Duurzaam Rotterdam

Welkom!

Beste leerlingen van het Groene hart,

 

Welkom op de wikiwijs pagina van het project duurzaam Rotterdam. Met behulp van deze site doorlopen jullie het project duurzaam Rotterdam voor het vak Aardrijkskunde en Biologie. Je gaat tijdens dit project inzoomen op een aantal duurzame projecten in Rotterdam. Je leert hoofd- en deelvragen beantwoorden door middel van het uitvoeren van een onderzoek. Dit als voorbereiding op het profielwerkstuk en het HBO of zelfs de Universiteit. Elk groepje kiest andere onderwerpen. Zorg dus dat je snel een onderwerp kiest!

Doorloop de stappen die hier links genoemd staan (dit zal je ook in de lessen doen). Uiteindelijk lever je een verslag bij aardrijkskunde en biologie in en presenteer je dit voor de klas.

Ben je nu al benieuwd waar je op wordt beoordeeld? Check dan links het kopje Beoordeling voor meer informatie!

 

Heel veel succes!

De docenten Aardrijkskunde en Biologie!

 

Rotterdam Climate initiative

Doel van het project

Wat?

  • Elk groepje onderzoekt een aantal projecten in Rotterdam m.b.t duurzaamheid. Elk groepje kiest vijf soorten projecten.
  • Je gaat onderzoeken wat er duurzaam is aan dat project.
  • Je voert een onderzoek uit en beantwoord de hoofd- en deelvragen
  • Groepje tussen de 3-5 personen.

Waarom?

Door dit vakoverstijgend project ga je zien dat veel vakken aan elkaar verbonden zijn. Nu wordt het project bij Aardrijkskunde en Biologie behandeld, maar welk vak zou hier eventueel nog meer bij passen?

Dit project bereid je alvast voor op een vervolg studie (HBO/Universiteit). Je leert namelijk een aantal vaardigheden aan die je voor vervolgstudies nodig hebt:

  • Presenteren
  • Samenwerken
  • Verslag opstellen
  • Kritisch denken
  • ICT-vaardigheden
  • Reflecteren

Hoe?

Je doorloopt de stappen die hier links beschreven staan. Je doorloopt de hele onderzoekscyclus. Hierbij krijg je hulp van zowel de docent Aardrijkskunde als de docent Biologie.

 

 

Onderzoek

Om dit onderzoek uit te voeren volg je een aantal stappen. Klik links om naar de volgende stappen te gaan. Volg alle stappen.  

Op vrijdag 24 mei voeren jullie het onderzoek uit in de stad. Daarna hebben jullie in zowel de aardrijkskunde als in de biologie les de tijd om aan dit project te werken. Bij Aardrijkskunde lever je een verslag in en een presentatie. Bij Biologie lever je alleen het verslag in. Dus je print het verslag 2 keer uit!

 

Onderzoekscyclus
Onderzoekscyclus

Onderzoek stap 1 (verwonderen)

In dit veldwerk onderzoek ga je vijf verschillende duurzame projecten onderzoeken. Duurzame ontwikkeling betekent letterlijk: een manier van produceren en consumeren zonder milieu-uitputting en milieuverontreiniging en zo min mogelijk milieuaantasting .

Er zijn heel veel keuzemogelijkheden voor jullie onderzoek. Elk groepje kiest een project bij elk thema.

Dit zijn de thema's:

  • Gebouwen (denk aan aanpassingen aan gebouwen, architectuur)
  • Water (waterbergingen, aangepaste parkeergarages, waterpleinen)
  • Mobiliteit (verplaatsen binnen de stad) of circulair (hergebruik)
  • Energie (energie zuinig, groene stroom) of wind 
  • Groen (parken in de stad, landbouw op daken)

 

Om meer te weten te komen over een bepaald thema download je de applicatie Duurzaam Rotterdam. Deze is gratis beschikbaar voor Android of Apple store.

Per thema kies je één duurzaam project uit. Let goed op de locatie. Het zou zonde zijn als veel projecten ver uit elkaar liggen.

Heb je alles gekozen?

Download dan het document wat hieronder staat en vul het formulier digitaal in. Na akkoord mail je deze naar jouw docent. Wij willen namelijk niet te veel dezelfde projecten binnen de klas. Als je goedkeuring hebt, mag je naar de volgende pagina.

