Welkom! In dit lessenpakket ga je van alles leren over kinderarbeid. Aan het einde van deze vier lessen kan je van alles vertellen over:
Wat kinderarbeid is
Waar je kinderarbeid kan vinden
Producten die gemaakt worden door kinderarbeid
Kinderarbeid geschiedenis in Nederland
Jouw mening over kinderarbeid
Unicef
En nog veel meer. Ben je al benieuwd? Klik dan door naar les 1, dan kan je meteen aan de slag!
Les 1 Inleiding Kinderarbeid
Welkom bij les 1
Hoi! Welkom bij deze eerste les over kinderarbeid. In deze les gaan we het hebben over wat kinderarbeid inhoudt.
Vrijwel elk kind moet wel eens dingen doen van zijn ouders wat hij of zij liever niet zou doen. Waarschijnlijk herken je dit zelf maar al te goed. Je kan denken aan het opruimen van je kamer, aan stofzuigen, de afwas doen, wc rollen pakken of bijvoorbeeld het afval buiten zetten. Maar, maakt dit jou dan gelijk een kinderarbeider als je dit soort klusjes voor je ouders moet doen? Het antwoord op deze vraag is nee. Kinderarbeiders moeten soms wel de hele dag werken op vieze, ongezonde plekken, kunnen niet naar school en hebben nauwelijks tijd om te spelen. Dus, je bent pas een kinderarbeider als op jonge leeftijd al veel langer en zwaarder werk moet doen.
Je mag daarom nu doorklikken naar het volgende onderdeel!
Wat gaan we leren?
In deze les ga je verschillende dingen leren:
Wat kinderarbeid is
Welke spullen worden er gemaakt door kinderen die kinderarbeiders zijn
Waar in de wereld de kinderarbeiders vaak vandaan komen
Dit is een luisterles. Je gaat vandaag luisteren en vragen maken over wat je gehoord hebt.
Aan de slag
Kinderarbeid is nog een groot probleem in de wereld. Volgens UNICEF zijn er drie punten waardoor je simpel kan bepalen of er sprake is van kinderarbeid.
Kinderarbeid is het wanneer:
Bij 5 tot 11 jaar oude kinderen: Als kinderen 1 uur werken waarvoor ze nog wel betaald krijgen, of als ze 28 uur huishoudelijk werk doen zonder betaald te krijgen.
Bij 12 tot 14 jaar oude kinderen: Als kinderen minstens 14 uur werken waarvoor nog wel betaald voor worden, of als ze 28 uur huishoudelijk werk doen zonder betaald te krijgen.
Bij 15 tot 17 jaar oude kinderen: Als kinderen minstens 43 uur werken, maakt niet uit of ze er wel of niet betaald voor krijgen.
Hieronder staat de link naar een filmpje wat je gaat kijken om meer te leren over kinderarbeid.
UNICEF filmpje kinderarbeid
Werken in de vakantie filmpje
Natuurlijk zijn niet alle kinderen die aan het werk zijn gelijk kinderarbeiders. Er zijn bijvoorbeeld ook heel veel kinderen die graag een baantje willen, goed betaald krijgen en in schone en veilige omgeving kunnen werken. Dit geld mogen ze dan ook zelf houden en gebruiken om bijvoorbeeld iets leuks van te kopen. Het is pas kinderarbeid als een kind enorm veel en zwaar werk moet doen, meestal op vieze en ongezonde plekken. Vaak krijgen kinderarbeiders niet betaald voor hun werk, of gaat dit verdiende geld gelijk door naar de ouders die het geld dan weer voor andere dingen gebruiken. Daarnaast kunnen de kinderarbeiders door al dat werken vaak niet naar school. Hierdoor zullen ze later ook geen goede baan meer kunnen vinden.
In de komende vragen komen er steeds een paar plaatjes en een stukje tekst in beeld. Beoordeel goed of er hier waarschijnlijk wel/niet sprake van kinderarbeid zal zijn.
