Wiskunde in de profielen van het vmbo

Wiskunde in de profielen van het vmbo

Start

Vraag jij je weleens af waarom je wiskunde moet leren op school? Zeg je ook zo vaak tegen je docent 'waar heb ik dit straks voor nodig?' of 'dit ga ik later toch nóóit gebruiken'? In sommige gevallen heb je waarschijnlijk gelijk. Als je kapster wilt worden zul je geen lastige goniometrische problemen op hoeven lossen, maar voor technische beroepen kan het wel belangrijk zijn om goed met sinus, cosinus en tangens te kunnen rekenen. Als sportinstructeur komt de tijd misschien niet zo nauw, terwijl het als verzorgende heel belangrijk is om patiënten precies op tijd hun medicatie te geven. Behalve wanneer je leraar wiskunde wilt worden, kan je altijd wel een onderwerp vinden waar je later zeker weten niets mee gaat doen. Er wordt geen verschil gemaakt tussen de wiskunde voor de verschillende profielen in het vmbo. Iedereen leert hetzelfde, dus het is alles of niets. Op sommige scholen is wiskunde een keuzevak, op andere is het voor alle leerlingen verplicht. In beide gevallen is het voor jou fijn om te weten waarom wiskunde een nuttig vak is.

In deze lessen krijg je een beeld hoe wiskunde terugkomt in diverse beroepen die aansluiten bij de verschillende vmbo-profielen. Per profiel zijn er opgaven te maken die laten zien hoe wiskunde van pas komt in de beroepen die aansluiten bij het gekozen profiel. Het is onmogelijk om voor alle beroepen een voorbeeld te geven, maar als het goed is krijg je door deze opgaven wel een beter beeld. En je zult ook zien dat er bij sommige profielen wat overlap is. Op dit moment zijn nog niet alle profielen helemaal uitgewerkt. Gaandeweg zal deze pagina steeds meer gevuld worden.

Je kunt zelf kiezen welke hoofdstukken je wilt bekijken en in welke volgorde. Probeer bij het maken van de opgaven zoveel mogelijk uit je hoofd te rekenen. In je werk heb je ook niet altijd een rekenmachine bij de hand. Bij lastigere opgaven is het handig een kladpapiertje te gebruiken.

En om te laten zien hoe blij je mag zijn met de moderne rekenmachine, kijk even dit filmpje.

Mocht je bij de profielen van je interesse nog het nut van wiskunde niet zien (er zijn natuurlijk echt wel beroepen te bedenken waar wiskunde geen rol speelt), dan is er nog het laatste hoofdstuk: wiskunde in het dagelijks leven. Hier vind je voorbeelden waar je wiskunde zomaar tegen kunt komen.

Zorg en Welzijn

Vanuit de sector Zorg & Welzijn kun je veel kanten op. In vrijwel elk soort beroep waar je voor opgeleid wordt in je vervolgopleiding in het mbo, werk je veel met mensen. De sociale kant van je opleiding is dus erg belangrijk. Maar in veel beroepen is het ook belangrijk dat je goed kunt rekenen of een bepaald niveau van wiskunde hebt. Dit is misschien niet waar je in eerste instantie aan denkt. In deze les ontdek je hoe wiskunde terug kan komen in verschillende beroepen die passen bij de sector Zorg & Welzijn en waarom wiskunde in sommige beroepen zelfs heel erg belangrijk is. Hoewel wiskunde niet op alle scholen verplicht is bij de sector Zorg & Welzijn, zorgt het doen van examen wiskunde er wel voor dat je tot bijna alle mbo-opleidingen direct toegelaten wordt. Dit is niet zo als je geen wiskunde hebt gedaan.

Kijk nu om te beginnen eerst onderstaand filmpje over wiskunde en zorg.

Daarna kun je per onderdeel werken aan opdrachten die passen bij de sector. Er wordt geen uitleg gegeven over de onderwerpen, maar bij sommige vragen zul je een link vinden naar een stukje uitleg.

 

Wiskunde in zorg en welzijn

Zoals gezegd kun je ook in zorg en welzijn wiskunde tegenkomen in je werk. In heel veel situaties is het belangrijk dat je goed kunt rekenen. Dat is ook een onderdeel van wiskunde. Je doet het waarschijnlijk elke dag al, zonder dat je je er bewust van bent. Denk maar eens aan als je iets koopt in de winkel en wisselgeld terugkrijgt of bedenkt hoe laat je weg moet om op tijd op school te komen. Afhankelijk van het soort werk dat je wilt gaat doen kom je meer of minder situaties tegen waarin je zult moeten rekenen. Soms wat makkelijker en soms wat moeilijker. Maar in bijna alle situaties is het belangrijk dat je goed kunt rekenen, zonder fouten. Maar ook kennis over ruimtefiguren, het metriek stelsel (het omrekenen van maten) en het kunnen lezen van tabellen en grafieken kan straks in je werk goed van pas komen. In deze les vind je opdrachten over praktische situaties in de sector Zorg & Welzijn waarin je wiskunde tegen kunt komen.

