Leeslogboek Franky van den Hurk

Leeslogboek Franky van den Hurk

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: Dagen van Gras - Philip Huff

Boek 2: Gifsla - Jan Wolkers

Boek 3: Het gouden ei - Tim Krabbé

Boek 4: Het laatste uur - Simone Smit

Boek 5: Latino King - Bibi Dumon Tak

Boek 6: De Kick - Helen Vreeswijk

Boek 1 - havo 4

Franky van den Hurk

Boekverslag Dagen van Gras     

 

Samenvatting: Het boek Dagen van Gras gaat over de 18 jarige Ben van Deventer die in een jeugdkliniek terugkijkt op zijn leven. Ben is opgegroeid op landgoed Weldra waar hij samen en met zijn ouders, opa en oma woonde. Als Ben 9 jaar oud is komt er nog een gezin bij hen op het landgoed wonen. Waarbij ook een jongen van de leeftijd van Ben. Tom heet hij en Ben en Tom worden dan ook snel vrienden. Beide houden ze van muziek en ze dromen er dan ook van om samen in een band te spelen. Maar dan begint Ben met het roken van wiet wat hij van Tom krijgt aangeboden. Ze roken vaak een jointje in de boomhut die Ben ooit heeft gemaakt. Totdat het een keer uit de hand loopt. Ben en Tom vallen in slaap tijdens het roken van een joint. En er ontstaat een brand in de boomhut. Ben wordt nog net op tijd wakker en weet nog uit de boomhut te springen. Maar tijdens de val raakt Ben bewusteloos. Hij ontwaakt later in een jeugdkliniek waar hij voorlopig zal verblijven. In de jeugdkliniek gaat het echter steeds slechter met Ben totdat hij een meisje ontmoet. Het meisje heet Anna en zij werkt zelf in de kliniek. Ze hebben een goede band samen maar zij wordt een gegeven moment ontslagen uit de kliniek. Wel helpt zij Ben nog om zo snel mogelijk uit de kliniek te komen.

 

Over de schrijver: Philip Huff is op 28 september 1984 geboren in Naarden. Hij studeerde geschiedenis en wijsbegeerte in Amsterdam die hij met cum laude heeft afgerond. Inmiddels woont hij in New York. Op 1 oktober 2009 bracht Philip Huff zijn eerste roman uit en dit was dan ook Dagen van Gras. Andere verhalen die zijn uitgebracht door Philip Huff zijn De Ochtenden, Jij, Een vorm van troost, Goed om hier te zijn, Niemand in de stad, Boek van de doden en Het verdriet van anderen.

 

Zelf vond ik het een mooi boek. Omdat je als het ware begint bij de huidige situatie van Ben. Maar hij vervolgens vanaf het begin zijn hele levensverhaal vertelt. Tot aan waar hij momenteel is. Het is ook een makkelijk boek om te lezen en het verhaal wordt ook niet saai. Ik heb ook de film van dit boek gekeken en zou het boek dan ook zeker aanraden.

 

Boek 2 - havo 4

Boekverslag, Franky van den Hurk H4D

Gifsla – Jan Wolkers

 

Samenvatting:

Het boek gaat over Rob Dilling, een alleenstaande man die op een Waddeneiland woont. Wel heeft Rob een dochter uit een eerdere relatie, zei heet Ellen. Wel heeft Rob een nieuwe vriendin zei heet Jeanne alleen is zei 20 jaar jonger. Ellen was eigenlijk van plan oud en nieuw te vieren met haar vriendin Nancy maar daar had zei ruzie mee en het zou dan ook eigenlijk niet doorgaan. Maar doordat Jeanne, Nancy had uitgenodigd om alsnog naar haar toe te komen maakten Ellen en Nancy het wel gewoon goed met elkaar. Ze vierden oud en nieuw dus met zijn vieren maar op die avond was Rob erg dronken geworden en het was dan ook zo erg dat de meiden hem naar bed moesten brengen. Nadat hij ’s nachts wakker was geworden ging hij op zoek naar de meiden. Hij kwam Ellen tegen maar maakte een vervelende opmerking wat Ellen er toe deed besluiten te vertrekken. Rob ging haar meteen achterna en kwam haar na een ritje in de auto wel tegen. Ze stapte wel in maar stak in de auto Rob in zijn borst. Rob heeft een verhaal geschreven over een ornitholoog die vooral veel thuis zit en vogels bestudeerd. Tot hij op een dag een meisje ziet plassen aan de overkant van de sloot en er iemand opduikt die een zetpil in de anus van het meisje stopt. Het meisje overlijd en de ornitholoog besluit te gaan kijken. Hij krijgt een erectie van het meisje en hij verkracht haar. Hij ziet zichzelf dan ook als de moordenaar en verschuilt het meisje in een tuin met gifsla.

