De koude Oorlog

De koude Oorlog

Inhoud

Welkom bij de les over de Koude oorlog. Een ding is zeker over de koude oorlog het was pittig koud, maar het gaat hier vooral om de spanning tussen de VS en de Sovjet-Unie. In de les krijg je informatie over de koude oorlog dat je moet weten voor de toets. Aan het einde van de les is er een kleine digitale toets dat jullie kennis zal gaan testen.

 

De lesdoelen voor deze les zijn:

  • Je moet kunnen uitleggen hoe na de Tweede Wereldoorlog Duitsland en Berlijn werden verdeeld in vier bezettingszones. Welke waren dit?
  • Je moet kunnen uitleggen hoe de Amerikanen en de Russen hun bezettingszone totaal verschillend bestuurden. Noem 3 verschillen 
  • Uitleggen dat er een groot onderling wantrouwen was, waardoor de machtsblokken West en Oost lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Noem 3 oorzaken 

 

 

 

 

lesstof

Conferentie van Jalta:

Churchill, Roosevelt en Stalin kwamen bijeen in Jalta aan de Krim in Oekranië. Tijdens deze Conferentie sparken de wereldleiders over hun visie op de wereld na de tweede weereldoorlog. Hier werd er een begin gelegd aan de VN-veiligheidsraad. Duitsland werd hiernaast verdeeld in vier bezettingszones.Bij de conferentie beloofde Stalin om vrije verziekingen in oost-europa. Hij kwam deze afspraak niet na en maakte van oost-europa een communistische dictatuur. Hier waren De Verenigde Staten niet blij mee. De politieke sfeer tussen De VS en de Sovjet-Unie verslechterde. Er ontstond een scheiding tussen het westen en het oosten. Dit was Begin van de koude oorlog.

Sovjet_unie
Sovjet_unie

Ijzeren gordijn

Het ijzeren gordijn
Het ijzeren gordijn

Tijdens een toespraak van de Winston Churchill in de VS sprak hij over het ijzeren gordijn.Hiermee bedoelde hij de scheiding tussen het kapitalistische westen en communistische oosten. Mensen uit het westen wist er niet wat zich afspeelde in de Sovjet-Unie. Muren en prikkeldraden zorgde voor de scheiding tussen het oosten en het westen.

Korea oorlog

In 1910 viel Japan Korea binnen dat toen nog éen land was. Korea werd een kolonie van Japan. in 1945 werd Japan verslagen tijdens de tweede wereldoorlog door de Sovjet-unie en de Verenigde Staten. Toen Japan was verslagen deelde de Sovjet-unie en de Verenigde staten Korea in twee delen. Een zuidelijk deel dat werd bezet door de Verenigde staten en het noordenlijk deel door de Sovjet-unie. op 25 Juni 1950 viel Noord-Korea het zuiden binnen in opdracht van Kim II Sung. Dit leidde tot een burgeroorlog.Kim II Sung wilde Korea tot een communistisch land maken. De Verenigde Naties schoten Zuid-Korea militair te hulp en wisten de Noord-Koreanen terug te dringen. Maar toen kreeg Nord-Korea steun van China waardoor de gealieerde terug werden gedrongen. Op 27 Juni 1953 werd er een wapenstilstand getekend die vandaag de dag nog steeds van kracht is.

Cuba Crisis

In Augustus 1962 zagen de Amerikanen dat er raketinstalaties waren geplaatst op het einland Cuba door de Sovjet-Unie. Als reactie hierop blokkeerde de Verenigde Staten de toegang van Russchische schepen richting Cuba. Cuba was onder leiding van Fidel Castro Communistisch geworden en had goed contact met de Sovjet-Unie. De president van de Verenigde Staten John F. Kennedy eisde dat de Raketten op Cuba verwijderd moesten worden. De president van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov weigerde hiermee akkoord te gaan. De Verenigde Staten had raketten plaatst op Turkije die naar Rusland waren gericht. Daarom zag Chroesjtsjov geen goede reden om de raketten va Cuba af te halen. Uiteindelijk besloot Chroesjtsjov de raketten van Cuba af te halen op voorwaarde dat Kennedy de raketten van Turkije af te halen. De Cuba crisis was een van de hoogte punten van de koude oorloog waar de spanning hoog op liep. Het zorgde bijna voor een enorme nucleaire oorlog dat veel schade zou toerichten aan de wereld en aan de mensheid.

Raketten op Cuba
Raketten op Cuba
John F. Kennedy
John F. Kennedy
De man op rechts met zijn hoed in zijn hand is nikita chroesjtsjov
De man op rechts met zijn hoed in zijn hand is nikita chroesjtsjov
Fidel Castro
Fidel Castro

Detente

Tijdens de Detente was er een periode van rust tijdens de koude oorlog. De spanning tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde staten werd steeds minder. Doordat de spanning minder werd konden afspraken gemaakt worden over het veminderen van de kernwapens. Deze afspraken werden gemaakt tijdens de SALT akkoorden. SALT staat voor Strategic Arms Limitation Talks. Er waren twee SALT akkoorden SALT I en SALT II. Na de detente loopt de spanning op omdat de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel.

Links de Verenigde Staten en Rechts de Sovjet Unie. Een spotprent dat symbool staat voor de detente, een periode van rust.
Links de Verenigde Staten en Rechts de Sovjet Unie. Een spotprent dat symbool staat voor de detente, een periode van rust.

Einde oorlog

Vanaf het midden van de jaren 80 verslechterde de economie van de Sovjet-Unie. Het land gaf zoveel geld aan wapens uit, dat andere delen van de economie vastliepen. Tegelijkertijd werd de roep om hervormingen binnen het Warschaupact steeds groter.

In 1985 kreeg de Sovjet-Unie een nieuwe communistische partijleider: Michail Gorbatsjov. Hij wilde de economie uit het slop trekken en kondigde hervormingen aan (perestrojka) en meer openheid (glasnost).

Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan sloten verschillende akkoorden om de productie van (kern)wapens te beperken. De verhouding tussen beide supermachten werd daarmee een stuk minder ‘koud’.

Het doel van Gorbatsjov was om de Russische communistische partij te hervormen én aan de macht te houden. Dat eerste lukte wel, maar het tweede niet. De eerste barsten in het communistische bolwerk ontstonden in Polen en Hongarije. De vakbond Solidarnosc dwong de regering in juni 1989 vrije verkiezingen te houden. De Poolse communistische partij verloor die verkiezingen.

 

Op 23 augustus 1989 opende Hongarije de grenzen en daarmee het IJzeren Gordijn. Duizenden Hongaren konden vrij naar Oostenrijk reizen.

Onder de indruk van de hervormingen in Hongarije en Polen gingen de Oost-Duitsers massaal de straat op. Ze eisten meer vrijheid en scandeerden: “Wir sind das Volk” (‘Wij zijn het volk’). Op 9 november 1989 openden de grenswachten in Berlijn de poorten en de Berlijnse Muur viel, tot dan toe hét symbool van de Koude Oorlog. Oost-Duitsland hield kort daarna op te bestaan en ging op in een verenigd Duitsland (de nieuwe Bondsrepubliek Duitsland).

Michail Gorbatsjov
Michail Gorbatsjov

Oefening

Toets: Koude Oorlog oefening

Start

Toetsing