 

Rotterdam Climate Initiative

Duurzaam Rotterdam internetsite
De site van Duurzaam Rotterdam

Onderzoek stap 2 (verkennen)

Een onderzoeksvraag formuleren is ontzettend lastig. Daarom hebben de docenten voor deze keer jullie hoofd- en deelvragen al bedacht. Beantwoord de onderstaande vragen en bereid jouw excursie dag voor. Welke vragen stel je aan de mensen? Misschien kan je langs bij de ontwerper of de eigenaar van het project. Maak een afspraak met hen! Dit levert extra punten op.

Hoofdvraag:

Hoe sluiten jullie vijf gekozen projecten aan bij de duurzame visie van de gemeente Rotterdam?

Deelvragen:

  1. Wat is de visie van de gemeente Rotterdam ten aanzien van duurzaamheid?

  2. Welke projecten hebben jullie gekozen en waarom?

  3. Waarom zijn de projecten duurzaam?

  4. Hoe sluiten de projecten aan bij Biologie? (bespreek per project)

  5. Hoe sluiten de projecten aan bij Aardrijkskunde? (besprek per project)

  6. In welke projecten komen zowel aardrijkskunde als biologie naar voren?

  7. Welk project spreekt jullie het meest aan en waarom?

  8. Hoe ervaren de inwoners van Rotterdam het duurzame project (hierbij kiezen jullie het project wat je bij vraag 7 hebt gekozen)? (Hierbij ondervraag je minstens 30 inwoners van Rotterdam en verwerk je dit in een tabel/grafiek) of kies ervoor om twee of drie projecten te bezoeken en 10 inwoners te interviewen voor jullie project. 

Onderzoek stap 3 (onderzoek opzetten / vooronderzoek)

Je ziet dat er een hoop deelvragen zijn om de hoofdvraag te beantwoorden. Neem deze deelvragen over en ga op onderzoek uit. Wat kan je al online vinden? Welke vragen kan je al beantwoorden voordat je op onderzoek gaat?

 

Ga aan de slag met het beantwoorden van de eerste 7 deelvragen. Dit voor onderzoek en de planning van de excursiedag moeten af zijn voordat je op excursie gaat. Een echt onderzoek moet je goed voorbereiden!

Hier krijg je twee lessen de tijd voor. Dat betekent dat je aan het eind van de tweede les (docent vertelt precies wanneer) een document moet opsturen met een vooronderzoek erin. Vraag 1 t/m 7 kunnen grotendeels beantwoord worden.

Vraag 8 moet onderzocht worden in de stad.

Je gaat op de dag van de excursie (24 mei) zelf een onderzoek uitvoeren. Je gaat interviewvragen verzinnen en interviews afnemen bij bewoners. Ook ga je elkgekozen project bezoeken. Dat betekent dat je voor sommige onderdelen afspraken moet maken. Doe dit ver van te voren!

Onderzoek stap 4 (onderzoek uitvoeren)

Ben je klaar met het vooronderzoek en heb je dit verzonden naar jouw AK docent?

Dan maak je nu een overzicht van jullie dagplanning op 24 mei.

Mail uiteindelijk de dagplanning van de excursie, de interviewvragen en het vooronderzoek t/m vraag 7 naar jouw aardrijkskunde docent. Vermeld ook gelijk in de mail als je bepaalde afspraken hebt op 24 mei. Ga je bijvoorbeeld om 12.00 een gebouw bezoeken en krijg je daar een rondleiding? Vermeld dit in het document wat je naar de docent mailt. Op deze manier is de docent op de hoogte.

Zorg dat je veel aandacht besteed aan het onderzoek. Het is een groot onderdeel van je cijfer. 

Excursie (onderzoek in de stad)

 

Op 24 mei 2019 gaan wij met alle 3H klassen en 3V klassen naar Rotterdam. Je bent na het 3de uur uitgeroosterd en hebt de rest van de middag de tijd voor dit onderzoek.

3H wordt om 11:15 verwacht bij de tram op Middeldijkerplein.

3V wordt om 11:30 verwacht bij de tram op Middeldijkerplein.

Je regelt een eigen OV-chipkaart. OV vergoeding krijgen jullie aan het einde van de dag, als je je afmeld.

Beoordeling

Dit project telt totaal 2x mee voor periode 4 bij aardrijkskunde en 1x bij biologie. Het is dus belangrijk om te weten waar allemaal naar wordt gekeken.