Over de schrijver:

Jan Hendrik Wolkers (26 okt. 1925 – 19 okt. 2007) was een Nederlandse schrijver. Maar hield zich ook bezig met de kunst. En vond zichzelf dan ook meer een beeldhouwer dan een schrijver. Hij won verschillende prijzen maar weigerde deze aan te nemen op een prijs na. Bij alle andere prijzen vond hij namelijk dat deze eerder aan hem uitgereikt hadden moeten worden. Jan bereikte zijn grootste successen met Terug naar Oegstgeest en Turks fruit.

Mijn mening over het boek:

Ik zelf vond het boek heel moeilijk om te lezen en het had na mijn mening ook een hele onduidelijke schrijfstijl. Er werden hele aparte woorden gebruikt en het leek soms wel alsof er een ander verhaal door het verhaal van het boek heen werd vertelt. Ik zou je dit boek dan ook niet aanraden tenzij je er van houd om in het lezen van een boek zelf allerlei dingen een soort van op zijn plaats moet gaan zetten.  

Boek 3 - havo 4

Brief aan de uitgeverij – Het gouden ei.

Franky van den Hurk, H4D.

21 - 2 - 2019

 

Beste uitgeverij Haystack,

Mijn naam is Franky van den Hurk en ik ben 15 jaar oud. Ik heb een verhaal geschreven genaamd “Het gouden ei” en ik zou graag willen dat mijn eerste verhaal ook daadwerkelijk wordt uitgebracht. Vandaar mijn vraag of u mij daar misschien wil helpen. Dit is pas mijn eerste zelfgeschreven verhaal en ik heb daarom ook nog niet zo veel schrijfervaring. Wel heb ik het verhaal aan diverse naasten laten zien en nadat zei het gelezen hadden kreeg ik daar erg positieve reacties op. Ik hoop daarom dat u het verhaal ook eens zou willen lezen en het vervolgens in samenwerking met mij uit te brengen.

De titel van het verhaal is “Het gouden ei”, het verhaal speelt zich af over een groot aantal jaren. Het verhaal begint bij de hoofdpersoon Rex Hofman en zijn vriendin Saskia Ehlvest. Samen zijn ze onderweg naar hun vakantie in Zuid-Frankrijk. De reis verloopt goed totdat Rex moet tanken. Saskia besluit het tankstation naar binnen te lopen om wat te gaan kopen maar keert niet terug. Wanneer Rex naar haar op zoek gaat is ze nergens te vinden en ze lijkt dan ook verdwenen. Dit laat Rex terugdenken aan Saskia haar droom waar ze Rex ooit over vertelt heeft. Die droom verklaart gelijk de titel van het verhaal. Saskia heeft Rex namelijk ooit verteld dat doen ze tien jaar oud was ze een rare droom had. Ze zat vast in een gouden ei die door het heelal vloog. In het gouden ei was niets te doen, alles was leeg en stil. Alleen een botsing met een ander goud ei zal ervoor zorgen dat de inhoud van allebei de eieren zich samenvoegden. Voor Rex voelde het nu dan ook alsof Saskia in het gouden ei zit. Jaren gaan voorbij en Rex vind uiteindelijk een nieuwe vriendin genaamd Lieneke. Na acht jaar heeft Rex de hoop om Saskia terug te vinden dan toch maar opgegeven en hij besluit Lieneke ten huwelijk te vragen. Later in het verhaal wordt het voor Rex echter alsnog duidelijk waar Saskia is gebleven. De Franse scheikundeleraar Raymond Lemorne verteld het hem namelijk. Raymond Lemorne wou altijd al eens de perfecte moord plegen. Hij had al eens eerder twee jongens vermoord maar dat was niet hoe hij het voor ogen zag. Hij wou namelijk een vrouw zijn oude inlokken, haar een verdovend middel geven en haar dan levend begraven. Raymond zat bij Rex in de auto toen hij hem het verhaal vertelde en het is voor Rex dan ook wel duidelijk wat hem staat te gebeuren, wakker worden in een kist onder de grond.

