Ik heet jullie van harte welkom op mijn pagina. Zoals jullie weten gaan wij deze periode werken met een nieuw thema. Namelijk het thema Pluriforme Samenleving. Gedurende deze periode gaan wij te werk met het digitale arrangement wat ik voor jullie heb gemaakt.
In deze arrangement komen de volgende punten aanbod:
* Leerdoelen die per thema ter sprake komen
* Lesstof, uitleg en kennisclips
* Oefenmateriaal
* Oefentoets A
* Verrijkende en verdiepende activiteiten
* Extra oefeningen
* Eind toets
Voordat ik begin met de les wil ik graag dat jullie een kleine opdracht maken met de Tool die ik heb toegevoegd op deze pagin. Middels deze tool wil ik jullie voorkennis activeren en toetsen. De opdracht is dat je de volgende vragen beantwoord, die gaan over het thema Pluriforme samenleving. Zo kan ik een overzicht hebben van jullie voorkennis.
FlipQuiz
Middels deze tool kan ik jullie voorkennis toetsen. De opdracht is dat je de vragen beantwoord over dit onderwerp, namelijk Pluriforme samenleving. Als je de link opent dan wordt je automatisch doorverwezen naar de FlipQuiz die ik voor jullie heb gemaakt. Dit is een middel om jullie voorkennis te activeren. Het zijn een aantal vragen die ik heb voorbereid voor jullie, ik veracht dat deze ook daadwerkelijk worden gemaakt. Je neemt de vragen over in je schrift, want wij gaan ze ook de volgende les behandelen als terugkoppeling.
Leerdoelen
Aan het eind van de les weet klas 3:
Op welke manieren je gediscrimineerd kan worden
Wat het verschil is tussen tolerantie en respect
Leven tussen verschillende culturen
In dit thema wordt er gekeken naar verschillende cultuurgroepen in ons land en hoe wij met elkaar omgaan. Dat wordt duidelijk gemaakt worden met de begrippen die wij gaan behandelen in de tekst
Dominante cultuur:
Onder de dominante cultuur verstaat men de normen en waarden en gewoonten van de meeste mensen in een land. Zo is het bijvoorbeeld gewoon dat de meeste Nederlands rond zes s ‘avonds eten, schaatsen als het winter is en het vieren van het Sinterklaasfeest op vijf december.
Subculturen:
Los van de dominante cultuur zijn er veel verschillende kleinere cultuurgroepen. Voorbeelden hiervan dat rappers zich anders kleden dan gotisch en managers die anders articuleren dan bouwvakkers. Dat Limburgers en Brabanders wel carnaval vieren en de Friezen en Groningers niet. Deze verschillende groepen noemen we subculturen. Een subcultuur is een cultuur van kleine groepen mensen in de samenleving.
Iedereen kan tot verschillende subculturen behoren. Zo kan iemand houden van voetbal en ook tegelijkertijd gek zijn van gamen. Zo kan iemand ook leren voor apothekersassistente en op volleybal zitten , ook kan iemand moslim zijn en houden van rockmuziek.
Binnen elke verschillende groep, gedraagt men volgens de normen en waarden die binnen deze groep gelden. Mocht je op volleybal zitten, dan is het gewoon dat je iedere week gaat trainen.
Hoe er eerder is aangegeven zijn er verschillende subculturen en deze kunnen met van alles te maken hebben.
Zo zijn er bijvoorbeeld subculturen die te maken hebben met:
geloof: bijvoorbeeld joden, moslims, christenen en hindoes;
muziek: bijvoorbeeld mensen die van hiphop houden, klassieke muziek, rockmuziek of mensen die in harmonie spelen;
werk: bijvoorbeeld artiesten, metselaars, kunstenaars of makelaars;
politiek: zoals bijvoorbeeld de liberalen, socialisten of christendemocraten;
land van herkomst: bijvoorbeeld, Turken, Surinamers, Iraniërs, Antillianen. Deze noemen we ook wel etnische subculturen.
Allemaal door elkaar:
Desondanks de verschillen lopen de subculturen en de dominante cultuur diagonaal door elkaar heen. Bijvoorbeeld, verschillende Marokkaanse en Turkse kinderen die spelen bij Sparta, Ajax of ADO. Surinaamse-Hindoestaanse kinderen die meedoen aan het vieren van St. Maarten en hiphoppers die ook koningsdag vieren.
Nederland kan door deze mix van culturen ook wel een pluriforme samenleving genoemd worden. Een pluriforme samenleving is een samenleving van mensen met verschillende culturen en leefstijlen. Het woord pluriform heeft ook als betekenis veelkleurig of veelvormig.