Extra informatie:
In werelddelen als Azië en Afrika komt kinderarbeid een stuk vaker voor dan bijvoorbeeld in Europa en Noord-Amerika. Hoe armer het land en zijn inwoners zijn, hoe groter de kans over het algemeen is dat er kinderarbeid voorkomt. Zo'n arme familie is soms zelfs zo arm, dat ze geen geld hebben om de school voor het kind te betalen. De ouders willen liever dat het kind allemaal klusjes gaat doen voor de familie, of gewoon een baantje zoekt waarmee het nog wat geld kan verdienen. Zo kan het kind de familie tenminste nog wat helpen, zo bedenken de ouders.
Voorbeelden van dit soort arme landen waar kinderarbeid voorkomt zijn landen als Ghana, Ivoorkust, Congo, Cambodja, Bangladesh en China
Extra uitdaging
De kinderarbeiders kunnen door al dat werken niet naar school. Hierdoor zullen ze later waarschijnlijk niet een baan kunnen vinden waarmee ze wel wat meer geld gaan verdienen dan hun ouders. Later zullen ze daarom waarschijnlijk met dezelfde problemen te maken krijgen..
Afsluiting les 1
Dit is alweer het einde van deze les. Hopelijk heb je veel geleerd over wat kinderarbeid is en waar kinderarbeid nog steeds in de wereld voorkomt!
Les 2 Kinderarbeid in Nederland
Welkom bij les 2
Hoi! Welkom bij deze tweede les over kinderarbeid. De vorige les hebben jullie geleerd over wat kinderarbeid nou precies is, waar kinderarbeid tegenwoordig nog veel voorkomt en wat wat voor spullen kinderarbeiders maken. Bij deze les gaan jullie leren over de geschiedenis en de ontwikkeling van kinderarbeid in Nederland. Wat waren de verschillende wetten die werden ingevoerd om kinderarbeid te stoppen in Nederland? In welk jaartal werden die wetten eigenlijk pas ingevoerd? Hierover zal je een stuk meer te weten gaan komen in deze les,
Je mag daarom nu doorklikken naar het volgende onderdeel!
Wat gaan we leren?
In deze les gaan we het volgende leren:
Wat voor werk moesten de kinderarbeiders vroeger doen in Nederland?
Wat stond er nou in het kinderwetje van Van Houten?
In welk jaartal kwam het kinderwetje van Van Houten in de wet te staan?
Welke wet maakte nou echt een einde aan de kinderarbeid in Nederland?
Vandaag hebben we een luisterles. Jullie gaan luisteren naar een filmpje over de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland.
Aan de slag
De geschiedenis wordt vaak opgedeeld in verschillende tijdvakken. Het Kinderwetje van Van Houten is ingevoerd in: De tijd van burgers en stoommachines". Dit tijdvak gaat over de jaren 1800-1900.
Hieronder staat een filmpje over de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland. Jullie moeten even op het icoontje klikken, zodat jullie naar de site zelf gaan. Dan kunnen jullie het filmpje zien.
LET OP: het filmpje op stop zetten als de teller bij 13:45 minuten is aangekomen.
Probeer tijdens het filmpje de vragen die hieronder staan te beantwoorden. Schrijf de vragen dus eerst op een papier voordat je begint met kijken naar het filmpje, laat ruimte over om je antwoorden straks onder de vragen op te schrijven.
Wat voor werk moesten de kinderarbeiders vroeger doen in Nederland?
Wat stond er nou in het kinderwetje van Van Houten?
In welk jaartal kwam het kinderwetje van Van Houten in de wet te staan?
Welke wet maakte nou echt een einde aan de kinderarbeid in Nederland?
Jullie hebben nu het filmpje over kinderarbeid in Nederland gezien. Schrijf nu de goede antwoorden op onder de vragen op het papier als je dit nog niet gedaan had. Als je klaar bent dan lever je dit papier in bij de juf of meester.
Extra uitdaging
Afsluiting les 2
Dit is alweer het einde van deze les. Hopelijk heb je een hoop geleerd over de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland!
