De rol van het buitenland

De rol van het buitenland

De rol van het buitenland

Import en export

De effectieve vraag (EV) is de vraag naar goederen en diensten door gezinnen (consumptie C), bedrijven (investeringen I), overheid (overheidsuitgaven O) en buitenland (export - import E - M):

EV = C + I + O + E - M

In een open economie als de Nederlandse economie speelt het buitenland een zeer belangrijke rol.

Het belang van de export en import kun je aflezen van de lopende rekening van de betalingsbalans. Een verandering van het saldo op de lopende rekening heeft invloed op de hoogte van het nationaal inkomen en de werkgelegenheid. Een toename van het saldo op de lopende rekening heeft een positief effect op het nationaal inkomen en dus op de werkgelegenheid. Omgekeerd heeft een afname van het saldo op de lopende rekening een negatief effect op het nationaal inkomen en de werkgelegenheid.

De wisselkoers

Bij de handel met landen die niet deelnemen aan de euro speelt de wisselkoers een belangrijke rol. De wisselkoers is de prijs van vreemde valuta in euro.

Je spreekt van een stijging van de wisselkoers van een valuta als je voor de eigen valuta meer vreemde valuta krijgt.

Koersstijging euro:
1 juli:                    1 euro = 0,800 dollar
1 aug: 1 euro = 0,800 dollar


Een koersstijging van de euro ten opzichte van de dollar zal leiden tot een toename van de import vanuit Amerika, immers het wordt goedkoper om Amerikaanse producten te kopen.

Een koersstijging van de euro ten opzichte van de dollar zal leiden tot een afname van de export naar Amerika, immers onze producten zijn duurder geworden voor Amerikanen.

Wisselkoersbeleid

De centrale bank van een land kan door het kopen of verkopen van de valuta van het land invloed uitoefenen op de wisselkoers. Je spreekt van wisselkoersbeleid.

Als de centrale bank eigen valuta koopt, stijgt de vraag naar de valuta en stijgt dus de koers van de valuta. Als de centrale bank eigen valuta verkoopt, stijgt het aanbod van de valuta en daalt dus de koers van de valuta.

Door het wisselkoersbeleid beďnvloedt de centrale bank de concurrentiepositie (en dus de import en export) van het land. Een daling van de koers verbetert de concurrentiepositie (toename export, afname import) en omgekeerd. Het wisselkoersbeleid heeft dus invloed op het saldo van de lopende rekening en dus op de hoogte van het nationaal inkomen en de werkgelegenheid.

  • Het arrangement De rol van het buitenland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-02-08 09:35:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    Template - Goede en slechte tijden

    https://maken.wikiwijs.nl/130824/Template___Goede_en_slechte_tijden