Deze onderdelen zijn allemaal van invloed op jullie cijfer:

Jullie cijfer bestaat uit allerlei onderdelen. De docent zal aan het einde een formulier overhandigen met de daarop verdeelde punten. Er wordt naar de volgende onderdelen gekeken:

  • Samenwerking binnen de groepen
  • Voorbereidende lessen (actief in de les, op tijd inleveren formulier, hoofd- en deelvragen juist)
  • Optijd opsturen van vooronderzoek en planning excursiedag
  • Veldwerk (wat hebben jullie bezocht? Genoeg informatie verzameld? Hebben jullie je op tijd gemeld?)
  • Het verslag (lay-out, inhoud, creativiteit,  logboek, bronnen, evaluatie) Zie verslag
  • De presentatie (presentatie vaardigheden, inhoud presentatie) Zie presentatie

Opbouw verslag (concluderen)

Het verslag bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Voorblad
  • Inleiding
  • Hoofd- en deelvragen
  • Vooronderzoek
  • Resultaten van jullie onderzoek in de stad
  • Conclusie
  • Evaluatie
  • Logboek
  • Bronnen

 

Hieronder nog extra uitleg bij een aantal onderdelen

Conclusie

Aan het eind van het verslag komt een conclusie. In de conclusie beantwoord je de hoofdvraag en de deelvragen. Deze vragen moeten beantwoord worden met behulp van het literatuur onderzoek (in de klas) en het veldwerk onderzoek (tijdens de excursie). Deze conclusie moet minstens 300 woorden zijn.

Evaluatie

Schrijf in je evaluatie wat je ervan hebt geleerd.Iedereen doet dit voor zichzelf.

  • Wat wist je al af van duurzaamheid in de stad?
  • Had je eerder van de projecten gehoord?
  • Wat heb je geleerd van je eigen project?
  • Wat heb je geleerd van het opzetten van een onderzoek?
  • Heb je feedback voor de docenten of voor deze opdracht?

Logboek

Bij dit onderzoek werk je samen met een aantal medeleerlingen. Vandaar dat je een logboek moet bijhouden. Het is de bedoeling dat jullie duidelijk laten waar je aan hebt gewerkt en hoelang je eraan hebt gewerkt. Daardoor kan de docent ook goed de taak verdeling zien. Heeft de een meer gedaan dan de ander? Dan moet dit ook duidelijk in je verslag terug komen. Hier word je namelijk naar beoordeeld. Voeg het logboek ook bij je verslag. Het kan dus aan het eind voorkomen dat een er verschillende cijfers zijn binnen groepen.

Bronnen

Het vernoemen van bronnen is erg belangrijk. Wikipedia is bijvoorbeeld geen bron. Deze mag je daarom ook niet gebruiken. Om plagiaat tegen te gaan lever je daarom ook jullie verslag in via SOM. Op deze manier kunnen wij checken of jullie je eigen verslag hebben geschreven of dat jullie alles hebben geknipt en geplakt.

 

De presentatie (presenteren)

Tijdens periode 4 geven jullie de resultaten weer in een presentatie. De presentatie is ook onderdeel van jullie cijfer.

In de presentatie moeten de volgende onderdelen terugkomen:

  • Wat waren jullie hoofd- en deelvragen?
  • Welke projecten hebben jullie bezocht?
  • Wat hebben jullie op de excursie dag gedaan? Wat ging er goed/ minder goed?
  • Wat waren jullie resultaten en jullie conclusie op de hoofdvraag?
  • Wat hebben jullie ervan geleerd?

 

Jullie presentatie moet minimaal 5 minuten duren en maximaal 10 min duren. Je mag hierbij één filmpje laten zien van maximaal ongeveer 2 minuten.

Let op! Presentatie vaardigheden zijn ook belangrijk! Het is belangrijk dat je weet wat je vertelt en je verhaal uit je hoofd kent.

Inleveren

Je levert je verslag in op SOM en op papier. 

Zowel het verslag als de presentatie tellen mee voor je cijfer (2x) bij Aardrijkskunde en bij Biologie telt het verslag (1x). 

Bronnen

  • Het arrangement Duurzaam Rotterdam is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Jannieta Heskes Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-18 13:54:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Vakoverstijgend project duurzaam Rotterdam
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Rotterdam Climate initiative
    https://youtu.be/XTjQkNFaPlg
    Video
    Rotterdam Climate Initiative
    http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/
    Link
    Duurzaam Rotterdam internetsite
    https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/wonen-leven/duurzaam/index.xml
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.