Ballonwagen maken

Luchtdruk: een ballonauto maken

Luchtdruk: een ballonauto maken

Inleiding

Hoi leerlingen van groep 7,

 

Zoals jullie wel weten hebben we het dit thema over luchtdruk. We hebben het er net al kort over gehad wat luchtdruk is. Ik heb alleen jullie hulp nodig. We gaan gebruik maken van luchtdruk in een experimentje. We gaan namelijk een ballonauto maken. Hoe we te werk gaan zie je in deze webquest.

 

Heel veel succes!!

 

Informatie: wat is luchtdruk?

Om dit experiment te beginnen moeten we eerst meer weten over luchtdruk. Wat weet je al van luchtdruk?

Om meer informatie te vinden over luchtdruk, wat het is, hoe we het zien in ons leven en hoe het gemeten kan worden kun je klikken op deze site: https://wikikids.nl/Luchtdruk. Ook kun je het onderstaande filmpje kijken.

 

 

Werkwijze: de opdracht

Onderzoeksvraag 1: Hoe kunnen we met een ballon deze auto laten rijden zonder dat we hem aanraken? En wat heeft de luchtdruk hiermee te maken?

Onderzoeksvraag2 : Met welk materiaal en op welke manier kun je het beste een eigen ballonauto ontwerpen die ver komt als je er in blaast?

We gaan in tweetallen aan de slag met het maken van een ballonauto (kijk het filmpje hieronder voor meer uitleg over de ballonauto). Het woord zegt het al, het is een ballon en een auto. De auto gaat vooruit door luchtdruk. Voor in de klas liggen verschillende materialen, hiermee ga je aan de slag. Kijk goed naar de tips, maar ga vooral zelf onderzoeken hoe je dit gaat doen!

Tips:

  1. Kijk naar de materialen, wat zijn het voor materialen en hoe kunnen jullie hier een ballonauto van maken?
  2. Pak wat materialen en experimenteer, wat kan je gebruiken als wielen, en wat maakt de auto stevig? Hoe kan de auto het best vooruit komen?
  3. Zet jouw ballonauto in elkaar.
  4. Probeer de ballonauto uit, pas waar nodig de ballonauto aan met materialen.

 

Hoe maak je een autoballon?

Evalueren

Om te kijken hoe goed onze ballonauto het doet en hoe hoog de luchtdruk is (dus hoe snel hij gaat), doen we een wedstrijd!

Kijk tijdens de wedstrijd goed hoe jouw ballonauto het doet vergeleken met de rest en vergelijk de auto's. Wat is het verschil tussen jouw ballonauto en die van je andere klasgenoot?