Ruimtegebruik in de stedelijke gebieden in Duitsland - GEEL/ROOD

Ruimtegebruik in de stedelijke gebieden in Duitsland - GEEL/ROOD

Ruimtegebruik in stedelijke gebieden in Duitsland

Wonen in stedelijke gebieden

Duitsland kende na de oorlog een grote woningnood. Veel huizen waren tijdens de oorlog vernield of beschadigd. En de bevolking groeide in Duitsland ontzettend hard. Overal in Duitsland werden in hoog tempo woningen opgeknapt en nieuwe woningen gebouwd. Ook hier was er weer een verschil tussen de aanpak in de DDR en de BRD.

In de DDR werden natuurlijk zoveel mogelijk woningen hersteld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd waren. Daarnaast werd er veel nieuw gebouwd. De woningen werden geconcentreerd in nieuwe satellietsteden rond industriecentra. Het waren vooral geprefabriceerde flatgebouwen. De nieuwe flats waren comfortabeler dan de woonkazernes in oude industriesteden. De nieuwe woonwijken in satellietsteden hadden net als nieuwe woonwijken in Nederland allerlei voorzieningen zoals parken, kinderopvang, sportvoorzieningen en scholen. Allemaal op loopafstand. Toch hield de huisvesting in de DDR niet over. De mensen woonden vooral in gelijkvormige en vrij saaie woonwijken van niet al te hoge kwaliteit. De huren waren laag maar daardoor was er onvoldoende geld om de woningen goed te onderhouden. Ook de oude wijken in de binnensteden raakten langzaam in verval door achterstallig onderhoud. Doordat alles in handen van de staat was konden mensen zelf niet zorgen voor herstel- of onderhoudswerkzaamheden.

In de BRD ging het herstel van woningen en de nieuwbouw voorspoedig omdat het met de economie goed ging. Het was de periode die bekendstaat als die van het Wirtschaftswunder. De Duitse economie draaide als nooit tevoren.

Na 1990 ontstond de grote binnenlandse migratie van Oost-Duitsland naar West-Duitsland. Stad en platteland in Oost-Duitsland liepen leeg. De steden in West-Duitsland groeiden. Voornamelijk jonge gezinnen migreerden van Oost-Duitsland naar West-Duitsland en zochten werk in de stedelijke gebieden van West-Duitsland. De sociale ongelijkheid in de voormalige BRD nam hierdoor toe. Tegelijkertijd was er sprake van suburbanisatie. De dorpen rondom de grote steden groeiden. Er ontstonden agglomeraties en stedelijke zones. De steden Duisburg, Essen en Dortmund vormen zo'n stedelijke zone. Deze stedelijke zone wordt het Rührgebied genoemd.

 

Werken in stedelijke gebieden

 

Infrastructuur in stedelijke gebieden

De verkeersdrukte is in Duitsland toegenomen in de loop van de vorige eeuw. Er was wel een onderscheid tussen de BRD en de DDR. De welvaart in de DDR was beduidend lager en veel minder mensen konden zich er een auto veroorloven. Had je eenmaal het geld bij elkaar gespaard, dan kwam je op een wachtlijst. De levertijd van een auto kon oplopen tot wel enkele jaren.

In de BRD groeide de economie veel harder en konden veel meer mensen zich een auto veroorloven. Vooral de grote steden werden met elkaar verbonden door autowegen en spoorlijnen. Ook groeiden het aantal vliegvelen in Duitsland.

Inmiddels heeft Duitsland een groot netwerk van autowegen, spoorlijnen en waterwegen. Duitsland is goed verbonden met Nederland. Dit is belangrijk voor de industrie van Duitsland. Via de haven van Rotterdam worden veel goederen aangeleverd, die de industrie in Duitsland nodig heeft. Inmiddels heeft Duitsland verspreid over het land meerdere vliegvelden.

 

Recreëren in stedelijke gebieden

Tijdens de scheiding was de mate en de manier van recreëren in West-Duitsland en Oost-Duitsland erg verschillend. West-Duitsers konden zelf uitmaken waar ze hun vakantie doorbrachten, in eigen land of erbuiten, al was een bezoek aan de DDR niet eenvoudig. Voor de bewoners van de DDR lag het wat anders. Zij konden hun vakantie doorbrengen in eigen land of in één van de andere ‘Oostbloklanden’. Ook hadden de West-Duitsers door een groeiende economie meer geld en tijd om te kunnen recreëren dan de bevolking van Oost-Duitsland.

Na de Duitse eenwording in 1990 verdween dat onderscheid. Delen van de voormalige DDR zijn in rap tempo geschikt gemaakt om grote hoeveelheden toeristen op te vangen en niet lang daarna was Mecklenburg-Vorpommern een belangrijke binnenlandse vakantiebestemming voor de Duitse burgers.

Naast een aantal mooie steden die een attractie op zich zijn, zijn er in de steden veel mogelijkheden tot recreëren. Zo vind je veel uitgaansgelegenheden, musea en andere bezienswaardigheden.

 

Oefening: Ruimtegebruik in stedelijke gebieden in Duitsland

Start

Colofon

Het arrangement Ruimtegebruik in de stedelijke gebieden in Duitsland - GEEL/ROOD is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-01 13:09:13
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

Ruimtegebruik in stedelijk gebied - GEEL/ROOD - moederbestand

https://maken.wikiwijs.nl/133839/Ruimtegebruik_in_stedelijk_gebied___GEEL_ROOD___moederbestand

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open