Levensloop van Napoleon Bonaparte

Levensloop van Napoleon Bonaparte

Welkom bij Napoleon Bonaparte

Napoleon bij de slag van Borodino - Vasili Veresjtsjagin

Welkom leerlingen van 2V,

Er zijn over de hele wereld talloze revoluties geweest. Vandaag focussen wij ons op de Keizer Napoleon Bonaparte, die een grote rol speelde in de Franse Revolutie die begon in 1789. We gaan kijken naar hoe hij zijn jeugd vorm nam en hoe hij benoemd werd tot tweede luitenant in het Franse leger tot zijn uiteindelijke verbanning uit Frankrijk.

 

 

 

 

De leerdoelen deze les luiden als volgt:

- De leerling is aan het einde van de les in staat de levensloop van Napoleon aan de hand van 4 mijlpalen te kunnen toelichten.

- De leerling is aan het einde van de les in staat om aan te geven hoe de glorierijke carrière van Napoleon tot zijn einde kwam.

Wat moet je kennen voor de eindopdracht?

Let goed op bij de filmpjes en lees goed de tekst door. Dit zal je namelijk allebei nodig hebben om de eindtoets tekunnen maken!

 Afbeeldingsresultaat voor napoleon die leest

Napoleon tot de Franse Revolutie

Napoleon Clipphanger #1

Bekijk deze video 30 seconden lang. (00:00-00:30)

 

Napoleon Bonaparte werd op 15 Augustus 1769 geboren te Ajaccio. Ajaccio was de hoofdstad van het Franse eiland Corsica. De Italiaanse familie waarin Napoleon opgroeide had het nooit breed gehad. Er werd echter al gauw duidelijk dat jonge Napoleon kwaliteiten bezat die niet elk ander 9-jarig jongetje bezat. Napoleon toonde namelijk al heel snel leiddinggevende kwaliteiten. Zijn vader wist voor hem een beurs te regelen bij een opleiding in Frankrijk. Hier begon hij met het leren van de Franse taal bij een monnikencollege.

Toen hij 15 jaar was vervolgde Napoleon zijn studie op het École Militaire in Parijs. Een school waar hij opgeleid zou worden tot volwaardig militair en eventueel leider. Napoleon toonde veel talent, hij deed vervroegd examen op deze school en slaagde in 1785. Hij werd als zestienjarige benoemd tot tweede luitenant in het Franse leger.

Wanneer de Franse Revolutie uitbrak in 1789, sloot Napoleon zich bij deze beweging aan.

Napoleon op 16-jarige leeftijd.
Napoleon op 16-jarige leeftijd.

Oefening:Tussenopdracht 1

Van revolutionair tot keizer

Legerofficier 1789-1799

Napoleon was tussen 1789 en 1799 een legerofficier in het leger van Frankrijk. De Franse Revolutie was natuurlijk in 1789 begonnen. Napoleon progieerde veel van de chaos die de revolutie met zich mee bracht. Zoals we in de les al besproken hebben komen in deze jaren het Terreurbewind, het Directoire en de periode van terreur allemaal langs. In deze chaos zag Napoleon zijn kans schoon om de leiding te pakken.

In 1795 bevocht Napoleon succesvol de contrarevolutionairen (dus de Fransen die geen revolutie wilden). Na dit succes trad hij aan als opperbevelhebber van de landmacht. De Franse troepen van Napoleon rukten hierna op door heel Europa. Ze vielen de Zeven Verenigde Nederlanden binnen, Italië vielen ze binnen en liet zelf Oostenrijk een erg belangrijke vrede tekenen. Frankrijk kreeg door deze vrede namelijk allemaal landschappen van Oostenrijk die ze bij hun Frank'rijk' konden voegen.

Het 'Traìte'. De vrede van Campo Formio tussen FRA en OOS.
Het 'Traìte'. De vrede van Campo Formio tussen FRA en OOS.

Napoleon als keizer

Napoleon Clipphanger #2

Bekijk het filmpje, 00:30 tot 01:08

 

In 1799 pleegde Napoleon Bonaparte zijn beruchte staatsgreep. Het overgrote deel van het Franse volk was erg blij met Napoleon en noemde hem zelfs de 'redder van de natie'. Stel je eens voor hoe Napoleon zich toen voelde. In 1804 kwam zijn macht tot een nieuw hoogtepunt: hij kroonde zichzelf op 2 december in de Notre Dame te Parijs tot keizer.

Sinds dat moment begonnen de eindeloze oorlogen van Napoleon, het begon met Groot-Brittanië. Hij heeft ze echter nooit kunnen verslaan, alleen hun handel kunnen vertragen. Oostenrijk heeft hij wel neer kunnen halen na de verovering van Wenen.

Napoleon Bonaparte als keizer, 1804
Napoleon Bonaparte als keizer, 1804

Tussenopdracht 2

Toppunt en afbrokkeling van de macht van Napoleon

Slag bij Austerlitz

Op 2 december, 1805, boekte Napoleon de meest glorierijke overwinning uit zijn carrière. Dit was bij de slag van Austerlitz. Kijk eens goed naar de datum, dit is exact een jaar na zijn kroning! Hij versloeg met een kleiner leger het met 10.000 man grotere leger van de Oostenrijkers en Russen. Deze slag wordt ook wel de 'Driekeizerslag' genoemd omdat er drie keizers meededen. Één tegen twee. Hierna hielden de oorlogen maar niet op. Hij won in Berlijn, Wagram (bij Wenen) en er vielen tienduizenden doden. Dat hield Napoleon niet tegen.

Slag bij Austerlitz, Napoleon zijn grootste overwinning
Slag bij Austerlitz, Napoleon zijn grootste overwinning

Slagen tot 1815

Napoleon Clipphanger #3

Bekijk het filmpje vanaf 01:08 nu helemaal uit.

Na 1812 ging het voor Napoleon eigenlijk alleen maar achteruit. Hij trok richting het Russische Rijk waar hij in plaats van oorlog, alleen maar kou vondt. Hij wist Moskou te bereiken. Napoleon hoopte naar nieuwe rantsoenen te vinden maar de Russen waren bezig met terugtrekken en alles onderweg weg te branden. Zo konden de legers van Napoleon nergens meer zulke rantsoenen vinden onderweg. Napoleon werd gedwongen terug te trekken uit het Russische Rijk.

in 1813 deed de Slag bij Leipzig zich voor, dit was niet zomaar een slag, dit was Napoleon tegen een groot leger samengesteld uit verschillende landen. Weer leidde dit tot een nederlaag voor Napoleon. Door deze nederlaag werd Napoleon verbannen naar het eiland Elba, want vanuit een eiland zou hij geen oorlog meer kunnen voeren en zou de rust terugkeren. Hij behield nog steeds zijn rechten als keizer.

In 1815 verliet hij dit eiland weer om direct terug te gaan naar waar hij mee bezig was geweest. De slag bij Waterloo waar hij weer ten onder ging, tekende het einde voor zijn carrière. Hij werd nogmaals verbannen, nu naar st. Helena, zonder zijn rechten als keizer. Hier overleed hij.

 

Open bestand Kennisclip over waar de eilanden lagen.

Tussenopdracht 3

Eindtoets

Toets: Eindtoets

Start

Bronnen

https://historiek.net/napoleon-bonaparte-generaal-keizer/61142/

https://www.youtube.com/watch?v=1vMS4A4wn-c

https://www.goconqr.com/en

https://docs.google.com/forms/u/0/