Mijn verhaal zou na mijn mening er geschikt zijn voor jongeren en ouderen die houden van thrillers en romans. Daarnaast zou het aan leesniveau 3 gebonden kunnen worden aangezien het verhaal niet al te moeilijk is om te begrijpen maar wellicht nog net wat te moeilijk is voor hele jonge kinderen. Daarnaast heeft het verhaal natuurlijk een nogal luguber einde.

Hopelijk spreekt dit verhaal u aan en bent u geïnteresseerd in een samenwerking.                                                                

 

Met vriendelijke groet,

Franky van den Hurk.

Boek 4 - havo 4

Recensie “Het laatste uur” van Franky van den Hurk.

 

Fantastische jeugdthriller!

Het verhaal Het laatste uur speelt zich voor het grootste deel af in Volendam. Daar woont Ben en hij is dan ook de hoofdpersoon in het boek. Hier wat informatie over Ben zoals hij in het boek zelf staat omschreven: “Ben zit in de vierde klas van het Frater Fernantius Lyceum in Volendam. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met stand-upcomedy, waarbij hij regelmatig moslims als het mikpunt van zijn grappen kiest.” Ben doet aan cabaret samen met zijn beste vriend Harry. Althans dat was de bedoeling. De directeur van Bens school vindt de act namelijk te grof. Maar Ben wil mee gaan doen aan talentenjachten. Wanneer Harry laat weten hier niet aan mee te doen voelt Ben zich zo in de steek gelaten dat hij zich dronken drinkt. Onderweg naar huis krijgt hij een scooterongeluk en het lijkt er op dat hij dood is. Maar of dat ook echt zo is?

Hier de tekst zoals deze op de achterkant van het boek staat: “Zijn mobieltje zoemde nog enkele keren en viel toen stil. Hij moest de toets van de telefoon zien in te drukken. Zijn hand lag op zijn broekzak. Ben concentreerde zich. Hij richtte al zijn aandacht op zijn hand, ergens daar beneden. Nergens aan denken, dacht hij, alleen maar proberen te voelen. Zijn hand, zijn vingers voelen. Na tien minuten van intense concentratie was hij er zeker van dat hij zijn wijsvinger had bewogen,. En dat hij hem kon optillen, Zijn mobieltje zoeken. Rechtsboven, drukken. En hopen.

Het boek wordt verteld vanuit de schrijfster en voor een gedeelte door John O. uit Los Angeles die het verteld aan zijn oom Bruce.

De schrijfster van het boek is Simone Smit ze komt uit Volendam, net als Ben in het boek. Ze heeft Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en tijdens die studie kwam ze er achter dat er maar weinig literaire jeugdthrillers waren. Dus besloot ze haar debuutroman Het laatste uur te schrijven. Naast Het laatste uur schreef ze opvallend genoeg verschillende Duitse boeken zoals: Der umgang mit ersatzgefühlen in beratungssituationen en Honderd procent Hamburg. Al haar Duitse boeken bestaan niet uit amuserende teksten maar uit informatieve teksten.