Cultuur verschilt:
Aan het begin van dit hoofdstuk is er aangegeven dat cultuur kan verschillen per groep. Maar cultuur kan verschillen per plaats. Bijvoorbeeld boeren aan tafel is in Nederland niet normaal, terwijl in China dit heel normaal is en hierdoor laat horen en blijken dat het eten lekker was.
Ook verschillen culturen in tijd. Vroeger was seks voor het huwelijk niet normaal, tegenwoordig is dat voor veel mensen nu wel gewoon / normaal geworden. Een ander voorbeeld is dat katholieken en prostestanten vroeger als verplichting elke zondag naar de kerk gingen. Tegenwoordig kan men heel goed gelovig zijn en alleen met kerstmis naar de kerk gaan. Ook zijn de eetgewoonten van Nederlanders veranderd onder invloed van Subculturen. Zo wordt er niet meer elke avond een Hollandse Stamppot op tafel gezet.
Hier zijn twee opdrachten voor jullie om te controleren of jullie nu de lesstof beheersen. De eerste opdracht is bestaat uit 10 open vragen en een proeftoets. De proeftoets bestaat uit ook uit 10 vragen, deze 10 vragen zijn een combinate van open en- meerkeuzevragen. Beide opdrachten zijn een voorbereiding op te eindtoets.
Als je de eerste opdracht moelijk vind, adviseer ik je om de kennisclip en de lesstof opnieuw door te nemen. Heb je geen moeite gehad met de eerste opdracht dan kan je verder gaan met de proeftoets.
Als je de proeftoets heb gemaakt kan je verdergaan met *Extra* oefening. De *Extra* oefening moet je maken aan de hand van de tool die op de pagina is toegevoegd.
Aan de hand van deze tool kan je voor jezelf een samenvatting maken van de leerstof, op een leuke en educatieve manier. Je kan in deze tool een woordweb maken die je eindeloos lang kan maken. De opdracht is, dat jullie een samenvatting makenen deze goed bestuderen. Aan de hand van je samenvatting, die je maakt en aan de hand van je leerstof bereidt je jezelf voor op de eindtoets.
https://bubbl.us/
Als je de linkt opent, dan krijg je de keus of je wilt registreren, inloggen of wilt met starten met brainstormen. Je klikt op : start brainstormen, als je dat hebt gedaan, krijg je een nieuwe pagina waarin je je woordweb kan maken. Je krijgt het eerste vakje al meteen te zien op de pagina, deze is leeg. Je kan daar het onderwerp invullen. Vervolgens als jij op het vakje klikt dan zie een plus tekentje (+), als daarop klikt kan je jouw keuzes invullen. Op deze manier kan je jouw eigen woordweb maken zo oneindig lang.
Op deze pagina tref je extra uitleg mocht je de lesstof moeilijk vinden,
De begrippen komen ook hier weer terug. Mocht je het nog steeds lastig vinden dan is er op deze pagina een extra opdracht toegevoegd om je te helpen.
De opdracht bestaat uit een aantal open en gesloten vragen, als deze vragen heb gemaakt kan je op het eind zien welke vragen je wel of niet goed had. Ook raad ik je aan om na deze opdracht de lesstof voor je zelf samen te vatten of een mindmap te maken. Zo bereidt je jezelf voor de eindtoets.
Uitdaging
Mocht je de lesstof beheersen en heb je behoefte aan een extra uitdaging dan is deze opdracht er voor jou !
Het is de bedoeling dat je een samenvatting maakt aan de hand van de volgende vragen die je gaat beantwoorden. De vragen zijn een in Padlet gemaakt, op deze pagina tref je ook een link die je naar Padlet verwijst, je kan dan gerust beginnen met het beantwoorden van de vragen en het maken van je samenvatting.
De samenvatting die je maakt, moet in een Word document gemaakt worden en dien je aan mij per mail in te leveren. Als je het document hebt ingeleverd zet ik op de lijst een krul achter je naam , zo weet ik dat je de stof beheerst. Mocht je dit hebben gedaan verwijs ik je naar de proeftoets in het arrangement, mocht je die goed gemaakt hebben kan je ook de eindtoets maken !
Het arrangement Maatschappijleer is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
ibrahim Kasmi
Laatst gewijzigd
2019-02-06 14:34:23
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Deze arrangement is bedoeld voor leerlingen van jaar 3 VMBO-KGT die het vak maatschappijleer krijgen. In deze arrangement wordt het thema Pluriforme samenleving uitgelegd.
Deze arrangement is bedoeld voor leerlingen van jaar 3 VMBO-KGT die het vak maatschappijleer krijgen. In deze arrangement wordt het thema Pluriforme samenleving uitgelegd.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Opdracht A
Oefentoets ( Opdracht B)
Extra opdracht
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.