GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Zoals je al wel weet, komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Je kunt er gewoon niet naast kijken. Op grote borden verschijnen affiches met lachende dames en heren, en de brievenbussen worden volgepropt met kiespropaganda. Met andere tijd wordt het weer dringend tijd er nieuw bestuur gekozen wordt. En misschien moet jij wel mee bepalen wie dit zal worden.

Via deze webquest krijg je een rondleiding door het bestuur in jouw gemeente en wat de gemeenteraad voor jou kan betekenen. Al deze informatie ga jij verzamelen in een informatiemap. Dit is dan ook de eindopdracht! Dus je zal een informatieve bundel samenstellen met de gemeenteraadsverkiezingen, en natuurlijk ook de provincieraadsverkiezingen, in het oog.

 

INLEIDING

OPDRACHTEN

Alle opdrachten ga je verwerken in één document! Let op; maak hier een overzichtelijk en werkbaar document van. Maak de opdrachten één voor één, lees telkens de bijhorende evaluatiecriteria, zo verkrijg jij een verzorgd en uitstekend ogend resultaat!

PS: Ook voor je document zijn er evaluatiecriteria die je best al eens kan bekijken!

Elke les load je het document op. Zo kan de leerkracht het verbeterwerk bijhouden en kan de leerkracht je ook evalueren op je inzet tijdens die les! 

OPDRACHT 1: HET (HUIDIGE) BESTUUR

Het bestuur

Hoe werkt het gemeentebestuur nu juist? Wie is er lid van het gemeentebestuur? Wat zijn de taken van het gemeentebestuur? ... Dat kom je via de opdrachten hieronder te weten.

Bij de bronnen voor opdracht 1 vind je een word-document met een heleboel informatie. Dat is allemaal nogal veel informatie. Vandaar dat jij die informatie gaat samenvatten in een schema of tabel!

  1. Markeer een antwoord op onderstaande vragen in het document. Doe dit met de juiste kleur.
    • Door welke 3 organen wordt een gemeente bestuurd? (geel)
    • Hoe worden die 3 organen aangesteld? (rood)
    • Welke macht bezitten die 3 organen? En wat houdt dit in? (groen)
    • Welke taken hebben deze 3 organen? (blauw)
    • Hoe wordt er gestemd? En wat zijn de voorwaarden. (paars)
    • Wat is de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen? (grijs)
  2. Zoek een verklaring voor de vetgedrukte (moeilijke) woorden en noteer de betekenis in eigen woorden in het document met de tekst.
  3. Verwerk deze antwoorden en woorden in het schema of tabel!
  4. Hoe zit het met het huidige bestuur in jouw gemeente? Verwerk deze gegevens ook in jouw document.
    • Wie is de burgermeester?
      • naam
      • foto
      • partij
      • bevoegdheden
    • Wie zijn de verschillende schepenen? Zoek voor elke schepen:
      • naam
      • foto
      • partij
      • bevoegdheden

 

 

OPDRACHT 2: De gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen

Welke partijen zijn er in mijn gemeente? En aan wie of welke partij zou ik nu eigenlijk het best mijn stem geven? Ontdek het door deze opdracht te volbrengen.

  1. Om de kiezers  voor te bereiden op een weloverwogen stem op 14 oktober ’18 stellen de grote kranten een digitale stemtest voor. Aan de hand daarvan wordt dan duidelijk welke partij jij belangrijk vindt.
    Doe nu zelf de test van de Standaard en het Nieuwsblad. Benieuwd wat er uit de (stem-)bus komt! (link: zie bronnen opdracht 2)
    Let op: Sluit de resultaten van je stemtest nog niet, want deze komen bij opdracht 4 nog van pas!!!
  2. Zoek nu uit wat het verschil is tussen een lijsttrekker en een lijstduwer. Noteer dit verschil ook duidelijk in je document.
  3. Ga zelf op zoek naar informatie over de partijen in jouw gemeente. Stel elke partij die opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen kort voor door een antwoord te bieden op volgende vragen:
    • Naam van de politieke partij
    • Logo van de partij
    • Foto en naam van de lijsttrekker van de partij
  4. Bij de bronnen vind je een document met daarin een lege tabel voor de standpunten van de verschillende partijen op verschillende domeinen. Het is aan jou om deze aan te vullen. PS: hierbij kan je ingevulde stemtest van pas komen!
    • Je geeft een persoonlijke score voor wat elke partij doet voor jeugdbeleid (jeugdbewegingen, jeugdhuis, activiteiten, voordelen, …) en voor milieu.
    • Je geeft zelf ook nog 2 items waar de gemeente iets voor onderneemt. Ook daarvoor bekijk je wat de verschillende partijen willen betekenen. Geef weer een persoonlijke score. Zo kom je tot een vergelijkende studie die je voorkeur voor de verkiezingen kan staven.
    • Conclusie? Noteer ijn je document in minstens 5 goede volzinnen welke partij uit jouw gemeente bij jou in de smaak valt en argumenteer grondig! (Wie, wat, waarom, wanneer, woe, …?)
    • Op naar die stembus! In afwachting van je stembrief zoek je alvast het adres waar je moet gaan stemmen op 14 oktober. Noteer ook tussen welke uren je er terecht kan.

 

WERKWIJZE

BRONNEN

Bronnen met algemene informatie

Debattle

Bronnen voor opdracht 1

Bronnen voor opdracht 2

TERUGBLIK

Evaluatie opdracht 1
Evaluatie opdracht 1
evaluatie opdracht 2
evaluatie opdracht 2
  • Het arrangement Gemeenteraadsverkiezingen 2018 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Joke Meesters Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-10-01 13:46:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Via deze webquest maken de leerlingen een informatiemap af over het bestuur in de eigen gemeente. Daarnaast gaan zij op zoek naar de politieke partij die er voor hen wel interessant uit ziet om op te stemmen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Debattle
    http://www.debattle.be
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.