Les 3 Wat denk ik?
Welkom bij les 3
Hoi! Welkom bij deze derde les over kinderarbeid. In de eerste les hebben jullie geleerd over wat kinderarbeid precies is, waar kinderarbeid in de wereld voorkomt en wat voor spullen kinderarbeiders eigenlijk maken.
In de tweede les hebben jullie geleerd over wat voor werk kinderarbeiders vroeger moesten doen in Nederland, over het kinderwetje van Van Houten en over de leerplichtwet die echt een einde maakte aan kinderarbeid in Nederland.
In deze derde les gaan we lezen over verhalen van kinderarbeiders en kijken naar een filmpje van de organisatie UNICEF. Daarnaast gaan zelf argumenten bedenken waarom kinderarbeid nog steeds voorkomt en waarom kinderarbeid zou moeten worden afgeschaft. Om de les af te sluiten gaan jullie een zelf een brief schrijven die je aan een kinderarbeider zou kunnen sturen!
Je mag nu doorklikken naar het volgende onderdeel!
Wat gaan we leren?
Vandaag gaan we leren:
Om argumenten te bedenken waarom kinderarbeid nog steeds bestaat en waarom kinderarbeid zou moeten worden afgeschaft
Om met respect te reageren op verhalen over kinderarbeid
Om onze eigen mening over kinderarbeid te uiten tegenover de juf of meester en in een brief aan een kinderarbeider
In deze les gaan jullie leren om zelf argumenten te bedenken en deze ook te zeggen.
Aan de slag
Op de link hieronder, kom je terecht op de site van UNICEF. Hier staat een filmpje over kinderrechten, deze ga je nu kijken.
Onder het kopje Verhalen van kinderarbeiders, vind je verhalen die je ook gaat lezen.
Verhalen kinderarbeiders
Amos Senyonjo werd vijftien jaar geleden geboren in een dorpje in de buurt van de Oegandese Rubali-goudmijn. Zijn moeder is overleden en om zijn vader en jongere zusje en broertjes financieel te ondersteunen, werkt hij dagelijks twaalf uur in de mijn. Naar school is hij nooit geweest. Slapen doet Amos aan de rand van het mijngebied in een modderig tentenkamp, dat bestaat uit opeengepakte hutjes van houten palen en blauw plastic. Met de ‘sanitaire voorzieningen’ is het beroerd gesteld en ziekten als malaria en tyfus komen veel voor. Sommige kinderen hebben geen tent om in te slapen en brengen de nacht door in de open lucht.
Na drie jaar werken in de mijn kan Mike Ssenjobho (14) een ervaren mijnwerker worden genoemd. Een van zijn taken is het ‘wassen’ van fijngemalen gouderts met kwik, een zeer giftig metaal dat zich hecht aan de gouddeeltjes. Veel kindarbeiders doen deze klus, waarbij ze met blote handen het kwik mengen met de erts. Daarbij staan zij vaak in plassen water waar het kwik in terechtkomt. De kinderen zijn zich niet bewust van het gevaar van de damp van kwik, dat bij inademing kan leiden tot aantasting van onder meer het zenuwstelsel, ogen, longen en nieren. Kinderen zijn gevoeliger voor de damp dan volwassenen.
De vader van Amina Namugwera (11) en haar zussen en broers leven in ‘Kampala’, een grote goudmijn in het land Oeganda in Afrika. Maar Amina en haar moeder wonen en werken sinds een maand in de Rubali-mijn. Werken is niet de grootste hobby van de elfjarige. ‘Ik vind spelen en boeken lezen het leukst’, vertelt ze. Maar of ze boeken kan lezen, is de vraag. Amina is nooit naar school geweest. Dromen over het aanleren van een vaardigheid of een beroep doen de kindarbeiders volop. De een wil auto’s leren repareren of kinderen onderwijzen, de ander wil dokter, boer, pastoor of zelfs president van Oeganda worden.