Ik vond het persoonlijk een leuk boek om te lezen en dit zou ik je dan ook zeker aanraden. In het begin was het verhaal wat onduidelijk maar later ging ik het hele verhaal begrijpen en dan heb je ook zeker een mooi verhaal. Het is dan ook niet voor niets dat dit boek erg bekend is.

Boek 5 - havo 4

Boekverslag - Latino King

Franky van den Hurk

 

Samenvatting:

Castel is een kleinschalige drugsdealer hij is hier al jong mee begonnen hij verkoopt crack aan junks. Uiteindelijk begint hij zich zo te ergeren aan deze personen dat hij besluit om in cocaïne te gaan dealen. Hij verdient er goed geld aan maar werkt keihard en moet altijd beschikbaar zijn voor zijn klanten want anders gaan ze zo naar een ander.

Op een gegeven moment krijgt hij het aanbod om een reis te maken om vervolgens drugs mee te smokkelen. Hij ziet in dat hier goed geld mee te verdienen is en besluit om op het aanbod in te gaan. Hij verblijft eerst een paar dagen in Venezuela om hierna terug te vliegen hij is heel erg zenuwachtig en bid tot god om hem niet gepakt te laten worden als dat lukt beloofd hij god zoiets nooit meer te doen.

In Nederland word hij zoals beloofd goed betaald.

Nadat zijn geld op is beloofd Castel aan zijn moeder dat hij een baan zal zoeken en zich niet meer op het criminele pad zal begeven.

Hij vind een baan als automonteur en ontmoet Faatje een collega hij komt erachter dat hij ook aan drugssmokkel doet, nadat Castel en Faatje goede vrienden zijn geworden legt Faatje Castel voor om weer drugs te gaan smokkelen. Ook al had Castel voorgenomen om dit niet meer te doen gaat hij er op in.

Deze keer reist hij naar de Dominicaanse republiek, bij aankomst komt hij er al snel achter dat de mensen waar hij nu mee in zee is gegaan een stel amateurs zijn.

Faatje had Castel aangeraden om de cocaïne door te slikken want volgens hem konden ze er op deze manier nooit achterkomen dat je drugs meesmokkelt. Castel krijgt het niet voor elkaar om dit te doen en neemt het risico, dit is de waarschijnlijke oorzaak waardoor Castel word opgepakt. Meteen na zijn arrestatie word hij naar La Victoria gebracht bij aankomst gaat het er hard aan toe. De andere gevangenen proberen Castel zijn spullen te stelen.

Castel vecht terug en krijgt hierdoor respect van Daddy een oude wijze man met veel kennis over het leven in de bajes, hierdoor word hij al snel bevriend met Daddy, Cola, Kleineman en Manolo.

Uiteindelijk krijgt Castel te horen dat hij nog een geruime tijd in La Victoria zal moeten doorbrengen. Castel heeft de barbaarse omstandigheden gezien waarin La Victoria verkeerd en kan het niet voorstellen dat hij hier nog jaren zal zitten, hij neemt daarom het besluit om te ontsnappen. Hij heeft nog geen idee hoe en wanneer maar ontsnappen is nu ze doel.

Na de uitspraak dat Castel nog acht jaar in de cel moet zitten besluit zijn moeder hem op te zoeken. Ze neemt voedsel mee en zorgt goed voor Castel maar niet alleen voor hem, ook voor de andere gevangenen neemt ze eten mee ze krijgt hierdoor de bijnaam madre-tigre

Castel is zo verdrietig als ze weer gaat dat het verlangen om te ontsnappen steeds groter wordt.

Daddy heeft vaak gewaarschuwd voor blok C van de gevangenis hier zitten alle zware criminelen. En de echte harde gangs, maar ondanks al Daddys waarschuwingen neemt zijn nieuwsgierigheid toch de overhand. Als hij in celblok C komt word hij meteen hardhandig aangepakt. Tot dat zijn aanvallers zijn tatoeage opmerken het is een kroon en het officiële teken van de aanvallers hun gang, De Latino Kings. Castel besluit om officeel lid te worden, na een ceremonie word hij toegelaten in de gang.

hij voelt zich nu een deel van de "familie" van de Latino kings. En helpt de gang dan ook regelmatig hij wint hierdoor status en werd later officieel leider nadat de vorige was vermoord.

