun je natuurlijk niet als een kip zonder kop van alles gaan bekijken. Hieronder vind je een stappen plan over hoe je dit het beste kan doen.

 

Stap 1: Neem de literatuur door. Deze vind je bij het kopje "Wat is platentektoniek?''. Zorg er voor dat je alle linkjes ook even bekijkt. Deze zijn interessant en super leerzaam!!! 

Stap 2: Probeer ook eens een paar begrippen uit de literatuur te halen en in je eigen woorden kunt opschrijven. Een goede oefening is om jouw beschrijving van de begrippen met een klasgenoot te vergelijken. Komen jullie woorden op het zelfde neer?

Stap 3: Maak de diagnostische toets. En noteer je feedback!!!

Stap 4: In het kopje ''Het verwerken van feedback'' staat hoe je je feedback kunt verwerken.

Stap 5: Kun je van al deze stappen laten zien dat je ze hebt gedaan? Dat kan je met succes zeggen dat je op de goede manier door de online les bent genavigeerd!!!

Platentektoniek.

Wat is platentektoniek?

De platen/schollen op de wereld.
De platen/schollen op de wereld.

De aarde is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag van de aarde wordt de aardkorst genoemd. De aardkorst is echter geen geheel. Het is opgebouwd uit allerlei verschillende stukken, ook wel platen of schollen genoemd. Zoals je misschien al wist is het binnenste van aarde vloeibaar of stroperig, dit wordt ook wel de asthenosfeer genoemd. Het harde gedeelte van de aarde waar wij op leven, de aardkorst, wordt de lithosfeer genoemd. De lithosfeer (de aardkorst waar wij op wonen) drijft letterlijk op de asthenosfeer (het vloeibare magma in de aarde). Deze platen lijken heel erg op ijs wat op water drijft. Deze platen zijn voortdurend in beweging wat trillingen kan veroorzaken als ze tegen elkaar aankomen. Dit noemen we ook wel een aardbeving. De ene trilling is harder dan de ander. Soms komt er bij z’n trilling opeens een heleboel energie vrij waardoor de aarde zelf dus ook gaat trillen. Dit is meestal het geval als twee platen met elkaar botsen. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als heel hard je handen tegen elkaar aandrukken. Hoe harder je drukt, hoe harder je handen gaan trillen. Zo werken deze platen dus ook. Het bewegen van dit soort platen wordt platentektoniek genoemd. Door op het woord platentektoniek te klikken in deze zin beland je op een website die je laat zien hoe de aardplaten zich hebben bewogen sinds het begin van de aarde.

Convergentie

Convergente plaatbeweging:

Een convergente beweging is een beweging van twee platen naar elkaar toe, die elkaar dus uiteindelijk tegenkomen. Er kunnen in dit geval twee dingen gebeuren. De platen kunnen tegen elkaar drukken waardoor ze elkaar naar boven toe drukken, maar dit kan alleen als de twee platen even zwaar zijn. Hierdoor ontstaat ook gebergte, want de plek waar de platen tegen elkaar aankomen wordt naar boven gedrukt. Een andere mogelijkheid is dat de ene plaat ook onder de andere duiken, maar dan moet de ene plaat wel zwaarder zijn dan de andere.

Open bestand convergente plaatbeweging

Divergentie

Divergentie is het tegen overgestelde van convergentie. In het geval van een divergente plaatbeweging bewegen platen van elkaar af. Bij deze plekken vind je horsten en slenken. Als twee schollen van elkaar afbewegen, zakt een van de schollen dieper de aarde in dan de andere schol. zo krijg je een hoogteverschil in het gebied. De plaat die het laag komt te liggen noemen we een slenk en de plaat die hoger komt te liggen noemen we een horst. Door op het woord slenk of horst te klikken zal je worden door verwezen naar een website waar een filmpje staat waarin je horsten en slenken ziet.

Epicentrum & hypocentrum

Hypocentrum & epicentrum.

 

Op het moment de het aardoppervlak begint te trillen door het bewegen van aardplaten of schollen noemen we dit een aardbeving. De kracht van een aardbeving meten we door middel van e schaal van Richter. Op deze schaal wordt aangegeven een zwaar een aardbeving was. Om te bepalen hoe zwaar en een aardbeving was kijkt ment naar het hypocentrum en het epicentrum.

Het epicentrum is de plek op aarde waar de aardbeving aan het aardoppervlak het krachtigst was. Hier heeft de aarde het hardst getrild. Het hypocentrum is de plek in de aarde waar de twee botsende platen het hardst hebben getrild.

Klik op het dikgedrukte woord 'toets' om de diagnostische toets te maken.

SUCCES!!!!!!!

Diagnostische toets.

 

Klik op het dikgedrukte woord 'toets' om de diagnostische toets te maken.

SUCCES!!!!!!!

Het verwerken van feedback.

Als het goed is heb je nu de diagnostische toets gemaakt en je feedback gezien. Schrijf deze feedback op in je schrift!!! Zo weet je waar je nog aandacht aan moet besteden. Ook kan je het hoofdstuk verdelen in verschillende onderwerpen. Zo kun je gemakkelijk een overzicht maken van welke dingen je makkelijk en moeilijk vindt. Zo weet je precies waar je het beste aan welk onderwerp je extra aandacht moet besteden!!!

 

 

  • Het arrangement Digitale les platentektoniek. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ch? Langerak Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-25 21:05:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze digitale les wordt de werking en de bijzaken van platentektoniek uitgelegd.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VWO 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Waterproblematiek; Water; Aardrijkskunde; Waterbeleid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, platentektoniek