Kinderarbeiders op zoek naar goud
Extra uitdaging
Afsluiting les 3
Dit is alweer het einde van de les. Hopelijk begrijp je nu beter hoe erg de situatie van de kinderarbeiders kan zijn en heb je een mooie brief weten te schrijven!
Les 4 Practicum
Welkom bij les 4
Hoi! Welkom bij deze vierde en laatste les over kinderarbeid. In de eerste drie lessen hebben jullie van alles geleerd over kinderarbeid. Bij de eerste les hebben jullie geleerd wat kinderarbeid precies is, waar kinderarbeid voorkomt en wat voor spullen kinderarbeiders maken. Bij de tweede les hebben jullie meer geleerd over de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland en in de derde les is er onder andere geoefend met het respectvol reageren op kinderarbeid.
In deze laatste vierde les gaan jullie leren wat de UNICEF inhoudt en wat deze organisatie betekent voor de kinderarbeiders in de wereld. Dit gaan jullie doen door zelf veel informatie op te zoeken op de site van UNICEF en daarna over je gevonden informatie een spreekbeurt te maken.
Je mag nu doorklikken naar het volgende onderdeel!
Wat gaan we leren?
Vandaag gaan jullie leren wat UNICEF inhoudt en wat deze organisatie betekent voor de kinderarbeiders.
Bron: Youtube
In deze les gaan jullie zelf een presentatie/spreekbeurt maken.
Opdracht
Om te beginnen gaan jullie een korte video bekijken van UNICEF.
Flimpje UNICEF
Het filmpje wat jullie net hebben gekeken staat op de site van UNICEF. Op deze site is er enorm veel informatie te vinden over het onderwerp kinderarbeid.
De opdracht is dat jullie nu in tweetallen een eigen spreekbeurt gaan voorbereiden over wat UNICEF allemaal doet om kinderarbeid te voorkomen. Om informatie te vinden kun je dus de site van UNICEF gebruiken. Jullie mogen zelf bedenken wat voor informatie je precies in je spreekbeurt wilt gaan geven!
Tip: gebruik voor het maken van de presentatie PowerPoint en voeg ook foto's en filmpjes toe als je dit handig lijkt.
Afsluiting les 4
Dit is alweer het einde van deze les. Hopelijk heb je door het geven van je spreukbeurt en het kijken naar de spreekbeurten van anderen veel geleerd over UNICEF en kinderarbeid!
In les 1 gaan de leerlingen met verschillende leerdoelen aan de slag.
De leerlingen benoemen in eigen woorden de drie definities van kinderarbeid op de toets, waarbij niet wordt gelet op correcte spelling.
De leerlingen benoemen drie voorwerpen die waarschijnlijk geproduceerd zijn door middel van kinderarbeid, binnen twee minuten.
De leerlingen benoemen minstens 3 landen waar op dit moment nog sprake is van kinderarbeid op de toets.
Om deze leerdoelen te bereiken, zijn er filmpjes en opgaven betrokken bij de les. De opbouw is dan ook als volgt:
Eerst worden de definities van kinderarbeid gegeven, waarna er een filmpje komt wat uitlegt wat kinderarbeid inhoudt. Hier worden producten genoemd die door kinderarbeid gemaakt kunnen zijn. De kinderen maken vragen over de inhoud van dit filmpje, waarin er naar de producten wordt gevraagd.
Daarna komt er nog een video-element om de leerlingen het verschil te laten zien tussen kinderarbeid en vrijwillige arbeid, waarbij de kinderen werken voor geld om wat bij te verdienen. Ook hier worden de kinderen getest door middel van vragen, maar ook door middel van plaatjes. Het is de bedoeling dat de leerlingen de juiste labels naar de juiste plaatjes slepen om kinderarbeid en vrijwillige arbeid te onderscheiden.
De les wordt beëindigd met een wereldkaart, waar de leerlingen op moeten klikken om aan te geven waar er op de wereld nog kinderarbeid is.
Bij de extra uitdaging staan er nog twee vragen voor de leerlingen om na te denken over kinderarbeid.