Niet veel later word zijn eerder genoemden vriend Cola ernstig ziek door nalatigheid van de doktoren sterft hij. Castel pikt dit biet en dient een klacht in bij de gevangenis onder bescherming Nederlandse ambassade. Hierna is het niet meer veilig voor hem in La Victoria en word hij overgeplaatst naar San Felipe hier komt hij Faatje tegen hij blijkt ook betrapt te zijn met drugssmokkel. Ondertussen heeft Castel een nieuwe advocaat deze raad hem aan om zich als een minder toerekening vatbaar persoon voor te doen om zo een vervroegde vrijlating te krijgen. Ondanks dat Castel dit totaal niet wil gaat hij er toch in mee voor zijn moeder. Hij houd dit enkele maanden uit maar hoort dan dat er pas over een jaar echte stappen zullen worden ondernomen Castel besluit om zich maar normaal te gaan gedragen.

Uiteindelijk komt Castel in contact met Kleinman en zijn moeder hij begint een plan te beramen om te ontsnappen. Castel word in het ziekenhuis opgenomen hij moet meteen worden geopereerd.

Castel besluit samen met Kleinman om na de operatie te ontsnappen, de operatie verloopt soepel.

na de operatie word Castel na niet al te langen tijd ruw opgehaald door Broeder Dood, na een hectische ontsnapping word Castel door de politie gezocht en moet zich nog een hele tijd koest houden. Hij verblijft in een hotel maar wil zo snel mogelijk naar Nederland.

Als het wat rustiger is gaat Castel met een boot naar Jamaica.

Dat hij uit de Dominicaanse republiek is betekend niet dat naar Nederland komen nu een eitje word. Castel mist een stempel op zijn paspoort en kan hierdoor niet naar Nederland vliegen. Zijn zus die hij al jaren niet heeft gesproken vind een manier om toch naar Nederland te komen. Hij kan nu na drie maanden vluchten veilig naar Nederland.

Als hij in Nederland aankomt, denkt hij nog vaak terug aan zijn tijd in La Victoria.

hij heeft vaak nachtmerries en heeft moeite om op het rechte pad te blijven.

Toch is dat hem tot dus verre gelukt.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-latino-king-door-bibi-dumon-tak-81082

 

 

 

 

Over de schrijver:

Margaretha Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bibi_Dumon_Tak

 

Mijn mening over het boek:

Ik vond het boek Latino King een leuk en spannend boek. Het verhaal is ook realistisch omdat het over de gevangenis gaat en niet over een of ander toverland. Doordat Castel probeerde te vluchten werd het verhaal ook alleen nog maar spannender. De Dominicaanse republiek is natuurlijk ook een stuk armer en strenger dan Nederland en dat wordt de lezer dan ook duidelijk gemaakt.

Boek 6 - havo 4

Boekverslag – De Kick

Franky van den Hurk

 

Samenvatting:

Frits, Maurice, Peter, Danny en Steef kennen elkaar van de hockey en besluiten na het kijken van een film, waarin een vader wraak neemt op 2 jongens die zijn dochter hebben verkracht, wraak te nemen op een leraar op de school van Maurice. Volgens Maurice heeft de leraar hem een aantal keer voor schut gezet en hij zou ook graag wraak willen nemen. Hij  Ze besluiten vervolgens de auto van de leraar in de fik te steken. Maurice heeft de volgende dag spijt en hij is bang dat ze zullen worden betrapt. Steef is bang dat Maurice alsnog iets gaat zeggen.

Wanneer ze voor de hockeytraining bij elkaar komen in het chalet in de tuin van Frits laat Steef vallen dat hij ook wel wraak zou willen nemen. Zo komen ze op het idee om allemaal wraak te nemen op iemand. Maurice stribbelt eerst nog een beetje tegen, maar besluit, onder druk, ook mee te doen. Ze doen allemaal een briefje in de pot en trekken er één briefje uit, dit is het briefje van Danny. Hij wil wraak nemen op Teun Keyzer, de baas van bakkerij de Knip, waar Danny een paar weken stage heeft gelopen. Hij kreeg een negatieve beoordeling en vindt dit nog steeds belachelijk.

