Geluid en de oren

Geluid en de oren

Startpagina

Geluid, wat is dat nou precies? Hoe je hoor het? In deze arrangement neem ik je mee op reis door het oor en leer je wat geluid nou eigenlijk is.

 

Leerdoelen

 
  • Na dit arrangement kan je de begrippen geluidsfrequentie en decibel

omschrijven.

  • Na dit arrangement kan je de onderdelen van de oren herkennen.
  • Na dit arrangement kan je de bijhorende functie van de onderdelen omschrijven.
  • Na dit arrangement kan je de de werking van de buis van Eustachius  omschrijven.

 

Lesactiviteit

Dit arrangement bestaat uit een tekst en een kennisklip als lesmatriaal. daarnaast heb zijn er ook 3 oefentoetsen, waarmee je de stof kunt oefenen. Tot slot is er ook een eindtoets waar je een beoordeling voor krijgt, hierdoor weet je tot hoe ver je de stof beheerst.

 

Doelgroep

 

dit arrangement is bedoelt voor  leerlingen van 1 vwo , die de methode Biologie voor Jou gebruiken.

 

Lesmateriaal

Geluid

Geluid

Wat is geluid nou eigenlijk? Geluid is een prikkel dat waargenomen wordt door je oren, het is dus iets wat je hoort.  Geluiden zijn trillingen van lucht. Dit noemen we geluidsgolven.

 

De snelheid waarmee geluidstrillingen elkaar opvolgen wordt geluidsfrequentie genoemd. Of ook wel toonhoogte. Het is dan ook zo hoe sneller de geluidsgolven elkaar opvolgen hoe hoger het geluid. Geluidsfrequentie wordt uitgedrukt in aantal hertsz. Hoe ouder je bent hoe minder je hoge tonnen kunt horen.

 

De sterkte van geluid, dus hoe hard een geluid is wordt uitgedrukt met een decibel meter. Geluiden boven de 80 dc kunnen al voor gehoorschade zorgen.

 

 

 

 

Literatuur 

Bos, A., Kalverda, O., Smits, G., & Waas, B. (sd). Biologie voor jou . Malmberg.

 

 

By justin evans - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15500165
By justin evans - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15500165

Het oor

Het oor

 

Voordat je geluidstrillingen waarneemt is er al een hele proces voorbij gegaan. Dit begint bij de oorschelpen. De oorschelpen zijn een soort van trechters die de geluidsgolven opvangen. Daarna gaat het door de gehoorgang naar de trommelvlies. Door de trillingen gaat de trommelvlies meetrillen. Aan de trommelvlies zitten 3 piepkleine botjes aan vast: de hamer, aambeeld en stijgbeugel. Samen noem je ze de gehoorbeentjes ook deze trillen mee met de geluidstrillingen. De geluidstrillingen komen daarna terecht in het slakkenhuis.

 

De slakkenhuis bestaat uit 3 kanalen gevuld met vloeistof en zintuigcellen. ook het vloeistof trilt mee. Aan de hand van de trillende vloeistof worden trillingen opmgezet in impulsen.  Deze impulsen gaan via de gehoorzenuw naar de hersenen en hier worden ze vertaald

 

 

 

 

Literatuur

Bos, A., Kalverda, O., Smits, G., & Waas, B. (sd). Biologie voor jou . Malmberg.

By Iain - Own work (kopie engelse wiki : I made this myself - Iain 05:45 29 Jun 2003 (UTC))original upload at nl:Image:Ear-anatomy-notext-small.png (9KB, MIME type: image/png), adapted: arrows and numbering, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=361651
By Iain - Own work (kopie engelse wiki : I made this myself - Iain 05:45 29 Jun 2003 (UTC))original upload at nl:Image:Ear-anatomy-notext-small.png (9KB, MIME type: image/png), adapted: arrows and numbering, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=361651

Buis van Eustachius

Buis van Eustachius

 

Het is natuurlijk heel belangrijk dat de trommelvlies goed trilt. Om ervoor te zorgen dat de trommelvlies goed trilt is het belangrijk dat de luchtdruk aan beide zijdes van het trommelvlies gelijk zijn.

 

De buis van Eustachius is een buis die van de keelholte loopt naar de trommelholte. De wanden van de buis zijn meestal tegen elkaar gedrukt. Alleen bij bepaalde bewegingen: slikken een geeuwen gaat de buis even open. Hier door kan lucht in en uit de trommelholte.

 

 

 

Literatuur

Bos, A., Kalverda, O., Smits, G., & Waas, B. (sd). Biologie voor jou . Malmberg.

Oefenmateriaal

socrative geluid
oefenopdracht geluid. log in met de kamernaam: HADDOUTI

Eindtoets

  • Het arrangement Geluid en de oren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Meryem Haddouti Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-06 22:42:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    toelichting: deze arangement gaat over de oren en geluid. 

    doelgroep: vwo 1 

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    lesdoelen: - De begrippen geluidsfrequentie en decibel kunnen omschrijven. - De onderdelen van de oren kunnen herkennen. - De bijhorende functie van de onderdelen kunnen omschrijven. - De werking van de buis van Eustachius kunnen omschrijven
    Leerniveau
    VWO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Interactie; Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    socrative geluid
    http://socrative.com
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    het oor

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.