Deze les maakt gebruik van geluid, dus koptelefoons zijn een benodigdheid om deze les te kunnen maken. Verder wordt deze les gemaakt in tweetallen. Om aan te sluiten op deze les, kunt u een klassikale instructie houden waarin verteld wordt wat kinderarbeid precies is. Hier moet dan wel ook vrijwillige arbeid bij betrokken worden, van kinderen die zelf willen werken om wat bij te kunnen verdienen. De les zal ongeveer 20 tot 30 minuten duren.
Als verwerking van de les vullen de leerlingen een brief in van hun beeld op kinderarbeid. Indien u dit ook nog gezamenlijk wil bespreken, is het handig om deze opdracht er nog bij te betrekken, zodat u zicht heeft op hoe de kinderen er nu instaan. Zo kunt u ook ingrijpen als de leerlingen nog niet allemaal doorhebben wat het verschil is.
1. Vraag: Omdat kinderen goedkoper zijn dan volwassenen.
2. Vraag: Ook in landen als Spanje en Griekenland.
Les 2 Kinderarbeid in Nederland
In les 2 gaan de leerlingen aan de slag met de volgende leerdoelen:
De leerlingen noemen het juiste jaartal waarin het kinderwetje van van Houten is ingevoerd.
De leerlingen kunnen het kinderwetje van Houten juist beschrijven op de toets.
De leerlingen weten in globale stappen de ontwikkeling van kinderarbeid in Nederland te beschrijven op de toets.
Om deze dingen te leren, gaan de leerlingen een klokhuis filmpje kijken. In dit filmpje is te zien wat de geschiedenis van kinderarbeid in Nederland is. Het is de bedoeling dat de leerlingen de vragen die bij het filmpje staan, beantwoorden. Zo kijken de leerlingen gericht naar het filmpje. Deze antwoorden worden bij u ingeleverd.
Bij de extra uitdaging gaan de leerlingen zelf op zoek naar informatie op andere sites. Ze kunnen de nieuw gevonden informatie neerzetten in het tekstvlak.
De samenvatting dient geprint te worden en ingeleverd bij u. Om een instructie te geven van de les, kunt u ook zelf al een stukje geschiedenis met de leerlingen behandelen. Om de verwerking klassikaal te maken, kunt u ze ook in grotere groepjes na laten praten, in plaats van in tweetallen.
Ook voor deze les is er een koptelefoon nodig, zodat de leerlingen kunnen horen wat er gezegd wordt in het filmpje. Deze les dient ook in tweetallen gemaakt te worden. De les zal ongeveer 30 tot 40 minuten duren.
Antwoordmodel:
1. Wat voor werk moesten de kinderarbeiders vroeger doen in Nederland?
De kinderen moesten vaak werken in fabrieken, in een ongezonde en vieze omgeving. Ook moesten kinderen vaak helpen op het platteland of in de mijnen.
2. Wat stond er nou in het kinderwetje van Van Houten?
In het kinderwetje van Van Houten stond dat kinderen tot twaalf niet in fabrieken mochten werken.
3. In welk jaartal kwam het kinderwetje van Van Houten in de wet te staan?
1870
4. Welke wet maakte nou echt een einde aan de kinderarbeid in Nederland?
De leerplicht
Extra uitdaging:
Hier gaan de leerlingen op zoek naar informatie op externe sites. Ook hier is niet één goed antwoord mogelijk. De opdracht wordt bij u ingeleverd, zodat u zicht heeft op wat de leerlingen erbij leren.
Les 3 Wat denk ik?
In deze les wordt ook het affectieve domein aangesproken. Dit zijn de leerdoelen waar les 3 zich op focust:
Tijdens de lessen reageren de leerlingen met respect en empathie op verhalen over kinderarbeid.
De leerlingen weten hun eigen mening over kinderrechten en kinderarbeid te uiten in een gesprek met de docent.
Het is heel belangrijk dat deze les met respect behandeld wordt, omdat deze les gevoelige inhoud behandelt. De leerlingen krijgen een filmpje te zien en krijgen verhalen van kinderarbeiders te lezen. Hier gaan ze vragen over behandelen.
