Les Hoofdstuk 2 §2

Les Hoofdstuk 2 §2

Inleiding

Beste klas,

Vandaag gaan we aan de slag met §2. Ik zeg wel we, maar eigenlijk gaan jullie alles doen en ga ik lekker achter in de klas zitten. Op deze website ga je oefeningen maken, filmpjes kijken en met kaarten aan de slag. Aan het eind van de rit maak je een toetsje zodat ik kan kijken of je de stof begrepen hebt. Het is belangrijk dat je deze stof goed begrijpt, het is namelijk onderdeel van de aankomende repetitie.

In de tabbladen staat alle info die je nodig hebt. Je mag de opdrachten in willekeurige volgorde maken. Zolang je maar alles gedaan hebt als je de toets maakt.

Wat zijn de doelen?

- Je weet hoe dag en nacht ontstaan

- Je weet hoe seizoenen ontstaan

- Je weet hoe de atmosfeer is opgebouwd

- Je weet welke keerkringen we op aarde kennen

Succes !

Hoe ontstaan dag en nacht, en de seizoenen

Op deze pagina ga je een filmopdracht maken. De bedoeling is dat je het filmpje gaat kijken en gedurende het filmpje de opdrachten gaat maken. 

Atmosfeer

De atmosfeer is een complex iets. Het is niet tastbaar maar wel ontzettend belangrijk. In deze kennisclip wordt uitgelegd waaruit de atmosfeer bestaat en waarom het zo belangrijk voor ons is. Vervolgens ga je aan de slag met de bijbehorende vragen!

 

De keerkringen en poolcirkels

Het noordelijkste en zuidelijkste punt op aarde waar de zon recht boven je hoofd kan staan, noem je de keerkringen. Deze keerkringen staan op 23,5°. Op 21 juni staat de zon boven de noordelijkste keerkring, de kreeftskeerkring. Dit is de langste dag op het noordelijkhalfrond. Dit wil zeggen dat je op deze dag op het noordelijkhalfrond de meeste zonneuren hebt. Op 21 december begint onze winter. Dan staat de zon op de zuidelijkste keerkring, de steenbokskeerkring. Nu is het onze kortste dag qua zonne-uren op het noordelijkhalfrond. Op het zuidelijkhalfrond is het nu zomer.

 

Jullie weten nu wat de keerkringen zijn en waar ze liggen. De opdracht bij deze twee kaarten is om vijf landen te vinden op iedere keerkring. Doe dit door middel van de atlaskaart en google maps. Voer je gevonden steden in het onderstaande tabel

 

De klimaatgebieden

Eindtoets

  • Het arrangement Les Hoofdstuk 2 §2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Noah de Jong Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-01 16:42:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit arrangement leer je alle ins&outs over §2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    De atmosfeer

    Antwoorden

    Klimaatzones

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.