Effectieve vraag en werk

Effectieve vraag en werk

Effectieve vraag en werk

Effectieve vraag en werk

De effectieve vraag (EV), de vraag naar goederen en diensten door gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland, heeft invloed op de werkgelegenheid in een land.

Wat er op de korte termijn gebeurt met de werkgelegenheid bij een toename of een afname van de effectieve vraag hangt af conjuncturele situatie.

In het schema zie je verschillende mogelijkheden:

Toename effectieve vraag (EV)
Onderbesteding: Werkgelegenheid ↑ Als de productiecapaciteit nog niet volledig is bezet zal een toename van de effectieve vraag leiden tot een toename van de werkgelegenheid.
Overbesteding: Prijspeil ↑ Als er al sprake is van overbesteding (productiecapaciteit is volledig benut), dan kan bij een toename van de effectieve vraag de werkgelegenheid niet verder stijgen, dan zal het gevolg inflatie zijn.
Afname effectieve vraag (EV)
Onderbesteding: Werkgelegenheid ↓ Een afname van de effectieve vraag zal in een situatie van onderbesteding leiden tot een afname van de werkgelegenheid. De conjuncturele werkloosheid neemt toe.
Overbesteding: Prijspeil ↓ In een situatie van overbesteding zal een afname van de effectieve vraag in eerste instantie nauwelijks invloed hebben op de werkgelegenheid. 

Loonstarheid

In figuur 1 zie je dat in een vrije arbeidsmarkt een daling in de vraag naar arbeid zal leiden tot een daling van de werkgelegenheid (van A naar A') en een lager evenwichtsloon van (L naar L'). In de nieuwe evenwichtssituatie vindt iedereen die tegen het evenwichtsloon wil werken een baan.

Uit onderzoek blijkt echter dat het aanbod van arbeid, zeker op de korte termijn, in hoge mate inelastisch is. De aanbodcurve loopt daarom vrijwel verticaal. Zie figuur 2. Verder blijkt dat de lonen (zeker naar beneden toe) in de praktijk nogal star zijn, dat wil zeggen dat ze nauwelijks reageren op een verandering in de vraag naar arbeid. Een daling van de vraag naar arbeid leidt dan niet tot lagere lonen, maar alleen tot minder banen (van A naar A').

Er zijn mensen die onvrijwillig werkloos zijn; zij zouden wel willen werken tegen het geldende loon, maar kunnen geen werk vinden.

  • Het arrangement Effectieve vraag en werk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-02-08 09:35:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    Template - Goede en slechte tijden

    https://maken.wikiwijs.nl/130824/Template___Goede_en_slechte_tijden