Na het beantwoorden van de vragen gaan de leerlingen discussiëren over wat ze net hebben geleerd en wat ze hierover vinden. Zo kunnen de leerlingen goed een mening vormen en uiten over wat ze hebben geleerd.
Als laatst schrijven de leerlingen een brief aan een kinderarbeider. Hierin vertellen de leerlingen wat ze denken over de situatie. Deze brief dient ook geprint te worden en ingeleverd bij u.
Bij de extra uitdaging gaan de leerlingen op basis van de brief en de argumenten die ze bedacht hebben, een rollenspel houden. Hier bekijken ze actief de verschillende perspectieven van de mensen die betrokken zijn in de situatie.
In de afsluiting wordt er nogmaals gevraagd naar het beeld van de leerlingen over kinderarbeid. Dit is de laatste keer dat dit gevraagd wordt. Als het goed is, heeft deze vraag het meest uitgebreide antwoord.
Deze les zal online zo ongeveer 30 tot 40 minuten duren. Om op de les aan te kunnen sluiten, kunt u klassikaal kinderrechten bespreken. Dit geeft meteen aansluiting. Deze les wordt ook in tweetallen gemaakt.
Voor deze les is er geen antwoordmodel beschikbaar.
Les 4 Practicum
De practicumles is vooral gefocust op UNICEF.
De leerlingen kunnen vertellen wat UNICEF inhoudt en wat het betekent voor kinderarbeiders.
Met behulp van de site van UNICEF gaan de leerlingen een spreekbeurt maken over UNICEF. Zo komen de leerlingen erachter wat UNICEF allemaal doet en wat UNICEF betekent voor kinderarbeiders.
Dit is een belangrijk onderwerp, omdat de leerlingen zich ook bewust moeten worden dat er mensen zijn die bezig zijn met het probleem. U kunt aansluiten op deze les door actief mee te doen aan de projecten die deze les met zich mee draagt, zoals spullen verzamelen in het klaslokaal en er een thema van maken.
Deze opdracht is ook in tweetallen. Er zit geen tijdschatting bij, dat hangt ervan af hoe groot u deze opdracht maakt.
Toets
In deze toets worden alle leerdoelen behandeld, behalve de leerdoelen uit les 3. Deze worden getoetst in de brief.
De leerlingen benoemen in eigen woorden de drie definities van kinderarbeid op de toets, waarbij niet wordt gelet op correcte spelling.
De leerlingen benoemen drie voorwerpen die waarschijnlijk geproduceerd zijn door middel van kinderarbeid, binnen twee minuten.
De leerlingen benoemen minstens 3 landen waar op dit moment nog sprake is van kinderarbeid op de toets.
De leerlingen noemen het juiste jaartal waarin het kinderwetje van van Houten is ingevoerd.
De leerlingen kunnen het kinderwetje van Houten juist beschrijven op de toets.
De leerlingen weten in globale stappen de ontwikkeling van kinderarbeid in Nederland te beschrijven op de toets.
De leerlingen kunnen vertellen wat UNICEF inhoudt en wat het betekent voor kinderarbeiders.
De toets bestaat uit 16 vragen, waarvan vier open vragen. Het andere deel bestaat uit multiple choice vragen, klikvragen en stukken op chronologische volgorde zetten. Het antwoordmodel is hieronder weergegeven. De toets zal tussen de 30 en de 40 minuten duren.
Antwoordmodel:
1. Is het kinderarbeid als je als 12-jarige door je ouders gedwongen wordt om een gat in je broek dicht te naaien?
Nee
2. Is het kinderarbeid als je als 14-jarige elke avond drie uur moet afwassen in het restaurant van je ouders?
Ja
3. Is het kinderarbeid als je als 15-jarige elke dag 6 uur moet afwassen in het restaurant van je ouders?
Nee
4. Is het kinderarbeid als je als 10-jarige elke dag een uur lang fruit moet verkopen op de markt?
Ja
5. Hieronder staan zes producten. Drie van die producten zijn gemaakt met kinderarbeid. Klik op die drie producten.
✔ Spijkerbroeken
✔ Chocolade
✔ Goud en juwelen
6. Noem zelf nog twee producten die met kinderarbeid worden gemaakt.
Vaak zijn dit delfstoffen of landbouwproducten, maar ook bijvoorbeeld mobieltjes.
