Secretarrese

Secretarrese

Startpagina

Welkom!

Krijg jij dit jaar voor het eerst Financieel en weet je niet waar je moet beginnen of is het mis gegaan tijdens je eerste kans op het examen?

Dan wil ik jou van harte welkom heten op de site!

•           •           •          •            •          •          •          •

Wat gaan we doen?

Zoals jullie weten gaan steeds meer vrouwen naar een beautysalon voor een mooi en verzorgd uiterlijk. Bijvoorbeeld omdat ze graag verzorgde nagels willen hebben of omdat ze zich voor een bijzondere gelegenheid professioneel willen laten opmaken en hun haar goed gestyled willen hebben.

Mendy wil een eigen beautysalon starten, waarin ze alle verzorgingen voor vrouwen wil aanbieden. Ze denkt aan alles over haar, nagels en gezichtsbehandelingen. Wij gaan Mendy helpen met het starten van haar eigen beautysalon. Ohja! Voordat ik het vergeet, mag ik jullie van Mendy al voor klappen dat haar naam voor haar beautysalon  'There She Glows' wordt.

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Een bedrijf starten kost naast energie vaak ook geld. Als startende eigenaar van een beautysalon moet je doorgaans in veel zaken investeren. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de startende bedrijf er op dat moment financieel voor staat maken we een balans. De balans is voornamelijk een momentopname. Straks ga ik meer vertellen over hoe we een balans moeten opstellen.

Hoe lang blijft een balans geldig?

Nadat de balans is opgesteld, vinden er allerlei aankopen plaats waardoor de waarden op de balans veranderen. Als Mendy bijvoorbeeld een nieuwe aanschaf doet voor haar make-up set, make-up tafel wil veranderen of haar pedicure fauteuil wil vernieuwen.  

Laten we kijken hoe we gaan boekhouden op detailniveau zonder het overzicht te verliezen voor 'There She Glows'!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesstof

Balans opstellen

Hoofdstuk 1: Balans

Een balans is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen van een onderneming op een specifiek moment. De balans is dan ook vooral een momentopname; je krijgt hiermee een duidelijk beeld van hoe de onderneming er op dat moment financieel voor staat en of er sprake is van en positief of negatief eigen vermogen.

 

 

'voorbeeld balans + nadruk activa kant'

 

 

Zoals je in de afbeelding ziet, bestaat een balans in principe altijd uit een linker- en een rechterzijde. De linkerzijde noemen we debet, waarin je de bezittingen benoemd. Denk daarbij aan geld, goederen of debiteuren. De balansposten aan de linkerkant worden ook wel de activa genoemd.

Activa zijn onderverdeeld in twee soorten:

1. Vaste activa

Vaste activa zijn posten die voor langer dan een jaar aan je onderneming zijn gebonden, zoals je bedrijfspand, machines, bedrijfsauto's en inventaris.

2. Vlottende activa

Vlottende activa zijn activa die je binnen een jaar te gelde zou kunnen maken. Dit zijn bijvoorbeeld je voorraden, vorderingen (de wettelijke betalingstermijn is korter dan een jaar) en investeringen voor de korte termijn, zoals effecten en je liquide middelen, oftewel wat je in kas hebt. Ook vooruitbetaalde kosten als btw vallen onder vlottende activa.

 

 

'foto passiva kant'

 

 

 

De rechterzijde van de kolom is voor de gemaakte schulden van Mendy. Dat ookwel de creditzijde wordt genoemd De balansposten aan de rechterkant wordt ook wel de passiva genoemd Hieronder vallen de financiële verplichtingen, zoals je schulden. Je moet immers ooit betalen.

Passiva zijn onderverdeeld in drie soorten:

1. Eigen vermogen

Eigen vermogen is wat je zelf in het bedrijf hebt gestopt, winst of verlies, reserves en eventuele dochterondernemingen. Als je een bv hebt, vallen ook de waarde van de aandelen en eventuele agio (het verschil in waarde tussen wat is betaald en de huidige koers) onder eigen vermogen.

2. Kort vreemd vermogen

Kort vreemd vermogen betreft kortlopende schulden die je binnen een jaar moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan salarissen voor je personeel of belastingen.

3. Lang vreemd vermogen

Lang vreemd vermogen bestaat uit schulden die langer dan een jaar lopen, zoals een zakelijk krediet of een hypotheek.

Financiele feiten verwerken

= Gebeurtenis waardoor veranderingen ontstaan in de posten op de balans

Denk daarbij aan de voorbeeld als Mendy nadat de balans is opgesteld, allerlei aankopen doet waardoor de waarden op de balans veranderen. Als Mendy bijvoorbeeld een nieuwe aanschaf doet voor haar make-up set, make-up tafel wil veranderen of haar pedicure fauteuil wil vernieuwen.  

Om ervoor te zorgen dat er inzicht is in de financiën moeten jullie de financiële feiten vastleggen. Verder is het ook goed om zelf een goed overzicht te hebben van alle zaken die er spelen en dat je inzicht hebt op de administratie.

- Welke kosten heb je het afgelopen jaar gemaakt?

- Waaraan heb je kosten gemaakt?

- Maak je winst?

 

Hoe verwerk ik financiële feiten?

Om alle inkomsten en uitgaven te registreren gebruiken we dagboeken. Er worden standaard vier dagboeken gebruikt, maar uiteraard kun je er zoveel maken als je wilt. De vier meeste gebrukte dagboeken zijn:

1. Inkoop - Hierin worden alle inkoopfacturen geregistreerd. Stel Mendy wil een nieuwe make-up tafel aanschaffen wordt het als inkoopfactuur beschouwd.

2. Verkoop - Hierin worden alle verkoopfacturen geregistreerd. Stel jij wil voor de bruiloft van je zus opmaken en haren opsteken ontvangt Mendy geld van jou als klant.

3. Bank - Hierin worden alle bankafschriften in geregistreerd. Als Mendy haar inkoopfactuur betaald aan de leverancier kan dat onder andere op rekening (bank).

4. Kas - Alle contante aankopen en verkopen worden opgenomen in Kas. Als bijvoorbeeld een klant contant aankopen doet.

 

 

Oefentoets

Extra lesstof

Verdiepend

Extra herhalen

Eindtoets

  • Het arrangement Secretarrese is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dilara Bulut Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-12-24 16:42:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.