's Avonds laat kruipen ze via een raampje de bakkerij binnen en vernielen daar alles wat ze zien. Ook spuiten ze scheldwoorden op de muur. De volgende dag wordt hun inbraak ontdekt en komt de politie langs. De Koning, een rechercheur, ziet aan de vele sporen dat het gedaan is door kinderen, maar ze hebben geen camerabeelden of sporen die ze kunnen gebruiken.

Frits wil ook wraak nemen op iemand, maar weet niet zo goed op wie. Hij komt met een plan om de plannen van zijn vrienden mee te overtreffen. Hij heeft daar explosieven voor nodig en besluit Asrin, een jongen uit de 4e klas aan te spreken. Wanneer hij het explosief wil kopen is ook Sami aanwezig, een oudere jongen van 20 jaar. Sami maakt duidelijk dat wanneer Frits hem verlinkt dat hij hem dan wel weet te vinden. Ook vertelt hij dat als Frits nog meer nodig heeft, vuurwapens of drugs, dat hij die ook wel kan regelen.

De volgende wraakactie die plaatsvindt is die van Steef. Steef wil wraak nemen op Bianca omdat zij hem niet serieus neemt nadat hij haar de liefde heeft verklaard. Ze besluiten haar op te wachten bij een donker fietspad waar ze die avond langs fietst. Ze bedreigen haar met en mes, maar wanneer ze tegenstribbelt loopt de situatie uit de hand. Danny slaat haar en wil haar verkrachten. Frits steekt hier een stokje voor. De jongens gaan ervandoor en Bianca verliest haar bewustzijn.

Ze doet aangifte bij de politie waarbij zedenrechercheur Sara in beeld komt. Samen met rechercheur Van Buren denkt ze dat het niet gaat om de seks of geld, maar om wraak.

Dan is de wraakactie van Frits aan de beurt. Vol trots vertelt hij aan zijn vrienden dat hij explosieven heeft gekocht en dat hij van plan is een pinautomaat op te blazen. Bij Danny thuis gaat het wat minder goed. Hij maakt constant ruzie met zijn moeder. Wanneer hij zijn moeder lichamelijk aanvalt en daar zelf van schrikt vlucht hij het huis uit. Hij moet daarom samen met zijn moeder een woedebeheersing-cursus gaan doen.

Frits heeft het plan voor de plofkraak helemaal uitgewerkt. Toch gaat het fout. Het explosief werkt wel, maar de pinautomaat is niet genoeg beschadigd om bij het geld te kunnen. Wanneer Danny zijn arm in een gat in de automaat steekt komt hij vast te zitten. Op dat moment komt er ook een buurman naar buiten gelopen die de jongens betrapt. De jongens dreigen dat ze een vuurwapen hebben en gaan ervandoor. Danny trekt zijn hand los, maar verwond zichzelf daardoor. De volgende ochtend brengt Fris' moeder hem naar het ziekenhuis. Danny vertelt aan haar dat hij zich heeft verwond door een spijker.

Bij de voetbalwedstrijd staan Asrin en Sami langs de lijn. Zij weten dat de vrienden het explosief hebben gebruikt om een plofkraak te plegen. Ze vragen aan Frits of hij ook vuurwapens wil kopen en Frits stemt toe. Maurice vindt dat dit te ver gaat en besluit niet meer mee te werken aan de wraakacties.

Ondertussen wordt er door de politie een onderzoek gestart naar de plofkraak en de aanval op Bianca. Aan de leiding komt Jonas Verbiest, een kleinzoon van een politiecommissaris. Hij kan het totaal niet vinden met Van Buren. Van Buren vindt namelijk dat Jonas te snel aan de top is gekomen (doordat zijn hele familie ook bij de politie werkt).