Praktische opdracht

Je gaat zelf een spel maken voor de buitenschoolse opvang. Op een speelse manier wil je de kinderen laten zien dat je op straat ook wiskunde tegen kunt komen. In veel gebouwen en objecten de je buiten ziet, kun je namelijk ruimtefiguren herkennen. 

Eerst moeten de kinderen oefenen met namen van de ruimtefiguren. Hiervoor kun je de kaartjes in de bijlage 1 gebruiken. 

Ga nu zelf in je omgeving op zoek naar voorbeelden van ruimtefiguren in gebouwen. Maak hier foto's van en maak daar vergelijkbare kaartjes van zoals het voorbeeld in bijlage 2. Maak minstens 20 kaartjes en zorg ervoor dat alle ruimtefiguren voorkomen. 

Als je stage gaat lopen bij een school of buitenschoolse opvang, kun je dit spel met de kinderen spelen. Je kunt dan ook met de kinderen op pad gaan om hen zelf te laten zoeken naar ruimtefiguren op straat. 

Filmpjes

Hier vind je een aantal filmpjes terug over hoe wiskunde van pas komt in verschillende sectoren waar je vanuit de keuze voor zorg en welzijn zou kunnen gaan werken.

Wiskunde in het ziekenhuis

Waarom rekenen in de zorg zo belangrijk is

Dienstverlening en producten

Ook als je kiest voor het profiel dienstverlening en producten heb je veel kans om wiskunde tegen te komen in je vervolgopleiding en/of beroep. Zo komt wiskunde goed van pas als je moet plannen en organiseren, de resultaten van een onderzoek moet ordenen en verwerken, maar bijvoorbeeld ook bij het programmeren van een spel of het lezen van technische tekeningen. Afhankelijk van de richting die je op gaat kom je verschillende onderdelen van wiskunde tegen. Kijk nu eerst onderstaand filmpje om een beeld te krijgen waar je wiskunde tegen kunt komen. 

Wiskunde in dienstverlening en producten

Omdat je met dienstverlening en producten heel veel kanten op kunt, is de wiskunde die je kunt tegenkomen ook heel divers. In sommige beroepen zul je geen wiskunde tegenkomen, terwijl je in andere beroepen heel veel wiskunde nodig kunt hebben. Hieronder staan maar een paar voorbeelden van werksituaties waarin wiskunde van pas komt. In de filmpjes kun je ook nog een paar ideeën opdoen.  

Praktische opdrachten

1. Op deze website vind je een praktische opdracht over sport.

2. Hier vind je een praktische opdracht over het maken van diagrammen in Excel.

Filmpjes

Hier vind je een aantal filmpjes terug over hoe wiskunde van pas komt in verschillende sectoren waar je vanuit de keuze voor dienstverlening en producten zou kunnen gaan werken. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden, dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Economie en ondernemen

Wiskunde in economie en ondernemen

Praktische opdracht

Filmpjes

Hier vind je een aantal filmpjes terug over hoe wiskunde van pas komt in verschillende sectoren waar je vanuit de keuze voor economie en ondernemen zou kunnen gaan werken. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden, dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Horeca, bakkerij en recreatie

Wiskunde in horeca, bakkerij en recreatie

Praktische opdracht

Filmpjes

Groen

Wiskunde in groen

Praktische opdracht

Filmpjes

Bouwen, wonen en interieur

Wiskunde in bouwen, wonen en interieur

Praktische opdracht

Filmpjes

Produceren, installeren en energie

Wiskunde in produceren, installeren en energie

Praktische opdracht

Filmpjes

Mobiliteit en transport

Wiskunde in mobiliteit en transport

Praktische opdracht

Filmpjes

Media, vormgeving en ICT

Wiskunde in Media, vormgeving en ICT

Praktische opdracht

Filmpjes

Maritiem en techniek

Wiskunde in maritiem en techniek

Praktische opdracht

Filmpjes

Wiskunde in het dagelijks leven

Misschien ben je er nog niet van overtuigd dat wiskunde voor jouw beroep ook echt nuttig is. Dan vind je hier nog een paar voorbeelden waarom wiskunde toch leuk, interessant en nuttig kan zijn.