1.3.1.1 Transmissies introductie

1.3.1.1 Transmissies introductie

Inleiding

Overbrenging of transmissies is een verzamelnaam voor verschillende technieken voor het overbrengen van een ronddraaiende onafgebroken beweging. Vaak gaat dit overbrengen gepaard met het omvormen van deze beweging (richting en draaisnelheid).

Een werktuig vraagt om bepaalde snelheden, krachten of koppels die af zullen wijken van de snelheid en het koppel van de aandrijfmotor. Daarom moet er tussen aandrijfmotor en werktuig een (al dan niet variabele) overbrenging gebruikt worden.

 

De vier belangrijkste groepen van overbrengingen zijn :

  • Mechanische overbrengingen
  • Hydraulische overbrengingen
  • Pneumatische overbrengingen
  • Elektrische overbrengingen

Mechanische overbrengingen

                      Mechanische overbrengingen

 

Wij zullen voor de volgende opdrachten ons richten op de mechanische overbrengingen

Mechanische overbrengingen kunnen worden ingedeeld in 5 verschillende categorieën, dit zijn:

 

  • Riemoverbrengingen
  • Kettingoverbrengingen
  • Tandwieloverbrengingen
  • Wormwieloverbrengingen
  • Cardanoverbrengingen

Riemoverbrengingen

Riemoverbrengingen

 

Riemoverbrenging bestaat uit twee evenwijdige assen waarop schijven - riemschijven genaamd - gemonteerd zijn. Deze twee schijven zijn door een eindloze riem verbonden. Indien de schijven dezelfde diameter hebben, draaien ze met dezelfde snelheid. Zijn de diameters niet gelijk, dan hebben ze verschillende snelheden.

Enkele toepassingen zijn:

Kettingoverbrengingen

Kettingaandrijving is een eenvoudige en betrouwbare manier om mechanische energie over te brengen. De ketting is gespannen tussen twee of meer tandwielbladen. Meestal bestaat er een verschil in diameter tussen de bladen. Door het verschil in diameter kan het ene blad sneller of minder snel ronddraaien dan het andere blad. De ketting zelf bestaat uit scharnierende delen die verbonden zijn door pennen. Deze pennen vallen in de inkepingen van het blad en brengen de kracht over.

Enkele voorbeelden :

 

 

De bekenste toepassing is de fiets

Tandwieloverbrengingen

Een tandwiel is een van de oudste middelen om een beweging over te brengen. Wanneer de tanden van twee tandwielen in elkaar grijpen, zal het draaien van één tandwiel het andere tandwiel dwingen om ook te draaien. Door tandwielen te gebruiken kun je machines en toestellen sneller of trager laten draaien en de draaizin veranderen.

Enkele toepassingen zijn :

Wormwieloverbrengingen

Een overbrenging waarbij een zeer grote vertraging wordt gerealiseerd is de worm en het wormwiel.
De worm- en wormwieloverbrenging bestaat uit een worm (een as met een soort schroefdraad) en een wormwiel . Het wormwiel lijkt op een tandwiel, maar dat is het niet: de tanden van het wormwiel zijn curvevormig en staan schuin. De worm is altijd de drijver, het vormwiel de gedrevene.

Cardanoverbrengingen

Een Cardanaandrijving dient om de beweging over grote afstand tussen twee assen die elkaar in hun verlengde snijden en bestaat uit twee kruiskoppelingen en een zogenaamde cardanas ertussen. Hoe dat in elkaar zit, kan men uit illustraties afleiden. Logischerwijs draaien beide assen in dezelfde zin en met dezelfde snelheid. Echter ontstaan wel kleine variaties in snelheid in de gedreven as. Een typische oplossing hiervoor is om twee cardanoverbrengingen te gebruiken die elkaars variaties tenietdoen.

  • Het arrangement 1.3.1.1 Transmissies introductie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    O Hagenauw Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-26 14:02:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    TRANSM
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.