7. Hieronder staan verschillende soorten bedrijven. Klik op de bedrijven waar vaak kinderarbeid bij aan te pas komt.
✔ Kleding en textiel bedrijven
✔ Mijnbouw
✔ Akkers en landbouw
8. Rond welk jaartal is Het Kinderwetje van Van Houten ingevoerd?
1. ✔ 1870
9. In welk tijdsvak is Het Kinderwetje ingevoerd?
8. Tijd van burgers en stoommachines.
10. Het Kinderwetje van Van Houten ervoor dat kinderen jonger dan 12 jaar:
A. Niet meer in fabrieken hoefden te werken
B. Naar school mochten gaan
1. ✔ A is goed en B is fout
11. Hieronder staan een paar zinnen. Ze beginnen allemaal met "Sinds het Kinderwetje van Van Houten..." Klik de zinnen aan die niet waar zijn.
Sinds het Kinderwetje van Van Houten mochten 10-jarigen nog werken in fabrieken.
Sinds het Kinderwetje van Van Houten moesten 10-jarigen naar school gaan.
Sinds het Kinderwetje van Van Houten moesten 14-jarigen naar school gaan.
12. Hieronder staan zes gebeurtenissen. Zet ze in de juiste volgorde.
Veel kinderen in Nederland werken in fabrieken.
Mensen protesteren tegen kinderarbeid.
Het Kinderwetje van Van Houten wordt ingevoerd.
Kinderen mogen niet meer in fabrieken werken.
Veel kinderen moeten thuis op in het huis, of op het land werken.
De leerplicht wordt in Nederland ingevoerd.
Alle kinderen in Nederland moeten naar naar school.
13. In de lessen hebben we gezien dat kinderarbeid vandaag de dag nog in veel andere landen voor komt. Noem zelf drie landen.
Landen in Azië en het zuiden van Afrika zijn behandeld in de les.
Denk aan Ghana, Ivoorkust, Congo, Cambodia, Bangladesh en China.
14. Unicef komt op voor de rechten van kinderen. Ze verzetten zich tegen kinderarbeid. Daarnaast doet Unicef nog veel verschillende dingen voor kinderen. Noem drie van die dingen.
Unicef helpt kinderen op elk gebied van hun leven, of het nou gaat om onderwijs, bescherming of goede zorg. Het maakt niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is.
15. Wat voor soort dingen doet Unicef om kinderarbeid te bestrijden? Noem drie dingen.
Unicef zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderarbeid wordt opgespoord en aangepakt.
Unicef zorgt voor speel- en leerplekken voor werkende kinderen.
Unicef legt uit aan ouders en bazen waarom onderwijs zo belangrijk is.
En Unicef zorgt ervoor dat ook de armste kinderen naar school kunnen.
16. Beschrijf hieronder in je eigen woorden wat kinderarbeid is.
UNICEF’s definitie van kinderarbeid is als volgt:
Tussen 5 en 11 jaar: Ten minste 1 uur economische arbeid of 28 uur onbetaald huishoudelijk werk.
Tussen 12 en 14 jaar: Ten minste 14 uur economische arbeid of 28 uur onbetaald huishoudelijk werk.
Tussen 15 en 17 jaar: Ten minste 43 uur economische arbeid of onbetaald huishoudelijk werk.
De kinderen moeten een antwoord geven waar het leeftijdsoderscheid en het onderscheid in economisch en huishoudelijk werk in verwerkt zit. Hiervoor krijgen ze 5 punten. Voor het correct invullen van het aantal uren krijgen ze 1 punt per leeftijdscategorie.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Eindtoets over Kinderarbeid
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.