De jongens hebben vervolgens geld nodig om de vuurwapens daadwerkelijk te kunnen kopen. Peters' vader is vreemd gegaan met een veel jongere vrouw en wil daarom wraak nemen. Ook is zijn vader heel erg rijk waardoor hij op het plan komt om bij hem in te breken. Omdat hij een sleutel heeft en de code van het alarm weet loopt alles gesmeerd. Ze stelen horloges uit de kluis om deze te kunnen verkopen.

Frits krijgt de horloges niet verkocht. Sami en Asrin willen wel de 2000 euro en komen met een plan zodat de jongens aan geld kunnen komen. Ze moeten een overval plegen op een casino in een andere stad. Sami en Asrin hebben het plan al uitgewerkt.

Ze gaan eerst wat drinken en laten dan vallen dat ze ergens aan de andere kant van de stad iets gaan drinken. Metin, een neef van Sami, die een taxibedrijf runt haalt hen vervolgens op om hen af te zetten bij het casino. De jongens kleden zich ondertussen in de auto om en krijgen neppe vuurwapens met gaspatronen. Wanneer ze naar binnen gaan roepen ze dat iedereen moet gaan liggen. Er blijkt echter geen kassa te zijn maar alleen een kluis. Ze dwingen de bedrijfsleider de code in te voeren maar er blijkt een tijdslot van 6 minuten op te zitten. De jongens kunnen dus nog niet bij het geld en worden gedwongen te wachten. De bedrijfsleider belt echter stiekem de politie en wanneer de jongens de politie horen aankomen besluit Peter te vluchten. Hij wordt al snel gegrepen door een politiehond. Steef besluit naar buiten te lopen, maar hij is totaal in shock waardoor hij zijn nepwapen niet neerlegt. De politie denkt dat hij vuurwapengevaarlijk is en schieten hem neer. De andere 2 jongens worden ook opgepakt.

De politie weet door vingerafdrukken dat de jongens ook achter de andere acties zaten. Ze worden ondervraagt en door druk van de politie vertellen ze uiteindelijk het hele verhaal. Metin probeert slim te doen door de jongens aan te geven bij de politie, maar ook hij wordt uiteindelijk ontmanteld. Maurice wordt ook opgepakt en verhoord. Nadat de politie hoort van Sami en Asrin besluiten ze een inval bij hen te doen. Ze vinden nog meer vuurwapens en beide jongens worden opgepakt.

Frits, Steef, Danny en Peter krijgen vijftien maanden jeugddetentie waarvan drie maanden verantwoordelijk en Maurice krijgt een iets minder zware straf.  

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-kick-helen-vreeswijk

 

Over de schrijver:

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961Kerk-Avezaath, 31 oktober 2016) was een Nederlands jeugdauteur. Vroeger had Vreeswijk het door dyslexie moeilijk op school. Ze begon met het schrijven van eigen verhalen en besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze ging werken bij de politie en was betrokken bij bekende onderzoeken zoals de ontvoering van Toos van der Valk, de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Op 1 januari 2010 stopte ze met het politiewerk.

Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Ze gaf lezingen op scholen over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Helen_Vreeswijk

 

Mijn mening over het boek:

Ik vond het wel een leuk boek. Ondanks dat de hoofdpersonen ongeveer van dezelfde leeftijd als mij zijn herkende ik nauwelijks geen overeenkomsten tussen mij en de hoofdpersonen. De dingen zie hun met zijn vieren uitvoerden zou ik zelf namelijk nooit doen. Toch vond ik het wel leuk om hier over te lezen aangezien je er zelf ook een beetje in meegaat. Het verhaal is ook snel te lezen en het is ook best realistisch.

 

 

 

Boek 7 - havo 5

Boek 8 - havo 5

Boek 9 - havo 5

Boek 10 - havo 5

Overige opdrachten

Mindmap

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Leeslogboek Franky van den Hurk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Franky van den Hurk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-06-14 20:46:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.